Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1425 / 2208
(#) sturbi válasza mc-4 hozzászólására (») Szept 8, 2012
Kimenőtrafó nem gond, teljesen jó a 6K is. A Williamson kondenzátor csatolt részeinél nem lényegesek a fesz eltérések (úgy értem, simán elfér 50-100 V eltérés is). A bemeneti dc fokozatod rossz, tisztán látszik az ottani feszeken. V1A túlságosan nyitva van, az anódján csak 30 V körüli a fesz, miközben a vele dc-ben lévő (V1B) katódon 70 V körül van. Szerintem próbálj meg sorbakötni még 470 ohmot V1A katódellenállásával. Mindenképen a dc-s rész feszültségviszonyait (áram viszonyait) kell először rendezni, mert amig ez rossz, addig csak sötétben (korom sötétben) tapogatózol...
(#) varttina hozzászólása Szept 8, 2012
Sziasztok!
A legutóbbi börzén összeszedett cuccokból építettem egy kis csöves erősítőt. Ha mindent beleszámolok kb. 1500 Ft-ba kerülhetett az egész, de ettől függetlenül egész jól szól. A kimenő trafók 2x12V, 5VA-os hálózati toroidok. Ha lesz rá lehetőségem teszek fel képet.
Egyébként ezt az erősítőt kifejezetten a mai AAÉT-re építettem, amire sajnos nem tudtam elmenni.

6n6p_srpp.png

(#) djhans hozzászólása Szept 8, 2012
Szerintetek ha a PCL82PP-nél az anód és a kimenő közé teszek 10 ohmot hogy azon tudjam mérni a nyugalmi áramot akkor az befolyásolja a hangot? Azért akarom, hogy vezeték megbontás nélkül is lehessen tudni az anódáramot.

PCL82PP.LAY

(#) varttina válasza djhans hozzászólására (») Szept 8, 2012
Természetesen befolyásolja. De ha utána számolsz, a kimenő trafó primer tekercse több kohm impedanciát képvisel, amivel ha sorba kötsz 10 ohmot, elhanyagolható lesz a változás.
(#) djhans válasza varttina hozzászólására (») Szept 8, 2012
Igen erre gondoltam én is. Felteszem a tápját hátha valakinek hasznos lesz. A segédrácsfeszt késleltetem. A: kimenöre, B: segédrácsfesz, C: meghajtó-fázisfordító
(#) marone hozzászólása Szept 8, 2012
Helló !
Épített már valaki kapcsolóüzemű tápot csöves erősítőhöz ?
Ha igen, mik a tapasztalatok ?
(#) varttina válasza marone hozzászólására (») Szept 8, 2012
Van egy csöves erősítőm, ami kapcsi tápról üzemel, bár nálam a táp külön dobozban van az erősítőtől. A táp zaja csak akkor hallatszik a hangszórókból, ha földelés nélkül, leválasztótrafón keresztül meghajtva üzemeltetem. Az előnyökről - hátrányokról akkor tudnék tapasztalatot írni, ha ugyanehhez az erősítőhöz lenne egy hagyományos trafós tápom is. Úgy lenne valami összehasonlítási alapom.
(#) marone válasza varttina hozzászólására (») Szept 9, 2012
Pedig nem kellene hogy zajos legyen, nem ?
Ha egy számítógépet földeletlen konnektorba dugunk, akkor sem hallani semmi zajt ha zenét hallgat az ember.
(#) havranarpi válasza marone hozzászólására (») Szept 9, 2012
Lehet hallani zajt a Pc-ről hallgatásnál.
Nemrég én is ilyen PC-s zaj gondokkal küzdöttem(Vissza pár oldal)
És erre a megoldás a DI-BOX
(De elég is volt ennyi az off-ból részemről )
(#) rockersrac válasza djhans hozzászólására (») Szept 9, 2012
Mi a katódba 1ohmot szoktunk tenni, és azon mérjük a nyugalmi áramot.
(#) 6C4C válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 9, 2012
Tetródánál, pentódánál figyelembe véve, hogy Ik=Ia+Ig2
(#) bakos13gab hozzászólása Szept 10, 2012
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy van-e valakinek tuti long-tailed beállítása 320V-os anódfeszültség környékére 6N8SZ (6SN7) csőhöz?
A mostani beállítás eredetileg 6N9SZ (6SL7)-hez készült, de az erősen túlvezérelte a végfokozatot és egy az egyben bedugtam a helyére a 6N8SZ-t. Szépen szól, de a hangképe nem tiszta. Mellékelem a beállítást.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2012
(#) silent15 hozzászólása Szept 10, 2012
Sziasztok, érdekelne, hogy Ezt a kapcsolást, hogy tudnám úgy átalakítani , hogy az ECC85 egyik fele helyett 1 és fél 6H8C orosz cső legyen benne, ezt egyszer érzékenység , és teljesítmény növelésre szánnám.
A legjobb az lenne ha a 320V ot kapnának ezek a csövek is , nem csak a GU50.

Köszi!!!!!!!
(#) bakos13gab válasza silent15 hozzászólására (») Szept 10, 2012
Érzékenységet lehet (de minek?), teljesítményt pedig nem tudsz ezzel növelni, maximum a végcső túlvezérlésével a torzítás nő meg. De hajtható 6H8C csővel, erre van kapcsolás az elektroncso.hu oldalon. Ha az érzékenység növelése a cél, akkor én vagy egy EF86-ot tennék azelejére vagy ECC83 (6N2P) csövet. A 6H8C közepes erősítésű cső, nagy érzékenységre szerintem jobb alternatívák vannak.
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 11, 2012
Végeztem számításokat is 320V-os anódfeszültségre. Végül úgy gondoltam, hogy leírás alapján a farok ellenálláson 80V körül ejtenék (25%). Ekkor 240V az anódfeszültség. Mellékelem a rajzot és számításokat. Ha esetleg egy tapasztaltabb ember megnézné és véleményt mondana, annak örülnék.
Az eredmények:
Ua = 240V
Ra = 23K
Ik = 1,5mA
Rt = 80/0,003=26666ohm ~ 27K
Nagyjából egybevág más rajzokkal, a 6SN7-et - ahogy láttam - töbnyire 22K és 47K közötti terhelésekre járatják.
Azt meg tudja nekem valaki mondani, hogy ebből hogyan derül ki a Vp-p? Én úgy gondoltam, hogy veszem a meghajtójelet (mondjuk 1V-ot) és ezzel változtatom az Ug1 értékét fel és le és megnézem a metszéseket.
Mivel long tailed holmiról van szó, úgy gondoltam, az asszimetriát a második csőfél anódjába iktetott 10K-s trimmerrel állítom be (több helyen írták a 10% körüli értéket, de pontosan majd szkóppal).
(#) Abukodonozo hozzászólása Szept 11, 2012
Valaki meg tudná nekem mondani, hogy csöves erősítőáramköröknél miért nem jó bipoláris kondenzátort használni a bemenetnél?
(#) varttina válasza marone hozzászólására (») Szept 11, 2012
A csöves erősítők néha tudnak fura jelenségeket produkálni. Volt olyan kísérleti összeállításom, ami mindaddig ciripelt, amíg az egyik végcső anódjára rá nem kötöttem egy megfelelően méretezett antennát.
(#) bta válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Szept 11, 2012
Idézet:
„Viszont az egyik cső (a sorba kapcsolt második cső) mintha egy hangyányit halványabban izzana.”

A halványabb izzás a geometriai szórás miatt csalóka lehet. Párhuzamos kapcsolású fűtés esetén ne foglalkozz vele.

Idézet:
„Hogyan kell "párba válogatni" a csöveket?”

Ha a pentódák rácsára olajos csatolókondik kapcsolódnak, akkor a biztonság kedvéért először ellenőrizd a rácsfeszültségeket! Ellenütemben az erősítésre válogatás a lényeg, de ehhez vagy dinamikus csőteszter kell, vagy ha ilyen nem áll rendelkezésedre, akkor pákával is bele kell nyúlnod a végfokba. Ha nincs hozzá kedved, akkor félsikert hozhat a munkapontra válogatás. Nem kell ahhoz se ampermérő, se soros ellenállás, hiszen az anódkörökben már ott vannak a soros ellenállások, kimenőtrafónak álcázva A kb. egyforma munkapontra beálló csöveknek jellemzően a többi paraméterben is kis eltérést mutatnak, de garancia nincs rá. Szóval, bármennyire is elterjedt, a pusztán munkapontra válogatás csak amolyan mekkmester-módszer
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2012
(#) bta válasza pucuka hozzászólására (») Szept 11, 2012
"Mint már mondtam, nincs anódküvető kapcsolás."

Hadd ne szkenneljek/ linkeljek különféle régi szakkönyveket és tankönyveket, melyek következetesen anódkövetőnek (anode follower, anodenfolger...) mondják az anódkicsatolású erősítőfokozatokat, és szerintem nekik van igazuk, hiszen a "földelt katódos" fokozat a gyakorlatban bizony, sok esetben nem is földelt katódos
(#) bta válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 11, 2012
"Azt meg tudja nekem valaki mondani, hogy ebből hogyan derül ki a Vp-p? Én úgy gondoltam, hogy veszem a meghajtójelet (mondjuk 1V-ot) és ezzel változtatom az Ug1 értékét fel és le és megnézem a metszéseket."

A terhelő fokozat bemeneti ellenállását is figyelembe kell venned, ha az nem elhanyagolható. Az anód-görbeseregen ezt a munkaponton keresztülhúzott "virtuális munkaegyenessel" jelenítheted meg, annak az anódfesz. tengelyre vetített metszéke adja a Vpp-t. Ne feledd, a meghajtójeled feszültsége is csúcstól csúcsig annyi, amennyit a görbeseregen kijelölsz!
(#) Szpisti hozzászólása Szept 11, 2012
Jééé, hát Te hol voltál idáig, bta ? Úgy tűnik van azért olyan is amiben egyetértünk ?

A tapasztaltabbaktól kérdezném...
Elkészült a sztereo EL84 PushPull ((ez a régi jól bevált Elektor féle)végre a második táptrafóval.
Az első hálózati 10 cm2-es volt , és elég erősen melegedett.
Gondoltam kéne egy izmosabb, megtekertem egy SM102a-t.
A primer rajta volt már mikor hozzá jutottam, hagytam is. A szekunderre kb. 2,3 me/V jött ki, ez szerint tekertem. Nagyjából az adatlapja is ezt az Ampersűrűséget és Voltonkéntit sugallja.
A szekunder anódfesznek 0.36-ost tekertem (ez volt kéznél) külön-külön , és ugyanígy 1,2-esből oldalanként a fűtőfesznek.
Ma kb. 5 órát hajtottam 2x kb. 5-6 W-al max. Igaz a külső hőmérséklet is 35-40 fok körül volt.... de ez a nagyobbik vas is elég jól melegszik. Olyan kézzel tartósan fogható , de legalább 55-60 fokos . Úgy tűnik nem a tekercs meleg, hanem maga a vas inkább.
Tehát kérdésem : normális-e ilyen melegedés egy 200W-os vasnál, vagy még nagyobb maggal próbálkozzak? Vagy tán kevésbé kéne a primert gerjeszteni ?
Amúgy maga az erősítő gyönyörűen szól, nincs lefulladás nagyobb kihajtásnál sem, szép teltek a mélyei , a magasak is tiszták. Az átvitele 20 Hz-től 25 KHz-ig 1 dB-en belül van max. kihajtásnál. Kisebb teljesítménynél még ennél is jobb az átvitel, és torzítást nem nagyon lehet hallani kb. 6 W-ig.
Azt meg nehezen tudtam elképzelni, hogy egy csövest járatni kell a vas és egyebek miatt, pedig úgy tűnik hogy igaz... Vagy ez csak szubjektív ?
(#) Abukodonozo válasza Abukodonozo hozzászólására (») Szept 11, 2012
Most én kérdezek túl okosakat vagy ti vagytok csövesek?
(#) sturbi válasza mc-4 hozzászólására (») Szept 11, 2012
Eltűnt az üzeneted az üzenetek közül (pedig tegnapelőtt még megvolt), ezért inkább itt válaszolok. Nos a dc-s rész beállítása roppant egyszerű. Multival megméred mekkora fesz van V1B katódján (teshez képest), aztán V1A anódján is. Itt 4-5 V-al kell kevesebbnek lenni, mint V1B katódján (ez V1B negatív rácselőfesze). Maga a beállítás V1A katódellenállásának (R4) változtatásával (jelen esetben növelésével) történik és 100 V környékén fog beállni az anódfesz (pl. V1A anódján lesz 102V, V1B katódján 106V, a lényeg a 4-5 V-al kisebb fesz V1A anódján). R22 visszacsatoló ellenállást kösd ki a beállítás idejére, hogy kizárható legyen a visszacsatoló kör által okozott esetleges gerjedés. Az általad jelzett tápfeszültség adatokkal (ha a tápegységet is a linkelt rajz alapján csináltad) nem jó ez a fokozatod, a többi rész teljesen rendben van. Mivel ezt a részt nem tudod kihagyni a próbából, mindenképpen legelőször is ezt kell helyrerakni. Ezután kész az erősítő (mert elektromos hiba nincsen máshol), elvileg jónak kell lennie, ha maga a szerelés megfelelő.
(#) DenaturáltSas hozzászólása Szept 11, 2012
Sziasztok!

Légszereléses módszerrel építek egy gitár előfokot, már csak a fűtés bekötése van hátra, az lenne a kérdésem, hogy a fűtésvezetékeket mennyire kell távol vezetni a többi vezetéktől, alkatrésztől? AC lesz a fűtés, össze tekerem a vezetékeket, 100Ohmos ellenállatokkal "kiközepelem", vagy hogyan is mondják szépen. Ez így elég precíz megoldás, vagy máshogy javallt? Előre is köszi!
(#) silent15 válasza DenaturáltSas hozzászólására (») Szept 11, 2012
Nyugi, csak olyan (ha jól emlékszem) 5kV nál húz át, gondolom ott annyi nincs, amúgy ha a mágneses térre gondolsz, vidd minnél messzebb, de a tekerés is már jó.
(#) mc-4 válasza sturbi hozzászólására (») Szept 11, 2012
Szia!

Köszönöm a segítséget!
Hétvégén ránézek a dologra!
(#) Szpisti válasza Abukodonozo hozzászólására (») Szept 11, 2012
Én még talán nem számítok csövesnek, *
Addig is elmondom a saját véleményemet.
Először is tisztázzuk a bipoláris kondenzátor fogalmát. Nálam ez az antonimája az elektrolitikus kondenzátornak. Tehát én a bipolárist úgy értem, hogy nincs kinevezett pozitív és negatív elektródája. Elvileg így nevezik a polarizált kondenzátorokból sorosan kapcsolt
- + - + - kialakítású kapacitást is, de ez sem ekvivalens teljesen a bipolárissal.
Azt nem tudom hol olvastad, hogy a bipolárist ellenzik egy csöves bemenetén, mert én eddig mindenhol azt láttam hogy lehetőség szerint kerülni kell a tantál vagy más elektrolitikus kondikat ilyen helyeken. Már csak azért is, mert a nagyimpedanciás illesztés miatt legtöbbször elegendő a 470nF - 2,2 µF érték. Ezeket pedig könnyű megoldani metálpair, proliprop vagy teflon, esetleg olajpapír kondenzátorokkal.
Az elkóknak a "sérülékenysége" az esetleges fordított polaritásra, és a jelentős induktancia értékük az áramkörben eléggé kerülendővé teszi az alkalmazásukat nagyimpedanciás áramkörökben. Az esetleges szivárgó áramokról nem is beszélve.
(#) marone hozzászólása Szept 11, 2012
Helló !
Régebben szó volt arról hogy a fázisfordítást transzformátorral is meg lehet oldani.
Nem gond annál a viszonylagos kevés menetszám, ill. az alacsony induktivitás ?
Szóval az nem olyan mint egy kimenőtrafó, ahol nagyobb vasmag és menetszám kell a kellő induktivitás eléréséhez ?
Kösz !
(#) Abukodonozo válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 11, 2012
Szia!

Végre egy válasz! Én meg pont az hittem, hogy a bipoláris azt jelenti, hogy van pozitív és negatív elektródája. Tehát ez akkor azt jelenti, hogy az elkók sem bipolárisak? Mi baj lehet belőle ha elkót használok?

Üdv.
(#) kolbika hozzászólása Szept 11, 2012
Sziasztok!

Van valaki aki megválna E88CC csőtől Pesten???
Következő: »»   1425 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem