Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Az attól függ, mekkora anódfesz/anódárammal akarod használni. 350 V/110 mA-el szerintem jó neki a 2,5 K Ra, de 600 V/65 mA-el inkább 8 K körüli Ra kell, 400 V/100 mA-el 3,5 K Ra körül érdemes gondolkodni. Hangra nyilván a nagyobb feszültségekkel (a hozzá tartozó kisebb áramokkal), nagyobb Ra értékekkel várható jobb eredmény.
Mi ez pangás itt a csöveseknél? Nem ezt szoktam meg! Lenne egy kérdésem. Ezen az adatlapon Jól olvasom, hogy 62 ill. 60mA a nyugalmi áram és 740, 790Ohm az Ra?
Adatlap
Szovjet barátaink itt Ra=5,6 k trafót használnak, én is azt használnék, egy pici felülillesztés nem ár sose, mert ugye a 8 ohmos hangszórók is csak ritkán 8 ohmosak. Freki függvényében jóval alá is mehet a névleges impedanciának.GU50 SE
Nem. Az Ra abban a beállításban 3k illetve 4k.
Nem tudom mit ért anódelenállás alatt 740 illetve 790 Ohm-mal.
Köszönöm, akkor nem lesz jó nekem a 2,5k mert 400-450V tápfesszel akarom megépíteni.
üdv
5,6k Ra és ráadásul trióda üzemben, az enyhén szólva is felül illesztett nem?Egyébként van egy hiba a rajzon mert a fékezőrácsot az anódra köti.
Azért gondoltam, hogy az lenne az Ra, mert több adatlapon amelyik nem ilyen részletes azon csak ez a 700 Ohm körüli érték van. Bár a JJ úgy írja, hogy Ri.
Azért illesztik a kimenőket olyan 3,5K Ohm-ra?
Az Ri a cső belső ellenállása nem egyenlő az optimális anódterheléssel.
Az szerintem nem hiba, azért köti oda, hogy jobban fel tudjon menni tápban. Szerintem, de az Ágoston könyvben is így van rajzolva, ha jók az emlékeim
Szóval az nem lényeges kimenőméretezésnél.
Ahogy írod, most veszem észre, ez tényleg az anódra köti .
Lényeges adat a belső ellenállás, de az optimális illesztő ellenállás mindig nagyobb.
Ehhez a csőhöz 2,7k-4k között láttam SE kimenőket a neten.
Az nem hiba, azért köti a fékezőrácsot az anódra, mert a segédrácson csak 250-300 V lehet a testhez képest, és ha a fékezőrácsot a testre kötné, nagy lenne az áthúzás veszélye. Az persze már más kérdés, hogy igy a fékezőrácson mekkora áram fog majd folyni és ez tartós üzemnél mennyire befolyásolja a cső élettartamát (nem egy nagy áramra méretezett rács a fékezőrács).
Az 5,6 K Ra-t én is túlzónak tartom 400 V/100 mA-nél, erősen korlátozza a kimenőteljesítményt, olyan 4,5 W körül tudhat csak az erősítő, igaz valószínűleg elég jó minőségben, egy 350 V anódfeszű EL 84-es SE nem sokkal tud kevesebbet, harmadekkora teljesítményfelvétellel, kérdés hogy minőségben megéri-e az áldozat.
Egy kicsit számolgattam 300B-hez SM85b-vel. qvas=13cm2, L=22,5H, Á=19, Np=3462 menet, o,15mm, Ns=179 menet, 0,6mm. Van köze az igazsághoz?
Biztos hogy nem tekernék ennyi menetet bele primernek.
Első kísérleti csévére 1700 menettel indítanék. Főképpen azért mert ennyi fér ki kb 0,25 (120-130 mA) huzalból 10 sorba. Meghallgatáskor (méréskor) meg ki fog derülni, hogy hogyan birkózik meg a mély hangokkal, de max 2200 menetig mennék el. Túl nagy lesz a rézvesztesége főleg 0,15-ös huzallal ami el sem bírná talán a kívánt áramerősséget.60-80 mA
[OFF]A napokban kicsit sűrű volt a programom, csak most jutottam ide. "Csekély" 19 oldallal vagyok lemaradva.
Nekem is szemet szúrt a sok menet, de, ha kisebbre veszem a légrést akkor a menetek száma is kevesebb lesz. Na pont az lett volna a következő kérdésem, hogy hogy tudom kiszámolni az áramsűrűséget. Van egy táblázat az Ágoston könyvben, gondolom Te is onnan nézted ki az adatot.
Nagyon sokallom a 22,5 Hy-t (milyen alacsonyra akarsz menni a frekivel), 15 Hy körül mennyi menet jönne ki, mert a 3500 menet első ránétzésre nagyon soknak tűnik, a 0,15-ös huzal vékony lesz, legalább 0,25-ös kellene (0,25-0,35 között szerintem).
Ugyan ezekkel az adatokkal és 15Henry-vel 1519-re jön ki a primer menetszám. 20Hz-el kell számolni a képlet szerint.
Én mayky javaslata mentén próbálnám újratervezni a trafót. :yes:
Az áramsűrűség egységnyi keresztmetszeten átfolyó áram, táblázat nélkül is könnyen számolható. Kör kereszmetszetnél a keresztmetszet r^2*pi, négyszögnél a*b. (pl. 0,25 átmérőjű kör krm-ű huzalnál, ha 100 mA folyik rajta, akkor az áramsűrűség 0,1 A/(0,125 mm*0,125 mm*3,14)=2 A/mm^2). Természetesen fordítva is számolható, ha megvan a szükséges áram és a megengedett áramsűrűség, megkapjuk a keresztmetszetet, amiből számolható a szükséges huzalátmérő, az ehhez legközelebbi szabvány értékkel tekercselhetünk.
Sziasztok!
Nincs valakinek elfekvőben 3db kerámia novál foglalata?
Ha hamarabb mondod küldtem volna a csomagba. Nem baj ha bontott? Jó minőségű, egyszer volt cső benne.
Ha megfelel küldök levélben.
Sziasztok,
Amíg dolgoztam a kis PCL átesett az első hosszútávú teszten! A feleségem bekapcsolva felejtette és mivel hazaértemkor be sem tettem a lábam a lakásba hanem egyből mentünk tovább jó 10 órát ment folyamatosan (Müszi, a varázsszem is! )! Semmi baj ezzel hiszen erre lett teremtve de az első alkalommal nem hagytam volna magára ha rajtam múlik :hide: Na mindegy átment a vizsgán de azért vezeti a hőt piszkosul ez az inox!
Köszi Hapro! Az 1318-as oldalon van róla több kép is! Illetve a dobozról külön is van CIROKL oldalán, mert az az ő gyermeke :yes:, vagyis természetesen én álmodtam meg de ő szűlte!
akinek ígértem postázást, sajnos elcsúszok vele, mert a munkahelyemen besűrűsödtek a dolgok A Posta meg csak hatig van nyitva, addigra nem érek haza ...
Fleta! találtam 1-es drótot, de néhány helyen el van színeződve a zománc, nem tudom érdemes-e kipróbálni. Küldjem? |
Bejelentkezés
Hirdetés |