Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
ne haragudj meg ptesza de az hogy ha egy erősítő 4Ohmos és attól kisebbet nem bír meghajtani hülyeség!
Nekem a házimozim 8 Ohm-16Ohm ig bírja, és 6Ohm-os hangszórókkal terhelem kb méár 1,5 éve és eddig semmi gond nem jelentkezett ráadásul egy olyan Ic van benne ami allergiásabb a kimenetére (stk 40...) majd megnézem a számát. Tapasztalatból beszélek, és emiatt cáfolom egy kicsit amit mondasz.
Tisztelt Dani45! Én úgy gondolom ahogy a fórumot olvasgatom ,hogy Ptesza úrtól Te csak tanulhatsz (sőtt még én is). Amit pedig írtál remélem másokat nem biztat arra hogy kisebb ellenálású hangszórókkal kisérletezzenek egy erősítőn. Csak egy példa (eltekintve az induktív dolgoknál fennálló ellenállás változásoktól a frekvencia fügvényében stb...) ha egy 4 Ohm -os fogyasztóra 12 V -ot kapcsolunk 3 A -t vesz fel ,8 Ohm -nál csak 1,5 A -t így a teljesítménye a fele lesz mint 4 Ohm -nál de kevésbé terheli a meghajtó fokozatot is de ezt egy erősítőre kivetítve nem fog annyira szólni a 8 Ohm -os hangszóróval egy 4 Ohm -os erősítő ,mert nem fogja elhasználni a rendelkezésre áló áramot teljességgel. Ha viszont egy 8 Ohm -os erősítőre 4 Ohm -os hangszórót teszel az több áramot (Ampert) igyekezne felvenni mint amit az erősítő még biztonsággal szállítani tud ,így jobban terheli azt sőtt ha nem jut elég áramhoz akkor még teljesítményben sem tud többet produkálni. Annak ellenére már én is köttem 8 Ohm -os erősítőre 4 Ohm -os hangdobozt de tudatában voltam ,hogy tönkretehetem azt! Ezek a dolgok vonatkoznak a Te erősítődre is annak ellenére ,hogy (eddig) bírja a nagyobb terhelést!
Ezt erre irtad :
Kérlek olvasd el ujra: Idézet: „Nagyon rosszul látod a dolgokat. Ha az erősítő 4 Ω os az nem azt jelenti ,hogy 4 Ω hangsugárzó kell rá , hanem azt ,hogy 4 Ω nál kisebb hangsugárzót nem bír meghajtani.” Te nem cáfolod hanem hülyézel!
Valamilyen szinten jogos is (csak az indok hiányzott, és a hangnem kicsit erőszakosabbra sikeredett), mert mindig adott helyzettől és hangsugárzótól függ a dolog, ugyanis hiába írják rá a 8 ohmot, ha pl. a valóságban 2-3R körüli impedanciaminimumot produkál a hangsugárzó (lásd Focal-JMLab), ettől sokkal hamarabb fűbe harap a 8 ohmra tervezett erősítő, mint egy helyesen, a szabványok betartásával méretezett 6 ohmos hangsugárzót rákapcsolva. És még nem vettük figyelembe az érzékenység kérdését, mert legtöbb esetben valós felhasználáskor nem az impedancia és a kimenőáram számít, hanem a leadott hangteljesítmény (vagy hangnyomás) ugyanis egy érzékenyebb 4-6 ohmos hangsugárzóval könnyen be lehet hozni egy érzéketlen 8 ohmos (pl. SAL mozis cuccok) max. hangnyomását akár azonos kimenőáramnál is.
Bocsi ha hülyézésnek, nézed nem annak akartam szánni, még ha úgy is látszik.
Azt szeretném kérdezni, nem rég vettem egy magas hangszórót, 8ohmosat és a hangváltómra az van ráírva hogy fordított polaritással kell bekötni. (HV211A) Viszont alapból van rajta kondenzátor 3,3mikros. Ezt a kondit levehetem róla? Ha bipoláris a kondi akkor azt jelent hogy hogy a hangszóró polaritását nem változtatja? Még nem dolgoztam hangváltóval sem magas hangszóróval, ezért nem tudom hogy mi merre
A magashangszórótól függ, hogy milyen szűrő kell elé, ezek az univerzális SAL váltók sajnos semmire nem jók igazán, mert nincs olyan hangszórókészlet, amihez megfelelnének.
Szóval milyen magas ez, és a hangsugárzó többi része miből áll? Ui: bipoláris az inkább nem polarizált lesz, és ebben az esetben kb. azt jelenti, hogy az elkón előfeszítés nélkül képesek a hangfrekis jelek átjutni.
A kondit leveheted , mivel van már egy a hangvátóra szerelve is. Mivel sorosan vannak kötve a kondik értékük kb 1.65µF lesz , akkor ha a hangváltón is 3.3 µF kondi van.
Ezzel a vágási freki jóval feljebb kerül . Keresd meg a panelon azt a kondit.
Levenni leveheti, de ez nem megoldás, ettől még közel sem biztos, hogy jól is fog együttműködni a váltó+hangszóró párosítás....
A kérdés az volt!
Úgylátom kihal a topik.
Na mind1 megtaláltam nagynehezen a kapcsolási rajzát...
Igen, de a kérdező ritkán látja egyben az összefüggéseket, épp ezért kérdez. És ebben a helyzetben gyakran előfordul, hogy nem is a megfelelő kérdést teszi fel. Ilyenkor meg sztem nem segít ha a rossz kérdésre válaszolsz.
Már leírtam hogy a magas hangszóró MNC száma 33514 104 dB 8Oz valamint 100/200W átvitele: 2kHz-22kHz-ig.
Mondjuk nincs meg száz szerintem, de még mnc-be nem csalódtam. Mindenek előtt mielőtt hülyézésnek vennéd te is, osztálytársamnak egy hangfal ezekből áll: 2 db 30cm 150/300W NOIR2 1db 16cm (nem vagyok benne biztos) 40/60W 1 db magas amilyen az enyém. Szóval neki is SAL-os hangváltója van, és nagyon szépen tisztán dinamikusan szól. A kisebb hangfalba ugyan ezek vannak csak egy 30cmes és egy magas a közép lemarad neki. Ugyanígy van felépítve nekem is hangváltóval együtt. Ma d.e. megcsináltam és ugyanaz a hangzás és dinamika mint az övébe. SAL ide vagy oda azokat a célokat kielégíti amiket úgy mond elvárok tőle, és a párosítás ha a te szemedbe nem jó, attól még lehet hogy nekem igen. U.I mit értesz a "nincs olyan hangszórókészlet, amihez megfelelnének." alatt?
köszi a választ, de szerintem rajta hagyom mert már beépítettem.
Ha van ellenvetés akkor leveszem
Azt, amit jelent, hogy nem konkrét hangszórókhoz készültek, csak úgy hasraütve, elég gyenge minőségű alkatrészekkel. Azt mondják róluk, hogy mindenhez jók, de igazán semmihez.
A dinamika valójában egész mást jelent, mint amire te gondolsz, lehet, hogy neked tetszik így, de ettől még nem lesz jó. Ezek a SAL-MNC kínai hangszórókból össze legózott hangsugárzók nem lehetnek viszonyítási pontok. Átgondolatlan, hangszórókhoz nem illeszkedő váltók-dobozok, problémás, rezonáns középtartomány, mélyben meg vagy véget ér 60-70Hz körül, vagy indokolatlanul kiemel, rossz imp.válasszal. Az adott magashangszóró kb. 5kHz fölött használható, kétutas hangsugárzóhoz ilyen 300-as mélyekkel sajnos alkalmatlan, kondi ide, vagy oda. Nem veszem hülyézésnek, csak az a helyzet, hogy nagyon keveset tudsz erről a témáról még.
Sziasztok! Van kettő reflex r150es hangszóróm, és a mély hangokat le szeretném róla vágni, a magasakat viszont nem mert azt aktiv crossoverrel tudom vágni, de mivel a crossover csak 2 utas igy a mélyeket nem tudom róla leszedni csak valami passziv dologgal, szerintetek ha elé kötök egy 300 voltos 4.7 mikrós remix kondit az ugy jó lenne? Kb 400 hztől szeretném ha szólna.... Köszi a segitséget előre is üdv
Inkább 47 körül. Ha van 10db remix 4,7 akkor meg is tudod oldani.
És esetleg valami kondi, tekercs kombinációval? csak miből milyen érték kellene?
Nem elég elsőrendű szűrővel vágni? Itt inkább az a kérdés, hogy mi szól alatta, és eredetileg milyen az átvitele a hangsugárzónak 400Hz +-1 oktáv környékén.
Alatta van két mélyládám aktiv crossról, azt tudom hogy 60-5000 hzig szól, mármint nem a mélyláda hanem a két reflex.
És hogy van levágva az a két mélyláda?
olyan 200 hz körülig szól a mély attól füg hogy álitom be mer ugye aktiv 15-215 hzig lehet álitani.
Akkor egy 400Hz-es töréspontnál csak 6dB/oktáv levágási meredekségel érdemes elindulni, mert mit csinálna egyébként 200-400-ig.
És a mély levágási meredeksége felül hogy alakul?
azt nem tudom hogy a mély milyen meredekségű...
Pedig valahol megmondja az aktív váltó. Ez az egyik legfontosabb jellemzője.
Bocs, de én csak nagyon hobbiszinten foglalkozom ezzel, mármint a ráfordított időt tekintve."Füllel" eldöntve talán a soros kötés volt a jobb 1-2W körül "pókkötésben" kemény műhelyasztalon.Vajon milyen lenne a hangzása az eredeti dobozában, úgy 20W esetén?Nagyon kíváncsi vagyok az eredeti "gyári" kapcsolásra, mert tapasztalatom szerint nagyon nehéz ezeket felülmúlni amatőr körülmények között. A célom az lenne, hogy jó orionos hangzása legyen a hangfalaknak.
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni. Hozzám került két PA hangfal, bele néztem és nem láttam benne hangváltót ezért arra gondoltam hogy kéne bele rakni. A két hangszóró egy 12" mély-közép és egy 8x23,5 cm-s tölcséres piezo-s magas. A gond az hogy semmit nem tudok a hangszórókról, meg még nem is csináltam hangváltókat. Ami adat a rendelkezésre áll annyi amennyi a dobozra van írva (csak ez nem tudom menyire hihető) amíg a következők: -frekvencia átvitel: 50hz-18hz -érzékenység: 97 dB -ellenállás: 4 ohm Után mértem a 12" 4.3 az egyen áramú ellenállása, valamint a magas elé be van rakva egy 5W 47ohm ellenállás, meg persze tudom a hangfal méretett. Segítenétek ehhez valamit applikálni?
Idézet: Ez azt jelenti, hogy a hangszóróval sorosan? „valamint a magas elé”
Igen, bocsi nem írtam. Sorosan a pozitív ágban.
Üdv!
Lenne egy egyszerű kérdésem. Hogyan oldják meg azt, hogy egy hangfalban pl egy 8 ohm dinamikus éles és egy 8 ohm mély esetleg még egy mélyközép legyen és végeredményben a hangfal impedanciája 8 ohm maradjon? Csak passzív szűrővel lehet ezt megoldani? Végeredményben ha 2/3 hangszóró kerül egy hangfalba, és egyik sem piezós akkor csak passzív szűrővel lehet megoldani a kapcsolásukat?
Vagy aktívval, külön erősítve.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |