Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   81 / 1210
(#) brato válasza watt hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

A status z bitjét figyelte és a decfsz-nél az nincs állítva.
(#) kissi válasza brato hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

A DECFSZ-nél nem figyelte a statust-t és nem is kell! A változó 0 értékénél átugorja a következő utasítást, szerintem működnie kellett volna, valószínűleg nem jól csinált valamit a környezetben ( mert az nem látszik! ), pl. nem várt eleget

Steve
(#) brato válasza kissi hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

Idézet:
„Olyan, mint ha az első példában STATUS Z bitje soha nem billenne.”
(#) kissi válasza brato hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

Ez OK, de a program enélkül jól kell, hogy működjön ( a leszámolásra gondolok ), mert abban a részben NEM ÍRTA a STATUS figyelését!

Ezt szerette volna:
[/quote]
movlw .255
movwf t1
d2 decfsz t1,f
goto d2

[/quote]

Steve
(#) KipKap válasza watt hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

Igazad van, tényleg működnie kéne... A Te példád sem megy nálam, amúgy, nem ugrik ki a szubrutinból. Gondoltam egyébként, hogy valami bank-os hibám lesz, de jobb híján csak ennyit tudtam a szubrutin elején beírni, hogy banksel t1. Ezt elfogadta a fordító, de ugyanúgy nem megy. Lehet, hogy másként kéne bankot váltani? Mindegy amúgy, csak kíváncsi voltam az okára. De ennek a feladatnak a megoldását már nem az én agyamhoz méretezték. Köszönöm egyébként!
(#) watt válasza KipKap hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

Az igazság az, hogy akkor is működnie kéne, ha rossz bankban vagy, legfeljebb elrontanál egy olyan tegiszter értékét, amit nem kéne. Tedd fel fájlban a forrást, ha nem titkos, megnézzük mi lehet, mert ilyen nem szabadna történjen!

Szia Watt!
Már röstellem, hogy mindig Te oldod meg a problémámat. Ám, mint mondtam, áthidaltam, csak kíváncsi vagyok a miértre. Igazából nincs is kód, csak az előbb kezdtem el egy bontott 16f877-re írni egyet és rögtön az elején ezzel szembesültem.
Annyit kéne tennie, hogy bekapcsoláskor két kimenetet teszt céljából bekapcsol egymás után. A két kimeneti felvillanás közt akartam kis szünetet. Akkor futottam bele a fagyásba.

buek.txt

(#) Norberto válasza KipKap hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

Szerintem azzal lesz a gond, hogy a

CBLOCK

után nincs cím írva. Így a fordító alapértelmezésként valószínűleg a 0x00 címhez rendeli a t1 változót, ami nem egészséges, mert ott még a nem-szabadon-felhasználható, azaz nem a GPR memóriarész található, ahova te éppen szabadon tehetnél bármilyen adatot.

Így szokás megadni tehát:

1. CBLOCK 0x20 ;
  2.         t1
  3.         t2
  4. ENDC

A goto utasítás után viszont célszerű inkább címkét használni, a $ jel megtévesztő lehet, és nem is mindig a kívánt helyre mutat a nem pontos ismeretből adódóan (címzés + utasításhossz).

Látod, most nem én oldottam meg, megnyugodhatsz! Egyébként én is azért kérdeztem meg, mert ilyennel még nem találkoztam és érdekelt az ok. Norberto szerintem megtalálta a hibát, teszteld le, várjuk az eredményt!
(#) Norberto válasza Norberto hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

Az előbb még csak erős gyanú volt bennem, de azóta utánanéztem, csatolva a megerősítés az MPLAB Súgójából. Már csak ezért is érdemes néha nézegetni a Súgót, vannak benne ajánlások, példák, egyszerű magyarázatok. :yes:

cblock.jpg

Na, akkor jól végződik az évem!
Mondjuk így próbáltam:
org 0x300
CBLOCK
t1
t2
ENDC

megette a fordító, de nem változott a futási eredmény.
Norberto tippje működik. Megint okosabb lettem. Amúgy szintén kíváncsiságból: a banksel t1 utasítás helyes volt? (tehát elvileg volt hatása?) (Csak hogy mégis adj egy tippet Te is, elvégre már hagyomány..)
(#) KipKap válasza Norberto hozzászólására (») Dec 31, 2010 /

Köszi!
Boldog Új Évet !

A tippem az, hogy olvasd el a PIC miértek hogyanokat 2-3 nappal ezelőtről, pont a lapozásról és a bankokról beszéltünk, vannak példák is.
(#) hackerfish hozzászólása Jan 3, 2011 /

Üdv!
Van egy ?kis? gond a PIC-emmel.
Valószínűleg a 7805 lábai értek össze, és ezért kb 8V ment a PIC-re. :eeknoes:
Most amikor bekapcsolom, rendesen megy az 5V, lemértem.
Az égető felismeri, olvasni tud róla.
A ledek kigyulladnak, majd elkezdenek villogni (ahelyett, hogy világítanának).
A progi tutira jó, korábban kipróbáltam.
Mit csináljak? Vegyek új PIC-et, vagy még menthető?
(#) hackerfish válasza hackerfish hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Bocsi, vaklárma volt!!!
Csak rossz elemet raktam rá, miután kijavítottam a 7805-öst.
(#) zenetom válasza hackerfish hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Még mindig elemmel csinálod?
Szerintem rakj össze valami tápot! :yes:
(#) vilmosd válasza hackerfish hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Probalj meg 2-3 ceruzaelemet. Arrol is mukodnie kell, es a 7805 plusz fogyasztasa elmarad. A 'F628 2 volttol mukodokepes, csak kapcsold ki a "brownout" reszt.
(#) lalca válasza hackerfish hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Én a próbapanelt a pc usb-jéről járatom.Nem egyszerűbb?
(#) watt válasza lalca hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Jó megoldás, van zárlat elleni védelem?
(#) lalca válasza watt hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

A pc-ben.
De pl. lehet kapni 200-250 Ft.-ért usb-s mp3 töltőt.
(#) watt válasza lalca hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Egy biztosíték(500mA) azért ilyenkor jól jöhet ám, mert van olyan, hogy az alaplapon ég el a panel...
(#) hackerfish hozzászólása Jan 3, 2011 /

Sziasztok!
Igen, majd ki fogom cserélni ceruzaelemekre...
Viszont csak elem jöhet szóba, táp nem, a doboz egyik felén mutatja az időt, a másik felén van az órarendem --> fontos, hogy hordozható legyen.
'Csak' ekkora az egész: Bővebben: Link
Ha a 628-as már 2V-tól is jó, legközelebb olyat veszek, köszi a tippet!
(#) potyo válasza hackerfish hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Csak vigyázz, hogy 16LF628-at vagyél. A sima F-es csak 4V környékétől jó.
(#) Hp41C válasza hackerfish hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Szia!

A 16F628, 16F628A csak 3V felett megy 10MHz -ig, 20MHz -van csak 4.5V felett működtethető (az utóbbi ára csaknem a fele az előbbinek).
A 16LF628A viszont 2V felett használtahó 4MHz -ig, 3V felett megy 10MHz -ig használható.

16LF628A -t ajánlanám.
(#) krizsitibi válasza Placi84 hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

hello

en is pic-el foglalkozok igaz nem regota. muszaki tanar vagyok. szeretnem terjeszteni a picet ezert arra gondoltam a diakomat ebbol vinnem versenyre. de nem jutt eszembe semmmi egyszeru otlet vagy projekt. ezert csatlakozok p laci keresehez, ha valaki tud olyan oldalt ahol ilyen projekteket talalok leci jelezze. koszi elore is
(#) kaqkk válasza krizsitibi hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

Szerintem nem kell másik oldalt keresned !
Csak lapozgass itt a témák közt Tuti hogy kb 3-4 versenyre való ötletet "össze tudsz szedni"
(#) krizsitibi válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

koszi, itt is mar szetneztem, kicsit egyszerubbet kell keresnem, h a diak megtudja csinalni. egyszerut de nagyszerut...

Minél egyszerűbbet ?? Van itt vagy ezer téma
(#) krizsitibi válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 3, 2011 /

hat igen egyszerubbet szeretnek, de picel. mas temakban igen nagy a konkurencia, ez nehez es szep tema, tavaly eljutottunk a koztarsasagira egy szemaforral.

Mondjuk ott van PL a knight rider villogó , abban van
fantázia látványos és nagyon sokféleképpen leprogramozható . Vagy talán nézz bele a lépcsővilágítás című témába , az is egy látványos projekt .
Következő: »»   81 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem