Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   989 / 989
(#) Gafly válasza KTobi hozzászólására (») Sze, 21:24 / 1

Néha el szoktam gondolkozni azon, hogy az ehhez hasonló kérdések megfogalmazójának mi forgott a fejében, amikor leírta.
Amúgy nagyjából mindegy is...
(#) Villanymozdony válasza KTobi hozzászólására (») Sze, 21:39 1 /

Kipróbáltam az előbb. Elméletben egyértelmű, de a gyakorlatban a kondit rákapcsolva nőtt a feszültség. Gondolom, mert volt induktív fogyasztó amit így kb. kikompenzálva csökkent a vezeték terhelése.

Egyébként azért kellene meddővel csökkentenem a feszültséget, mert a napelem inverter kikapcsolgat a túlfesz miatt. Annak a védelmi beállításait piszkálni nem szabad, viszont ha meddővel lehúznám a feszt, a visszatáplálás működne tovább.
(#) KTobi válasza Villanymozdony hozzászólására (») Sze, 22:13 /

Nem mindegy mivel mérsz és mit. Lehet, hogy tényleg volt a vezetéken induktív fogyasztó.
De, ha tiszta meddő áramot folyatsz, az ohmos vezetéken az áram generálja a feszültség esést, a feszültségesés feszültsége fázisban lesz az árammal. Tehát mikor a legnagyobb a "feszültségesés"? Mikor a feszültség fázisváltásban van. Neked pedig a pont nem ott kellene csökkenteni.
Az általános (Fronius default 50Hz) beállításokat tudom, felénk az az elvárt, egyedül a visszakapcsolási idő van megnövelve, hát lehetne jobban is kitalálva, de ez arra van, hogy a szabályzást a szolgáltató végzi, te csak termelsz. (Egyik fázis le van terhelve, több mint 10V-tal alacsonyabb a feszültsége, de teljesen szimmetrikusan termel az inverter) Nálunk az órát követő első elosztóból teljesen külön ágra kell kötni az invertert, nehezen tudod ott leterhelni a hálózatot, ha nem a házat terheled.
Nem tudom, hogy valaha is láttam volna megengedettnél nagyobb feszültségre hibát, itt az a gyakori, hogy valamelyik fázis határérték alá esik és azért áll le.
Szabályos és megengedett, hogy a feszültség értékét figyelve fogyasztót kapcsolj be, így ha megoldható, a bojlert legegyszerűbb bedrótozni.
(#) Villanymozdony válasza KTobi hozzászólására (») Sze, 22:33 /

Nálam egy 1 fázisú Growatt van. A kondit az inverter AC dobozára kötné, és 250 V-nál kapcsolná be egy feszfigyelő relé. Ebbe elvileg nem köthet bele a szolgáltató, hiába nem az igazi hálózat szempontjából, hogy ekkora kapacitív meddőt venne fel.
Amúgy az alállomáson kellene visszavenni a déli órákban a KÖF feszültségét a 120/20 kV-os trafó fokozatkapcsolójával, hogy zavartalan legyen a visszatápláls, de ez már egy másik téma, nem ide tartozik...
Következő: »»   989 / 989
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem