Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   348 / 2208
(#) ngyzoli hozzászólása Dec 31, 2008
B.Ú.É.K.MINDEN csövezőnek!
(...az anód,a katód és a kimenőtranszformátor nevében...)
(#) fleta hozzászólása Dec 31, 2008
Kosos köszi megjött a csomag.

BUÉK mindenkinek
(#) mp3maker hozzászólása Dec 31, 2008
B.U.É.K. Mindenkinek !
(#) rockersrac hozzászólása Dec 31, 2008
egy kérdésem van: mitől lehet az hogy a 65voltos kondik a katódkörben eléggé csúnyán felpúposodtak? (jól vannak bekötve)
(#) fleta válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 31, 2008
A forrasztás a jövő zenéje
(#) rockersrac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 31, 2008
jól vannak bekötve az biztos! nem arra írtam a fejet,hanem az egészre,mert nem értem mitől púposodtak fel a kondik!
(#) abraboro hozzászólása Dec 31, 2008
Akkormárénis B U É K
(#) sturbi hozzászólása Dec 31, 2008
Izmos PP készül itten, majd jövőre, ezekből (bal szélsők 5,5 W-ot tudnak disszipálni).

újév.JPG

mértem egyet,és a 63V100uf-es kondikon 7.7V a jobb oldalin,8v a bal oldalin a feszültség.viszont érdekes,hogy a kondi mintha fordítva lenne bekötve!mert a jelölt fele a pozitív!(földpont és kondi lábai közt mérve ellenőriztem,és ott is ugyanez a szitu!
felrobbanni ,,nem akar" egyik se,de cserélni se tudom őket,max 50V470 mikrós kondira(a 470 mikro-s kondi meg sok gondolom neki)
(#) Ricsi1992 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 31, 2008
Szép nagyot tudnak durranni....Ősziszünetben 25v 1000uf-esekkel szórakoztam(47v-fordított táp),olyannal,aminek a két végén van a lába,és nincs sehol se bevágva,ezért a kupakot lövi le(az alu ház rá van hajlítva körbe a kupakra),akkorát szól,mint egy petárda....

Úgy néz ki,Imitől kapok mégegy Junoszty trafót---->4db-om lesz,na és ez mit jelent? -->Sztereó PL500 PP-t fogok építeni Junoszty kimenőkkel.Hú,szépen fog szólni,elvileg 2x15W biztos meglesz 280-300V-ról.
(#) pid1951 hozzászólása Dec 31, 2008
Kedves Fórumtársak!

Nincs-e valakinek meg a John Linsley Hood: Csöves és tranzisztoros erősítők építése könyv elektronikus formában?!
Illetve Ágoston Lajos: Audiofil erősítők építése - könyv.

A Linsley könyv fontos lenne!

Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) sturbi válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 31, 2008
Jó a 470 µF 50 V is, de nagyon alaposan nézd meg a bekötést, mert ok nélkül biztosan nem dagadnak a kondik. Ha jó kondi nélkül, akkor ki is hagyhatod, akkor biztos nem dudorodik.
(#) rockersrac válasza sturbi hozzászólására (») Dec 31, 2008
oké! megnézem kondi nélkül is! amúgy mi célt szolgálrajta a kondi?(csak hogy még az év utolsó napján is tanuljak tőletek valamit)!és köszönöm a gyors válaszokat!
(#) Imi65 válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Dec 31, 2008
Már Angyalföldön lakozik a trafód, tegnap is bejöhettél volna érte. A TBA-s lengyel panellel, trafóval, egyenirányító, és puffer nélkül. Meg TV-s modulok, TDA-val, TBA-val. Szintén.
(#) Ricsi1992 válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 31, 2008
majd jövőre elmegyek érte.
BUÉK minden fórumozónak !
(#) JZoli hozzászólása Dec 31, 2008
Akkor én is meg szeretném köszönni az egész évben nyújtottsegítségeteket, és Boldog Újévet minden elektroncsövet kedvelő fertőzött embernek!
(#) korgs2 hozzászólása Dec 31, 2008
Elektrncsövekben és csözevésben gazdag Boldog Új Évet kívánok minen kedves fórumtásamnak
(#) Müszi hozzászólása Dec 31, 2008
Csöves hangzásban gazdag boldok új évet minden csövesnek

üdv
jeee POLARITÁS HELYESEN betettem a két 470-es kondit,és még szebben szól így a kicsike! szóval lehet mégsem volt kár megvenni anno a hibryd erősítőhöz ezeket a kondikat! (azóta rájöttem,hogy nem kell nekem olyan fajta erősítő! :beka2
(#) rockersrac válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 31, 2008
:beka2: akart lenni a legutolsó ikon,csak nem figyeltem és belekerült egy D betű is!
(#) Imi65 válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Dec 31, 2008
Nem tudom, ez segít-e az odatalálásban.
(#) sturbi válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 31, 2008
A katódellenálláson fellépő negatív áramvisszacsatolást szünteti meg (a katódellenálláson folyó áram okozza, hatását a rácslevezető ellenálláson keresztül fejti ki (ne feledjük, hogy a csövet a katód és a rács között vezéreljük, ha a katódellenálláson változó feszültség van, az nem más az ő szemszögéből mint egy földelt rácsos erősítő vezérlőjele).
Maga a nyugalmi áram is úgy áll be, hogy a katódellenálláson eső feszültséget felvezetjük a rácslevezető ellenálláson keresztül a vezérlőrácsra, és mivel az áram a valóságban a negatív pólus (általában a test) felől folyik a pozitív pólus felé, ez negatív (a katód pozitívabb, mint a test, és mivel a rácslevezetőn általában nem folyik áram (ezért feszültség sem esik rajta) a vezérlőrács testpotenciálra kerül (ami negatívabb, mint a katód ezért az anódáramot csökkenteni igyekszik).
Ha a rácsra vezérlő jelet kapcsolunk (e jel szempontjából földelt katódos erősítőre), és az éppen csökken, akkor ez a csökkenés (negatív felé haladás) növeli a nyugalmi áram által beállított negatív rácselőfeszt (hozzáadódik a rácselőfeszhez), tehát csökken az anódáram. Ha viszont csökken az anódáram, csökken a katódáram is, kisebb feszültség esik a katódellenálláson, kisebb negatív feszültséget vezet fel a rácslevezető a vezérlőrácsra, tehát nő az anódáram. Ez a növekedés kisebb, mint a vezérlőjel okozta csökkenés, de nem mindig elhanyagolható. Igy a fokozat továbbra is erősít, de kevesebbet mintha a vezérlőjelnek nem lenne a katódellenálláson is hatása (a katódellenálláson kialakuló vezérlőjel ellene dolgozik a vezérlőrácsra szándékosan vezetett vezérlőjelnek).
Ha nem engedjük, hogy a katódellenálláson a nyugalmi áram okozta feszültségesésen kívül más idegenfeszültség kialakuljon (ennek egyik módja a katódhidegítő kondenzátor alkalmazása), akkor értelemszerűen a fenti ellenhatás sem alakul ki, azt mondjuk nincs helyi negatív áramvisszacsatolás, nagyobb lesz az erősítés.
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Dec 31, 2008
No, ezt szépen leírtad.
(#) sturbi válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 31, 2008
Mert bevettem egy kis negatív visszacstolást. Nem gondolni rosszra ! Ez csak víz (igaz tüzes víz).
(#) Mate78 válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Dec 31, 2008
Építettem régebben PL500 PP-t.320V anódfesz mellett 20W szinuszt mértem rajta.

Máté
(#) Imi65 válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 31, 2008
400V-nál 25W Junoszty hálózatikkal is megvolt. Persze, csatornánként 2 trafóval.
(#) Mate78 válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 31, 2008
Én 250VA-es toroidot tettem hálózatinak, a kimenők SM85B-k.Épp tegnap hallgattam.
(#) Imi65 válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 31, 2008
Én sajna már régen. Ma meg nem készült el a P(E)CL85 PP-m.
(#) JZoli válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 31, 2008
A kimenőtrafó adatait megadnád nekem? Éppen tegnapelőtt beszéltünk Mátéval arról,hogy építek egy ilyen PP-t.
Következő: »»   348 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem