Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   9 / 2499
(#) bbatka válasza djloui hozzászólására (») Máj 28, 2007 /
 
Köszi . A nagy bemeneti érzékenysége nem okozott gondot nálad. A CD lejátszóm kb. 10x -res feszültséget ad le.
(#) Tomi20 válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 28, 2007 /
 
Nézegettem a VF2 végfokot. (van is egy megépítve nekem) A FET-ek maximum 23A-t képesek elviseli(25 fokon, 100fokon 16A) A visszacsatolást módosítanám (a +-24V tápfesz miatt). Ez így működőképes lenne?
(#) djloui válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 28, 2007 /
 
Hááát szerintem ha hidalsz két végfokot akkor felejtös a 2 Ohm mert még a hűttőborda is el fog olvadni.
akkor csak 8Ohm-ba tudod hajtani vele.
miért nem csinálsz egy nagy végfokot és veszel hozzá rentes trafót?A tekercseket pedig kösd sorba akkor 8Ohm lesz és az erősitö sem fog megelleni.
(#) Tomi20 válasza djloui hozzászólására (») Máj 28, 2007 /
 
Ez igaz, de igazábol azért akarok végfokot építeni, mert a trafó már adott. Ezt el is felejtettem, hogyha hidalom, akkor erősítőnként 1 ohm az ellenállás Most egyébként 8 ohmra van kötve, és úgy van rákötve egy VF2-re. Csak az a probléma, hogy az a trafó, amiről megy most a VF2 az 100W-os, és nagy hangerőnél melegszik, meg hamar betorzít, mert leesik a fesz. Szerinted elbírná a VF2 +-24V tápfesz mellett a 2 ohmos hangfalat?
(#) djloui válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 28, 2007 /
 
Hááát a tervező szerint 4-8Ohm nem tudom mit csináll a 2Ohm-al. Én nem szeretem, a 2Ohm-os cuccokat mert sokkal hamarabb torzít mint egy 4 vagy inkább 8Ohm-os rendszer, az viszont igaz hogy ha alacsonyabb az impedancia nem kell akkora fesz sem áram, de sajnos +-24V-al nem kell messzire menni. Probálld meg és meg látod köss mind a két tápágba egy egy 10Ohm és lehetőleg 10W-os ellenállást és ugy indicsd a nagyobb táppal. esetleg azt nézd meg hogy a müveleti erösítőnek mekkora a max tápja nehogy ellőd.
(#) Tomi20 válasza djloui hozzászólására (») Máj 28, 2007 /
 
ok, akkor megpróbálom. A honlapon szerintem azért nem írja a 2 ohmot, mert ott +-40V-ot kap a végfok, és akkora tápfesz mellett biztos, hogy kinyírja a FET-eket.
(#) djloui válasza Gory hozzászólására (») Máj 28, 2007 /
 
Háát hidalni akkor lehetne a a bemenet szimetrikus lenne de nem az. Szerintem ha ellentétes fázisban járatnád öket akkor a teljesitmény lényegesen nagyobb lenne, de erről nincsenek adataim. Valahogy igy kéne:
(#) djloui hozzászólása Máj 28, 2007 /
 
Itt van néhány kép a már majdnem kész végfokról.
Még az előlap feliratozásra kéne valami esztétikus és kopásálló doldot kitalálni.
Akinek van ötlete.......várom.
(#) fureszk hozzászólása Máj 28, 2007 /
 
Szasztok fanok!
Egy kis olvasmányt, leírást keresek arról, hogy miért van egyes erősítőknek 5 vagy mégtöbb bemenete(phono, tape, mic, tuner, AUX)!
(#) Tomi20 válasza fureszk hozzászólására (») Máj 28, 2007 /
 
Heló

Általában azért, mert van egy erősítőd, amire rákötöd a Hi-Fi-t, TV-t, PC-t, Discman-t, és még isten tudja mit, és egy váltókapcsolóval ki tudod választani, hogy mi szóljon, és nem kell átdugdosni a kábeleket az erősítő hátulján... (remélem ez megfelel olvasmánynak )
(#) Topi válasza fureszk hozzászólására (») Máj 28, 2007 /
 
Hmm... Ezt a kérdést nem teljesen értem.

Azért van ennyi bemenetük, hogy ha rádió után magnót akarsz hallgatni, ne kelljen bemászni mögé és átdugdosni) A phono és mic a más tészta, mert ott nem vonal szintű jelek vannak, így a bemenetnél az első egy előerősítő vonal szintre illesztve.

Szerk: Elkéstem...
(#) fureszk válasza Topi hozzászólására (») Máj 28, 2007 /
 
Köszönöm a választ!
A bemenetek miknek felelnek meg? A mic gondolom mikrofon. De a többi? És akkor a phono-n és mic-en kívűl az összes bemenet "kikerüli" az előerősítőt?
(#) levi18 hozzászólása Máj 28, 2007 /
 
A Tape a kazettadeck, a Tuner a rádió. Gondolom a zajhatások mások a különböző bemeneti jelforrásoknál.
(#) Tomi20 válasza fureszk hozzászólására (») Máj 28, 2007 /
 
Nem, ezek a jelek mind az erősítő bemenetére kerülnek, csak más illesztéssel.
(#) fureszk válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 28, 2007 /
 
de melyik bemenet mire jó?
ha ezt így nem lehet megválaszolni másképp kérdezem: honnan tudom nekem épp melyik bemenet jó?
(#) lamalas válasza fureszk hozzászólására (») Máj 28, 2007 /
 
A phono bemenetre lemezjatszot tudsz kozvetlenul kotni, az esetek tobbsegeben ez nagyobb szintu MM(Moving Magnet) hangszedokhoz keszult, de dragabb erositokon lehet MC(Moving Coil) bemenet is ami az MC hangszedokhoz keszult. Ha radiot akarsz hallgatni egy kulso tunerrol, akkor azt a tuner bemenetre kotod, ha van kazettas magnod (deck), akkor azt a tape bementre kotod , a mic az mikorofon bemenet - bar ebbol is eleg sokfele van - altalaban dinamikus mikorfonhoz alakitanak ki bemenetet a kommersz erositokon es az AUX bemenet pedig altalanos nagyszintu bemenet, pl. CD jatszot kothetsz ide.
(#) fureszk válasza lamalas hozzászólására (») Máj 28, 2007 /
 
(#) lamalas válasza fureszk hozzászólására (») Máj 28, 2007 / 1
 
Nincs mit :integet2:
(#) liliom81 hozzászólása Máj 29, 2007 /
 
Sziasztok. Erositot szeretnek epitni, ket rajzom van es nem tudom, hogy a ketto kozul melyiket legyen. Az egyik kapcsrajzat jpg-be ide beraktam es a masik az ST151-s. Valaki tudna tanacsot adni hogy melyik a jobb, melyiket erdemesebb elkeszitni.

Elor is koszi
(#) Drian hozzászólása Máj 29, 2007 /
 
Sziasztok!5.1-es hangcucchoz szeretnék erősítőt csinálni.5*20 + 1* 40 wattosat.Kéne egy kapcsolási rajz.Ha tud vki légyszi segítsen.Ide küldd goadrian@mailbox.hu.Előre is kösz.
(#) vzoole válasza liliom81 hozzászólására (») Máj 29, 2007 /
 
ST151 mindenképp!!!

A másikat töröld is le a gépedről!!!
(esetleg még csinálj egy low level format-ot is, nehogy valami programmal visszamentsd ezt a képet)

Drian!!!

Neked ajánlom a VF3-as erősítőt, van topikja.
(esetleg vf2 a mélynek, kissebb feszről)
(#) liliom81 válasza vzoole hozzászólására (») Máj 29, 2007 /
 
Koszi szepen, megfogadom a tanacsodat.
(#) Müszi válasza Drian hozzászólására (») Máj 29, 2007 /
 
Ajánlom a VF3-t!
Nagyon jó végfok, jólszól.
VF3 témaLapom, VF3-kal
(#) wins hozzászólása Jún 2, 2007 /
 
hi! erről az erősítőről mi a véleményetek? ezt szeretném megépíteni mert elég egyszerű és nem fontos nagyon a jó hangzás.(garázsba lesz 1000é ves hangfalakhoz) Ja és arra gondoltam , hogy itthon található bontott alkatrészekből dobnám össze. majd irom miket sikerült szereznem.
(#) wins hozzászólása Jún 2, 2007 /
 
(#) Kovidivi hozzászólása Jún 3, 2007 /
 
hello!nézegettem az erősítőket,és találtam is egyet: tda7294. ez tetszik.csak sajnos még annyi lehetőség van, ezért a ti segítségeteket kérem: tudnátok mondani hasonló ic-ket? kb.60-200wattos erősítőtt szeretnék építeni valami egyszerű ic-vel,8 ohmra! a trafóm ezeket tudja: 16v,22v,39v,69v,92v,109v. ez ac, és nem +--os, hanem föld és pozitív.köszi!minél több ötlet érdekel!
(#) lamalas válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 3, 2007 /
 
A TDA7294 egy eleg tisztesseges erosito, sztem felesleges is tovabb keresgelned ... de ezt majd Te eldontod Amugy nem ertheto amit a traforol irtal, mert azt mondod, hogy "... nem +--os, hanem föld és pozitív." Valtakozo feszultsegnel nincs ertelme pozitiv es negativ polusokrol beszelni
Amugy eleg szerencsetlen feszultsegek jonnek le arrol a traforol ... ezek mind csak leagazasok vagy kulon is lehet valasztani oket? Lehet hogy ezzel nem fogsz tudni szimmetrikus tapos erositot csinalni, persze nemtom, mert nem ismerem jobban a trafot.
(#) MaSTeRFoXX válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 3, 2007 /
 
Én inkább VF2-re szavazok Olcsóbb, elvileg jobb a hangja, nekem jobban tetszik
Teljesítményben kb ugyanaz vagy picit több mint TDA7294
(#) Kovidivi válasza lamalas hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
igazad van lamalas,nincs +és- váltónál.a trafónak 2 bemenete és kb. 10kimenete van.azt akartam mondani,hogy nem szimmetrikus,így nem tudok csinálni szimmetrikus tápos erősítőt.a tda7294 meg pont ilyen...ezért szeretnék tippeket, ic-s eröködőre, melynek olyan táp kell,aminek földre és pozitív tápra van szüksége).
más:láttam egy kapcsi rajzot,ahol 9v-os elemből cisnáltak 2db R-al és 2db C-ral szimettrikus tápot.ezt meg tudnám én is csinálni trafóval?)itt a kép:Kép: Hivatkozás

MaSTeRFoXX: a Vf2 tetszik nekem is,csak én ic-sre gondoltam,mert a fet kicsit bonyi nekem.azé köcce.
(#) KD mester hozzászólása Jún 4, 2007 /
 
Itt egy nagy teljesítményű végfok rajza. A hozzá való körítést nem szeretném begépelni mégegyszer, ezért csak idézek egy másik fórumról:

"Három párhuzamos végtranyóval is megcsinálhatod, vagy akár többel is. Két pár végtranyóval 8 Ohm-ra való, de még éppen elhajtja a 4 Ohm-ot is. Három párhuzamos tranyóval már kihajtja simán a 4 Ohm-os, "makacsabb" hangfalakat is, de szerintem jó a 2pár végtranyó is.
Ha nem szereted a TO3 tokot, akkor használhatod az MJL21193-MJL21194-et is végtranyónak, de ezek kicsit drágábbak. Az erősítő rövidzárvédett.

A 47pF és a 100pF legalább 160V-os legyen (tehát akármilyen kerámia kondi nem jó), a 100nF-os kondik pedig 100V-osak minimum!

A BAV 21 dióda olyasmi, mint az 1N4148, csak 200V-ot tud. Hasonlóval kihelyettesíthető.

Élesztésnél a tápfeszágakba rakjál egy-egy 10 Ohm-os ellenállatot! Ha ezeken keresztül kapja az erősítő a tápfeszt élesztésnél és valamit elszúrsz, akkor csak ezek fognak porráégni az erősítő helyett. Normális működés esetén ezek nem melegedhetnek élesztésnél! Ha füstölnek, akkor elrontottál valamit. Az 1K-s nyugalmi áram beállító trimmer 1K-s értékű legyen beültetésnél a két kivezetése között a (középső és az egyik lába közösítve van). Ennek az értékét közelítsd a nullához beállításnál, de soha ne legyen végállásban, tehát 0 Ohm értékű! A nyugalmi áram tranyónként olyan 30-50mA legyen. A 0,27
Ohm-os emitter ellenállásokon mérve kb 8-13mV-ot állíts be.

A 220 Ohm-os trimmerrel nullázd az offsetet ! :!:

Ha mindezekkel kész vagy, akkor kiveheted a 10 Ohm-okat. Ja és az MJE340-350-re rakni kell kisebb alumínium hűtőfület-bordát! Lomexben 30Ft egy ilyen.

Ha van bármiféle kérdésed a végfokkal kapcsolatban, akkor kérdezhetsz. A másik két rajznál már nehezebb elérni a tervezőjét."

Teljesítmény:200W/8Ohm, 350W/4Ohm RMS.

olcso PA.gif
    
Következő: »»   9 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem