Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangszóró tekercselés
Témaindító: robinson17, idő: Jún 23, 2006
Témakörök:
Hujjuj, gondolod, hogy olyan anyagbol keszitik a sulyzo-tarcsakat ami jo magnesnek ?
- szeritem nem. Ha netan hozzajutsz meg par darabhoz (magnes), akkor ertesits, en pedig majd vasarlasi szandekkal alok elo. )
Az also vas-tarcsahoz, hogyan rogzited a vas-magot ?
Milyen vas-anyagbol keszitetted ?
Amikor mágnest akartunk venni a boltos manus mondta a súlyzós dolgot! A vasmagot a vaslaphoz?Kicsit csiszoltuk kb 2mm majd körbe ragasztó és az egészet középen átfúrtuk majd bele egy csavarközben távtartó vasakat tettünk a résbe A vasanyag pontos lágyságát nem tudom,de ha van hozzá köze könnyen át bírtuk fúrni
Jó ötlet volt az 10mm magas duplán tekerve 0.25ös-el körülbelül 5 percig aztán jött a füst. Most megtekertük 2cm magasan duplán 0.25 -el igy egész jó de nem tudjuk így mekkora az ohm szám és a watt teljesítmény hogy tudnám kiszámolni a wattot?
A füst nem a 10mm miatt volt, az holtbiztos.
Te kérdeztél 8 ohmot, erre kaptad a 10mm, 30 menet számokat, ha kétszer annyi rezet tekersz fel, az természetesen kb. dupla impedanciát jelent, és szintén természetesen, feleakkora teljesítményt vesz fel (-3dB), meg 2-3dB-vel érzéketlenebb is.
Amúgy nagyon jó ötlet volt a 10mm. Nagyon bikán nyomta!!! Azt gondoltuk mi is hogy ha 20mm és duplán tekerve akkor 2*8 ohm és kisebb lesz a membrán lebegése.
De ha a gumis pakedlivel meghapcukolom a hörönpölőt akkor a nyisznyákkal be tudom állítani nem? Vicc volt.
Vastagabb huzal lesz a megoldás.
Köszönöm majd holnap kipróbálom.
A 0.25 huzallal ki kell bírnia 150 wattot minimum.
De ha gyenge a mágnesed vagy nagy a légrés akkor a töredékénél is le fog égni. Volt már olyan hangszóróm amibe belezavartam 100w és a membránt le lehetett fogni kézzel a gyár a leégés elleni védelmet úgy oldotta meg hogy jó vastag huzallal tekerte meg így már bátran rá írhatott 450w. Igaz csapnivaló hangja volt és hamar eltűnt a piacról de a márka megmaradt, sajnos máig. (A szóban forgó márkát egy másik topik taglalja.)
Rájöttem a füst okára! Nem a réz égett hanem a lakk amit tekercselés közben +kapott. Szinte az összes drótot behúzta a a vasmag köré. A mágnesem szerintem elég erős! Szerinted mekkora légrés kéne,hogy legalább elérje mondjuk a 120W-ot?A rés most 3mm,de úgy csináltuk hogy ha kell tudjunk rajta még 1mm csalni.Ahogy az egyik lapon láttam.Valahogy így. Kép.
Méreteket írhattál volna. Vasmag átmérő, felső vas belső átmérőről. De a 3mm sok! Törekedj a lehető legkisebbre.
Egy pár képet csinálhatnál róla.
Nem kéne szélesíteni valóban, mert akkor már kötelező lenne 4 rétegűre tekerni, az pedig ilyen ragasztóval még hamarabb esne szét.
Furcsa lenne ha 1hangszóró,0,25mm.Cu-z,huzalból,tekerve 100-150W,sinus pwr.t kibírna.
Szerintem jó hogy ha 50-60W-ot,tud,de ezt is csak dulpa szigetelésű,Z,huzalból. 100W/8ohmra min.0,38mm.átm.Cu-z kell,legalább 4Amp.bírnia szükséges,állandó üzemben.
A szavaidból úgy értelmezem te még nem tekertél hangszórót.
A névleges elektromos terhelhetősége 83mm*10-es lengőcsévének megfelelő technológiával tényleg 150W körül van.
Szerintetek akkor is sok a 3mm,ha én majdnem 1mm vastag olajpapír csévetestet használok. Mert a fém nagyon melegedett.
Cséve anyaga ha lehet minél soványabb legyen én 0,15 üvegszálast használok szinte mindenhova. A majdnem egy mm az brutál vastag.
Az h melegszik az köszönhető a gyenge mágnesnek vagy a nagy légrésnek. Mivel hajtod? Watt? Képek a mágnesról?
A papír csévetesttel kb. negyedelődik az elektromos terhelhetőség, ezért is jut el könnyebben a füstölésig.
Az olajpapírt egy videón láttam hogy azzal tekerik.Pedig meddig hajtottam....De van belőle vékonyabb is kb-0,2 0,3 mm közötti.A mágnest visszább egy oldallal sematikusan lerajzoltam.És kicsit feljebb a wattokat is leírtam.Akkor tuti a légrés nagy ezt hogy tudom megoldani?
A felső vasból csináltatsz egy másikat és szűkebre veszed a belső átmérőt, úgy hogy a légrés 1,5mm körül legyen. Sörös doboz jó még csévének bár még sosem használtam és nem tudom milyen átmérő.
Gondoltam a sörősdobozra én is,de az átmérője kisebb. Van hozzá fém cséve testem majdnem olyan mint az alufólia vékony papír és lakk kel rá keményítésnek.A felső vasról még annyit hogy van nekem valami 2 konponennsű folyékony fémem,először majd megpróbálom azzal kisebbre venni.Hűtésnek gondoltam még ezüst hűtőpasztát,vékonyan a csévére.
De kösz a segítséget. Mindenkinek!
A fém töltésű ragasztó nem vagyok biztos benne, hogy jelent bármit is egy mágneses mezőnek.
Tuti nem jó, mert kevés fémet tartalmaz, és még a mágnes se fogja.
Aha....Akkor ragasztó elfelejtve.Amúgy csak azért csináltam ekkora légrést mert egy rossz hangszórómnak is ekkora volt.
A márkájára nem is vagyok kíváncsi.
Ha a multifuse-ra gondolsz, az sajnos olyan karakterisztikájú, hogy ilyesmihez használhatatlan.
Azért köszönöm a hozzászólásokat!
Arra gondoltam, amit írtam, a multifuse csak egy márkanév.
Tényleg nem szabályozható olyan módon, mint egy relés megoldás, de azért van köztük használható sztem.
Jó akkor 2 betű, az első betűje L ,a második G.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |