Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Lapozás: OK   198 / 443
(#) szendru válasza mammut hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Hát ezt én is eljátszottam, de mint új elemet, nem tudtam elmenteni. Ráadásul ellenőrizni sem tudom a beállított furatátmérőt egyelőre.
(#) elektrocad válasza szendru hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Ha nem ragaszkodsz a Mounting hole-hoz, a baloldali ikonok között alul találsz egy Hole nevűt, azt is használhatod. Miután elhelyezted a panelen, a jobb egérgombbal kattints rá, és a Properties-ben írd be a kívánt átmérőt a mértékegységgel együtt, majd katt az OK-ra.
Sajnos a könyvtár nem tartalmaz 2,5 mm-es furatot, a létrehozásának leírása itt túl hosszadalmas lenne.
(#) szendru válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Tisztelt elektrocad!

Neked teljesen igazad van, hiszen a lényeg egy (két) elkészítendő furat adott pozícióban és adott átmérővel történő bejelölése a Gyártó részére.

Közben kínomban megterveztem a Library editben egy 2,5-ös furatú Mounting hole szimbólumot a hozzárendelt board rajzzal (figyelgetve a meglévő rajzolatokat, hogy hasonlítson .

Na elkészültem és valahogy, valahová menteni kellett volna. Olvasgatván a fórumot, azt írták egyesek, hogy pl. létrehoztak egy saját könyvtárat, amelyben a saját készítésű, saját igényekhez igazodó alkatrészeket helyezik el. És azt is láttam, hogy a LBR-ben van egy Elektro nevű könyvtár az alkatrész file-ok mellett, tehát gondoltam, a LBR-ben én is nyitok egy könyvtárat és oda mentettem az elkészült furatot.
Azonban azt tapasztaltam, hogy az ADD parancsra megjelenő alkatrészkönyvtár nem tartalmazza sem az Elektro, sem az újonnan létrehozott saját könyvtárat sem, nemhogy a benne lévő alkatrészeket!
Sőt, a megnyitott schematikban a file-open-lbr parancsokkal megnyitott könyvtárban is csak a két alkönyvtárat találtam - mindkettőt üresen, se bennük, se mellettük alkatrész file nem található.
Ekkor a control panel fán a Libraries sort megnyitva találtam meg a saját könyvtárat, benne az általam kreált alkatrésszel és ezt megnyitva, a benne lévő ADD parancsra kattintva (vagy jobb gomb - add to schematik) jelent meg az alkatrész (külön felrakhatóan a rajzra és a boardra).
A probléma az, hogy ezt a tortúrát két hét múlva már nem tudom reprodukálni, minden kezdődik előlről.
Részemről teljesen érthetetlen, miért nem lehet a normál schematikos ADD eljárásban előcsalni, illetve azt sem értem, miért keletkeztet mindig új file-t a saját tervezés mentése, mikor a logikus, mint egy változat (version) elmentése pl. a holes.lbr-be lenne. Ekkor gyakorlatilag az adott alkatrésztípust lehetne változatokkal bővíteni a könyvtárban és nyilván, mint elem, meg is jelenne.
El tudom képzelni, hogy ez így meg is tehető, csak, mint programozásban járatlan, én nem vagyok képes rá. Hasonlóan jó lenne, ha az adott alkatrészt a controlpanel - file- open - Library úton megnyitva, a file-t előkeresve és az alkatrészt átszerkesztve, mint egy új változatot, ugyanazon alkatrész file-ban menteni lehetne és az eredeti is megmaradna. Nem ez a logikus? Viszont pl. ezt a 2.8-as Mount-hole-t vért izzadva sem tudtam 2,5-ös furatúvá editálni, az elmentésről már nem is beszélve. Más alkatrészt , amely a board-on is tartalmaz réz felületet, pl. egy forrszemet át tudtam szerkeszteni, de mentés másként-re új file-ba ment, pedig nyilván nem a file-ok számát, hanem csak a változatokat akartam bővíteni.

Hát ezen kérdésekre légy szíves választ adni, mint aki jól ismeri a program "lelkét", lehetőleg közérthetően, mint egy program alkalmazónak, nem pedig programozónak...

Előre is köszönöm: Szendru
(#) niedziela válasza szendru hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Szia !

2,0 - 2,2 - 2,3 - 2,5 furatok +PAD

holes.lbr

(#) szendru válasza niedziela hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Köszi, de PAD nem kell, mert a furat spec. felhasználásra készül.
(#) Kafka válasza szendru hozzászólására (») Szept 22, 2010 / 1

Szia!
Lényegében két módszer áll rendelkezésre az új alkatrész létrehozására.
1.Egy meglévő alkatrészt másolunk át és módosítjuk a nekünk megfelelően. Ez jelentős előnyökkel jár: megmarad a régi alkatrész is ill. gyorsan kész az új. Hátrányok között azt kell megemlíteni, hogy gyakran elkerüli a tervező figyelmét az eredeti alkatrész összes tulajdonságának felülvizsgálása és ezáltal könnyedén benne maradhat az alkatrésztulajdonságok között olyan is ami a későbbiekben gondot okozhat pl.: GND, táp csatlakozók nevének megváltoztatása esetleges automatikus huzalozást eredményeznek mely kellemetlenséget okozhat.
2.Létrehozunk a nulláról egy alkatrészt. Időigényes és aki nem napi rendszerességgel használja gondot jelenthet a rengeteg paraméter beállítása. Előny talán annyi, hogy valóban egy teljesen "tiszta" alkatrészt kapunk mindenféle "maradványinformáció nélkül".

Tisztánlátás miatt: egy alkatrésznek(device) van szimbóluma(symbol) és tokozása(package). A szimbólum és tokozás között lehetnek kapcsolatok(connet) pl.:alkatrészláb(pin) és forrszem(pad). Egy szimbólumhoz tartozhat több tokozás is pl.: egy tranzisztor(szimbólum) több tokozásban létezik. És több szimbólum használhat azonos tokozást is pl.: rengeteg ic létezik de a tokozása mindé ugyanaz.
Azt hiszem a szimbólum szó helyett használhattam volna mást is pl.: kapcsolási rajzjel stb.

Röviden, lépésről lépésre az első lehetséges megoldás:
1.Eagle megnyitása
2.Control Panel->File->New->Library Ekkor megnyilik a Library szerkesztő, benne egy üres library-val ami nincs még elmentve sehova (felül, neve: untitled.lbr)
3.Control Panelban a fastruktúrában a Libraries-ben keressük ki az általunk kivánt alkatrészhez legközelebb hasonlítót. Pl.: holes.lbr/MOUNT-HOLE. Ráklikkelve láthatjuk a képernyő jobb oldalán, hogy ebből az alkatrészből több típus létezik, 2,8-astól egészen 5,5-ig. Megyjegyzés: a könyvtárban külön látható az alkatrész és külön a tokozás. Jelen esetben 3 akatrész és 30 tokozás. Minket most csak az alkatrész érdekel.
4.Fastruktúrában az alkatrészre állva jobb klikk válaszuk Copy to libray (egyetlen) lehetőséget. Ilyenkor az történik, hogy a kiválasztott alkatrész bemásolódik a már általunk megnyitott alkatrészkönytárba. Fontos: az alkatrész viszi magával a szimbólumát és az összes tokozást is. Tehát ha nem akarunk nagy keveredést a
saját könyvtárunkban a jövőben akkor erre figyelni kell mert könnyen tele lehet nem használt tokozással amiről hetek múlva már nem tudjuk, hogy kell-e és könnyen átláthatatlanná teheti az alkatrészkönyvtárunkat. Ilyen esetre javaslom, hogy mindig egy átmeneti alkatrészkönyvtárban szerkesszük meg az alkatrészt és ha végleges akkor másoljuk hozzá a saját könyvtárunkhoz.
5.Bemásolás után a library szerkesztő lett az aktív ablak. Itt láthatjuk az alkatrész szimbólumát, tokozását, kapcsolatot illetve megjegyzéseket.
6.A szerkesztés: a felső menüben klikkeljünk a tokozásra (ic tok szimbólum). Felugrik egy ablak (ha közben mégsem a tokozást szeretnénk szerkeszteni itt is tudunk választani: alkatrész, tokozás, szimbólum között). Válasszuk ki a 2,8-as nevü tokozást. OK
7.Most csak a tokozás jelenik meg ami készen áll a szerkesztésre. Javaslat: állitsuk át mm-re (Grid-nél).
8.Jobb klikkeljünk a középpontra. Ha sikerült kijelölni akkor kifehéredik egy négyzetrácsos kör. -> Properties
9.Most megjelent: Hole. Itt állítsuk át kézzel (mivel a lenyiló menü nem tartalmazza) a 2,8-at 2,5-re. OK
10.Célszerü: alul descriptionra klikk, a felugró ablak alsó sorában irjuk át a 2,8-at 2,5-re. OK
11.Menü->Library->Rename Nevezzük át 2,5-re.
12.File->Save mentsük el, célszerü az EAGLE-5.xxxx/lbr könyvtárba pl.: sajat.lbr néven. (ékezeteket nem szeretjük)
13.Library szerkesztö bezár.
14.Control Panelban: ha minden igaz akkor ezek után megjelent a Libraries között az új könyvtárunk ha mégsem akkor csukjuk be a fastruktúrában a Libraries-t és nyissuk meg újra.
15.Keressük meg a sajat.lbr-t és az utánna levö szürke pöttyre kattinsunk rá, kizöldül. Ez azt jelenti, hogy használatba vettük a könyvtárunkat. Értelme:
kikapcsolhatóak azok a könyvtárak amiket ritkán használunk, könnyebb átláthatóság.
16.Innentől már szabadon használhatjuk a szokásos tervezési eljárásban.

Ez egy alapeljárás lehet, de van még számtalan dolog ami ehhez kapcsolódik szívesen segítek ha mondod miben.
(#) szendru válasza Kafka hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Kedves Kafka!

Hűen követve leírásod, nem a hole, hanem a Circle jelenik meg a properties-ben. Most akkor mi van? mert ebben nem tudok furatátmérőt módosítani. Pedig a középső keresztre álltam - ez pedig a kifehéredett körgyűrű tulajdonságait jeleníti meg.
(#) Kafka válasza szendru hozzászólására (») Szept 22, 2010 /

Igazad van, lehet kimaradt egy lépésem. Pedig én is végigcsináltam és közben írtam. Akkor a legegyszerűbb megoldás: 7. lépés után
7a. Display ikonra klikkelve megjelennek a Layerek. Ami előtt a szám kék hátterű az látható. (ki/be-kapcsolás). Akár bekapcsolhatjuk az összeset All paranccsal vagy a 45-ös layert is elég. 45-ös layer: Hole = furat. Ha csak a 45-ös layert kapcsoljuk be akkor csak a furat célkeresztje jelenik meg, ha mindet akkor egy rácsos kör is. Layer bekapcsolás: Layer előtti számra klikkelés.
(#) karaszbandi hozzászólása Szept 22, 2010 /

Szevasztok!
Hol találok 5.10 verziót, fullosat?
Előre is köszi
(#) Moderátor hozzászólása karaszbandi hozzászólására (») Szept 23, 2010

Nem is akarom érteni a kérdésed mögött rejlő, burkolt warez kívánságot, mert kénytelen lennék szankcionálni!
A HE nem támogat semmiféle warezkedést!
(#) elektrocad válasza karaszbandi hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

A forgalmazónál.
(#) toreki válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Már felraktam könyvjelzőbe, hogyha végzek ezzel a fórummal, az jön. Na most jött el az ideje.
Nincs kérdésem, mindenre kaptam választ.
(#) westhorses hozzászólása Szept 24, 2010 /

Ha tervezek egy nyákot azt hol tudom megnézni hogy mekkora lenne a valóságban? Hogy hány cm-es ?
(#) niedziela válasza westhorses hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Mark ikon, vagy nyomtasd ki és mérd meg.
(#) Sendi válasza westhorses hozzászólására (») Szept 24, 2010 /

Vagy lefuttatod a statistic-brd.ulp-t.
(#) sucuka hozzászólása Szept 25, 2010 /

Tisztelt Urak!

Akinek esetleg megvan, vagy tudja, hogy honnan lehet hozzájutni a következő alkatrész library-jához, az ne kíméljen. (Ha nincs, kénytelen leszek berajzolni.)

PLCC32 THT foglalat.
(#) MPi-c válasza sucuka hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

ic-package.lbr. Alap könyvtár!
(#) sucuka válasza MPi-c hozzászólására (») Szept 25, 2010 /

Igen, én ezt néztem, de nem akart előjönni belőle, persze lehet hogy én vagyok a béna, ezért előszedem még egyszer

Megnéztem... kétszer is, és rájöttem, hol hibáztam én shematic-ba akartam beszúrni, de csak boardba lehet, mert nincs kapcsrajz-hoz való szimbólum hozzátársítva (ami szerintem nagy hiányosság).

Köszi szépen!
(#) westhorses válasza niedziela hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

És a Mark ikonra rákatinttva kijelölöm ugye hogy honnan mérje és fönt a számok pontosan mi mit jelölnek??
Egy kép jól jönne ahol odavan nyilazva hogy mi mi
(#) westhorses hozzászólása Szept 26, 2010 /

Nah meg egy olyan kérdésem lenne, hogy felraktam egy ujjab verziót és nem tudom hogy hogy de nincs a library-be semmi nem tudok alkatrészeket keresni
Esetleg kitörlödhettt az a rész vagy mi, letöröltem és feltettem újból és semmi. Másik gépen ugyan ez a progi frankón ment de nálam meg ez a rész kimaradt, pedig legelöször még tudtam alkatrészeket hozzáadni. Esetleg egy konyvtárba a library tartalmát bekellene másolnim vagy hogy??
(#) Frankye válasza westhorses hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

A Control panelen a library-ket aktívvá kell tenni, hogy az előttük lévő kis szürke pötty zöld legyen.
(#) westhorses válasza Frankye hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Nem tudok semmit csinálni ott:S
Vagy csak béna vagyok hozzá?? Hogy kéne ??

Itt kell igaz?

666.png

(#) Frankye válasza westhorses hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Nekem régebbi verzióm van, de úgy tudom, ez a rész nem változott. Csatolok egy képet, azon látszik.

Szerk.: Amit Te néztél, az a HELP, azaz a segítség, abban nem fogsz tudni semmit beállítani!

lib.jpg

(#) mammut válasza Frankye hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Ez így van, még mindig ugyanolyan.

Ezt látom én és nem tudom lenyitni ..

hhhh.png

(#) mammut válasza westhorses hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

A Libraries-re kattints és meg kell jelennie a könyvtáraknak.
(#) westhorses válasza mammut hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

de nem jelenik meg
ez a problémám
csak azt nem tudom hogy mért nem . Újratelepíttem is már de semmi
(#) mammut válasza westhorses hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Ez az elérési út létezik és van is benne fájl?
c:\Program Files\EAGLE-5.6.0\lbr\
(#) westhorses válasza mammut hozzászólására (») Szept 26, 2010 /

Igen ott is van minden, csak nem tudom megnyitni
Csak azt nem tudom hogy mért
Következő: »»   198 / 443
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem