Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   137 / 143
(#) dante01 hozzászólása Okt 20, 2013 /

Sziasztok!
Segítségeteket kérem.Egy régebbi hifi toronyban van egy sima audio cd-t olvasni tudó optika.Nem olvas be lemezt.Nem világít piros színnel a lézer ( amit eddig láttam piros színnel világított,de ez semmi....) Hogyan lehetne kipróbálni a lézer diódáját ? Hogy látható fényt bocsátson ki? Látom hogy a fej egységen a lézer az oldalán helyezkedik el és 3 lába van,egyébként sony kss-213c típusú lézer fej.Próbáltam 9 voltos elemről 1 k ohm ellenállással sorba kötve minden féle helyzetben megműködtetni ,természetesen úgy hogy a vezérlő elektronikáról le volt választva.Azt szeretném kideríteni hogy a lézer fejjel van-e gond,vagy pedig más a baj. Elkezdi pörgetni a lemezt,mozgatja a lencsét ,de semmi piros fény....
Megköszönném ha valaki tudna segíteni.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
(#) dave500 válasza dante01 hozzászólására (») Okt 20, 2013 /

Szia! A CD olvasóban infra lézer van, ne szabad szemmel nézd, hanem pl 1 telefon kamerájával!
A 9 V-os elem és az 1K Ohm-os ellenállás nem jó, így csak 9 mA folyt rajta, ez kevés.
Köss párhuzamosan 2db 1K Ohm-os ellenállást, és úgy próbáld meg! Általában a ház a test (illetve a középső láb)
(#) dante01 válasza dave500 hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Üdv!
Nem világít kamerán keresztül sem,Viszont van egy közös lába,és ahhoz képest kap 2 voltot a hifi elektronikájától mind a 2 szélső lábára a középső lábához képest. kijelenthető hogy a lézer elhalálozott szerinted?Egyébként azt is tudod miért van 3 lába? kicsit okosíts fel ha megkérhetlek.
(#) dante01 válasza dante01 hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

kiszedtem a mechanikából az egész fejet hogy felülről is rá tudjak nézni kamerával és úgy meg világít az infra. most már elkezdi olvasni a lemezt de hirtelen megváltoztatja a forgásirányát és meg is áll azonnal utána. majd kiírja h nincs lemez. mitől lehet ez? tálca magassággal kísérletezzek?Szép estét!
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
(#) dave500 válasza dante01 hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Azért van 3 lába, mert 1 láb a dióda, 1 a fotódiód, 1 peding a GND.
Első sorban nézd meg azt a mikrokapcsolót, ami a CD tetejének lecsukásakor zár. Hogy jó-e!
(#) tápos hozzászólása Okt 24, 2013 /

Hello!
Tud valaki valami egyszerű "védelmi" áramkört a szupepe féle kapcsoláshoz, arra az esetre ha lemerülne az akksi?
Bontott laptop akksikról "hajtom"(7,2V, 1000mAh) de már a második diódám halt meg amiatt hogy lemerült az akksi!
Arra gondoltam, hogy egy FET-et kellene egy egy potival vezérelni, beállítani, hogy kb. 7,0-7,1 V-ig legyen nyitva (LI-ion akku ha jól tudom nem "szereti" ha jobban lemerül) működhet ez így? Ha igen akkor milyen FET és mekkora poti lenne célszerű szerintetek?
Köszi!
(#) epyn válasza tápos hozzászólására (») Okt 25, 2013 /

Legegyszerűbben szerintem igy tudod megoldani:
Természetesen a fix értékű ellenállások helyett egy kb 25-50 k ohm potit kell alkalmazni.
A referenciát pedig egy tl431-ből előállithatod,vagy zenerrel ami kevésbé pontos.Ennek feszültsége véleményem szerint nem kritikus,de max. a a fele legyen az akksi fesültségének,elvégre csak egy összehasonitó érték.
Az IC pedig gyakorlatilag bármi lehet igy az lm358 is.
az igazságtáblázat pedig ez lesz:
Input > Vref VDC Output = Input
Input = Vref VDC Output = Input
Input < Vref VDC Output = 0.
Gondolom a P-FET beszerzése nem okozhat gondot.Mivel nagyon alacsony áramokról (max 400mA) van szó,a drága sem fog kellenei.
pl IRF9Z34N.
Vagy N-FET ekkor a negativ ágba kell kötnöd,hasonlóan,ugyanúgy mint a már elkészitett áramgenerátorodnál,persze a source-ra most nem kell a monitorellállás,mert nem áramot figyelünk.
*szerkesztve helyesirás ill kiegészitések
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2013

UVP.png

(#) tápos válasza epyn hozzászólására (») Okt 25, 2013 /

Köszi a segítséget!
Viszont nem értem, a TL431-nek csak 2 lábát kell bekötni (anód, katód)? A referenciát nem?
(#) epyn válasza tápos hozzászólására (») Okt 25, 2013 /

A ref. feszültséget a tl431-el állitod elő....
Ha ez nem érthető,akkor neki se állj...
(#) dave500 hozzászólása Okt 30, 2013 / 1

Sziasztok! Van egy processzor hűtőm, 6x6 cm-es. Ezzel szeretném hűteni a diódáimat, a kérdésem az, hogy szerintetek hogyan fogassam be őket?
Képek mellékelve.
Előre is köszönöm!
(#) tápos válasza dave500 hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

Hello!
Ezen már én is gondolkodtam, mert nekem is van ilyesmi hűtőbordám! Én arra gondoltam, hogy belefúrom szorosan a diódát,de úgy hogy a borda egyenes fele, vagyis a borda alja legyen a kilépő fénysugárral azonos irányba! (Remélem érthető)
(#) dave500 válasza tápos hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

Üdv! Én is ilyesmire gondoltam, de ezt precízen megcsinálni nem olyan könnyű.. épp ma gondolkoztam azon, hogy egy kb. 3 centi átmérőjű, és 1 centi magasságú kört kéne esztergálni, aminek a közepébe, kicsit süllyesztve berakni a diódát! És ezt a kis alu/réz tömböt felfogatni csavarral a nagy bordára (közé jó sok hővezető pasztát kenni) Mert így sokkal egyszerűbb a dióda csere, szerinted?
(#) tápos válasza dave500 hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

Én ezt úgy oldottam meg, hogy egy hatszögletes réz szelepsapkába (klímákon van ilyen) fúrtam bele passzosan a diódát, és azt ragasztottam fel egy hűtőbordára.
A szelepsapka meg ugye menetes, abba tekertem bele egy ellendarabot, amiben a lencse van, így a fókuszpont állítható, mert "csak" tekergetni kell az ellendarabot!
(#) dave500 válasza tápos hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

Cseles, de én ezt így nem tudom már megoldani, mert a táp+áramgenerátor már egy sép kis dobozban van, szóval valahogy muszáj megoldanom a hűtőbordára!
(#) dante01 hozzászólása Nov 2, 2013 /

Sziasztok!
Ha egy sima audio CD olvasó olyat tesz hogy elkezdi forgatni a lemezt egyik irányba,majd hirtelen megindítja a lemez forgatását a másik irányba utána megáll és pár másodperc múlva megint megkísérli beolvasni a lemezt de ugyan így tesz ,akkor ez milyen hibára utalhat? A 2 motort már kicseréltem ( sokszor vettem már észre olyat hogy zárlatosak) ,de a helyzet változatlan. A lézer fejhez csatlakozó szalagkábelt is végigméregettem. a kapcsolók is működnek a mechanikában.
Valaki tudja hogy utalhat e ez a hibajelenség olvasó fejre? Mert akkor beáldoznék egy újra. Ilyen sony lézer fejről van szó : KSS213C
Köszönöm a segítségeteket!
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2013
(#) balazs8888 hozzászólása Nov 3, 2013 /

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hozzátok, hogy van egy LG GSA-4160b dvd íróm amiből kibontottam a lasert beépítettem ebbe a tokba: http://www.hqelektronika.hu/product.php?pn=le_m0003_635s
beállítottam az általam épített áramgenerátort 150mA -ra és egy 20 perc után elhalványult a laser fénye tehát elpukkant :S szerintetek mi lehet a probléma??
(#) epyn válasza balazs8888 hozzászólására (») Nov 3, 2013 /

Biztos hogy 150mA volt?
Rossz hőkontaktus a modul és a dióda között is okozhatta a halált.Mutass fényképet ha módodban áll,hogy s miként van a dióda a foglalatában.
Egy ideig elviselik a magasabb hőmérsékletet (50C° környéke) a dvd irókba gyártott diódák,de aztán megadják magukat.
(#) balazs8888 válasza epyn hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Biztos 150 mA ! Mindent hűtőpasztával tettem össze és a dióda elég szorosan illeszkedik a foglalatba, tehát szerintem hőkontaktus nem okozhatta! lehet azzal volt a gond hogy az áramgenerátort 12V -l hajtottam és a diódán ekkor 4,6 V -t mértem! Szerintem 5 V-ról kellett volna hajtani ! Lehetséges, hogy 4,6V sok volt neki a 12V os tápfeszültség miatt??
(#) dave500 válasza balazs8888 hozzászólására (») Nov 7, 2013 /

Szia! Egy vörös lézerdiódán tipústól függően kb. 2-3 V között kell esnie a feszültségnek-- Szerintem nagyon sok a 4,6 V, a kék működik annyiről szinte!
(#) epyn válasza balazs8888 hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Az áramgenerátort használhatod 24V-ról is,nem szabad befolyásolnia a beállitott áramot.Maximum a kapcsoló eszköz melegedését.Fontos azonban hogy rendelkezzen egy referencia feszültséggel,mert enélkül a tápfeszültség ingadozása ,akár +-0,5V is végzetes lehet.
Nekem is csak igy készülnek,ref.+a moduláció stabilizálása + az áramfelvételhez pontosan kiszámitott feszültségosztás komolyabb OPA audióFET és minőségi alkatrészek.
Némiképp bonyolultabb,mint egy egyszerű áramgenerátor de a lézerdióda nem olcsó,meghálálja és évek óta tökéletesen üzemel.
Dave jól irja,a látható vörös diódákon 2-3V esik.Legfeljebb 3.5V,de ehhez már az üzemi áram felett kell hajtani.
Ha 4.6V-ot mértél a diódán,akkor az valóban kuka.
Esetleg keresheted a hibát az áramgenerátorodban is,ha a hőkontaktus rendben volt.
A 16X irókból való diódának 150mA-en nem szabadna 'kiégnie'.
(#) dave500 hozzászólása Nov 28, 2013 /

Sziasztok! Szeretnék venni egy ilyet. Azt szeretném kérdezni, hogy ez jó lesz-e egy 20x-os LG DVD íróból kiszedett diódához? Persze hűtőbordába belefúrva!
Előre is köszi!
(#) dave500 válasza dave500 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Valaki segítsen, hogy jó lesz -e a DVD írókból bontott diódákhoz! Köszi.
(#) Saggitarius válasza dave500 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Ha minden igaz, van benne lencse is -kerdezz ra-, de meg szukseged lesz egy a diodadhoz valo aramgeneratorra.
(#) dave500 válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Lencse biztosan van benne, áramgenerátor már régen kész, csak abban nem vagyok biztos, hogy jó lesz-e hozzá!
(#) epyn válasza dave500 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

5.6mm-es diódákhoz való,csak ügyesen bele kell nyomni a fészekbe.A Dióda feneke nem lóghat ki.
http://laserpointerforums.com/attachments/f42/12300-how-do-i-instal...de.jpg
(#) dave500 válasza epyn hozzászólására (») Dec 2, 2013 /

Rendben, köszönöm! Úgy olvastam a legtöbb LG DVD íróban ilyen van, ez igaz?
Illetve még egy kérdés. Hogyan szedjem ki abból az öntvényből amiben alapból benne van a dióda? Mert olvastam olyat hogy fogóval óvatosan el lehet törni, mert rideg Nekem sose sikerült még. Vagyis de, 1x, de akkoris is kínszevedések árán, mert nem tört el az a fém, hanem "málott". Van valami jól bevállt taktika, amivel nem teszem tönkre a diódát?
(#) epyn válasza dave500 hozzászólására (») Dec 2, 2013 /

Az,hogy milyen a dióda abban az iróban,nem tudom.
Nekem eddig csak az LG-ben voltak jó diódák illetve egyszer egy NEC-ben.
Asus/Samsung általában kuka(valami furi "lapka chip" lézer volt bennük)
A dióda kibontása pedig úgy működik ahogy leirtad.
Egy fogóval,vagy satuban befogod az öntvényt és egy oldalcsipő fogóval szétroppantod óvatosan.Ha megnyilt,(nem kell szét darabolni...)egy csipesszel ki lehet húzni a diódát.
Nekem mindig sikerült.
(#) dave500 válasza epyn hozzászólására (») Dec 3, 2013 /

Samsung az tényleg egy kaki, abban ilyen se nem nyitott se nem zárt mutáns dióda van.
Eddig 2 LG-m volt, meg 1 NEC, abban mind normális dióda volt.
Rendben, akkor majd ügyesebb leszek, biztos sikerül.
(#) epyn válasza dave500 hozzászólására (») Dec 3, 2013 /

Idézet:
„mutáns dióda”

(#) dave500 hozzászólása Jan 13, 2014 /

Sziasztok!
Van nekem egy LG GSA H55N típusú DVD íróból való diódám.
Tudom, nézzem meg, vegyem ki. De ez most milyen tokozású? 5,6 mm-es, vagy TO 18-as?
A modult még nem most venném, addig nem akarom kiszedi, mert nem tudom biztonságosan, pormentesen eltenni sehova, sajnos.
Következő: »»   137 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem