Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   938 / 2208
(#) fleta válasza kocos hozzászólására (») Márc 27, 2010
[OFF]Naponta hallgatom őket, sőt néha segítek neki k gitárral!
[OFF] van reverb tankom kell-e? De csak a belseje. Burkolatot kell neki csinálni
(#) bakos13gab válasza kocos hozzászólására (») Márc 27, 2010
Ma jártam a börzén és egy bácsi mutogatott egy rádiótechnikás (2006 valamelyik számából) kapcsolást 3 vagy 4 db GU-50-el, ami állítólag 500Wattot tud...
(#) MrBrown válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 27, 2010
Csak 3-as kell, csak sárgaréz és csak tíz darab? Mert a postázandó dobozba beleszórhatok egy marékkal?
(#) MrBrown válasza fleta hozzászólására (») Márc 27, 2010
Nem csodálom, nyilvános köszönetmondás a premieren :yes:
(#) MrBrown válasza djhans hozzászólására (») Márc 27, 2010
fleta 25Hz alsó frekit kalkulált ha jól emlékszem.
(#) MrBrown válasza sturbi hozzászólására (») Márc 27, 2010
Ha jól emlékszem otlm kolléga oldalanként talán 12 darab PL509-el megépített OTL Monstere 300W-ot tud a "feltalálója" szerint.
(#) MrBrown válasza djhans hozzászólására (») Márc 27, 2010
Nem, sajnos egy jóbarátomnak készítem, de lelki szemeimmel látván a végeredményt (sokat segítenek ebben a CIROKL-tól kapott kémfotók a dobozról) már most tudom hogy fájó szívvel vetek majd véget a tesztelési időszaknak ameddig is még nálam lesz a készülék
(#) hgy hozzászólása Márc 27, 2010
100 W csövesből (nem audiofil, de még épphogy jó hangzás) EL/PL509, GU 50 rácsáram mentesen, csúcsban 120 W, de ez már zenekari vagy teremhangosítási kategória.
EL34 felejtendő, élettartam miatt.
Ezután felfelé vagy több cső párhuzamosan (nem ideális), vagy nagyobb cső (pl. OS51 max teljesítményen 194W, de szerintem ez csak a katalógusában létezik, éppeszű ember ilyet nem épít
a hozzátartozó Raa és Ua miatt)
Mellesleg 2 db 211 trióda 260W-ot ad le, de itt szintén problámás az ár (20e/db) a B2 osztály, (nagyobb torzítás, rácsáramos meghajtásigény, nagy tápfesz)
Csak a meghatás egy normál 10 W-os erősítőt feltételez.

Megoldás: jobb hatásfokú hangszóró.
Kétszer akkora hangérzethez tizszeres teljesimény szükséges azonos hatásfokú hagszóróval...
(#) fleta válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 27, 2010
Nem azért írtam! Nem a fiókban a helye!
Hagy szóljon....
(#) MrBrown válasza fleta hozzászólására (») Márc 27, 2010
Persze, tudom én azt.
Jó érzés tudni hogy fél szemmel figyeled a te almodból származó báránykákat
Mellesleg a 6N2P-EV is ismerős lehet.
(#) fleta válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 27, 2010
[OFF] Azt nem is figyeltem!
(#) kocos válasza hgy hozzászólására (») Márc 28, 2010
A cél énekhangosítás, nem audiofeel zenehallgatás Bár az igaz, és én is írtam, hogy ekkora teljesítmény azonos miniőség mellett félvezetővel töredéke árért kivitelezhető
!

Én csöves, nagyteljesítményű basszusgitárerőítőkből indulok ki, lévén, hogy magam is basszer vagyok, és találkoztam egy-kettővel ( sajnos nem a sajátom .. )
Nagyon jellegzetesen megvan a "csőhangjuk" az Ampeg, David Eden, Mesa, és Marshall fejeknek .
a 200 W teljesítmény elérésére elvileg 4 db 6550 is elég lenne, de a tapasztalat azt mutatja, hogy minimum 6db 6550-nel, vagy KT88-cal operálnak ! Egy ilyen erősítőre azonban nem elég csak egyszer összegyűjteni a pénzt! Fenn kell tartani ! egy 6550 "hatos" ára : minimum 200 amerikai dollár
Ja igen, ezekben "fejem méretű" kimenők vannak, ugyanis tartósan, torzításmentesen kell leadniuk 30-40 Hz-et is nagy teljesítményen... emellett át kell vinniük a 10-15 kHz es felharmonikusokat is, amelyek pl perkusszív jellegű Slap játéknál dominálnak

Szóval a "hitetlenek" figyelmébe ajánlom, hogy azt már ugyan "tudjuk", hogy a gitárerősítők "gagyik", egy basszuserősítő sokkal inkább megközelíti egy hifi erősítő átvitelét !


(csak) éneknél némileg könnyebb a dolog, mert, ha csak ének erősítésére szánjuk azt a 200 W-ot, kisebb kimenő is eredményhez vezethet - feltételezéseim szerint -, mert az énekhangok a "középtartományban" helyzkednek el . Erre a fülönk is érzékenyebb, és még a legcsúfabb "koporsógörbével" rendelkező erősítő is többnyire "korlátok" nélkül átviszi ! 200 W énekteljesítmény egy korrekt, jó hatásfokú hangsugárzó rendszerrel, egy 150 nm2-es teremben jóvala fájdalumküszöb fölött van. Szóval, csak énekre egy egyszerű kimenőjű megoldás is megtezsi, azonban nyiéván ez az erősítő Public Adress célokra nem lesz alkalmas !
De, ha már beleinvesztáltuk a rengeteg pénzt a végcsövekbe, és szereztünk hálózatit ( lassan ma már ez lesz a legegyzserűbb, és legolcsóbb : Toroidot kismillió cég megteker 3kVA-ig, viszonylag olcsón ... ), akkor miért pont a kimenőn spórolnánk ?
Akkor már ki kellene vinni rá legalább a dobot is ?

Én nem vagyok a csöves PA végfok ellen, anno jómagam is szerettem volna egyet : Beszerezni két jóminőségű hangfalat, és átalakítani két APX-et ( ez utóbbiak már megvoltak, áttekert trafóval, csak végcsövek, és egy "nagygenerál" kellett volna nekik ). De nem lett volna belőle semmi, mert csak én akartam, hogy a zenekarnak saját hangosítása legyen, a többiek nem, na meg a basszgitár mellett keverni nehézkes lett volna, meg nem is nagyon értek hozzá...
(ma már meg instrumentális zenekarban játszom, ide nem kell énekcucc Nem is akarok soha többet énekesekkel együtt dolgozni, nem bírom elviselni őket .... Tisztelet a kivételnek )

Na meg főleg : Cipelje az, akinek két anyja van!

Ez a hozzászólás teljes mértékben az én magánvéleményem, senkit sem akarok kioktatni, főleg nem HGY Urat, akinek nálam sokkal nagyobb tapasztalata van a hangosítás terén [is])
(#) kocos hozzászólása Márc 28, 2010
Kedvcsinálóként, vagy elrettentésként itt egy Fender 400 PS kapcsolási rajza ! Ez ugyan nem PA, de pl a PA-300 tőípusuk egy keverőerősítő, igaz csak négycsatornás (?)

Csak a a fázisfordító trafót egy 6L6GC csővel hajtják meg !

Ezeket a végcsöveket nem is ismerem


képek

Csak a fázisfordító trafó legalább Ei-96-os vason van !

"szkimeetiksz"
(#) Nagy Tamás hozzászólása Márc 28, 2010
Köszönöm a hozzászólásokat. (pro és kontrát is)
Az én véleményem (is) hogy mért ne szólhatna klassz csöves ,részletező hangon egy150w-os csöves erősítő.
Kocos említette az apx-et basszuson.
Ez nálunk momentán folyamatos üzemben működik,és tényleg érthetőbb a basszgitár hangja mint egy Warwick 150-es kombón.És tényleg nem kell hozzá "vájt" fülűnek lenni hogy halljuk a különbséget.
(#) bakos13gab válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 28, 2010
Ez mondjuk igaz lehet, a bácsival félreérthettük egymást mert én audiokapcsolásról beszéltem, Ő meg lehet valamilyen adóról.
Ettől függetlenül sikerült tőle jópofa GU-50 spiáterházat vennem, nem azt a brutálisan nagy fémszínűt, ez sokkal kellemesebb a szemnek és már feketére is van festve. Úgy döntöttem, ebbe rakom a csöveket az erősítőm végső változatában.
(#) ticseboy hozzászólása Márc 28, 2010
Sziasztok. Most én nyitnék egy "vitatémát" , és én is meghallgatnék jót és rosszat az elképzelésből. A csöves keverőröl mi a vélemyényetek? Csak egy ugymond, dj kezerőre gondoltam. 3 csatorna, csatornánként magas, közép, mély, és egy gain. Plusz egy füles kimenet az egészre. Nagyvonalakban, durván ennyi! Összehozható olyan szintre hogy üzembiztosan szóljon északákon át, és érdemes belevágni a közeljövőben!!!?
Valami hasonlóra gondoltam :zavart1:

xone v6.jpg
    
(#) fleta válasza ticseboy hozzászólására (») Márc 28, 2010
Nem rossz elképzelés, én is gondolkodtam már rajta, figyelemmel kísérem a projektedet ha belefogsz. Sajnos én a gondolatnál tovább nem jutottam.
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 28, 2010
Teszek fel néhány képet róla. A bácsi 1000 Ft-ért adta darabját. Lehet, hogy már találkoztatok vele, nekem nagyon megtetszett.
(#) fleta válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 28, 2010
Ez így együtt engem egy petróleum lámpára emlékeztet
De nagyon tetszik!
(#) ticseboy válasza fleta hozzászólására (») Márc 28, 2010
Egyenlőre van még mit csinálnom, de ha te is agyaltál már rajta akkor lehet ketten többre mennénk!
(#) kocos válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 28, 2010
Azt hittem a bácsiról teszel fel képet
(#) kocos válasza ticseboy hozzászólására (») Márc 28, 2010
Én négycsatornás mikrofon/vonali előfokon agyalok ... 0dB-es kimenettel, szabályozható gain-nel ..
(#) hangszoros válasza kocos hozzászólására (») Márc 28, 2010
Szépeket, és jókat
Tetszik az irkád
Valahol irtam, hogy APX-ből csináltam szupi erősitöt _Néhány konkrétummal_( 20Hz-en röfögött ki a 140Watt. A megrendelő a barátom Bogi a feketelukba hangositott. Sajnos meghalt. Aranyfül volt. 8db-ot csináltam Neki 6 valahol megvan, 2-öt eloptak
Amerikai banda elájult (majdnem szószerint) mikor 4db Vermona 40centis + APX-be pengetett egyet. Egy vonalba egymáson a 4 Vermona, amit én buzeráltam.
Hasonló volt a Fender Twin reverbel a Tv székházban. Nem értette az amerikánus vendégmüvész, hogy mi van? mert betekerte a megszokotatt, és nem az történt amit várt
Volt melellette egy orig darab. Gitár átdug, nm nyert
Sziszifuszi munkával guberáltam szoci_föleg Remix ellenálásokból kistorzitású , zajú darabokat az extrém jól szoló darabba .
Anno mikor a Beton eggyütesbe teknikuskodtam, úgy kezdödött a mutatvány, (a felépés): Hogy a piros Marschalal+ KASSETÁSRÓL, Zene a szerelésig . Rohadt jól szólt.
A maiakra ez nem jelemző
Néha szoktam tuningolni a Marshalokat, ( marad az asztalon párméter drót ) de olyant mint a piros széria volt, nagyon macerás, inkább nem vállalom, mert nem éri meg
A magyar szakismereti könyvekbe irt tanácsok (az erősitőre vonatkozóan ) sincsenek betartva,. Ennek ellenére erre recskázik a világ.
Ez van
(#) klemo86 válasza ticseboy hozzászólására (») Márc 28, 2010
Nekem már kész a keverő része, csak a csatornánkénti hangszín hiányzik. 4 csatornás… Az IN13-as kivezérlésjelzőmnek már megvan a helye Itt porosodik vagy 4éve Az viszont még kérdéses, hogy az alkatrésztemetőt elkerülve lehet, hogy csak a masteren lesz hangszín (de ezt nem tudom elképzelni pont én ), illetve nem tennék rá Phono bemenetet, csak külső RIAA lenne hozzá… Tehát tápja még nincs, mivel nem tudom, mi lesz még benne, így ki se próbáltam még,majd ha egyben lesz… Képet viszont teszek fel az alapokról, ha érdekel.
(#) fleta válasza ticseboy hozzászólására (») Márc 28, 2010
Összedughatjuk a fejünket csak sajnos az idő kevés. Ha nem sürgős, akkor semmi gond.
(#) ticseboy válasza fleta hozzászólására (») Márc 28, 2010
Ráér! Csak gondoltam körülkérdezem, hogy csinált e már valaki, és hogy érdemes e foglalkozni ilyennel.
De ugylátszik igen.
(#) hangszoros válasza kocos hozzászólására (») Márc 28, 2010
A gond az, hogyha sokkal jobbat produkálsz, is lecikkizik a sznobok.
Akkor meg minek ?
(#) kocos válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 28, 2010
Nem a sznoboknak/ért kell dolgozni, hanem a hozzáértőknek, akik értékelik !

a sznob meg majd rájön, az öklömnyi kimenős, nyákba ültetett - a hőtől sokszor önmagát "kiforrasztó" - végcsőfoglalatú "100 Wattos" csilli-villi csudáról, hogy egy kalap... vagy nem, de akkor meg az ő baja ...
Akkor meg mi javítjuk a drága holmijait havonta ...
Mindenféleképp "nekünk dolgozik", vagy így, vagy úgy...
(#) klemo86 válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 28, 2010
Az olyanokra nem kell adni, már régen megállt volna az élet… Nem merne senki belevágni semmi "újba", mert "mi van, ha leszólják?"…
(#) bakos13gab válasza kocos hozzászólására (») Márc 28, 2010
Hát annyira nem volt vonzó egyéniség, hogy fényképezkedjek vele, de talán legközelebb...
Petróleum lámpa...??? Hát most hogy így mondod, és még világít is.
Az lesz az erősítőm fantázianeve, hogy BÁNYÁSZ I.
Következő: »»   938 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem