Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem az alkalmazás dönti el az anyagot is. Nyilván az acél és az alu a favorit a cnc-knél. Miért fontos, hogy műanyag legyen?
Nem fontos.
Más felhasználásra viszont jobb lehet, és nemcsak a súlya miatt. Az előbb írtam, nem találtam még megfelelő, asztalnak való minőséget, ezért nekem is aluból van, mint többeknek itt a fórumon.
Sziasztok! Kérdéseim lenne, hogyan lehet pl olyan csinálni, hogy vannak rajzaim és azt ki szeretném marni a mach3 -mal mi a teendő mit kell csinálni. BE lehet öket scenelni vagy az egészet bekel rajzolni.
Kezdő lennék az egész dologhoz.Néztem a neten hozzá (motorokat, vezérlőt, tápot ) de idáig nem segített senki. Itt bízok benne nem kapok felvilágosítás mindenről KÖSZÖNET!
Még mindig nem tanultál meg értelmesen írni ? Így hiába vársz segítséget ha nem tudod leírni mi a problémád . Az előző kérdésedre (abból ki tudtam hámozni a lényeget) a neten talált rajzokat át kell konvertálni G kódba hogy a cnc ki bírja marni, de erre vannak célprogramok .
Szerintem nem magyar vagy,ez valami fordító program lehet.Nyugodtan mond meg,akkor nem piszkálunk.Mint írták,G kód generáló programokat keress a gugliba van sok igényednek melyik megfelelő.
Oké! Kezdem elölről. Szeretnék készíteni egy hobby cnc gépet. Ami alkatrészek kimarására kellene fából.
A mechanikai rész már meg van, az hogy pl milyen léptető motort vegyek ( vagy nyomtató v fénymásoló-ból ) is jó. Ezekhez vezérlő melyik ? v (mac3 v linux) jók
Ez már egészen érthető , tegyél fel képet a gépedről és akkor ha látjuk tudunk adni tanácsot milyen -mekkora léptetőmotorra lesz szükséged ,és ahhoz milyen meghajtó kell. Aztán meglátjuk milyen számítógéped van (van e rajta soros port ) és akkor javasolunk neked vezérlőt ...
Az aztán jó drága anyag, annál 8x olcsóbb az alumínium. Ráadásul jó nehéz is. Tény hogy remekül szőrösödés nélkül munkálható, és rettenet sérülékeny, gép oldalát megdobni nagyon jó rettenet nagyot üt. Ám nagyon kopásálló sérülékenysége ellenére. Inkább csúszóvezetékekhez ajánlanám. Csak egy köszörülés 300 körül volt, egyik gép alkatrésze melóhelyen, szóval drága anyag és igazán pontosra munkálni sem olcsó.
Szia! Csak egy tanács - aztán vagy megfogadod, vagy nem: Ha lehet ne építs be bontott motort. Nem tudod cserélni, ha netán valami történik. Persze a mérete csereszabatos, de ha minden cserénél kalibrálni kell+ motortuning - az azért gáz. Szerezz be olcsón, de cserélhető motort. Sokkal jobban jársz + a garanciával sincs gondod. Nem olyan óriási a különbség. Én Mach3-at használok, de sokan dícsérik a linuxcnc-t is.
BUÉK ! MINDENKINEK!
BÚÉK! Ehhez elég a nyomtatóból bontott motor is, mert úgy is csak játszani lesz jó. Ezt az utat sokan bejártuk.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2015
B.U.É.K.
Sziasztok, Kérem segitségetek "Motion Controller Card Interface Breakout Board" kiválasztásában. Szerintetek melyik tipust érdemes rendelni? Bemenet szerint van 5V-os, illetve 24V-os változat. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2015
Én is bontott motorokat kaptam a gépemhez. Éppen ezért beszélném le. A gépem azóta dolgozik rendesen, amióta mindegyik motort lecseréltem.
Ennek a gépnek nem a bontott motorja lesz a leggyengébb láncszeme. Egy favázas, fióksínes gép még semminél működött normálisan.
Na az nem igaz!
Mindig nyugodtan használtam használt léptetö motorokat! Ezekben mi menne szét? Az az egy a lényeg, hogy olyat vegyél, ami még nem volt szétszedve. Azért, mert ha egyszer is kihúzták a forgórészt az állóból, akkor oda a motor ereje. Ha még is bontani kell amotort, mert rövid a kábele, vagy csapágyat cserélsz, akkor a burkolatot leszedheted a végéről, de ne húzd ki a forgórészt. A motor ettől elveszti az ereje 40%-át. Cserélni? 5 csavar és kész. minden motor szabványos. Valószínű, hogy a NEMA23 motorok lesznek a megfelelőek egy fa géphez is.. Rengetegen ilyet használnak. Az én kisgépemben 0,5Nm-es motorok voltak 2.0A 1,8V és az alut is meg lehet vele munkálni. az orsóim 3 és 6mm menetemelkedésúek. ja, és minden motor 200 lépes/1 kör. Biztos vannak kivételek, de ritka. Nerémisztgesd a kezdőket!
Igen!Köszi a helyreigazítást (nekem usb-s vezérlőm van )
Melyiket használod?
Láttam a gulasort-nál usbs cuccot, amihez Magyar progi is volt. Láttam a Sirnyetegfélét is, meg most láttam a Kínaiak is csináltak valami okosat. Az még drága. Csak érdekel a dolog. Nekem különben nagyon bevált az LPT portos hagyományos cucc.
Én a cncusb-vel kísérletezek (még nincs teljesen kész a mechanika) . Egészen jó kis cucc még képfájlból is tud dolgozni . Azért választottam mert a laposon csak usb van..
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2015
Idézet: Például az sem szerencsés, ha felmelegszenek. Egy használt, bontott motornál nem lehet tudni az előéletét (azt sem szétszedték-e?). Nem a Nema szabványú motorok csavaros rögzítése volt a gond, hanem a villamos paraméterek eltérése. Nálam előfordul sokszor, hogy később, akár évek múlva kell ugyanazt legyártanom a gépen. Bármilyen jól is sikerült bekalibrálnom itthon, és bármilyen jól is eltaláltam a motortuningot - különböző beszerzésű motorok között voltak különbségek - amik így a legyártott munkadarabon is nyomot hagytak. Nem rémísztgetem a kezdőket, csak engem pélául bosszantanak az itthon kallódó léptetőmotorjaim, mert eladni nincs pofám őket, felhasználni meg már nem lehet - így ipari hulladék. Ha nagyon kell itt van - viheti ingyen, mert nekem maximum levélnehezéknek jók, vagy egy-egy CNC vezérlést kipróbálni. „Ezekben mi menne szét?”
Gondoltam, hogy azért. A Gyulának is az van.
Olvastam a neten, hogy ehhez is kell a 2GHz proci, tehát azért sok terhet nem vesz le a gépről egy ilyen. A Gyula mesélte, hogy egyszer bele döngölte az asztalba a vezérlő a főorsót menet közben. Nem tudja hogy, mert nem volt hibás a G-kód. Lehetnek még ezzel hibák.
Nem értem hogy lehet különbség a motorcserével a munkadarabban?!
Ezek szerint lépesvesztésed volt. Akkor a motortuningot elrontottad, vagy szorul a váz. A G0 parancs mindig annyival mozgatja a cuccot, amennyit te meghatározol maximálisan. az is lehet, hogy a géped egyik tengelye sokkal dinamikusabb mint a másik. Tehát nem mozog olyan gyors reakcióval mint a másik. Amikor a G-kódban az van, hogy a marószerszám mindig ugyanakkora sebességgel haladjon, akkor a dinamikátlan tengely motortuningja vissza veszi a sebességet minden tengelyen egyszerre. Ilyenkor megéghet az anyag, vagy meg is olvadhat. Ez viszont gép vagy hűtés, vagy kenés hiba.
Ez a mostani állapot, tegnapelőtt felraktam az X tengely motorját és menetes orsóját rögzítettem az összes sínt ,már csak az anyák rögzítése van hátra és mehet rá az elektronika .
Háát.
Vannak még hiányosságok, de azért nagy öröm mikor elindul egy gép. Én is így voltam annak idején. Az asztal felrögzítése és merevsége szerintem javítható. Ha a kocsikat rögzíted az vázhoz és a rudak mozognak együtt az asztallal, akkor mindig alá van támasztva a megmunkált felület és nem a váznak kell a nyíróerőkkel birkózni. Most ha kitolod az asztalt az egyik szélre, akkor ott vannak a csapágyak, de a másik végén dolgozik a gép. Nem tudom érted-e? Küldjek képet az enyémről? Akkor jobban látszik.
Bővebben: Link1
Bővebben: Link2 Bővebben: Link3 Bővebben: Link4 Ezek a képek egy régebbi állapotról tanúskodnak. Az asztal rögzítése maradt így. A mostani állapotról is teszek be képet.
Értem amit leírtál , de már nem fordítom át , meg akkor a méteres sínt is el kéne vágni az asztal méretére . Egyenlőre ez így marad (az asztal szélétől 10-10cm el vannak felfogatva a csúszkák) így azért olyan hatalmas erők talán nem fognak ébredni a nyákfúrásnál.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |