Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sziasztok!
Rég jártam erre. Sajnos a talira nem tudtam elmenni, nagyon nagyon dolgoztam, hogy készen legyek a 6c33c PP-mmel de végül csak a transzformátorok készültek el. Mostmár hamarosan elkészül teljesen is és nagyon ütős lesz, annyit elárulhatok. A trafók 4 db 760/c trafó áttekercselve, 1-1 kimenő és 1-1 hálózati, mert egy db nem vinné el, ha 2x100W-ot ki is akarok szedni belőle A hálózati trafókról műhelyrajzot is teszek fel amit elkészül és működik a cucc. Így előzetesbe teszek fel pár képet a trafókról. Ha készen van, akkor a bennfentesek is láthatják és hallgathatják is élőben A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2012
Jól néz ki !!!!
1300Ft - ért -.- Na ne vicceljünk, ha nekem lenne több, akkor odaadnám 500ft ért is .
Ok, akkor itt egy részletes elemzés egy másik szakmai fórumról a bipoláris és unipoláris kondenzátorok (nem elkók!) mibenlétéről.
2012-őt írunk és nem 1970-et. Vedd figyelembe, hogy Te mennyiért tudnád előállítani? Mennyibe kerül egy JJ E88CC, amihez képes egy Tungsram E88CC sokkal jobb.
Ja és nézd csak meg hogy az ebay-en menyibe kerül. Ebay E88CC
Bizony nem olcsó! Pont innen akartam én is linkelni, mert itt azért látszik a világpiaci árszínvonal. Amit linkeltél ráadásul még nem is a legdrágább forrás.
Szerencsére pár darab Philips itt vigyorog nekem a készletben. Nekem úgy tűnik sokkal szebb a hangzás, ha ecc83 helyett használom.(direkt nem a cső hangját írtam, figyelem! )
Rajtad kívül szerintem senki nincs aki a bipoláris kondenzátort simán elkónak tekinti, a sima elkó ugyanis polarizált. Attól bipoláris kondi a bipoláris kondi, hogy bármelyik fegyverzete köthető pozitív és negatív polaritásra is (bipoláris a fegyverzete), a polarizált (fegyverzetű) kondenzátor csak a felírt polarítás szerint köthető be, és rendszerint polarizációs feszültséget is igényel a korrekt működéshez. - Ha a polarizációs feszültséghez képest a szuperponált feszültség nem elhanyagolható, nem célszerű a használata (ilyen eset a hibásan feltett kérdésben az illető becsatoló kondi is, és nemcsak csöves, hanem bármilyen erősítő bemenetén). Maga a kondenzátor lehet elektrolit is (ezesetben ennek belső felépítése olyan, mint ahogy azt Szpisti leírta), és bipoláris elkónak nevezik (főleg hangváltókban elterjedt, csatoló kondinak számos problémája miatt nem tul jó ez sem). Szpisti válasza (legalábbis a megmaradó rész), lássuk be, szakmailag helytálló, a "bipoláris kondenzátor" kifejezés értelmezésére szükség volt, hiszen a kérdés feltevésből tisztán látszott, hogy a kérdező számára az nem világos.
Pontosan így van, csak egyetlen fegyverzetre vonatkoztatva. Nem a két fegyverzet különbözőségét hangsúlyozza a "bipoláris" kifejezés, hanem a fegyverzetre köthető polaritás különbözőségét.
Hát igen, ha nevén nevezzük a gyereket a kép rögvest tisztább lesz, mert a legtöbb kondinál a típusból rögtön tudjuk, hogy polarizált-e vagy sem. Így nézve a bipoláris kifejezés csak akkor indokolt, ha az illető eszköz eredetileg polarizált volt (pl. elektrolit kondenzátornál), és olyan szerkezeti változtatást alkalmaztak a gyártásnál, elkészítésnél, amelytől elvesztette polarizált jellegét. Ha így nézem szinte csak a bipoláris elkónál lényeges a bipoláris kondenzátor megnevezés azért, hogy tudjuk milyen hátrányok, illetve előnyök jelentkezhetnek a felhasználáskor abból eredően, hogy végülis elelktrolitos kondenzátorról van szó.
Köszönöm!! Amúgy a csőre visszatérve, ebay egy tungsram csőnél nem mérvadó, bár aki kint volt Építők találkozóján az Sanyi bácsitól tudhatja, hogy Magyarország látta el csővel Egész európát, de visszatérve, egy külföldi országba ne magyar csövet keressünk! Magyar csövet olcsón Magyarországon keressünk.
E88CC -t is olcsón ki lehet fogni, bár lehet hogy kell egy-két napot várni, amíg forog egy kicsit az árukészlet.
Magyarországon a Tungsram ECC81, 82, 83 88, stb. új csövek reális ára 1000-2000 Ft körül van. (bár láttam már elkelni 2500-ért is ECC83-ast), meg vettem is 1000-ért cc83-at és örültem neki hogy milyen jó áron sikerült megszerezni. Szerintem az elég nagy hülye aki 500-ért ad el valamit, holott eladhatná 1000-ért is (ilyen 6n.p ársávban) . Anno én simán eladtam 10 db E88CC-t 1000 Ft/db-ért. Tehát annyit ér amennyiért el lehet adni és ugye nem volt viccelődés.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2012
Szia strubi!
Elmondanád kérlek, hogy mi az a szuperponált feszültség? Idézet: „ilyen eset a hibásan feltett kérdésben az illető becsatoló kondi is, és nemcsak csöves, hanem bármilyen erősítő bemenetén” A kérdés lényege az volt, hogy milyen kondenzátort előnyös használni és milyet nem csöves erősítőknél becsatolóként? Mostmár értem, hogy mit jelent, hogy polarizált és hogy bipoláris. Köszi! A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2012
Szerintem nem nagyon kellene rugózni ezen a kérdésen. Jobb, ha ékes magyar (főleg egyértelműbb legalábbis számunkra, már ha van) nyelven írjuk le, hogy miről is van szó.
A bipoláris szimpla fordításban kétpólusút jelent, és ilyen értelemben minden kondenzátor az. A polarizált pedig olyan kondenzátort jelent, aminél nem mindegy, hogy melyik pólus melyik, és működésükhöz többnyire polarizációs feszültség állandó jelenléte szükséges. Ilyenek az elektrolit kondenzátorok. De szerintem legjobb, ha leírod melyikről van szó. Azt, hogy mikor milyen kondenzátort használunk, (használhatunk) egy áramkör adott helyén, azt a kondenzátor tulajdonságai határozzák meg. Ilyenek a nagysága, amit a környező áramköri elemek, és a támasztott átviteli követelmények, valamint típusa, amit alapvetően a dielektrikum tulajdonságai határoznak meg, feszültségtűrés, veszteségi ellenállás, átvezetés, stb. Egy jobb adatlapon mindezek fel vannak sorolva, és ezekből tudható, hogy milyen célra gyártották. A (lineáris)szuperpozíció pedig azt jelenti, hogy két időben változó mennyiséget pillanatról pillanatra összeadunk, és az eredő mennyiség a végleges időbeli függvény. A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2012
Idézet: „A bipoláris szimpla fordításban kétpólusút jelent, és ilyen értelemben minden kondenzátor az.” Attól még ha te a sapkádat fejfedőnek nevezed, jelenthet ugye fejkendőt is. Meg nem gondolnám hogy a nyakkendődet nyakbalógónak nevezed -pedig az aztán nem kendő, és még lóg is. Márpedig attól hogy úgy hiszed a bipoláris kifejezés az összes elkót lefedi, abban tévedsz. Valamelyest illik igazodnunk a szakirodalomban régóta elterjedt kifejezésekhez, még ha azok vélt jelentése nem is mindig azt sugallja ami. Biztosan elcsodálkoznál, ha bemennél egy audiotechnikai szaküzletbe, és kérnél egy 6,8 mikrós kondit - mire az eladó megkérdezné : bipolárisat vagy polarizáltat parancsol? Mert a bipolárist ugye viszik hangfalakba hangváltó alkatrésznek ( ez jóval drágább ráadásul) , a polarizáltat meg csatolónak, hidegítőnek, stb -áramkörtől és az abban elfoglalt helyétől függően. Ráadásul mindkettő lehet elektrolytos fegyverzetű - mégsem mindegy! Úgyhogy ennyi "rugózást" még a téma megérdemelt ha nem haragszol meg érte.
Ügyes, gratulálok hozzá, ismételten a tőled megszokott kinézet, és színvonal köszön vissza a trafókon!
Sziasztok! Szeretnék a közeljövőben PCL vagy ECL86-tal erősítőt építeni bontott anyagokból.
Van 2 db régi TV-ből kimentett kimenőm. A kérdésem az,hogy ezekkel,vagy régi Videoton rádiókban (Pl : Melodyn) található kimenővel tudok jobb hangminőséget elérni? A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2012
Számít a vasmag! Minnél nagyobb annál több mélyed lesz . Ezt vedd figyelembe. Persze, bontottal is lehet építeni, csak kevés lesz a mély , ugyanis ezek nemigazán nagy trafók
A szuperponált feszültség, ráültetett, rákerült, rákevert, ráfújta a szél, bármi módon szándékosan, vagy akaratunk ellenére megjelenő, alapjelre vagy alapfeszültségre (egyenfeszültségre) ráülő, azt moduláló egy, vagy több tranziens, vagy jelfeszültség. Csatoló kondenzátornál az egyenpotenciálhoz (pl. 200V egyenfesz egy cső anódja és a következő cső rácslevezetője között) hozzáadott jelfeszültség (pl. 9 Veff váltakozó feszültség), vagy az anódellenálláson odavezetett mV tételű 50 vagy 100 Hz-es brumm feszültség, vagy bármi módon odakerülő zavaró tranziens (pl. trafó mágneses tere által, hálózatról átjutó impulzus(ok) (pl. villámlástól, heggesztéstől stb.)) egyenfeszültségre szuperponált feszültségek, ahogyan a hidegítetlen katódellenálláson megjelenő váltakozó feszültség is. A hálózati simító kondenzátoron mérhető brumm is egyenfeszre szuperponált feszültség (pl. 420 V egyenfeszen 10 mV 100 Hz-es brumm). Hangfrekvenciás viszonylatban kb. ennyiről van szó mindössze. Az elkók tulajdonságai számos ponton függenek a fegyverzetükön uralkodó feszültségviszonyoktól is, és alapból állandóan jelenlévő polarizációs feszültséget is igényelnek ahhoz, hogy viszonylag stabil kapacitással elfogadható "linearítású" működést produkáljanak. Ha az előfeszítéshez képest kicsi a ráülő váltófesz, akkor értelemszerűen kevésbé érvényesülnek a feszültségfüggő tulajdonságok. Hálózati simító kondenzátornak kifejezetten alkalmasak, mert elkóval kis méretben nagy kapacitás érhető el. Olyan helyeken, ahol kis méretben, elfogadható áron, nagy kapacitás kell kényszerűen alkalmazzuk akkor is, ha más típus esetleg alkalmasabb lenne. Becsatolásnál nincs meg a polarizációs feszültség, többnyire nem kell nagy érték sem, nem célszerű elkót használni, hiszen szinte bármilyen más típussal jobb eredmény érhető el (az elkó feszültségföggő, frekvenciafüggő, hőmérsékletfüggő, mindenféle nyűgje van).
Sziasztok!
Az erősítőt egy cd lejátszóró kimenetéről hajtom. Mikor rákerült az erősítő van, hogy nem reagál a nyomógombok nyomására. Létezik, hogy visszahat az erősítő a lejátszóra? Van valakinek leválasztó kapcsolása? Köszi!
Meg kellene nézni, hogy mi okozza? A test pontok összekötése, vagy a meleg-ponté. Van csatolókondi a bemeneten ?
leválasztó kapcsolás ? Igen bemeneti trafó mint a stúdió cuccokon
Nincsen csastoló kondi a bemeneten.
Ja... a csövek jók, az egyik gyengébb szerintem attól szaladni fog. Igaz több mint 10% az eltérés, majd mikor minden jó és szép akkor szerzek bele újakat.
Mindenképp tennék csatoló kondit. Mióta egy fényjelenség kíséretében tönkretette az mp3 lejátszómat az erősítő, ami csatolókondival tökéletesen működik, azóta nem spórolok rajt.
Mekkorát és milyen fajtát és konkrétan a meleg pontra?
A hálózati trafón keresztül átjuthat valami zavaró tényező. Ezért szokás pl. a hálózati primer és szekunder tekercsei közé vékony rézfóliát tenni, vagy egy sor 0.1 -es huzalt tekerni.
Egy bemeneti szűrőt is beiktathatsz próbaképpen. szűrő Persze ez létezik aljzattal egybeépítve. A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2012
Nem a hálózatira gondoltam, hanem a hang bemenet leválasztására.
Tudom, de ez is benne van, hogy az zavarja meg a CD vezérlését.
100-220 nF-es kondi megfelel. persze nem polarizált pl. MKP. De ha van még a teflonból az is jó lehet. Sőt Persze a meleg pontra kell kötni. A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |