Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia! Teljesen mindegy.
Üdv
Szóval mindegy hogy van benne,csak jó helyen legyen.Köszi!!!
Üdv.: Peti
Ha adsz a külcsínre is akkor célszerű úgy berakni, hogy a feliratok, jelölések, csíkok egyoldalról olvashatók legyenek, hamár mindegy merre ülteted be.
Üdv mindenkinek! A mellékelt erősítőhöz szeretnék egy szimmetrikus tápot építeni. Azt szeretném kérdezni hogy a két link közül melyik trafóval érdemesebb megcsinálni és hogy kapcsolási rajzot tud-e nekem valaki mellékelni. Kaptam már egy sablont hogy hogy csináljam de az alkatrészek pontos értékét nem tudom.
Előre is Köszönöm a segítséget! Trafo1 Trafo2 (Azért néztem ki több több mint 4 Amperes trafót mert stereoba, tehát kétszer építeném meg az erősítőt. Az erősítő "fele" kb 2 Ampert fogyaszt.)
Sziasztok!
Létezik valamilyen vékony, kicsit rugalmas fólia, ami vezeti az áramot? Igazából azért kellene, mert egy régi pici számológépemet csak úgy szórakozásból meg akarom csinálni "érintőgombosra"
Oszcilloszkóppal kapcsolatos kérdés:
Miért lehet az, hogy amikor CH1 és CH2 képe is az ernyőn van és bármelyiket függőlegesen mozgatom akkor az egy kicsit eltéríti a másikat? Van másik szkópom is az nem csinál ilyen. Ha pl. a CH1-et föl le mozgatom a CH2 meg sem mozdul. Ennél viszont kicsit kitér.
Szia!
Idézet: „Azért néztem ki több több mint 4 Amperes trafót” Hol látsz itt 4A-s trafót?
Szia, ezt a voltamperes kifejezést gondold át még egyszer. Különben minimum 100 V/A teljesítményű trafót keres.
Heló! Ez nem 5 amperes trafó :no: hanem 5 voltamperes
(nem mindegy) ez a névleges teljesítménye (Ha jól tudom, kezdő vagyok még)
Elnéztem még egyszer elnézést, tudom mit jelent a VA és az A.
A 60VA-s nemelég nagy? Ha az erősítő csak "Ampert vesz fel és kétszer csinálom meg?
Értem Köszönöm Szépen! Kapcsolási rajzot tudna valaki küldeni pontos alkatrész értékekkel? Esetleg aki már csinált ilyet. Előre is Köszönöm!
Azt szeretném kérdezni ,hogy mik is azok a FET-ek?
Már olyan sokat hallottam róla, de pontosan nem tudom,hogy micsodák. Csak annyit tudok róluk,hogy valamilyen tranzisztor félék. Előre is köszi!
Üdv!
Az értékek és a kapcsolási rajz ott van a mellékelt .doc-ban! Máté.
Ne haragudj de nem találom pontosan hol is?
A diódahíd kb. 50-100V 10A-s, a pufferkondenzátor 4700-10000µF 25V, akét szűrőkondenzátor 1µF nem elektrolit kondenzátor, a biztosíték kb. 5A-es.
Itt,ni!
U.I.:első építeni kívánt áramkör?
Az, hogy megfelelő-e az attól függ hogyan használod.
A tápot illik túl méretezni, nagy kivezérléseknél a jelcsúcsokat vágja az erősítő,ha a táp alul méretezett. Gondolj bele, van az erősítőd mint változó terhelés és van egy adott tápod mint generátor aminek állandó a belső ellenállása, ez tulajdonképpen egy feszültség osztó. A puffer kondik értékének növelése segít a pillanatnyi jelcsúcsok kezelésében, de tartós terhelésnél ugyan úgy esik a tápfeszültség. Az erősítőben fellépő torzítások fő forrása a nem megfelelő táp méretezés.
A trafo áramköré gondoltam, de már megkaptam köszönöm szépen!
Szívesen! Akkor félreértettük egymást
Máté.
Hi
Egy teljesen elkorrodált rossz ellenállásról,van ötlett hogyan lehet beazonosítani? Van egy mondeom,amiben a hűtő ventilátorokat,egy a vízhűtők mögé szerelt előtét ellenállás vezérel. kapott az már mindent hideget,meleget,sót stb. A ventik ezerrel pörögnek egyfolytában,így valszeg ez a rossz. Néztem kapcsolási rajzot a rendszeről,de sajnos nincsenek rajta paraméterek. Ez egy drót,és egy ellenállás párhuzamosan kötve. De sajnos az ellenállás már csak vörös és kék festék foszlányokból áll. Minden ötlet érdekel
Hello! Skory levitron szerkezetét akarom megcsinálni de nincs oda írva az LM324 -hez,hogy melyik melyik láb odaírná valaki vagy elmondaná és az elektromágnes adatai sincsenek,valaki eltudná mondani nekem?
Szia! Ha rákattintasz a hozzászólásodban az eszköz nevére, majd letöltöd a pdf-et, megtudhatod a lábak funkcióit.
Köszi és az elektromágnes méretei(arra gondoltam)?
hello blackdog!
igen, biztos, h elektronikai fősulit végeztem... és nem irtam h sik hülye vagyok elektronikábol, csak azt irtam h még életben nem épitettem semmit és nem is terveztem semmilyen áramkört. azért kértem ki a tanácsotokat h hogyan tegyem meg első lépéseimet. Válaszodat köszönöm |
Bejelentkezés
Hirdetés |