Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
De azután visszajössz, és újrakezded!
Inkább ne menj sehova, csak próbálj végre komolyan odafigyelni, hogy mit próbálunk beléd verni.
Hát nem tudom. Sajnos úgy érzem, nagyon elrontottam ezt a helyet. Sajnálom.
Ne OFF-oljunk tovább.
Hát, igen. Pont az ilyen hsz-ekre vagyok kiváncsi.
Mindig tanul az ember. Az ólom akksikkal az a problémám, hogy nehezek... Meg ugye jó lenne valahogy molex csatlakozóról tölteni.
Őszintén szólva nem értem, hogy miért jobb, ha beteszek még egy tranzisztort a másik bázisába meg két darab diódát.
Miért jobb így?
Illetve van egy sejtésem.
Nem azért tetted bele ezeket, hogy a nyitási átmenetet kiküszöbölje? Nekem mondjuk kifejezetten tetszik benne, hogy csipog-csipog majd ahogyan nyit a tranyó megnő a csippanás ideje és szépen átmegy sípolásba.
Sziasztok!
Kellemes ünnepeket mindenkinek első körben. Egy gyors kérdésem lenne. Van egy napelemes lámpa, benne egy AA méretű méretű akkumulátorral. A gyári aksi 600 mAh-s. Ha beleteszek egy nagyobb, pl. 1850 mAh-s akksit, akkor ugyanolyan hosszú töltési idő mellett elképzelhető, hogy rövidebb ideig fog világítani a lámpa (esetleg nehezebben töltődik fel a nagyobb akksi)? /Tudom, hogy a kicsi naplelem nem képes feltölteni az 1850 mAh-s akksit, de sajnos csak ez van itthon és a gyári akksival elég kevés ideig bírja./ Ni-MH akksikról van szó.
Szia. Kellemes ünnepeket neked is. A napelem a nagyobb akkut is fel tudja tölteni, csak több ideig kell tölteni. A lámpa semmiképp nem fog rövidebb ideig világítani sőt ha rendesen fel tudja tölteni a napelem akkor még hosszabb ideig fog világítani.
Hali Szeretnék egy kapcsolót bekötni egy erősítőre és kellene a segítségetek hogyan kössem be?miért kell így?és az én kapcsolómba van 1 kis led ami világít de kb így néz ki aki tudna segíteni légyszi irjon.
Mérd ki multiméterrel . De a középső kivezetésre kell szerintem az egyik vezeték, a másik vezeték pedig valamelyik szélsőre.
Az egyik lábon irja Supply Volts a középsőn hogy ON.ACC a harmadikon hogy Earth (földelés) de a kapcsoló csak 12v os de nekem 14 V ra kellene az baj ? és ez nem váltóáramkapcsoló?
Ha 14V-ra kötöd akkor valószínű, hogy a led előbb-utóbb kiég. A bekötni pedig úgy kell, hogy a Supply Volts-ra kötöd a 14V-ot, az ON.ACC-ra az erősítő pozitív vezetékét és az Earth-ra pedig a negatív vezetéket ( a táp és az erősítő negativ vezetéke közös) .
Sziasztok,
Kezdő vagyok és szeretnék módosítani egy vezeték nélküli csengőn mivel annak teljesítménye jóval az elvárható alatt van. Ez egy Somogyi Electronic DB118-as típusú csengő. pl.: http://www.villany-szer.hu/node/1433 Egyik probléma vele, hogy az állított 100méterhez képest 20 méterre elhelyezett adó jele nem jut be a házba, habár előtte egy egyszerűbb ATC típusú (egy másik témában valaki ilyenhez akart csinálni adót) tökéletesen működött... Ez kb 3x annyiba került. Az ado1-es képen látszik az antennaként működő marás a bal szélen, felszerel állapotban, ez van felül, lehetséges valamilyen módon fúrással, valamilyen alkatrész behelyezésével kivezetni-megnagyobbítani ezt az antennát? Köszönöm előre is a segítséget!
Az ilyen adók 12v os elemről szoktak menni. Szerintem azért nem elég erős. Amúgy kapard le a végén a lötstopot és forrasz oda egy lehetőleg egyeres vadtag rézdrótot és valamennyivel biztos jobb lesz.
Szia!
Én már alakítottam át ilyet. Megmértem az antenna hosszát és egy vízszintesen felszerelt lemezre elszigetelten felszereltem a régi antennával azonos hosszúságú drótot, mint antennát. Bekötöttem a kondi után a régi antenna helyére (a meglévőt leválasztottam a panel-fólia elvágásával a kondinál). Az új antennát mikro koax-al kötöttem be. Árnyékolást bekötöttem az egység közös pontjára (általában negatív tápfesz) Tesztelt le, hogy messzebbre megy-e mint a régi. Lehet próbálkozni esetleg dupla hosszú antennával is. A tápfeszt valóban érdemes megnézni. Nekem a vevő elemes volt, most tápegységről megy. Az is sokat jelentett. Ha van lehetőség, akkor érdemes az adót is stabil 12V-ról járatni. Például 78L05 (12v, 0,5A) alkalmazásával. Nekem egy hasonló Conrad modell most kb 110m-re megy el.
És az adóban a másfél voltos elemet kicserélhetem mondjuk egy 12voltosra egy ilyen szabályzóval pl. 78L05.
És akkor az antennán a kimenő teljesítmény nagyobb lenne? Ilyenkor nem kell ellenőrizni az alkatrészeket, hogy minden ki fogja e bírni a nagyobb feszültséget?
Biztos 1,5V-os az elem benne?
Mert ha CR2032 a típusa, akkor az 3V-os. Azt viszont nem tudom, hogy pl. 5V-ra mit is reagál és hogyan is viseli el. Elméletileg nőhet az adóteljesítmény. De lehet hogy csak egy tized másodpercre és utána már csak füstjeleket küld.
Az kicsi szerintem. Vagy kéne még hozzá egy tranyós fokozat, vagy inkább másik IC pl: LM386
Áh igen, cr2032 van benne ami 3Voltos bocsánat. Megkeveredtem én is .
Valaki felvázolná, hogyan is lehetne ennek nekikezdeni, vagy meg kéne ismerni az össze alkatrészt, és abból kiszámolni, hogy mi is történik, ha ráeresztjük a 12 voltot? Van erre valami progi is amivel ez modellezhető, vagy marad a jó öreg kiszámolósdi?
Pl itt egy tl071-el+tranyók:
Bővebben: Link De az LM386-al sokkal egyszerűbb lenne, mert ahhoz nem kell tranyó sem.
Okés, köszike. Van 386-is , csak szerintem nem jó. Igazából csak érdekelt, nem építeni akarom, csak eszembe jutott valami..
Ja, s még annyi, hogy AM vevővel bírom fogni mondjuk a Kossuth radiot?
Nem egyszerű a dolog.
Az egyik módszer az, amikor megnézzük az alkatrészek adatlapját. Itt van egy SMD alkatrész a forrasztási oldalon (végfok???), egy fémtokos alkatrész (nem látom a típusát) és egy panelon kialakított IC, ami le van öntve a fekete anyaggal. Az utóbbi a legkritikusabb, nem tudni azt, hogy mit is visel el. Alapjában véve a kapcsolás és az alkatrészek megismerése után lehetne tudni azt, hogy mit is lehet ráadni. Megoldás szokott az lenni, hogy magát a végfokot járatjuk magasabb tápfeszről. Ehhez látni kellene a modulátor és a végfok kapcsolatát is. Első lépésként egy jobb antenna az igazi megoldás, esetleg a stabil 3V alkalmazása (pl:LM317).
A Kossuth csak egy tipp volt, igazából az érdekel, hogy birom fogni a rádiókat, pl a Danubiust? ( nem tudom az új nevét.. :pirul: )
Azok ugye FM jelen jön, de én AM vevővel venném..
Fúrógéppel kenyeret sütni nem szeretnél?
Burkológörbés AM demodulátoros vevőt félrehangolva FM adást is tudsz demodulálni. Azaz ugyanaz a kapcsolás működik AM-hez és FM-hez is.
Megjegyzésem: ugye világos a középhullám és az ultrarövidhullám közötti különbség? Valamint, hogy a modulációs módok Bővebben: Link függetlenek a vivőfrekvenciától? AM helyett A3EGN, FM helyett F3EHN-t írj inkább.
Üdv!
Azt szeretném megtudni, hogyha nem indul egy motor, mert lemerült az akkumulátor akkor beszabad-e bikázni egy autóról? Az autóban van mondjuk 60Ah-s aksi a motorban pedig 6Ah-s. Nem gond az ekkora különbség? |
Bejelentkezés
Hirdetés |