Fórum témák
» Több friss téma |
Oké. Azt elfelejtettem írni hogy a diffrenciáló tag miatt a jel lefutóél meredekségének 1ms alatt kell lenni. Ha ez nincs meg, akkor jelformálást (pld. hiszterézises komparátor) kell alkalmazni.
Mivel járok jobban ha kicsi a rész az ini szakadás részén a jel részen pdeig hosszú? Vagy fordítva? Vagy 50/50?
Én nem tudom Te mihez és milyen szándékból készíted, csak a leírt problémádat próbáltam megoldani.
Ok! Köszi. Úgy vettem észre , hogy a trigger bemenetet negatívra kell húzni. Akkor indul el a kimenete az 555-nek. Egy főorsó fordulatát méri egy iniciátor. Ha az ini egy optón keresztül vezérli a trigger lábat akkor az a kérdés, hogy hogyan kezeli jobban az IC a főorsó jelét? Ha hosszú a pozitív és rövid a negatív rész , fordítva vagy 50/50?
Teljesen mindegy, 5ms trigger mellett sem a jel, sem a szünet nem lehet ennél rövidebb. Pontosabban jobb ha legalább ötszöröse. Mert abból tud differenciálni egy megfelelő "tüskét" a monostabil indításához.
Ok. 5ms-nél csak hosszabb lesz mind 2 periódus... Köszi.
Helló! Működik az általad mellékelt kapcsolás. Annyi kérdésem lenne a dologhoz, hogy a mellékelt bekötési ábra szerint van egy gépezetem megvalósítva. A kérdésem az lenne,hogy a rajzon van egy lábpedál. Mikor ezt lenyomom vagy elengedem akkor az 555 kimenete elbillen. Pont ugyan úgy mint mikor triggerel az iniciátorral. Valószínűleg a relé rezgő nyelve zavarja az IC-t az éteren keresztül. A végeredmény hogy a főorsó pedál hatására lép a léptetőtmotor nem pedig csak az ini jelére, és nem is csak egy lépést. Jelenleg a kapcsolás próba panelen az asztalon keresztül kasul van kábelezve. A problémát megoldja az árnyékolt kábeles fémházas bekötés? Vagy érdemes lenne valami féle szűrő tagokat beiktatni? Triggerbe próbálkoztam soros RC kör bekötésével de nem hozott eredményt.
Hello! Egy diffrenciáló fokozat mindig zavarérzékeny, hiszen pont a jelváltozásokat hivatott átvinni. Tervezni mindig úgy kell, hogy véletlenül sem a differenciáló bemenet legyen a "távkábel". Az információt mindig kisimpedanciás áramkörrel visszük tovább. Tehát vagy a monostabilt viszed az opto közelébe és a jelet az 555 monostabil kimenetéről viszed tovább, vagy a differenciáló fokozat elé teszel egy komparátort. Pld. egy másik 555-ből. Ekkor akár szűrést is lehet alkalmazni az első 555 bemeneténél. De a differenciáló fokozat előtt sosem, hiszen az lassítja a jelet, annak pedig gyors jelváltozásra van szüksége.
A másik a tápfesz és földvezetékek kialakítása. Azt csillagpontosan kell kialakítani, mint egy erősítőnél, és a GND-re kötni csak egy pontnál szabad.
Ez a komparátoros dolog hogy nézne ki 555-el? Tudnál mutatni egy rajzot? A monostabil és az optó ami a triggert kapcsolja kb 1 centire van egymástól. Csak légszerelt állapotban. Csalóka a paints rajz.
A rajzon amit csatoltál előzőleg van egy 100n soros kondi a trigger bemeneten. Nekem ezzel a kondival nem működött a kapcsolás. Se 10n se 10p kondival. Csak párhuzamosan működött de akkor pedig az ini jel hosszát rövidítette.
Hello! Így hogy sem egy rajz, sem egy mérés (szkópábra) nincs, elég nehéz kitalálni mi is van egyáltalán bekötve hova stb. De itt a jelformáló, és bemenetén C4-R4 integrátor a zavarjelek szűrésére. A bemeneten a 2,2k lenne az opto munka-ellenállása. Bár azt sem tudom mi és hogy van kialakítva, megvalósítva.
Mellékelem az általam megvalósított időzítőt. Ha az optó után soros kondi van akkor nem működik a kapcsolás.
Az általad mellékelt komparátoros kapcsolástól mit kellene várnom? Mi lenne a kapcsolás helyes működése?
Persze hogy nem működik. Az optónak nincs munka-ellenállása. Tegyél egy 2.2k ellenállást a kollektor és a táp közé, és működni fog.
Ha lassú a jelváltozási sebesség az opto után, akkor az első 555 azt gyors fel-lefutású jellé alakítja. Így működni tud a differeciáló tag. Plusz a bemeneti RC tag szűri a zavarimpulzusokat (ha egyáltalán szűrni kell.) De ha az opto bemenete rendes négyszögjelet kap, akkor nem kell a bementi jelformálás. De ha az opto nem egy optocsatoló, hanem egy optokapu, aminek résében mozog egy tárcsa, akkor szükség lesz a bementi fokozatra.
Köszi!
Hogy kössem az optót a differenciáló bemenetére?
Úgy ahogy lerajzoltad, csak mint írtam is, egy 2,2k ellenállás kell, az opto tranyó kollektoráról az 555 tápjára. Ez lesz a kollektor ellenállás..
Szia! Mitől lehet az , hogy fix 5ms időzítéssel megy a monostabil és nem reagál az ellenállásra,R2 10k a rajzon. Tulajdon képpen megegyezik a triggel jel hosszával a monostabil idő. Csatolt ábra szerint van bekötve minden.
A C1 optocsatoló felőli fegyverzetét is fel kellene kötni a pozitív tápra egy 10-47k ellenálláson keresztül, és így minden indítás biztos lesz
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2019
Köszi! Meg lett a hiba . A kondenzátor nem érintkezett megfelelően a földel. Javítás után fut szépen.
555 IC képes olyanra hogy flip-flop? Arra gondolok , hogy két 555 IC két kimenettel de csak egy bemenettel. Egy bementi magas logikai szint hatására mindig a másik 555 IC kimenete billen magas állapotba. Tehát mindig magas szinten van egyik kimenet. Bemeneti jel hatására vált a kimenetek között. ???
A kimenetet meginvertálod egy NPN tranzisztorral.
Ezt hogy képzeljem a valóságban? Küldj egy rajzot légy szíves.
Attól függ mire kell. Lehet, hogy 1 555 is elég.
Cipőt a cipőboltban! Szólt anno a reklám. Ha D tárolót szeretnél, akkor használj azt! Egy CD4013 pont tudja amit szeretnél. Eleve két kimenete van és ha a D bemenetet a Q negáltra kötöd, minden órajel felfutására átvált a két kimenet és ellenfázisban..
Egyébként a CD4027 JK tároló is megfelelő, ha a J és K bemeneteket a tápra közöd.
Sziasztok! Érdeklődnék. Van ez a kapcsolásom . Jól működik. A problémám, hogy ha jelen állítom meg az INI-t ami az optót hajtja , akkor folyamatosan nyitva marad az 555 kimenete is és nem áll le az időzítő.
Lenne erre a problémára valami megoldás?
Hello! Lehet, hogy újra el kellene olvasnod a hozzászólásokat?
- Most sincs a rajzon a tranyó kollektor felhúzó ellenállása. - Ha a "fix jelen", (vagy is ha az opto tranyó lehúzza a kollektort) állítod meg és nem jár le az időzítés, akkor zárlatos a kondi. - Ha a váltás pillanatában, akkor az opto impulzusokat gyárthat, ekkor komparátoros előfokozat kell az opto és differenciáló tag közé. Ez egyébként is ajánlatos lenne. Itt pedig már le is rajzoltam hogyan.. A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2019
Rendben köszönöm! Próbálkozni fogok az ajánlott megoldásokkal.
555 IC Astabil freki generátor üzemmódban tud olyat, hogy külső jel hatására indul el a frekvencia és jel megszűnése esetén leáll?
A rajzodon szereplő diagramot hogy tudok készíteni tinával?
Pld. a Reset bemenetet lehet ilyen célra használni. Magas szintje esetén fut az astabil.
Analysis/Transient.. nél lehet szimulálni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |