Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Érdekelne valakit rendesen összerakott toroid tetőkapacitás? Alumíniumból lenne, kb. 0,8-1mm vastag anyagból, 10cm körüli átmérővel. 2 darabból lenne, és szerintem tükrösre le tudom őket polírozni. Csak azért, mert voltam egy fémnyomónál Bővebben: Link és megkérdeztem, milyen árban lenne ilyen toroid készítés. Ebből a méretből, ha 10 darab lenne, akkor 3k/ párra jön ki az ár nagyjából (külön alsó és felső rész lenne elkészítve). Egy-egy darabot viszont semmiképpen sem érdemes gyártani, mert úgy sokba kerül, viszont 10 körül ez a 3 ezer forintos ár szerintem nem vészes, és ez jó miniteslára, vttc-re, és akár kis szikraközös tekercsre is.
Hát engem mondjuk érdekelne a dolog,csakhát attól tartok,hogy az út meg a postaköltség ettől jóval drágább lenne,úgy meg akkor inkább magam készítem el.
Hogy készítesz el egy toroidot? Még a fémnyomónak sem egyszerű feladat, nemhiába ilyen drága.
Még egyszer mondom, ez egy tükörsimára polírozható (illetve csiszolható), szinte tökéletes alakú toroid, ilyet nem fogsz tudni készíteni, az 100%. A posta 1-2 ezer forint Ukrajnába, több nem lehet.
Lehet, hogy én nem ismerem az árakat, de 3eFt-ból majdhogynem tömör anyagból is lehetne esztergálni 10cm-es toroidot.
Bár már én is agyaltam rajta, hogy lemezből, (több szeletből) összeállítom, ez ugyan messze nem olyan tökéletes forma, de valakitől már láttam ilyet a neten, és szerintem annál még picit jobbat is tudnék csinálni (az csak 6...8 szeletből volt) Esetleg rézcső (esetleg alu) hajlítással is lehetne próbálkozni. Nagyfesz cuccokon láttam már vastag, réz, vízvezetékcsőből készült tóruszt (síküveg szigetelőlapon voltak szerelve mint koaxiális átvezetés egy kisebb és egy nagyobb tórusz) A réz ráadásul lágyforrasztható és viszonylag könnyen megmunkálható. Sajnos nem tudom milyen technológiával tudták olyan kis ívben is tökéletesen meghajlítani a csövet.
Cnc-vel lehet esetleg esztergálni, de otthon gyanítom nem túl sok embernek van ilyen gépe. Tömör anyag az pazarlás. Hajlítással nehezebb csinálni.
Csináltak házilag is, de azok sokkal drágábbak, ezt ebayon is meg lehet nézni. Egy ilyen kis 10-20 centis toroid 100$. De ha valaki tud anyagot olcsón, akkor egy cnc-s eszterga lazán legyárt tömör toroidokat. De az ár tuti, hogy több lenne, mint 3 ezer/darab. Videó:Bővebben: Link Egy aluflexes megoldás kitöltőanyaggal: Bővebben: Link
Szerintem ilyen gyürüket lehet kapni hungarocell szerü anyagbol, amit talán be lehetne vonni alufoliával.
Söt ha az embernek szerencséje van, bolhapiacokon akár sárgaréz toroidokat is lehet kapni mindenféle függönytartok vagy lámpatestek részeként.
A toroid készítés megoldott ügy, de itt profi minőségú toroidról lenne szó.
Amiket említesz, túl kicsik.
Szerintem mesze mincs szükség CNS-s esztergára. Sima esztergapadra láttam gyári gömbesztergáló feltétet, (mintha apósom cuccai között is lenne, de majd megnézem) ezt megfelelően használva szerintem tóruszhoz is jó.
Lehet, hogy a CNC pontosabbat készít, de szerintem szemre, és funkcióra sem lenne különbség a sima esztergapadon készült darabhoz képest. Persze én is szoktam nézelődni az áruházakban az edények között. A multkor pl. láttam egy tortasütő formát, aminek csak az volt a baja, hogy erősen bordás volt a feülete - különben egy fél-tórusznak megfelelő darabot ki lehetett volna vágni belőle. Igaz ez 2eFt körülibe került, de vagy 20...30cm-es átmérőjű, rozsdamentes anyagú volt. A 10cm ehez képest nagyon kicsi nem? Talán még a minitesla is elbírna egy 15cm körülit....
Most ha az alak nem tökéletes, kár is nekifogni. Ennek épp az a lényege, hogy közel tökéletes térerőeloszlást biztosít. Máskülönben aluflex cső is tökéletes. Minden hiba rontja a helyzetet.
Esztergán is lehet, ahogy lehetett látni a videón, ott úgy csinálta az ember, hogy egy tömör sablon vasanyagra hajlította rá az alulemezt. Csak ugye az nem tömör toroid lesz, és 2 darabban lesz, cnc-vel egyben meg lehetne csinálni a toroidot, tökéletes alakúra. Miniteslára 8centis toroid bőven elég. Saját magának persze mindenki olyat csinál, amilyet akar.
Nem tudom mekkora kell, de most néztem a feleségemnek vannak ilyen gyürüi 30 cm-es átmérövel és kb 5 cm vastag a "hurka".
Hali!
A GU50 VTTC-re hol lehet modulációs jelet kötni?
Plazma gömb-ből lehet tesla tekercset csinálni , ha kiszedjük a gömbből ?
Már otthon nem találtam, fel lett használva, de ma elmentem a boltba - ilyen a választék!
kb. 10 cm átmérötöl mintegy 40 cm-ig.
Ez hungarocell? Melyik bolt ez?
Egyébként a legnagyobb méret már nem túl jó ebből, mert kicsi a cső keresztmetszet. A kisebbek viszont jók olcsó toroidhoz, csak ezt valahogy még fémmel is be kell vonni. Az alumínium ragasztószalag is jó, de ha nagy darabokban van ráragasztva, felpúposodik, és csúnya lesz. Volt nekem is egy hasonló styrofoam (nem tudom hogy kell írni) hengerem, amiből toroidot lehetett hajlítani. Ha ugyan ez fémből lenne, akkor az ideális toroid lenne.
Egy temetői koszorúkészítőt kéne megkérdezni, hogy honnan veszi a "toroidot".
Kicsit karcsúnak tűnnek ezek a gyűrűk a tekercshez, nem ducibbnak kéne lenniük? Valahol olvastam egy jó arányszámot az átmérő és vastagság viszonyához. Meg kéne találni. Üdv!
Egy kézimunkabolt, de sok van ilyen - a koszorusnál, virágboltban stb.
Elméletileg be lehetne fujni fémes festékkel (metalic), de az autosboltban kaphato keskenyebb aluragasztoszalag is jo. Ha nagyon akarod valamelyik galvanizálo üzemben akár rézzel is bevonathatod.
Hali!
Marksman: A sorkimenőt TV-ben illetve CRT monitorokban használják nagy feszültség előállítására az anódnál. Ami kb 30kv szokott lenni. De ez elég el terjedt lett plazma gömbnél is. Csak abban nem sorkimenő van,hanem egy ferrit rúd és azon 3db tekercs. Primer szekunder Visszacsatolás. De viszonylag egy kutya. UI.: Remélem érthetően írtam
Engem érdekelne 1 darab, ha eseteleg meglenne a 10darabos megrendelés.
Massawa: eltudnád küldeni privátba, hogy melyik boltból vannak a képek?
Fémfestéket el kell felejteni. Hacsak külön nem kever az ember a festékbe nagyon finom fémport.
Ugyanis a plazma azonnal leégeti a festéket bármiről. Krómfestékkel már próbáltam, szép lyukacsos lett tőle. A galvanizáló üzemet is hanyagolom, mert szerintem egy kis toroidnak a galvanizálása is legalább 20 ezer forint (ez ügyben is érdeklődtem már néhány helyen).
Megnéztem egyébként, hogy hogy készítik ezeket házilag külföldön, ha előző oldalon megnézed a videót, látni, hogy egy alap vas formára nyom rá egy alumíniumlemezt egy esztergán. Ezt igazából én is meg tudnám csinálni, csak egy tökéletes toroid alakot kéne legyártatni cnc-vel, így aztán annyit gyárthatok házilag, amennyi kell.
Szerintem még odahaza is meg lehet oldani a galvanizálást - csak idö kérdése. Mégcsak drága cuccok sem kellenek hozzá.
De nem okoskodok, mindenki maga döntse el mit kezd az ötlettel.
Következzen néhány kép, régen én rengeteg dologból gyártottam toroidot.
Koszorú, illetve motorkerék, ezek 7 éves képek.
Kézi expander, meg egy nem tudom már micsoda. A vas tartószerkezetet rövid úton ki is vettem.
Na és a jó öreg alu flex cső, az egyik alumínium ragasztószalaggal betekerve, ez elég jó.
Én már próbáltam, az eredmény katasztrofális. Csak nagyon vékony bevonatot tudtam normálisan megcsinálni.
Mutatok nektek egy érdekességet, lehet már láttatok ilyet (már az oldalamra is leírtam, csak oda nem akarom más képét felhasználni illusztrációhoz).
Itt egy kép, hogy néz ki, ha nonlineáris a menetemelkedés a szekunderen, illetve ha nagyobb a menetemelkedés, mint a huzalkeresztmetszet.
A toroid tényleg sokat számít. A 180 wattos teslámon komoly centiket dobott már csak az, hogy a tetőkapon elegyengettem a púpokat. Eddig kb 4-5 centis volt a korona mostmár egy sokkal igényesebb tetőkapacitással karcolja a 8-10 centit Szóval ez képzelhetitek mennyit dobhat egy 2-3000W os tekercsen.
Sziasztok. Csináltam egy tesla tekercset amit egy egyszerű sorkimenővel hajtottam meg. Az lenne a kérdésem, hogy tetőkapacitás nélkül max 3cm-es szikrát értem el, de amikor rátettem a tetőkapacitást a szikra mérete max 5mm lett. Ez mitől van?
A Tesla-tekercs rezonancián alapul. Ha rezonancia fennáll, nagy a szikra (a tekercs saját kapacitása is számít). Te meg rátetted a tetőkapacitást és elhangoltad.
Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |