Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok.
Nem tudja valaki, hogy un. Flux Ledből mennyi kellene, mondjuk egy A4 es nyak levilagitasahoz?Talaltam relativan olcson a klasszikus 5mm eshez képest. Fényereje 150mCd.
Szia.
Talán ez a hozzászólás megadja aválaszt a kérdésedre. Szerintem én is ilyenből építkeztem. üdv
Köszönöm szépen. Gratulálok hozzá, nagyon szép munka és legfontosabb, hogy hatásos.
Én is ilyennel fogom.Sokkal jobb mint az én ún. disko UV neonjaim.
Ha kilistázod a képeket , találsz köztük egy "táskát"
abban 24db 100mA os szuperflux led van és A4 es méretű
Én is szuperflux ledekből készítettem el az enyémet.
Bővebben: Link
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy levilágíót ilyen http://www.freeweb.hu/ledshop/index.php?lap=106¶m=1¢er=uj_t...id=451 ledekkel. Két három darabra gondoltam ebből a ledből. Van egy ilyen http://szupepe.hu/kepek/dpss23.jpg kapcsolásom. A modulácíós küszöb nincs benne csak az áramhatárolás. Azt szereném kérdezni hogy ráköthetem-e párhuzamosan ezeket a ledeket erre a kapcsolásra? Köszönöm. Üdv.
Szia! Sorosan azért jobban járnál... S az áramgenerátort nyugodtan lehet nagyobb tápfeszültségről is üzemeltetni. Mert az áramfigyelő ellenálláson eső feszültség ( s a rajta átfolyó áram ) a lényeges . Az 5V-os tápfesz-"határ" a diódalézer üzemeltetéséhez lett belőve. ( Lásd supepe leírását a lap alján. ) Szerintem nyugodtan lehet 9V az áramgenerátor tápfeszültsége.
Hellotok szeretnék építeni egy UV LEDes NYÁK levilágítót. Az lenne a kérdésem hogy ebből a LED ből 50 darab elég lenne-e körülbelül 100x100 mm NYÁK levilágítására?
Hali!
150W-os halogén reflektor jó lenne levilágítónak? Azért gondoltam erre mert elég olcsó már egy ilyen (8-900Ft). Szkennelős UV LED-eset nem akarok, mert szerintem feleslegesen bonyolult. Az UV fénycsőhöz begyújtónak egy ilyen nem felel meg? Bővebben: Link Nem értek a fénycsövekhez még sosem gyújtottam be egyet sem. Csak mert ha ez is jó, akkor nem értem valaki miért vesz kompakt fénycsövet kibelezésre, mikor ez sokkal olcsóbb.
Az mire jó? Mert van itthon egy 35W-os normál fénycsövem, de abba nem látok semmi ilyesmit, csak egy gyújtót.
Köszi!
Jah igen, a foglalatra értettem. Ha fojtó is kell, akkor viszont elég drága megoldás ez is. Mert ahogy néztem 2000Ft körül van egy 8W-os UV cső? Ehhez meg még hozzá jönne a 2000Ft-os fojtó is. Egy ilyen kompakt csőből kiszedett elektronika elég lenne 2 fénycsőhöz sorba kötve?
UV fénycsövekhez legegyszerübb a "gazdaságos" kompakt elektronika. Én is abból épitettem egy scanner házba 8 db-ot.Itt van pár kép róla.
Köszi, akkor egy elektronikához 2 fénycső kapcsolható. Egyelőre elég lenne nekem ennyi is, mert még A5 méretű NYÁK-ot sem csinálok. OBI-ban, BAUMAX-ban kapható ilyen fénycső? Meg még továbbra is fennáll a kérdés, hogy halogén lámpa bocsájt-e ki magából elegendő UV fényt? Meg még egy kérdés: ha az üveg lesz felül, akkor arra igaz már nem kell semmi súly? (a szélére gondolok, lefogatni)
A kép megtévesztő ugyanis cikcakkban vannak az elektronikák a két oldalon. Tehát egy cő egy elektronika! A halogén lámpa elég kevés UV-t bocsát ki viszont annál több hőt ami nem túl jó...Ilyen fénycsövet a bau-ban még nem láttam csak nagyokat, de lehet, hogy azóta már van. Én egy kis boltban vettem itt a közelben(BP IX.ker.) 350HµF/darab. Én szohtam rá tenni egy két izmosabb tátgyat, mert ez a ház már nem mai darab ezért nem egyenletesen szoritja le a panelt amitöl homályos lehet a rajzolat.
Köszi a választ. Ha 350Ft-ért is lehet kapni, akkor majd keresgélek. Egy kiégett kompakt fénycső épp van itthon, lehet a gyújtója még jó. így már mindjárt olcsóbban kijönne az egész.
Egyébként hány perc megvilágítás elég neked gyárilag fényérzékenyített nyákkal? (Elég drága, ezért nem szeretnék túl sokat elrontani a tesztelésre).
A kompaktoknál többnyire az elektronika túléli a csövet ezért érdemes azt kimenteni belőle. Az enyémmel gyári fényérzékenyitettet még nem próbáltam csak P20-ast az kb 10-12 perc. A gyárinak álitólag több kell(van aki szerint akár2X-3X). Még ha drága is érdemes letesztelni, hogy mennyi idő kell neki! Ráadásul ezt csak egyszer kell megcsinálni és elég egy kis darab hozzá.
Én 500W-os halogén csövet használok, működik.
Hát, nem egy takarékos módszer...
Nekem ha mind a 8 cső megy akkor 32W.
Valami pontos címet nem tudsz adni, hogy hol vetted? Mert neten minimum csak 1500Ft-ért találok.
Mondjuk az az 500W sem sok, nem kell azt sokáig használni.
Itt irtam a boltocskárol...
Köszi szépen!
Siasztok!
Nem akarom tukbonyolitani ezt a levilágitás dolgot. Arra gondoltam, hogy van egy használaton kivüli asztali lámpám g23-as foglalattal, 11W-os kompakt volt benne eredetileg. Kérdésem, hogy Ez alaklmas e levilágitásra?
Erre én is kíváncsi lennék, mert Topi az egyik 2005-ös cikkében (Link) azt írta, hogy csak UV fénycsővel (vagy más UV fényforrással) lehet levilágítani, semmi más nem jó erre. DE egy másik cikkben (Link) meg valakinek sikerült egy ilyen 9W-os (fénycsöves) asztali lámpával is levilágítania.
Ha normál fénycsővel is le lehet világítani, akkor miért ajánlják mindig a sokkal drágább UV-t? Talán érdekük, hogy a boltokban minél több fogyjon? Más: Ilyen LED-ből hány darab kellene egy A5-ös méretű NYÁK-hoz? Megfelelelne ez a típus?
Azért tudtuk levilágítani fénycsővel, mert van némi UV sugárzása is. Ebből adódóan lehetne hagyományos fénycsővel is de jóval hosszabb ideig kellene világítani ahhoz, hogy ugyan olyan eredményt el lehessen érni mintha hagyományos UV fénycsővel.
Figyelmesen olvasd el, 9W-os kompaktal a fényérzékeny fóliát! De nem +20-al vagy gyári panellal ott több idő kell, vagy 25-30W legalább.
Vagy SUPERFLUX LED-el "200.-/db." pár db. elég.
Ok. Köszi mindenkinek! Már értem, csak ugye azt sehol sem olvastam, hogy nagy különbség van levilágításban fólia és p20 között.
Mondjuk egy 30W-os fénycső azért még mindig olcsóbb mint egy 8W-os UV. Nálunk 2000Ft-ért lehetne kapni egy 8W-os UV-t 30cm-esbe. Ebből meg legalább 2 kellene egy A4-hez. De most erősen gondolkodom ezen a LED-es megoldáson, mert ha elég belőle 12db is egy A4-es mérethez (Link), akkor az kijönne vagy 2500Ft-ból is. Talán ez még jobb megoldás is lenne, tekintettel arra, hogy csak 1 működő szkennerem van (az is kukából ), és akkor már inkább úgy szeretném megoldani, hogy two in one legyen belőle. Most néztem meg a belsejét, csak egy két apró fúrás kellene, hogy a leolvasó fej mozgását ne zavarják a LED-ek. A fentebb linkelt LED-ből van is itthon 1db, de elég szegényes fénye van, viszont 140°-os a világításiszöge, nem tudom, hogy ez elég lenne-e hozzá. A fénycsöves megoldást meg csak úgy tudnám kivitelezni, hogy vagy felülről világítom meg, vagy szét kellene szednem állandóan a szkennert ha nyák-ot készítek. (még egy szkennert nem akarok kukázni, mert csak még egy lom lenne). A felülről világításnál meg gondok adódhatnak a leszorítással, ellenben a szkenerre meg csak ráteszem Shakespeare összes művét és probléma megoldva. De még ennek a szárításnak is utána kell néznem. Gondolom sütőben nem lehet valami kellemes szag utána. Vagy nincs vele gond?
Már többször írtam ide "előlrébb" az 5 chip-es UV Superflux LED alkalmas erre a célra és így nagy felületet lehet levílágítani.
így közelről használható "5-8cm" jobb a hatékonysága annak ellenére hogy a Fényintenzitása : 12.500 - 13.000 mCd. Egy db. CREE LED 1538 Ft ezért nagyobb teljesítményt kapunk de irreális áron és messzebbről kell világítani így nagyobb lesz a levilágító! 5 chip-es UV Superflux 7,6x7,6mm 13.000mCd 5 LED chip egy tokban!! Anyag: InGaN Szín : UV Nyitófeszültség (VF) : 3.2 - 3.6 V Fényintenzitás (IV) : 12.500 - 13.000 mCd Hullámhossz : 395 - 405nm Sugárzási szög : 140 fok (!!!) Maximális áramfelvétel (folyamatos) : 100mA Maximális áramfelvétel (impulzus) : 120mA Maximális teljesítmény : 500 mW Működési hőmérséklet : -40 - +85 fokig 7,6 x 7,6 mm -es tokozás Ár: 205,00 Ft/db. Bővebben: Link Innen beszerezheted, nekem is itt a fórumon tanácsolták és nem bántam meg, az UV csövekkel épített levilágítóm cseréltem le. 24LED bőven elegendő teljesítmény A4 mérethez! Előtét Superfluxhoz
Amit én linkeltem az UVA Cső. Az van mellé irva hogy "fotokémia" ezért gondoltam hogy jó lesz. Most kaptam kölcsön műkörmös ismeröstöl és azzal próbáltam ki. Elsö próbálkozások ugyhogy semmi jó nem született de müködni fog a dolog az tuti, és A5-ös simán befér a 11W-os alá. Egyet nagyon tulvilágitottam a másikat meg "alul" de sztem olyan 10-11 perc körül lesz a levilágitási idő.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |