Fórum témák
» Több friss téma |
El lehet készíteni, de ez egy ősrégi nyákterv, jó vékony vezetősávokkal, amik hajlamosak lejönni vasaláskor. Majd felrakok egy újabbat ha lesz időm.
Értem, mert ha pl, lézershow-t akarnék építeni akkor a másikat választom, mert az tartalmaz villogtató módot.
Ok, amit lesz lézer nyomtatom, és megfelelő alkatrészeim, akkor nekiállok.
Igen,ahhoz nem árt,ha modulálható külső forrásról a dióda.
Ehhez majd ez a rajz kell A forrás pedig itt van
Ok. Akkor jól gondoltam.
Jó lesz az, amit kinézem, mivel a LM117 típusú verzió nem igazán jött be. Hogy is mondjam túl "primitív".
Sziasztok akinek kell egy hibás 200mw fokuszálható vörös lézer az írjon Privátot!Köszi!
Tedd fel az apróba. Itt úgy sincs helye.
Igen, ha jól tudom akkor kb.100 hozzá szólás kell hogy tudj hirdetni.
De inkább kérdezd meg valamelyik moderátort privátban.
Hello!!
Csináltam egy áramgenerátort lézerhez és akár mekkora áramot adok a lézer diódára nem világit 1 cm-nél messzebbre LG 8x íróból van a lézer piros színü A kapcsolást az interneten találtam. amikor veszem fel az áramerösséget akkor a feszültség nagyon lecsökken de amikor a leden beállítom az áramerősséget akkor rendesen világit csak a lézer nem akar. A kapcsolást mellékeltem(a kondihoz nem volt odairva hogy mien kell én elkot tettem,sima leddel rendesen müködik)
sziasztok! van egy dióda hibás vörös pointerem.Szerintetek ha belerakok egy dvd író diodát működni fog?Köszi!
Hali.
Nem épp a legjobb választás ez a generátor, nem mindig az egyszerű a jó. A leírtak alapján van pár lehetséges hiba, igen elsőnek hogy rossz a dióda, vagy alapból rossz, volt vagy te nyírtad ki az "akár mekkora áramot adok" al. Egy ismeretlen dióda indításánál alap dolog átfolyó áramot, és diódán eső feszültséget mérni, ha a fesz eléri a 2,9V ot, akkor meg kell állni a szabályzással, és az a max. 8Xíró, hát elég karcsúcska, de 1cm messzebbre kellene világítania, nem lehet hogy az a dióda infra? Üdv.
Hali.
Nem lehetetlen a dolog, csak oda kell figyelni, ha sikerült kicserélni épen a diódát, akkor újra kell kalibrálni az elektronikát hozzá, már ha van, és szabályozható, ugyan úgy ahogy előbb leírtam, fesz és áram! Üdv.
Az eredeti áramgenerátora szabályozható!
Köszi a segítséget ezt a 2.9 voltos dolgot nem tuttam, de legelöször 50mA indítottam el és nem is világított aztán 100mA-al próbáltam akkor már volt egy kis fénye,de lehet a lézer rossz mert amikor kisszedttem akkor a kis üveg a végen be esett és benne lötyög lehet ezért nem világit rendesen.
És azért ilyen egyszerüvel próbálkozok mert még elég kezdő vagyok. nem kell nemkem csak hogy fél percet müködjön egyszerre.(Tudom hogy nagyon veszélyes a szemre és nem szabad vele játszani, utána néztem meg minden)
Nekem 200mwos-hoz való áramgenerátorom van.és tökéletes.Igaz nem én gyártottam.
Sziasztok!
Azzal kezdeném, hogy elolvastam a téma felét (még folytatom) de most lenne egy kérdésem. A helyzet a következő: van egy dual layer dvd író lézer diódám szépen működik is eddig még csak 39mA-t kapott. A lencsét is kiszedtem a fejből, de azt a diódához kb. 2mm-re kell tenni, hogy jó legyen a fókusz. Nekem most esztergálnak egy alu tömbből egy 4cm hosszú csavarszerű házat ami végig lesz középen fúrva 5,6mm átmérővel. Így egyik oldalon beletolom a diódát és a másik oldalra menne a lencse. És itt a gond mert a 4cm az nem 2mm honnan tudnék egy kb. 4cm fókusztávú jó fókuszáló lencsét szerezni? Vagy ti milyen lencsét használtok? Köszi előre is.
Szia!
Legutóbb a vateráról vettem 800-1000Ft-ért komplett modult. Csak bele kellett tenni a diódát és tekeréssel beállitani a fókuszt. Annál egyszerűbb nincs. Előtte próbálkoztam olyannal, hogy egy furatban egy beleillő csövet lehetett tologatni aminek a balső végén ott volt a lencse és egy csavarral fixálni. Nem tetszett mert a rögzítéskor kicsit elmászott a fókusz.
Legtöbbünk általában az olcsó 5,6mm-es dióda fogadására alkalmas modult használja.
Ebben akryl lencse van,nagyon jól használható vörös /dvd/diódákhoz.A fókusztávot állithatod tág határok közt. Nagyon sok helyen beszerezhető külföldön,idehaza 1k+némi postaköltség/ darab (telectronic.hu)
Sziasztok!
Megint segítséget kérnék. A lézeremhez (NEC dual layer DVD író) LM317-es áramgenerátort használnék, de valamit nem értek. Próbának van egy 10ledet tartalmazó panelem 20mA-es ledek párhuzamosan. Így 200mA-el szépen mennek (4,5volt 12ohm előtéttel) gondoltam a lézernek is adok 200mA-t de már az LM317-el. Megnéztem, ehhez 6ohm kell (1,2volt/6ohm) össze is raktam, rákötöttem a LED panelt és majdnem megvakultam. Az eredmény az lett hogy egy 9voltos elemről kb. 8volt és kereken 600mA ment a LEDekre. Csoda, hogy nem égtek ki. Na ezt a lézer diódával nem szeretném eljátszani. Miért lett 600mA a 200mA helyett?? És akárhogy méregetem a beforrasztott 6 ohmos ellenállást nincs meg a referencia 1,2 volt az ADJ és az Out láb között. Ötleteket kérnék. Köszönöm
Én a helyedben nem így csinálnám. Mivel a ledekkel működik ezért jól állítható.
Letekerném teljesen az áramgenerátort. Kikapcsolt állapotban rákötném a lézer diódát műszerrel. Majd szépen elkezdeném adagolni az áramot neki. Szerintem ez a legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja, hogy működésre bírd a diódát.
Akkor nem voltam egyértelmű. A LED-ek mikor jól működtek, akkor egy adapterről mentek, ellenálláson keresztül. Nem az LM317-ről. Amikor LM317-el hajtottam meg a LED-eket 9voltos elemről, akkor lépett fel a 600mA és a kb. 8voltos feszültség ami a LED-ekre jutott. Pedig semmi más nem volt az áramkörben: elem - LM317 rajta 6ohm 1%tűrés - LED panel. És amit megfigyeltem, hogy az áram folyamatosan csökkent. 600mA-ről lement 500mA-ra olyan 5-6másodperc alatt. Gondolom mert merült az elem. Miért lehetett ez? Amikor Iki=Uref/R=1,2volt/6ohm=200mA
Akkor ez most hogy van??
Hűtése volt az LM317-nek? Miért nem teszel be stabkockát? Ne egy merülő 9V-os elemről járasd. 600mA-nél 6ohmos ellenállásnak legalább 2W-osnak kell lennie, különben szétég. Köss be egy árammérőt önmagába a kimenetére, és stabil feszültségről nézd meg különböző ellenállásokkal az áramértékeket. Ha változik, akkor az IC kuka. Egyedül szűrőkondit tegyél bele, ELKÓ-t ne.
Köszi a választ! Nem volt rajta hűtés, de a kezemben tartottam az IC-t és nem melegedett. Teljesítményt számolni tudok (nem vagyok kezdő) én bekötésre gyanakodtam, de azt vagy százszor átnéztem! Akkor ha van elég alkatrészem akkor megpróbálom átépíteni fesz. stabilizátornak és rákötöm az adapteremre. Megnézzük úgy működik-e. Amúgy tegnap vettem az IC-t 80 forintért szóval az se nagy gáz, ha nem működik csak most hétvégén akartam meghajtani a lézeremet. Eddig két ceruza elemről ment (3volt) 1-2 másodpercig ellenálláson keresztül 64mA-el és már úgy is brutálisan világít. Kíváncsi vagyok milyen lesz 200mA-el hajtva. Ja és a lencsét végül is egy 100x-os nagyítású nyákvizsgáló nagyítóból szedtem ki, gyönyörűen fókuszál, nincsenek melléknyalábok csak a fókusztávolság a lézer és a lencse között olyan 3,5 cm. De nekem ez megfelel, jobban tetszik, mint a fej legfelső lencséje kb. 2mm-es távolságban.
Ledeket nem illik siman parhuzamosan, max csak sorba kotni!
Ha mindenkepp parhuzamositani akarsz, akkor minden egyes lednek kulon elotet ellenallas kell. Parhuzamositani azert nem illik, mert minden egyes lednek mas es mas a mukodesi feszultsege. (Ez a szosszenet munkahelyi artalom , nezd meg az adatlapom) |
Bejelentkezés
Hirdetés |