Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sok minden befolyásoló tényező, még az is, hogy ezek a szerkezetek, hasonlóan a korrektorokhoz, nagyon érzékenyek. Ha levennéd a tápfeszt, és csak a fűtés maradna, akkor is hallanád a brummot. Amíg fa lapon lesz, biztos, hogy medve lesz benne.
Kell árnyékolás, vagy a fa alá, vagy felette, nem elkerülhető, még deszkamodell estén sem. A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2015
A meghajtó trióda tápját el kell választani a főtáptól külön RC taggal. Nem kell ide egyen fűtés szerintem.
Nem otthonról írok, és lenne egy pofon egyszerű kérdésem. El34 vagy 6l6? MI a különbség köztük kapcsolásügyileg? 6l6 gondolom jobb teljessávra. Tényleg olyan vacak az el34? PP ről van szó mindkét esetben.. Másik. Ha valami 15ohm -ra illesztett, hogyan lehet imitálni 8 ohmos sugárzóval az illesztést? Sima R taggal? Butaság, vagy? HA van egy hangdobozon impedencia kapcsoló ( 4-8-15 ohm) azt hogyan kötik? Kapcsolgatják sorba, párhuzabma, vagy valami egyszerűbb megoldás?
Gyors a kérdés - magaslabda. : ) A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2015
Mégegy kérdés. .. GU50 -ről sokáig fantáziáltam, de végül nemépül meg. SRS552. Gondolatban az el34 -et is erre a színvonalra taksálom hangzásügyileg (. Igaz lehet ez? Egyiketsem hallottam még..
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2015
Egyébként lehet eladó lesz az idáig gyűjtögetett EL84 szettem.. Nem apró, de lehet cserélnék.
6L6 a nyerő e kettő közül. Kapcsolásügyileg ugyan az, még a lábkiosztásuk is stimmel, csak az EL34-nek a segédrácsot a katódra kell kötni, mert ez nincs megoldva a burában, a 6L6-nál a sugárterelő lemezt gyárilag a katódra kötik, a sugártetródában "nincs" 3. rács.
R taggal ne illeszd, ha csöves, akkor rákötheted 1:1-ben is, nem valami szakszerű, de működik. Az "igazi egy illesztőtrafó lenne, ha nincs lehetőséget átteker(tet)ni a kimenőtrafót. A hangdobozokon az impedancia kapcsolót jól képzeled el. Bár inkább csak 4 és 16ohm lehetőség van, 2db 8ohmos mély hangszóró sorosan vagy párhuzamosan kötve.. Én a GU50-et elég nagy becsben tartom, a PP belőle szépen muzsikál, és olyan tartaléka van, hogy az hihetetlen. De ekkora teljesítményen már teljesen mindegy, milyen csövet használsz. Jani, bár a képen nem látszik, de le van választva a triódák tápja. Az EZ80 után van egy 22µF kondi, aztán 220ohm, amin van most 2db 220uF, gyárilag egy, de az is elég, mert nem ott van a baj. Innen mennek el a kimenők, meg oldalanként 1-1 2,2k ellenállás, azokon 47µF kondik, és ide jön a trióda munkaellenállása. Mofesa, Valamilyen szinten egyet értek veled, valamilyen szinten nem. A végleges erősítőt nyilván eléggé árnyékolnám, de építettem már fa dobozba brumm-mentes erősítőt, sőt, a nagyon régi rádiók sem sok acél sasszit láttak, mégsem voltak brummosak. Itt azért a jelszintek nem egy korrektoréval felmérhetőek, a meghajtás vonalszintű, a kimenet pedig már alacsony impedanciás. Még kerül bele visszacsatolás, mert még így is rengeteg az erősítése, nem tudom milyen lenne az agyon-visszacsatolt erősítő. Katód a kimenőbe kötve, a szekunderről visszacsatolás a trióda katódjába, a két anód közé egy jó nagy ellenállás, amit csak lehet, mert sok erősítésre nincs szükségem, annak meg semmi értelme, hogy a hangerőpoti 1/3 állásánál már szétszakadjon a fejem, ha mástól nem a hangszórók torzításától.
Idézet: „A végleges erősítőt nyilván eléggé árnyékolnám, de építettem már fa dobozba brumm-mentes erősítőt, sőt, a nagyon régi rádiók sem sok acél sasszit láttak, mégsem voltak brummosak.” Gondolom, nem fejhallgató erősítő volt. A régi rádiókról meg annyit, hogy úgy búgnak mint ide Hanoi, de az érzéketlen hangszórón nem sokat hallasz belőle.
Közben CHZ eszembe juttatta, hogy ne úgy gondolkozzak, mint egy sima erősítőnél, és igaza van, itt minden zaj brutálisan jön, mégis a fülemen van a hangszóró. Akkor ez a deszkamodell így eléggé kapufa, pedig szerettem volna meghallgatni, mielőtt komolyabb dobozt kapna.
Meghallgattad, ebből kitalálható, hogy az árnyékolás fontos, ami minden erősítőre igaz valamilyen formában. Nagy erősítés miatt nem lehet jól megcsinálni...
Igen, ez igaz, és ez így szerintem ebben a formában meg is dőlt létezni. Van fejhallgató erősítőm másik, van egy jó kis hibridem, fetes véggel, ECC82 meghajtással, tetszik a hangja és teljesen zajmentes, úgyhogy marad az.. Kisebb is, mint ez, és kevesebbet is fogyaszt.
Lehet, hogy rákötöm hangszóróra, hogy úgy mit csinál, végülis a kimenő 4ohmra illeszt. Az az igazság, hogy ez a kicsi cső nagyon tetszik. Lehet, hogy csinálok belőle egy PP-t, igaz teljesítményre akkora, mint egy EL84 SE, de sosem ez a lényeg..
Sziasztok!
Ismeri valaki az alábbi kapcsolást? Vagy esetleg vélemény róla, jó lehet?
Szia. Működhet persze. Én az el84 rácslevezetőnek 470k-t tennék és az ECC83nak meg 680k-t. A poti után egy 100nF csatoló nem árthat. Milyen kimenők lesznek?
Idézet: Elvileg azokon a trafókon külön tekercs van "brumm kioltásra" DC. Mivel már ekkor takarékoskodtak a légréssel és a vasmag keresztmetszettel. „Két TV-s kimenőtrafó, PCL84-ek..”
"rákötöttem az EZ80 anódjaira egy-egy 1N4007-et, így lett egy hibrid graetz-em."
Amikor ilyen hibrid graetz-el próbálkoztam, nekem is iszonyatosan zúgott az erősítőm, amint kiváltottam rendes egyenirányítással, megszűnt.
Még mindíg nemtiszta nekem ez a csatolókondenzátor kérdés. A csatolókondi ami a jel útjában van kondenzátor? ENNÉL a kapcsolásnál például 50nF (100uF?) ?
Micélt szolgál? DJhans irta az előbb, hogy a potit is lehet csatolni. Minek? A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2015
A 100µF hogy jön ide? A csatolókondit a kondi után lévő fokozat bemenő ellenállása alapján számoljuk a Thomson-képlet alapján. A frekvencia a hifi-szabvány szerint 20Hz, én általában 20Hz-re számolom, és felfele kerekítem, így kicsit lejjebb lesz az alsó határfreki a számoltnál, ez nem gond, de ne szaladjon el velünk a ló, ha feleslegesen nagy kondérokat teszünk, az a felső határfreki rovására fog menni.
Jani nem a potit akarta csatolni, hanem csak ahhoz viszonyította az egész erősítő bemeneti csatolókondijának helyzetét. Sokan elhagyják, én mindig teszek, és mindenki, aki tapasztalta már, hogy milyen, ha túl nagy egyenfesz kerül a szeretett jelforrásunk kimenetére.
Értem. Mi történne ha elhagynánk, mondjuk a végcsövek előtt? MI történne, ha egyenfesz van a bemeneten? Ezért csatolunk? Mint egy "opto" leválaszt valamitaz előfokról? A kapcsoálsban minden 50nF csatolókondi? Nem kicsi ez? NEmtöltöttem ki a kalkulátort amit küldtél.. Egyszer mondtátok, hogy 1µF közeli az átlagos (érték).
Butaság amit kérdezek? Csak elmélkedek, nemtudom kipróbálni.
Ha nem lenne csatoló kondi, és a rácsra DC jutna, akkor az eltolná a munkapontot. Ha a végcsövek előtti csatolót hagyod el, akkor kb megölöd a végcsövet pillanatok alatt, mert a cső annyira "kinyit", hogy a rajta folyó áramot nemigen viselné el. Szerintem 50nF nem kicsi, ha túl nagy a csatoló, akkor némelyik csöves képes alacsony frekvenciás ( pár Hz ) gerjedésre. Ki kell számolni, hogy a -3dB -es pont milyen kondival esik 20dB környékére, és azt kell alkalmazni. Kisebb csöveseknél nem is érdemes 20Hz-ig levinni, mert csak torzíts lesz a vége ha elfogy az erő.
Lehet csinálni csatoló kondi nélküli, úgymond DC csatolt erősítőket, de azok rettentően érzékenyek a munkapontokra és a tápfesz ingadozásra.
Elkészült a PCL86PP második kiadása. Nagyobbak benne a trafók. Hálózati trafó EI84 12ccm helyett EI92 14ccm, kimenők M75 beag vasak helyett EI96 10ccm-esek. Hálózati kapcsolót nem vittem előre. A hálózati trafó is messze került a bemenetektől és a hangerő potitól.
Szia! Kimenőnek milyen vasat tettél?
Szia. EI96 10cm2 régi szilíciumos törékeny lemezes.
Ez tényleg szép lett! A belseje még jobban tetszik! csak gratulálni tudok hozzá!
Szia!
Szép, letisztult belső, átgondolt kábelezés. A katodin részben és a hangszórókimeneten mekkora ellenállásokat használsz? A kimenő teljesítmény és a tápfesz mennyi lett?
Idézet: „A frekvencia a hifi-szabvány szerint 20Hz, én általában 20Hz-re számolom, és felfele kerekítem, így kicsit lejjebb lesz az alsó határfreki a számoltnál, ez nem gond, de ne szaladjon el velünk a ló, ha feleslegesen nagy kondérokat teszünk, az a felső határfreki rovására fog menni.” Nem érzel ebben némi ellentmondást? Én ezt nem igazán tudom elhinni, pláne, hogy alsó frekvenciahatárra számoljuk, akkor miért a felső rovására megy? Ha nagy és elkezd hullámzani a hang, akkor a táp gyenge, persze csökkentenénk, de ez csak tüneti kezelés, a tápot kell javítani. Inkább pont ezért nem teszünk nagyot, mert a túl alacsony határfrekvencia sem jó.
Jó minőségű kondiból persze tehetsz 2Hz-re való kapacitást is, azzal nem lesz gond (feltéve, ha a táp bírja, ebben bizony igazad van), de láttam már elkót csatoló kondinak csövesben, ez lenne a kisebb gond, de hallottam is. Nem jó, és főleg a magas tartománya esik szét.
Ott a PCL82PP-m, abban is 470n-k vannak, 560k rácslehúzóval, de MKP kondik, nincs is semmi gond a hangjával.
Nos, mély átvitel javul, fázistolás is jelentősen csökken alacsony frekin, magas átvitelt nem rontja. Ha "szétesik" a magas, annak hibáját máshol kell keresni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |