Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   214 / 254
(#) vicsys válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Idézet:
„12V/500mA-es kapcsolóüzemű dugasztápról táplálom”
Feltételezem, hogy nem 2utas egyenirányítás van benne. Azon sem lepődnék meg, ha szépen szűrt (10uH+220uF) kimenete lenne. Ez persze, merő feltételezés, a bemérés adna jó végeredményt. Mindenesetre, szépen levezetted!
(#) Hp41C válasza vicsys hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Idézet:
„12V/500mA-es kapcsolóüzemű dugasztápról táplálom”

No ezt nem vettem észre... Az 50Hz és az egyenirányítás módja cserélendő... Ha a frekvencia 20kHz, akkor egyutas módszernél sem kell 10µF -nál nagyobb kondenzátor. 10µF -nál már csak 0.9V a rippli feszültség.
(#) MrBrown válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Köszönöm a hozzászólásokat!
Jövő héten rámérek szkópal a beterhelt dugasztápra.
(#) MrBrown válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Sziasztok,
A 24 órás pontatlansági teszt eredménye az egycsövesnél:
25-30 másodperc/nap.
Most két 15pF-os kerámia van a 4,1943MHz-es quartzon.
Nagyságrendileg merre kell trimmelni a pontosság érdekében, tegyek be az egyik 15-ös helyett 10-12-t?
Van egy 4-20-ig trimmerem is erre a célra.
köszönöm.
(#) Pali79 válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Az egyik 15-ös helyére tedd be a trimmert, aztán próbálgasd. Az Emule óráknál is mindig így csináltuk.
(#) sooty válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Bocsi, de 16f84- hez nem 3.2768-as kvarc kellene, úgy tudom csak 2 hatványaival tud osztani. A 16f628-as változat meg 4 Mhz kvarccal megy.
(#) Hp41C válasza sooty hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Roman Black -nek illetve Bresenham -nek köszönhetően bármilyen frekvenciájú kvarc jó lehet.
(#) sooty válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Akkor ez melyik progi? E vagyok maradva ...
(#) MrBrown válasza sooty hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Az elektroncso.hu-s (csak érdekességképp: kifejezetten az én kérésemre lett írva, az én igényeim szerint és a beleegyezésemmel lett belőle kit HOPPÁ ).
Az első verzió viszonylag pontos volt ezzel a felállással (4,1943MHz + 15pF)
(#) vicsys válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Mondjuk a cikkben 4,096MHz-es kavics van... (A fényképeken meg 4,194MHz-es) Na mos légy okos!
(#) MrBrown válasza vicsys hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Emlékeztem rá, hogy nem egyezik a rajzzal a valóság, illetve, hogy nem az kell bele mint a 6 csövesbe és végül ott van az élesztett kit fotója...
A régi 1 csövesről nem tudtam lenézni. mert az már ki tudja merre jár...
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2014
(#) Hp41C válasza vicsys hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

A 4.194 és 4.096 MHz közötti eltérés 1 nap alatt 2067.19, 1 óra alatt 86.132, 1 perc alatt 1.4355 másodperc sietést okozna. Napi 27 másodperc késésnél (86400 + 27)/86400 * 4.1934 = 4.19561 MHz -es, napi 27 másodperc sietésnél (86400 - 27)/86400 * 4.1934 = 4.19299 MHz -es kvarc kellene. Mivel ez kb. 350 ppm eltérés, előfordulhat, hogy egy jobb minőségű (30 .. 50 ppm tűrésű) kvarc megoldaná a problémát. Esetleg a programot is lehetne módosítani, ha megvan a forrása...
(#) vicsys válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Idézet:
„Esetleg a programot is lehetne módosítani, ha megvan a forrása...”
(#) Hp41C válasza vicsys hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Itt valamilyen "átírt verzióról" volt szó. Kísérletező kedvűeknek itt egy forrás, amiben a leosztás és korrekció értékei az EEPROM -ban vannak. Nem kell fordítgatni, csak a megfelelő helyen az EEProm tartalmát módosítani.
  1. ;  EEPROM        0x0,      0x1,  0x2,      0x3,  0x4,       0x5,  0x6    
  2. ;               in every    sec , 10 sec,  min, 10 min, hour, 10 hour, 24 hour
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014

24nixclk.asm

(#) MrBrown hozzászólása Ápr 2, 2014 /

Sziasztok,
Beraktam az egycsövesbe egy 4-20pF trimmert az egyik 15pF kerámia kondi helyett "akármilyen " állásban.
Kapásból 5 másodperc/24 órára szelidült az eredetileg fél perces késés.
Tekertem rajta fél fordulatot és holnap reggel (fél nap elteltével) újra megnézem.
...de azért alakul ez. 3 másodperc/24 óránál "feladom" és kezdődhet az építés.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2014
(#) rockersrac hozzászólása Ápr 6, 2014 /

Sziasztok! Nem nagyon értek egyenlőre ezekhez az órás dolgokhoz, de nézelődés közben neten akadtam rá erre: Rádió vezérelt óra és a kérdésem az lenne, hogy a Lakihegyi adóból sugárzott órajel használható-e hétköznapi ember számára is, vagy nem?
(#) Csupasz válasza rockersrac hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /

Sajnos nem használható.Elvileg bizonyos szolgáltatók használják (pl. áramszolgáltató), de tudomásom szerint civilek számára nem elérhető.
(#) sooty válasza rockersrac hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /

Igen , ha veszel hozzá a conrados Eurochron vevőt, "közönséges halandóként" is használhatod a HGA22 jeleit.
(#) mark.budai hozzászólása Ápr 21, 2014 /

Sziasztok! Megépítettem a Tom025-féle nixie órát, már harmadik példányban, ebből a második kicsit át volt tervezve, a 74141 helyett 7447, és VFD csöveket hajtott. Most eljött az idő, hogy bedobozolja az első és a harmadik órát, ezek Z570-573M csövekkel vannak építve. A VFD-s verzió már be van dobozolva, de ott a 12V-os anódfeszültség miatt nem volt gond a táppal, itt viszont lenne, nem is kevés, ha sima trafós tápot szeretnék csinálni hozzá. Ezért kitaláltam, hogy megépítem a Vicsys-féle Overkill óra 555-ös tápegységét hozzá. Megépítettem, a csöveket szépen meghajtja. Viszont, most jön a probléma. Az órán a percek 00-n állnak, viszont az órát nagyon gyorsan pörgeti 0-24-ig, és újrakezdi, de kb 5-10 mp alatt végigpörög a 24 óra, néha megakad kicsit, de megy tovább. Ennyire megzavarja a PIC órajelét a kapcsolóüzemű táp? Tudok ezzel valamit csinálni, vagy marad a hagyományos táplálás?
(#) vicsys válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Szerintem nézd meg első körben, hogy nincs-e zárlat a kapcsolóknál. Utána a tápra, közel az IC-k lábához tegyél 10nF-os hidegítő kondikat.
Ugye a 470µF-os puffert nem hagytad le a kapcsitápról?
(#) mark.budai válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Megmondom őszintén, nem volt a nyákon 470u, most tettem egy 1000µF kondit, megpucoltam a nyák alját denszesszel, így működik, most figyelem egy darabig, hogy mennyire számol pontosan. Köszi a segítséget!
(#) mark.budai válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 21, 2014 /

Úgy látszik, jó lesz, még most is megy, mikor hazaértem, le is fotóztam. Azt hiszem, a glimm fényerejéből még kicsit visszaveszek. Ebből sajnos mindig két kép kell, a Samsungom vakuját nem szeretik szembe kapni a csövek. Ja, és látszik a rendetlenség, ami elhatalmasodott az asztalomon.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
(#) kisgeri hozzászólása Jún 13, 2014 /

Sziasztok! Rég történt itt bármi, gondoltam kicsit feldobom a témát. Igaz még nem óra, de a legújabb szerzeményemet bemutatnám: egy Valvo ZM1200 cső. 14 szegmens, élőben igazán impozáns darab! Gyári dobozzal, leírással együtt jött. Szerintem külön érdekessége a matricája, hogy még fejlesztési mintadarab és rá van írva, hogy nincs garancia a jövőbeni alkalmazására. (Persze gyártották később) Természetesen működik.
Ötletelek mire lehetne a legjobban értelmesen kihasználni, persze nem állandó jelleggel, csak bemutatásra.
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 13, 2014 /

14 digit. Trükkös a meghajtása mert egy térben van a 14 nixicső. Nekem a 8 digites változatból van.
(#) ludus hozzászólása Jún 14, 2014 /

Nixie őrülteknek: Link
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Jún 14, 2014 /

Igen, pár előfeszültséggel van megbolondítva, megvan a meghajtási leírása. Az épp nem meghajtott anódok és katódok, meg a belső burkolata nagyon hasonló feszültségen vannak. Az aktív katódot le kell húzni, az anódot meg fel. Ötletes nagyon, hogy ne legyen szellemképes. Valószínűleg különálló csöveknél is lehet alkalmazni, ha másképp nem megoldható a derengés, szellemképesség megszüntetése.
(#) kocsgab002 válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 14, 2014 /

Sziasztok.
Régebben lehetett kapni ebay-en smd "nixie power supply"-t. Mostanra valahogy teljesen eltűnt. Esetleg tudtok valahonnan máshonnan?
(#) sooty válasza kocsgab002 hozzászólására (») Jún 14, 2014 /

Mr. Taylor szerintem még árulja:Nixie PSU
(#) kocsgab002 válasza sooty hozzászólására (») Jún 14, 2014 /

Ezaaaz
Ezt nem találtam...Köszönöm.
(#) Gery78 hozzászólása Jún 17, 2014 /

Sziasztok!
Ezt figyeljétek mit találtam: Egy kis különlegesség. Nem semmi cucc.
Következő: »»   214 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem