Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 1, 2005
Témakörök:
Eagle leírások a neten:
Eagle alkatrész-könyvtárak: http://www.snapeda.com
és a leírás hozzá.- http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_eagle.htm - http://pa-elektronika.hu/hu/cikkek/75-eagle.html
Nyilván nem fizikailag gondoltam a legyártás után, hanem hogy a programban úgy látszódjon, mintha a forrpad letakarná a körvonalrajzot. Szerintem senki nem gondolhatja komolyan azt, hogy a gyártás során a rézfelület alá festék kerüljön, pláne, ha van valami elképzelése a panel gyártásról, de jó elismerem, félreérthetően fogalmaztam. De logikusan gondolkozva, ez valószínűleg így nem megoldható, mert a nyákterv fizikai leképezése maga a kész nyákpanel, tehát a tervezéskori állapotnak tükröznie kell (nem szó szerint!) a majdani gyártási folyamat sorrendiségét.
Leírom mégegyszer: semmilyen problémát nem okoz, ha a szita rajz rálóg egy pad-ra. Ez nem lötstop festék, teljesen más anyag, minimális hőhatásra eltűnik.
Ha már így szóba került, akkor én is becsatlakoznék egy támogató szavazattal.
Igenis legyen olyan funkció (mert egyáltalán nem ég le könnyen a felirat, mert szükség van rá, mert kényelmes, és mert a mai kor színvonalán ez joggal elvárható), ami az alkatrészek kontúrját tartalmazó rétegből képes kivonni PAD-eket és VIA-kat, sőt ezt egy bizonyos megadható elkerülő távolsággal tegye. Praktikusan az adott oldalhoz tartozó lötstoppot lenne célszerű kivonni, mert akkor esetleg azok a vezetékrészek is kivonódnának, amiket kitakarunk a későbbi forraszthatóság miatt. Pl úgy képzelném el, hogy a rétegvezérlőben a 21-22 rétegnél lenne egy pipálható négyzet, vagy a beállítások lapon lenne egy ilyen kapcsolható opció. Aztán ez a beállítás természetesen a gerber létrehozáskor is érvényesülne.
Ezt saját tapasztalatból mondod? Ha így van, akkor tényleg kár feleslegesen problémáznom ezen, de mint alább olvasom, Alkotónak más erről a véleménye.
Egyébként a mellékelt képen látszik, hogyan néz ki a kérdéses rész. Az is látszik rajta, hogy a forrpad saját alkatrész rajzolata is rátakar a forrasztandó felületre. Egy másik képet is csatolok, amin egy olyan alkatrész látszik, amihez eleve úgy van megrajzolva a szita rajz, hogy nem takarjon rá a forrpadra. Gondolom, nem véletlenül.
Pontosan erre gondoltam, csak te konkrétabban fogalmaztad meg a dolgot. Azt gondoltam, hogy egy ilyen szintű tervezőprogramnál az evidens, hogy ilyet meg lehessen csinálni, csak én nem tudom, hogyan kellene, de úgy látom, mégsem olyan egyértelmű a kérdés.
Ezek szerint gyártója válogatja, hogy milyen festéket alkalmaznak. Amiket mi gyártattunk, kizárólag hazai üzemekben készült, azzal nem volt ilyen gond. Igaz nem is mostanában volt.
Értem. Én kínai cégnél szeretném legyártatni, ez lenne az első próbám ilyen téren, ezért nem szeretném, ha mind a 10 db, legyártott panelen ez a hiba rajta legyen.
Ahogy olvasgattam Alkotó itteni, utóbbi hozzászólásait, abból azt vettem ki, hogy ő is Kínában gyártatta a nyákjait. A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2018
Nem tudom hogyan csinálják a PCBWAY-nél de a forraszto felületekre sehol sem került nyomtatás. Lehet, hogy a szita csak a stop lakkra ragad rá vagy a kettöt kombinálják a gyártásban. Sem az SMD sem a furatos alkatrészeknél nem volt semilyen átfedés.
Nálam sem volt, de én eleve olyanra terveztem, hogy ne legyen (A DRC ezt ellenőrzi).
Nálad a rajzolat szerint lett volna felirattal takart forrasztandó felület, de ők azt "eltüntették"?
Lehet, higy nekik is van ilyen DRC féleségük a gerberben.
Nem tudom, hogy volt-e, de soha nem ellenöriztem, de nagyon sürü a NYAK egy csomo SMD és furatos alkatrésszel. Ráadásul nem is normális formában, mert az alkatrészeket több körben kellett elhelyezni. A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2018
A JLCPCB-nél se volt rajta sehol a feliratozás a forrasztandó felületekre. Viszont én a DirtyPCBs oldaláról elérhető cam beállításokat használom hozzá, s így már a gerber fájlokon se lóg bele a felirat, ha megnézem mondjuk a easyeda oldalon.
Most utánnanéztem, igazad van már a CAM elintézi ezt a dolgit, igy gerberben már nincs átfedés.
Nem próbáltam ki (ez meg fog történni valamikor), de nagyon meglepő lenne számomra, ha a CAM belepiszkálna a tervező által gondosan elkészített réteg rajzolatába.
Inkább arra tippelnék, hogy a jól definiált alkatrészek korvonalai és egyéb részei eleve nem lógnak rá a forrszemekre. Amik mégis, azok meg az 51-52 rétegen vannak külön, tehát ki-be kapcsolhatóak. Én az ettől függetlenül kialakuló átfedések automatikus eltüntetését látnám jónak egy opciós lehetőséggel.
Az elöbb néztem utánna. Az Eagleben ugy volt a rajz, mint fsub képén a dioda ( 5-töl balra) nekem még a dioda szimboluma is ott van. Ugyanez a rajz az eagle Gerber CAM-jával már ugy jelent meg, hogy a forrasztási felületröl eltünt a dioda kerete, csak a forrfelületek között maradt meg dioda elvágott szimboluma ( |< ilyesmi maradt csak ott).. Azaz egyöntetüen a CAM tette rendbe a rajzot.
Köszönöm mindenkinek a segítő szándékú hozzászólásokat! Akkor, ha jól értem, nekem nincs más dolgom, mint az Eagle-lel legenerálnom a gerber állományokat és ezekben már javítva lesznek ezek az átfedések? Egyébként most fogok először ilyen gerber fájlokat előállítani Attila86 leírását követve. Én is éppen a PCBWAY-jel fogom legyártatni a panelt, de akkor ezek szerint ez már nem fogja befolyásolni a kívánt végeredményt.
Csináld meg a PCBWAY ajánlása szerint. ( ott vana honlapon), majd nézd meg az egyes rétegeket valamilye gerber nézövel és meglátod mit csináltál. Csak azután küld el a PCBWAY-nel. Ne felejtsd el a DRILL fájlat ( excelon). Sokszor, nem tudom miért ,kimarad.
Ha ez esetleg valamilyen okból nem sikerülne, akkor az alkatrész rajzát kell módosítanod. Ehhez leírást találsz itt a témán belül. Nem kell megijedni, nem olyan bonyolult.
Köszönöm, azt hiszem sikerült megcsinálni a leírást követve! Két leírást is találtam az oldalon (Bővebben: Link, Bővebben: Link) Az első követve készítettem a gerber fájlokat, viszont a második leírás szerint le kellene tölteni egy másik gerb274x.cam definíciós fájlt, majd azt használni; ez miért szükséges?
A másik kérdésem, hogy a .drl állományt is el kell küldenem a gyártónak? Egyáltalán mikor kell lefuttatni a drillcfg.ulp fájlt? Mert a leírásban az áll, hogy a nyákterv betöltése előtt. A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2018
Köszönöm, meg fogom keresni! Most már csak azért is érdekel, hogy hogyan is kell ezt a módosítást megcsinálni.
Idézet: „Viszont én a DirtyPCBs oldaláról elérhető cam beállításokat használom hozzá” Tudnád ezt linkelni? Kíváncsi vagyok, hogy miben tér ez el a PCBWay ajánlásától.
Részben elfelejtettem, részben nem foglalkoztatott különösebben a dolog, de most végre én is kipróbáltam.
Határozottan szó sincs arról, hogy a CAM feldolgozó belenyúlna a tervező által készített rajzolatba. Azon semmilyen csonkolást, kivonást vagy egyéb manővert nem csinál, tehát ha a feliratunk valahol ráér a forrszemre, akkor azt az Eagle CAM-ja rajta is fogja hagyni. Mellékeltem egy ábrát a demonstrációhoz. Csak részben tartozik ide, de azt vélelmezem, hogy a rétegek sorrendjének rossz beállítása téveszthette meg azokat akiknek eltűntek a nem kellő vonalak, mert ha a megjelenítőben a rézréteget teszem felülre, akkor valóban "kitakarja" a feliratot, de a valósághoz ennek nincsen köze (mellékeltem ilyen képet is). Ettől teljesen függetlenül, el tudok képzelni egy olyan alkalmazást, amivel a gyártó figyeli ezt a részletet, és solder maszkon belüli feliratokat eltünteti, de ezt az Eagle CAM-ja az én tesztjeim alapján nem teszi meg (ami alapból nagyon helyes, hogy így van). A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2018
EAGLE alkatrészkönyvtár probléma
Kérdésem a következő: Telepítéskor automatikusan a program telepít egy alkatrészbázist - c:\EAGLE 9.1.1\lbr\ltspice\ illetve a c:\EAGLE 9.1.1\cache\lbr\ mappákba. Nekem is van egy alkarész adatbázisom, amit a c:\Users\MyName\Documents\EAGLE 9.1.1\libraries\ mappába teszek. Megadom ezek után a saját alkatrész könyvtár helyét a „Control panel”-ben, és újra indítom az EAGLE programot. Érdekes módon két libraries könyvtár jelenik: „libraries” és „Maneger libraries” könyvtárak a „Control panelben”. A „Maneger libraries” könyvtárat használaton kívül tudom helyezni, hogy csak a „saját” látszódjon, ha kapcsolási rajzot készítek. De ha újra indítom az EAGLE programot, mindig mindkét libraries könyvtár automatikusan betöltődik. A „Maneger libraries” könyvtárat hol lehet letiltani, hogy eleve ne töltődjön be? Zavaró a kapcsolási rajz készítésekor, hogy némelyik alkatrész duplázva van.
Ld. csatolmányok.
Köszi de ezt írtam fentebb:
Idézet: „A „Managed libraries” könyvtárat használaton kívül tudom helyezni, hogy csak a „saját” látszódjon, ha kapcsolási rajzot készítek. De ha újra indítom az EAGLE programot, mindig mindkét libraries könyvtár automatikusan betöltődik.” A kérdés továbbra is az, hogy ne kelljen ezt minden indítás után eljátszani.
Töröld a Maneger libraries tartalmát
Nálam Linuxon 9.1.1-el működik.
Helyileg hol van a programban a „Managed libraries” könyvtár, mert a Control panel alkatrészkönyvtárából csak egyesével lehet törölni, a fájlkezelőben nem találok ilyen könyvtárat - valójában honnan töltődik be a „Managed libraries” könyvtár a programban.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |