Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Szerintem legegyszerűbb, hogyha rákeresel ezekre a dolgokra interneten. Le merem fogadni, hogy mindenre találsz példát.
Például eljössz ide: Olimex AVR és máris mindent tudsz a táp/programozó/kristály /poti bekötésről AVR-ekre. A többi dologra rákeresel és kész.
Köszönöm, meglesem az oldalt.
Keresgéltem már sokat, és tényleg vannak példák, csak nem tudom, hogy mikre kellene odafigyelni. A 128-asnak meg elég kusza lábai vannak (mondjuk biztos csak számomra). Az egyik oldalon találtam pl. a reset lábra rákötve egy reset IC -t (zm33064). Ez vajon mindig kell a helyes működéshez, vagy ez csak amolyan plusz dolog? És egyáltalán mire jó? Nem akarok senkit se fárasztani, de tényleg kezdő vagyok. További szép estét!
Atmel honlapjan elokeresed az IC-t es a dokumentumok fulon minden ott lesz application note-ban.
Üdv!
Ismét ügyesen megszívattam magam, így a ti segítségeteket kérem. Van egy litium akkufelügyeletes cuccom, amiben egy atmega 164 dolgozik. Amikor rádugom az MK2-őt akkor sárgán villog, de engedi törölni a csippet. Akkor megint zöld lesz. Fel engedi magát programozni és meg is egyezik kiolvasáskor a program. Utána viszont nem indul el :S Vizsgálgattam és arra jutottam,h a reset és GND között 220 ohmot mérek :S Ha csipesszel felhúzom 5V-ra, akkor elindul, de amint elveszem megáll. A 220 ohnak megfelelő áramot meg is kajálja, amikor felhúzom csipesszel... Jól gondolom,h kuka az uC? Márió
Mi lenne, ha 10kOhmmal felkötnéd tápra a Reset lábat?
Semmi nem történik. Gondolom egy 220ohm 10k-s feszosztó... Lehetséges ilyet szoftveresen csinálni? Eddig működött... Lehetséges,h egy hibás, megszakadt programozás közben valami olyat ír át, ami ilyet okoz, de visszacsinálható. Fuse bitek rendben vannak... Azt nem csinálhatom,h állandó 5 voltra kötöm, mert akkor tuti melegszik és meghal...
A GND felé nincs egy kondi is a reset lábon?
Nincs :S Most cseréltem ki a procit. Az újjal jó... Az aranytartalékot építettem be...
Érdekes. Akkor ezek szerint valami csak kinyírta szegény uC-t.
Az az ATMega164 szerintem nem ment tönkre, inkább a /RESET körül kosz vagy valami miatt áthúzott!
Épp ma javítottam egy nagyon régi cuccost, a hiba az volt hogy 4 darab IC nem működött(74hc259). A /CLEAR és a GND közötti SMD kondi alá kevés ón szorult, ami megakadályozta őket a működésben. A /CLEAR láb és a kondi+felhúzó ellenállás 4 IC-nként közös volt, a hiba ezért terjedt ki 4 IC-re...
Úgy, hogy AVR-t akarok programozni
Itt van hozzá a leírás. A Szilva féle klónnal is lehet? Szerk.: no persze nem szoftveresen programozom, csak beleégetek egy progit...
A PB2 resetre kötése ellenálláson keresztül teljesen felesleges. Nem baj, csak értelmetlen.
NYAK.
Sziasztok van valakinek valamilyen elfekvö NYÁK lapja egy ATtiny2313-assal valamint egy 2 soros LCD display-jel meg néháhy kapcsoloval. Egy berendezéshez kellene egy kis vezérlöegységet épiteni 4 nyomogombbal, displayjel meg egy 2-4 bites kimeneti porttal. Egy darabról lenne szó ezért, gondolom hátha van valakinek ilyen cucca szivesen átvenném. Elöre is köszönöm.
AVR Studio 5-ben az asm részben miért nem működik a szimuláció? Hiába állítom be, hogy szimulációban fusson, mindig error van, mert hiányolja a debbugert...
Az AVR Studio5 rettentő bugos. Lehet, hogy csak belefutottál egybe. Másfelől nincsen benne minden AVR-hez még szimulátor.
Konkrét típust nem neveztél meg, így nehéz rekonstruálnunk.
Bocsi. Atmega16A-ról van szó, aminek szerintem van, mert C-ben működik a szimuláció. Viszont megkerültem a dolgot és feltettem az 4.18-t. Mivel assembly ezért nem sok minden új dolgot tud nyújtani a Visual Studio.
Közben találtam egy nagyon hasznos oldalt: Bővebben: Link 2001-es, szval nem mai darab viszont az atmegák assemblyje nem változott azóta .
Nos, akkor valószínűleg studio 5 bug volt.
Én nem igy látom, mert nem konkrét dolgot kértem, inkább ötletet (forrást), hogy hol keressek ilyesmit.
De ti tudjátok.
Kár hogy ilyen bugos , és hogy ilyen sok idegesítő dolog van benne. Pedig jó az elképzelés, vagy nekem legalábbis tetszik.
Status Register-ben a T bit mi a fenét csinál?
Szerintem a privátban már leírtam, a többit itt is közreadom:
Egy LCD kijelzőhöz szükséges könyvtár minimálisan 1KB kódmemóriát felemészt, ami az ATTiny2313 fele! Egy értelmes programot csak nagyobb AVR-el lehet futtatni, minimum egy ATMega8. Az általam gyártott fejlesztőpanelekre)amihez LCD kijelző is csatlakoztatható) részben ezért nem ATTiny2313 vagy ATMega48 kerül, hanem ATMega16 vagy 32. A másik, hogy az ATTiny2313 adatmemóriája mindössze 128 bájt. Ezzel szép kis stack túlcsordulásokat lehet elérni ha sztringet íratsz ki... Ettől függetlenül egy perverz hétvégémen építettem ATTiny2313+LCD panelt hogy infravevőt dekódoljak, ráadásul a 4 bit + RS vonal kivezetéseit shiftregiszterrel oldottam meg. Kezelése szörnyű és beteg! A következő változat már USART-ot használt a kiiratásra, és infra mellett 434MHz-es vevőmodullal is működik. Mindjárt kezelhetőbb cucc lett, mert a kijelzést a PC-terminálra bízom, így elhagyhatom az LCD-t. A 128 bájtos memória nagy része pedig az USART átvitel pufferelésére szolgál. Természetesen az USART kimenet USB-konverterre van kötve, így a csatlakoztatás pofonegyszerű...
Kösz a választ, privátban is irtam már a feladatról, ami valamivel egyszerübb - legalábbis nekem annak tünik.
Majd meglátom mire jutok.
Sziasztok!
Végső elkeseredésemben fordulok hozzátok: Bővebben: Link a fenti kapcsolást építettem meg, a progi rá is ment szépen, azonban az lcd-n nem látni semmit, próbáltam a kontraszttal játszani, csak teli karaktereket látni, másik kijelző sem segített, a bekötés biztosan jó többször átnéztem, mi lehet a gond? Előre is köszi!
A teli karakterek csak egy sorban látszottak?
Egyébként program nélkül elég nehéz tanácsot adni.
Szerintem a kontraszt potmétert próbáld csak földre, vagy csak tápra kötni. Fura, de nekem már volt ilyen.
igen, csak egy sorban, az jó vagy rossz?!Bővebben: Link
Itt megtalálható a progi is.
Ha csak egy sorban akkor tuti nem lett rendesen inicializálva az LCD, lehet hogy a program nem jó, vagy valamiért nem is fut.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |