Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Futófény
Tudtommal az Omnitronic-nál van egy kapcsoló ami átteszi zenei üzemmódba ,s onantól az érzékenység álító potival tudz rajta állítani...
Éppen az a gond hogy ahogy írtam,van az előlapon egy 'speed' és egy 'audio level' feliratú poti és semmi más!
nézd meg a potik közül valamelyik nem-e egyben nyomógomb is...
Meg jó lenne ha mondanál egy tipust is róla nézzem meg én is a készüléket, hátha valami okosságot találok róla...
Na,csak megoldódott a rejtély.A kis elektret mikrofon egyik lába a forrszemmel együtt leszakadt a panelről.Visszaforrasztottam,és működik a szerkezet.Mégpedig tényleg autamatikusan.Amíg nincs zene szépen sorban futnak a fények,mikor megszólal,attól kezdve annak ütemében villognak a lámpák.Köszönöm szépen a segítséget,mégegyszer!
Sziasztok.
Egy kis segitséget kérnék: 4017 ICvel futófényt akarok meghajtani, de ugy hogy egy egy lábán több led legyen. Pl. ha 3 led van 1 lábon akkor az áramkorlátozó ellenállást milyen értékűre válasszam? s ha 5 led? Még szt se tudom eldönteni, hogy sorba vagy párhuzamosan kössem e őket. Köszi a segitséget. És ha nincs kihasználva mind a 8 ledvezérlő kivezetés mi is a teendő? Köszi
Üdv
A 4017-es több feszültségen is működhet, tehát az ellenállás függ a LED-ektől és a feszültségtől. Ha sorba kötöd akkor 3 db led (általában) 60mA, annyit még elbír a 4017 de inkább azt ajánlom hogy NPN tranzisztorok bázisára kösd a 4017 kimenetét, a kollektorára a tápfeszültséget az emitterét meg a LED-eken kereszül a földre. Egyébként ha 5V a tápfeszed akkor a 3 led sorosnál 180-200 Ohmos ellenállás kell. 5 lednél pedig 100 Ohm (a segédprogramoknál kiszámolja). Milyen 8 Led vezérlőről beszélsz? A 4017-nek 10 kimenete van. De ha mondjuk 8 sor akarsz használni akkor a 9. kimenetet (O8) a Reset lábra kötöd (MR) akkor a 8. kimenet után újra az első (O0) fog következni. Remélem segítettem. Dolfin
Ha több ledet akarsz rákötni,akkor azokat sorba kötni célszerű, ekkor az ic kimenetén max 10-15 mA árammal számolj.a tápfeszültséget pedig a ledek nyitófeszültség összegénél néhány volttal többre ,úgy hogy egy minimum 100 ohm /előtét ellenállással legyen 10-15 mA a ledeken (az ic kimenetén kb 1-2V esik a 100 ohm-on is 1V + a ledek)
Ha párhuzamosan akarod, vagy a ledeknek nem elég a 10-15 mA ,akkor az IC kimenetére egy NPN tranzisztor bázisát kösd a megfelelő soros ellenállással (ez kb 1kohm kb 10 voltnál) az emitterét a Vss re a kollektorkörbe pedig a megfelelő módon (lásd az oldalon található képletek) méretezett ledfüzéreket.
Köszi
Igen hasonlóra gondoltam. 8 ledvezérlő lábra emlékeztem innen a tévedés. De lehet még kevesebb lesz. Köszi a tippet, azt hiszem bevállalom a három ledes terhelést. Egy 4017.et kokcára teszek aztán meglátom. Azt még nem értem, ha pl. 5 leddel megépitem, akkor a 100 ohm a 4017 és a tranzisztor közé kell?
Üdv.
Nem. A 4017 és a tranzisztor közé mindneképp kell, oda jó a 5KOhm-is, de a tranzisztor kollektora és a tápfesz közé, vagy a tranzisztor emittere (kollektorára megy a tápfesz) után jön a led majd a ellenállás majd a GND.
Köszi szépen mindkettőtöknek. Azért a biztonság kedvéért betehetem majd ide a kapcsolási rajzot amit megszerkesztek ellenőrzésre?
Mert a 3 ledes tranyó nélküli változattal még megkockáztatok egy 4017-est, de félreértelmezésből adódó tervezési hiba miatt már nem nyirnék ki. 10 éve kinyirtam egy ISD hangrögzitő IC-t forditott polaritással. Akkor az 2500 Ft volt, s ez volt a negyedik ilyen alkalom. Akkor megelégedésemben kinyomtattam ennek a 4 kinyirt áramkörnek a nevét és bekeretezve kiakasztottam a falra, de úgy kereteztem be hogy ne lehessen már hozzáírni egy ötödiket.
Még egy kérdés mielött megépitem:
Nekem igazából ez a kapcsolás kellene: Ezek is esélyesen megépithetők úgy hogy a ledek helyén 3 led van? Ha lehet kihagynám a tranzisztorokat s az 555 helyett is inkább egy villogó ledet használnék vezérlésre. Akkor 100 ohmra kell itt is csökkenteni az áramkorlátozó ellenállásokat? Köszi
És mégegy:
Ez mintha egyszerübb megoldás lenne. Ez a közös lábakon ellenállás testre tényleg működik?
A 2-3 kapcsolás nagyjából ugyanaz. Mivel egyszerre csak 1 (te esetedben 3) led világít, ezért a közös ellenállás is működni fog. A tápfeszedtől függ hogy mekkora ellenállás kell, de ahogy írtam 3 normál lednél 5 V-nál a 100 Ohm elég kell legyen.
Köszi.
Viszont ez felvet bennem egy másik kérdést: Lehetséges a 4017-el, hogy a ledsorból egyszerre több világitson? Pl. ugrás helyett átmenet egyes ledek között? Volna ilyen beállitása? Esetleg más is? Ez még érdekelne, mégha külön külön ellenállások kellenek is hozzá. Köszönöm.
Diódákkal sokféle _effektet_ ki mehet hozni a 4017-es alapkapcsolásból. Ha egynél több LED vagy LED-sor világít egyszerre akkor külön áramkorlátozó ellenállás kell eléjük.
Velem mindig csak baj van.
A futófény első pontján egy led kéne. A másodikon 8 A harmadikon 12 És összesen ennyi lenne az ide oda futó fény. Nem látom át ennél a diódás megoldásnál hogy érhető el, hogy ne 6 hanem csak 3 vezérlés legyen?
Hali lehet hogy én régimodi verzioját mondom most a futofénynek de nekem igy mükődik léptetö relével . Csak táp és ütemado kell hozzá.
Hát akkor már egy mosógép programtárcsa is tudhat érdekes fényeket készíteni.
Na arrol is tubnék érdekest mesélni de az másik forum téma.
Sziasztok! itt egy működő 6LED -es futófény(oda - vissza cikázó). Remélem áttekinthető! Nekem egy 150K -s ellenállás van benne, és valami rádióból nemtudom hány ohmos poti a fóliaoldali képet sprint-tel készítettem nemtudom hogy méretarányos -e.... Sikeres utánépítést kívánok!
Lehet ha egy kicsit jobban megfogalmaznád az elképzelésed, többet tudnánk segíteni. Én már nem tudom, hogy pontosan hány LED-et és hogyan szeretnél vezérelni. Biztos velem van a baj...
Az a baj, hogy ahogy megismerem a lehetőségeket, nőnek az igények is.
A másik, többféle verzió lesz, s többféle céra lesz ez az alap. Egyik szempont a kevés alkatrész Másik szempont a sok led. Viszont arra is korlátozott a hely, ráadásul a sok led plusz tranyót követel. S van egy optimális egyensúly. Amit kérnék: itt többször emlitettek valami programot ami kiszámitja az áramkorlátozó ellenállás értékét. Ez hol van? Mert akkor ilyesmi kérdésekkel nem zavarnék senkit, inkább csak a szakmaibb résszel. Köszi
A sprintbe van egy úgynevezett Silkscreen ez az alkatrészek berajzolására való...
Szia! Akkor valójában neked egy jól terhelhető kicsi alapmodul kellene amire azután tetszés szerint köthetnéd a LED-eket. mindenképp meg kellene erősíteni a kimeneteket egy egy tranzisztorral. Mert egy kötéshiba miatt nem az IC-t kell cserélni hanem csak a hibás tranzisztor. A tranzisztornak ( még egy mezei BC182-es is ) nagyobb a terhelhetősége mint a 4017-es kimenetének. Én mindenképp ajánlom a beépítését. Még ha felesleges óvatosságnak is tűnik! De megéri... S az első "teszt"-példánynál ne csak az IC-knek tegyél foglalatot hanem a tranzisztoroknak is ilyen _egysoros_törhető_ típust. Az esetleges hibákért nem kell agyonforrasztani a nyákot.
Ha kel a nyákterv elkészítésében is lesz segítség. A LED-ek ( és más hasznos paraméter ) kiszámításához a _Segédprogramok_ alatt találhatsz megoldást. Alapból egy 555.ös MMV jön be, de a Válassz a segédprogramok közül: fül alatt megtalálhatod a keresett segédprogramokat. PL:_Ellenállás értékszámító_, _Led_paramáterek_(általános)_, _Led_előtét_ellenállás_(soros)_, _Led_előtét_ellenállás_(párhuzamos)_-( Csak teljesen azonos LED-ekkel! ), stb. Sok szerencsét a segédprogramok használatához.
Mi az a Sprint?
Köszi most láttam a válaszod.
Nem is tudtam hogy a bc182-nek is lehet foglalata. Ez az ami olyan mint egy ic foglalat, csak egysoros és hosszabb amig le nem törik?
Igen. Van _egysoros_(Link)_ törhető "IC-foglalt" is többféle lábszámmal.
Megint elakadtam. A led előtét ellenállás számító programmal. Mennyi a led nyitófeszültsége? Bontott ledekkel dolgozom, nem tudom melyik az adatlapja. Van erre valami gyakorlatban alkalmazható kb. érték?
A másik a led áramfevétele. Jól tudom, hogy ez 50 mA, alacsony felvételű ledeknél 5 mA? A harmadik a nyitófeszültség. Én úgy tudom a nyitófeszültségen a led halvány, kell neki egy magasabb üzemi feszültség ha rendesen akarom, hogy világitson. Jól tudom? Köszi
Lapos elemre / 5V ra rákötöd egy 470 ohm ellenállással polaritáshelyesen (általában a led belsejében lévő nagyobb sziget a negatív.Ekkor a leden pont a nyitófeszültséget fogod mérni.Ezután a led áramot tapasztalataim szerint 10-15 mA ra állítva nagyon sokat nem tévedsz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |