Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Itt van hozzá CCS forrás is. Szerintem működik.
Bővebben: Link
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
Ez a Digital Clock and Temperature:
Ez a gyári CCS:
és sajnos ugyanaz a kettő csak másképp van leírva, de ezt már ma dél körül átnéztem, és nem jó; de méért nem...bele -ök... azt sem tudom, hogy software-s vagy hardware-s hibám van? Kísérleti panelen szereltem rövid kb.5cm vezetékekkel. Mindenesetre mégegyszer köszönöm a segítségedet.
Milyen programozód van? PICkit2-vel logikai analizátor módban meg lehet nézni a jelalakot, hátha kiderül a turpisság. Ha nincs PICkit2, akkor pedig szimulációval kellene megnézni, hogy az megy-e ki, amit szeretnél.
Az a baj Vicsys hogy nagyon sok variáció kellene így és elég átláthatatlanná válna az LCD-t kezelő programrész (menürendszer) amúgy sem túl egyszerű kódja.
Esetleg a fordítónak gondja lehet az előjellel. Én megpróbálnám így:
Hardware-esen le tudod tesztelni, ha kitéped a picet, DS(14)-t tápra kötöd és rugdosod az SH_CP(11)-t. Előbb-utóbb meg kell jelennie az egyesnek Q7'(9)-en. Ilyenkor az ST_CP(12)-re adott impulzussal aktiválódnia kell az összes kimenetnek.
Akkor, továbbra is a GLCD-t javaslom. :yes:
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat! icserny igen, PICKit2-m van, de aszt hiszem, csak MPLAB-ban lehet jelalakot nézni, én meg CCS-ben (PCM) vagyok, és őszintén szólva nincs kedvem telepítgetni, és bevallom, pár napja van meg a PICKit2 és nem tudom, miket tud, de ha van hozzá kis debugger a vizsgálathoz akkor természetesen megnézem, de kérnék hozzá szamárvezetést. tardis a fordítónak nincs baja, de kipróbálom unsigned int -el, de ez a hardware-es próba igazán felkeltette a figyelmemet, és holnap délelőtt ki is próbálom és beszámolok a fejleményekről. Köszönöm az infókat! Jó éjt!
Helló. Ugye a 628Anak is van olyan funkciója, hogy be lehet kapcsolni benne a belső felhúzóellenálást. Így ha egy kapcsolót akarok a PIC-re kötni, elég ha be van kapcsolva a felhúzóellenállás, és a kapcsoló, csak a testet kapcsolja össze az RB.x bemenettel, igaz?
628A-nak van olyan funkciója, hogy az adatlapjában írja, hogy milyen funkciói vannak.
Sziasztok!
Csak nem bírtam ki és megcsináltam a hardware tesztet. /OE -> GND /MR -> 10K kersztül +5V DS -> +5V SH_CP és ST_CP nincs bekötve. Az összes led folyamatosan világít. Ez normális?? Ha /MR felhúzását megszakítom elalszik minden led, SH_CP-t rángatom +5V-ra (/MR "levegőben") és kb a 20. érintésre kivillan az összes led, ST_CP nélkül. Mind a két IC ezt csinálja. Szerintem halottan vettem őket...vagy mi lehet az ok? -mert ezek után az előző hsz-ből kiindulva nyilvánvaló a hardware-s probléma... Előre is köszönöm a válaszotokat!
Üdv. Mindenkinek!
Épiteni akarok egy servohajtást mikronos felbontással és egyenáramu motorral. Egy tengely 1 PIC12F690-et kap és a parancsokat I2C buszon kapja. A mérés forgójeladóval megy megszakítással - ez rendben lenne, bár az I2C egyenlőre csak megszakitásból megy ami a mérésnél hibát okozhat. A fő problémám most a PWM-el van (full H híd meghajtás) ! MPLAB szimulátorán korrektnek látom a felfutást-lefutást (gyorsít-lassít) és a folyamatos haladást. A PWM kimenetekre kötött LED-eken viszont azt látom, hogy az iránykijelölés rendben van, de a modolációs kimeneteken levő LED-ek csak "bevillannak". Az I2C busz működésének ellenőrzésére van 1 LED. A modulációs kimeneteken levő LED-ek csak ezzel szinkronban villannak be. A szimulátoron ennek semmi nyomát nem láttam. Ehhez kérek segítséget. ("egyszerü" szimuláláshoz Pstatus =2 és Astatus =0x0A -t kell beállítani) NGy Idézet: Ugyan, dehogy! A PICkit2 saját kezelőprogramja kell hozzá. A Tools/Logic Tool menüpontot kell választani.„PICKit2-m van, de aszt hiszem, csak MPLAB-ban lehet jelalakot nézni” Alapértelmezetten a Logic I/O Mode ablaka jön be, de a jobb felső sarokba kattintva át lehet váltani (Analyzer gomb) Logic Analyzer módba. Itt vizsgálható a kimeneteken megjelenő jel, mint egy logikai analizátoron. PICKIT™ 2 LOGIC TOOL USER GUIDE
Nem hiszem, hogy 2db egyformán rossz IC-t kaptál.
Ki kellene ezt próbálnod úgy is, hogy határozott potenciálra kötöd a lábakat. Lehet, hogy a lebegő lábak össze-vissza adnak be jeleket. A 10k-t hagyd ki az MR-nél. Az összes bemenet mehet direktben földre/tápra. Nem tudom, hogy a CCS-nek van-e szimulátora. Én ilyenkor MPLAB-ben meg szoktam nézni a kimenetek idődiagramját.
Ez eg JDM tipusu programozo, tobb a szivas vele, mint amennyit nyersz a sporolason. Egy PicKit2 klon nem draga es nem is bonyolult, nezd meg Watt, Szilva vagy Hp41C klonjait es epitsd meg az egyiket.
Hali
Csak ugy halkan megkerdezem, hogy a RA4 rendelkezik felhuzo ellenallattal? Mivel ez OD kimenet, csak alacsonyba tudja huzni a kimenetet. Masik: Hasznald a CCS-t MPLAB alatt. Le kell tolteni a CCS-tol a MPLAB Plug-in-t telepiten, es utana az MPLAB SIM segitsegevel gyonyoruen lehet szimulalni a programodat.
Szia,
Akkor érdemesebb pickit2 klónt építeni? Amiket ajánlottál azok közül ez nyerte el a tetszésemet. De ez mivel tud többet, és miért érdemesebb megépíteni(még nem hallottam róluk)? És ebben is van PIC látom, az mire szolgál? Az USB kezelésére? Még egy mellékes kérdés. Win7-en érdemes ezzel foglalkozni, vagy inkább szerezzek be egy gépet XP-vel? Üdv.:Gergő
Szia!
A PICKit2 előnyei: - Gyári tervezés, gyári program, (egyenlőre még) a megjelenő új típusok követése, - USB, tápot az USB -ről veszi - nem kell külön táp, - Széles típusválaszték egy programmal, egy eszközzel: 10F tól a 32F ig.. - I2C, SPI, 1-wire, Firewire EEPromok programozhatók vele, - Nem csak programozó, hanem debugger is (32F kivételével - az csak PICKit3 -mal megy), - 3 csatornás logikai analizátor, - Logikai ki/bemenet jelek méréséhez, - TTL szintű USART Watt féle és a furatszerelt klón: - Állítható Vdd (2.5 - 5.0V), Furatszerelt klón: - Teljes körű Program & Go funkció bővíthető memóriával. Ld. cikk. Mindegyikben egy 18F2550 végzi el a feladatokat, a megépítéshez egy felprogramozott példány szükséges: Felprogramoztatni valakivel, megépíteni egy egyszerűbb programozót (Watt félét - nem egyszerű JDM -et) és azzal felprogramozni a 18F2550 -et.
Üdv mindenkinek.
Van egy érdekes kérdésem. Van egy JDM alapú programozóm, és 16f877A. Beégetés után a IC-Prog hibát jelez. Csak ennél az egy PIC nél írásközben, minden Word nek az utolsó byte- ját elrontja. PL 3AFF helyet 3AE3, 28D2 helyet 28C2. Szerintetek mi lehet a hiba? Beraktam egy 16f84A de azt gond nélkül írja, olvassa. Hilbi
Szia!
A programban a 16F877A -t választottad ki? A 16F877 és a 16F877A programozása eltérő (belső latch-ek száma különböző). A 16F84 -ben nincsenek ilyen latch -ek, ezért működik jól. A JDM működése géptől függ, a modernebb gépeken nem működik jól...
Eddig probléma mentessen ment.
Igen jót választottam ki. 16f877A. Valószínű hogy tönkrement. Csak érdekesség képen mondtam, noh meg hátha van rá orvosság. Minden esetre köszönöm
Az LVP bitet letiltottad? Ha nem akkor a PGM láb hová van kötve, mire van használva? Az MCLR-t mindenképpen kösd fel a 10k-val, vagy 22k-val. Hiánya egyrészt resetben tartja, vagy resetelgeti a PIC-et, ha nincs letiltva az MCLR funkció, ha meg le van tiltva, akkor meg egy bemenetet nem szabad lebegve hagyni. Arról nem is beszélve, hogy a lebegő MCLR/Vpp láb tönkre teheti a PIc-et simán.
Vagy a JDM áldott hatása, vagy rossz a PIC. (De hogy az is mitől romlott el ugye...)
Lehet a JDM töl...
Kéne egy Pickit2 ??? Látom már..
Üdv!
16F690 pic-el megoldható az hogy egy fotodiódán mért feszültség alapján mondjuk felkapcsol egy ledet ?
Igen, ld. Adatlap A/D vagy komparátor fejezete...
"a megépítéshez egy felprogramozott példány szükséges"
Ezzel az a baj, hogy nem ismerek olyan embert akivel ezt meg tudom csináltatni. Watt oldalán annyit olvastam, hogy JDM-et semmiképp ne csináljunk. Ez se nyugtatott meg annyira. Most arra gondoltam, hogy megépítem a Topi félét, annyira csak nem lehet rossz, ha bele rakta a cikkébe, aztán kipróbálom több gépről is, hátha megy, ha meg nem akkor valamit kitalálok. Ha így döntök, és működik, akkor azzal elvileg fellehet programozni a pickit2-höz szükséges pic-t is igaz? Vagy semmikép ne építsem meg (most bizonytalan lettem)? Üdv.:Gergő |
Bejelentkezés
Hirdetés |