Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   121 / 189
(#) crazybob válasza proli007 hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Üdv újra!
Én nagyon elnéztem valamit, mert ezek a piezok nem váltóáramon mennek, hanem egyenen. Van néhány speckó piezó ami azon megy és Én legelőször pont ilyet fogtam ki. Így már azt hiszem nem lesz olyan nehéz dolgom, csak azt kell megoldanom, hogy a kitöltés változtatásával ne változzon a frekvencia. Erre tudnál nekem valami ötletet adni. Meg lehet ezt oldani egyáltalán?
(#) proli007 válasza crazybob hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Hello!
Na, akkor ezt meg én nem értem. A piezo ha töltés kerül rá, elhajlik, így működik. Azon egyenáram eleve nem lehet, hiszen ide-oda kell "hajtogatni", hogy rezegjen.
Hogy a kitöltés független legyen a frekitől azt 555-el én így oldottam meg. De hogy ez 2MHz-en is menne, afelől kétségeim vannak. Mert alapja a gyors lefutású fűrészjel.
A kitöltés változtatása alapvetően vagy a kondi töltés-kisütés mértékétől függ, vagy mint itt a komparálástól. Az RS-tárat a lefutó él bebillenti, a felfutó "lejtőn" meg komparál az IC. Így független a freki a kitöltéstől. Annyi könnyebbség van, hogy nálad gondolom nem kell 0..100% változtatni, mert nincs értelem. Ha induktivitás van a körben, akkor meg nem is lehet.
üdv!
(#) crazybob válasza proli007 hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Én sem nagyon értem, mert a kozmetikai UH-ban egy NE555P IC van és az van astabil módba kötve. A kitöltés és a frekvenciát 2 forgó kapcsoló végzi, melyeknek lábai ellenállásokhoz, ledekhez és a piezóhoz vannak kötve. A párásító AC-t kap, de átmegy egy gratz hídon és onnantól van egy elkó és már egyenáramot lehet mérni. Az egyenáram nagyobb mint a bemeneti váltó, de ahogy tudom ez így szabályos, mert egyenirányításnál megnő a feszültség 1,2-szeresére. Viszont nekem is azt mondták, hogy piezohoz váltóáram kell, de egy 555 iC-nem lehet.
(#) staci123 válasza crazybob hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Szevasztok,
a megoldás lehet hogy egy "Royer oszcillátor" volna, amelynél a rezgőkör kondenzátorát a piezoval helyettesítjük.Természetessen, megfelelően kell méretezni az induktivitásokat a kívánt
frekire, az IRF510 lehet hogy 2MHz alatt még elmenne...
(#) proli007 válasza crazybob hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Hello!
A kozmetikai UH-ban gondolom előre meg van állapítva a freki, és a hozzá tartozó kitöltés. Akkor lehet egy 555-el és kapcsolóval beállítani, hiszen ki lehet számolni a tagokat. De ha a frekit és kitöltést egymástól függetlenül változtatni szeretnénk, akkor az macerás, hiszen ha a fekit változtatjuk a kitöltést is állítani kell. Egy pofonegyszerű megoldást adna, ha az ellenállással (potival) állítanánk a kitöltést (ahogy a potis PWM-nél), a kondi változtatásával (forgókondi) meg a frekit. Ekkor független lenne egymástól a kettő egy határig.
A váltó, az teljesen természetes dolog, a hálózati váltóból egyenirányítással és szűréssel állítják elő sz egyenfeszültséget, abból táplálkoznak az elektronikák.
(Egyébként a váltófeszültség csúcsértéke gyök kettőször nagyobb, mint az effektív értéke, amit műszerrel is mérsz. Ezért több az egyenirányított feszültség, mert a kondi csúcsértékre töltődik, amiből levonódnak a veszteségek.)
A "Piezó váltó" az más dolog, az a nagyfrekvenciás váltófeszültséget kapja. Ezt vagy hídkapcsolással, vagy transzformátorral/induktivitással lehet az egyenből előállítani.
De félek, magad sem tudod mire van szükséged, csak hallomásból..
üdv!
(#) crazybob válasza proli007 hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Üdv!
A váltóáramos önrezgő kapcsolással, már valamennyire tisztában vagyok, mivel a párásítók nagy részében az van. Viszont ezekkel az önrezgő kapcsolásokkal nem lehet nagyon 50-60 kHz felé menni. Nekem viszont 1,6 MHz-re lenne szükségem. Vagyis, ha sima PWM-et használnék akkor meglehetne oldani a dolgot?
Tehát amikor egyenáramosítják a váltót és ráküldik a tranzisztorra majd onnan az induktivitásra, akkor újra váltóval hajtják a piezot. A piezo lábánál nem mértem, mert nem kapcsoltam be szárazon, de van benne valami. Viszont a kozmetikaiba nem volt induktivitás, még egy nH se. Azt hiszem akkor visszatérek a kozmetikai UH felépítéséhez és megpróbálom visszarajzolni a kapcsolást.
Köszönöm!
Pedig már úgy döntöttem, hogy feladom, de túlságosan foglalkoztat a dolog.
(#) proli007 válasza crazybob hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Hello!
Fogalmam sincs mi lesz a megfelelő vagy sem, de lehet nem a freki előállítása lesz a gond, hanem a piezo meghajtása. A kozmetikai akárminek, a teljesítménye gondolom elég picinyke lehetett.
üdv!
(#) crazybob válasza proli007 hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Üdv!
Ez igaz. Kb 1W/cm2 és a piezo olyan hüvejikújnyi méretű. Ha meg kellene tippelni akkor olyan 10W-os lehetett. Nem gondoltam sokkal nagyobb piezora én sem, mert gondoltam erre a problémára. Inkább arra gondoltam, hogy egy jó rezgésvezető tányérra (titán) helyezek fel vagy 10-et. De most már alkotok valamit, mert így látatlanba elég nehéz előrejutni. Megpróbálom egy PWM-el működésre bírni, de még egyszer belekukkantok a kozmi UH-ba.
(#) mex válasza crazybob hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Ez az egész piezomizéria nagy falat lesz elsőre.
Ráadásul ha több darabot egy közös "rezgésvezető" tányérra, (felületre) akarsz rögzíteni, akkor létre fog jönni egy interferencia, az pedig valószínű, hogy hatásfokromlást okoz.
(#) crazybob válasza mex hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Erre is gondoltam. Erre az lehet a megoldás, ha 2-3 másodpercenkét jönnek a rezgések, de ezeknek a lökéseknek a teljesítménye 100W. Így nem alakul ki az interferencia, mert a vezető teljesen le tudja adni a rezgést. És újra 0 állapotban kapja meg azt a nagy impulzust.
(#) crazybob válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 25, 2013 /
 
Nos az még nem jutott eszembe, hogy beírjam a keresőbe, hogy piezó Eddig csak az 1MHz feletti jel volt eszembe, de gyorsan bekukkantok oda is. Köszi az ötletet.
(#) attila1 hozzászólása Márc 30, 2013 /
 
Sziasztok. Lehet,hogy nem ebbe a fórumba való a kérdésem,de nem találtam megfelelőt,ezért bocsi... Egy tartóáramkörrel kombinált kapcsolást keresek,ami egy kisebb méretű hangszórót hajtana meg.A lényeg:a cég,ahol dolgozom utasmentéssel is foglalkozik.Ürge bentreked a felvonóban,megnyomja a vészjelzőt,hívás bemegy a központba.A hívás helye megjelenik a monitoron,de a hagyományos pc hangszórója csak egyet csippan.Ezt nehéz észrevenni.A pc hangszórójára kéne valami +kapcsolás,ami a nem csak egyet csippan,hanem hosszabb sípoló hangot ad.A pc hangszórójára a csippanás pillanátaban kb.0.4V kerül. Egyszerűen megvalósítható kapcsolást keresek. Köszönöm előre is!
(#) GyusziS hozzászólása Ápr 4, 2013 /
 
Sziasztok.
Találtam egy 555 ic-s vízszintjelző kapcsolást, de nem akar működni, pedig szinte nincs is benne alkatrész. Többször átnéztem de hibát nem találtam a megépítettben. A led akkor is világít (relé behúz) ha az érintkezők a vízbe vannak merítve és akkor is ha kiemelem őket.
(#) proli007 válasza GyusziS hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Hello! Szerintem nem vetted észre, hogy az áramkör negatív pontja (1-es láb) hozzá csatlakozik a víztartályhoz, ami fémből van. (Szépen oda is van írva, hogy "Metal tank")
Persze nem kötelező ezt egy vödörből kialakítani, csak kell egy még hosszabb szonda, ami legalul van. Vagyis állandóan a vízben van. e elég ha Ő a leghosszabb, és az 1-es lábhoz kapcsolódik. üdv!
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2013
(#) GyusziS válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Egy alu edényben próbáltam és az oldalára csíptettem az 1-es lábat. De ha kiemelem a vízből a 6-os 2-es láb érintkezőjét akkor is behúzva van a relé és világít a led.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2013
(#) mex válasza GyusziS hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Kösd le az érintkezőket a 2, és a 6, lábról, ezután próba. Ha most sem változik a helyzet, (behúz a relé, és úgy is marad) akkor az 555 kuka, mert az első bekapcsolás alkalmával a relétekercs a védődióda ellenére "visszapofázott"
(#) kérdező hozzászólása Ápr 4, 2013 /
 
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy 10-20kHz között szabályozható "füttygépet". Jó lenne hozzá egy egytranzisztoros erősítő, mely egy magas hangszórót hajtana meg. Kis teljesítmény kell, kb. 0,25W, vagy ami egy tranzisztorral megoldható. Egy 9V-os elemről táplálnám.
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) proli007 válasza GyusziS hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Hello!
"De ha kiemelem a vízből a 6-os 2-es láb érintkezőjét akkor is behúzva van a relé és világít a led. " Az nagyon helyes, úgy is kel viselkednie. Akkor szabad csak elejteni a relének, mikor a 2-es láb a vízbe ér. De ellenőrizni kell a bementek feszültségeit, mikor a szonda a vízben van, vagy szárazon. De nem árt ellenőrizni azt sem, hogy nincs-e felcserélve a minimum és maximum szonda. Ha mind két szonda kint van a vízből, relé húz. Ha bent van a vízben, akkor ejt.
üdv!
(#) proli007 válasza kérdező hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Hello! Az 555-höz nem is szükséges kiegészítő tranyó. De célszerű lenne egy "magas impedanciás" hangszóró. Mert a 9V mellett, még túl is terheli az 555-öt. (Meg teljesítmény is sok lesz az IC-nek, de a telepnek is.) Ha az nincs, akkor valami kis rádióból kell kimenőtrafót szerezni hozzá, hogy illesztve legyen a táphoz. üdv!
(#) kérdező válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Köszi a választ!
Egy telefonhangszóró (nem mobil, hanem ami a kagylóban van, egyszerű kínai...) megfelel neki? Annak elég nagy lehet az impedanciája, és még a magas hangokat is jól adná a műanyag membrán miatt. Esetleg beteszek egy 7805-öt a telep után.
Azért kell a 10-20 kHz, mert kiváncsi vagyok, hogy kinek van legfeljebb a hallásküszöbe. Ezen kívül a denevéreket is meg lehetne tréfálni.-
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
(#) proli007 válasza kérdező hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Hello!
Fogalmam sincs, mekkora impedanciával rendelkezik egy "kínai telefon" hallgatója. De nem biztos hogy átviszi a 20kHz-et, mert ott az nem cél. Telefon átvitele valaha 300..3kHz-ig volt és 600ohm az impedancia, ha jól emlékszem. (De vannak itt "telefonos" kollégák is.)
üdv!
(#) kérdező válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Majd meglátom, hogy jó lesz-e, az ellenállását pedig megmérem. A lényeg, hogy működjön, és ne menjen tönkre az IC. Ha sokat fogyaszt, nem baj, mivel nem órákig fog menni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
(#) proli007 válasza kérdező hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Hello! Ha a kimenetén van sorba a 10ohm helyén, egy 47ohm, akkor sem fog tönkremenni ha rövidre zárod. üdv!
(#) kérdező válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /
 
Megépítettem a kapcsolást, de nem indul el. Nincs fütty, de szkóppal se látni rajta jelet. Mit ronthattam el?
(#) kérdező válasza kérdező hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /
 
Nem rontottam el, csak gyenge volt az elem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2013
(#) webinas hozzászólása Ápr 14, 2013 /
 
Sziasztok!

Egy 3-5mp-es időzítőre lenne szükségem, de amit ezidáig összeraktam az nem igazán azt adta vissza amit szerettem volna.
Amire szükségem lenne:
- Táp rákapcsolásakor nem indulhat el.
- Gombnyomásra indul (relé behúz), majd 3-5 mp múlva elenged, és csak újabb gombnyomásra indul el ismét...
Amit a kép mellékletekből összeraktam, az pont fordítva működik. Alapból behúz, majd gombnyomásra bont és egy idő után visszakapcsol.
Segítenétek egy rajzzal az agyilag lefáradt amatőrnek?
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2013
(#) levaitamas válasza webinas hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /
 
555 gyári kapcsolása monostabil módban.
(#) webinas válasza levaitamas hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /
 
Az úgy működik, ahogy nem szeretném. Nekem pont fordítva kellene, de ezidáig nem sikerült meggyőznöm.
(#) _vl_ válasza webinas hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /
 
Rajzold le a kapcsolást, megmondjuk, hogy mit kell rajta változtatni.
(#) blackdog válasza webinas hozzászólására (») Ápr 15, 2013 /
 
Mivel rajzot nem mellékeltél nehéz megmondani, hogy mit kellene módosítanod.
Viszont, ha működik, de pont fordítva mint ahogyan szeretnéd akkor tegyél a kimenetre egy invertert. Ezt még egy SPDT relével is megoldhatod.
Következő: »»   121 / 189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem