Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   136 / 3985
(#) nandras válasza APN 4 hozzászólására (») Nov 3, 2007 /

(#) LANCIAZSOZSO hozzászólása Nov 3, 2007 /

Jó estét! A következő kérdésem lenne: tegnap letöltöttem egy programot, amely többek között oszcilloszkópként is működik. A hangkártya MIC vagy LINE bemenetére kell adni a jelet. Az autómban szeretném megmérni vele néhány jeladónak a viselkedését. A szerző azt írja, hogy a MIC vagy a LINE bemenetre nem kerülhet több 2V-nál, ezért ellenállásosztót kell elé rakni! Az autómban lévő mérendő érzékelők 2V-12V között vannak! Ha valaki tudna nekem egy ilyen osztót rajzolni, azt kérem tegye meg! Előre is köszönöm!
(#) Medve válasza LANCIAZSOZSO hozzászólására (») Nov 3, 2007 /

Hello, igy például, a poti lehet mondjuk 47kOhmos
De vigyázz vele, mert ha teljesen felcsavarod, a max feszültség rákerülhet a bemenetre, igy mindig tekerd le a potit a testig, és onnan tekerd fel s közbe nézd a feszt a műszeren.
Én egy ilyennel az alábbi mintát kaptam az injektorról egy gázfröccs esetében...
(#) LANCIAZSOZSO válasza Medve hozzászólására (») Nov 3, 2007 /

Nagyon köszönöm, a gyors választ!
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Nov 3, 2007 /

De tekintve egy gk.-ban előforduló zavarokat, és a műszerünk értékére, érdemes a túlfeszültségektől védeni egy 5V-os zenerrel. (Mert szerintem a bemenet 5V-ot kibír, de ha gondolod, akkor legyen 2,7V)

ui.: javaslom próbálj ki egy wave recordert, azzal kvázi tároló szkópot kapsz!

mod.jpg

(#) Tomi222 hozzászólása Nov 3, 2007 /

[code=c]Sziasztok!Az (smd féle(nem tudom hogy hívják)) ellenállások dekódolására lennék kiváncsi.Ezek egy picit kissebbek mint a negyed vattosak ,nincs lábuk ,henger alakúak, és több színü alapszínen helyezkednek el a színcsíkok.Mérés alapján nem egyezik a sima ellenállások
által dekódolt értékével.Ha valaki ismeri segítsen. Köszike.
(#) levii hozzászólása Nov 3, 2007 /

Sziasztok.
Lehet hogy hülye kérdés de a TO-3 tokozású eszközöknek a külső burkolatát hogy kell bekötni? Mert az ón lecsúszik róla.
Vagy a vezetéket vmi sarus módszerrel rá kell csavarozni?
(#) Norberto válasza levii hozzászólására (») Nov 3, 2007 /

Igen, sarus módszerrel a legegyszerűbb, de nem árthat a dolognak pl. egy körmös alátét sem.
(#) Medve válasza levii hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

Hello, ezekkel szokták szerelni, megemlíthető még az a lépcsős alátét amely a csavart elszigeteli a toktól.
(#) LANCIAZSOZSO válasza Medve hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

Hello! Vágom a dolgot. Köszi a segítséget! Még egy kérdés: ha a rajz szerint letestelem az áramkört, az nem fogja bezavarni az érzékelő működéséét? /Nem mindegyik érzékelőnek van az egyik lába testen!/ PL.: Vizhőmérő gomba.
(#) Hroot hozzászólása Nov 4, 2007 /

Üdv!
Készítettem 1 beültetési rajzot és szeretném ha megnéznétek hogy van-e benne hiba
(#) zsoltee0001 válasza Hroot hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

hi
miért nem töltessz le egy nyáktervező programot? sokkal egyszerűbb vele dolgozni, mint paint-be mókolgatni .....én a Diptracet ajánlom!
üdv
(#) Medve válasza LANCIAZSOZSO hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

Hát igen, Mentségemül szolgáljon, hogy nem írtam, hogy melyik test. A PC ahhoz képest méri, ott le kell testelni, a gk.felől meg, ahogy a szíved diktálja, potenciál különbség legyen...Az érzékelő működését annyiban zavarhatja, hogy a szkópot (a potit) párhuzamosan kötöd az azt fogadó elektronika bemenetével, tehát jobban terheled a szenzort. Ezért minnél nagyobb ellenállású potit válassz (persze felső határa is van ennek az ellenállásos osztónak) Ha profin akarod elkészíteni akkor egy OPA-s bemenet kell amely sok-sok MOhm-mal terheli a szezort, mindamellett alacsony impedanciás kimenete van a PC felé. Ezekről a "Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp" vagy az "Oszcilloszkóp számítógépre" c. topikban olvashatsz.
(#) titi válasza Hroot hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

Hali!

Már csak azért sem jó, mert hiányzik a -U.
A -U nem egyenlő a test-el, vagyis a GND-vel!

ok... de egyébként jó?
egyébkjént van nyáktervezőm sprint layout 5 csak nem akartam vele sz*rakodni
(#) fureszk válasza Hroot hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

a táp ami ehhez kell 3 kimenettel rendelkezik: +U, -U, GND. Ebből csak 2 van bekötve, szerintem a legfrisebb rajzodon a gnd-t átírta -U ra

heló
ehez a cucchoz nem szimetrikus táp kell hanem szimpla

erosito2.gif

Az, hogy a GND-t átírtad -U-ra, még nem jelenti azt, hogy most már jó!
Szerintem tervezd az egészet újra!
De szerintem próbáld meg nyáktervezővel!
Hidd el, csak jótanácsként mondom!

Tévedsz!
Ha szimpla lenne, akkor az IC kimenete, és a hangszóró között lenne egy kicsatoló elkó!
Ott van a +U, -U, és azok a téglalapok, ami pl a hagszóró másik lábán van, na az a GND!

Ez bizony szimetrikus!
(#) bancsi15 hozzászólása Nov 4, 2007 /

Sziazstok!!

Van egy piros 7 szegmenses Led kijelzőm ( összesen 10db kivezetés, a pozitív lábak vannak közösítve> összesen 2db közösített láb van, ahova a (+) feszt lehet adni, 2 db "8"-as van benne, és 2db pont > maximum 99 amit ki tud jelezni) Ehhez szeretnék, egy meghajtó IC-t, (vagy esetleg, kapcsolás is jó lenne, ha tud valaki ).

Üdv.
(#) Hroot válasza titi hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

ok köszi a segítséget
(#) nandras válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

ICL7107-maxim gyártmányú, kimondottan led kijelző meghajtására való.
(#) Medve válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

De ha egyszerűbbet akarsz, akkor SN7446,-47,-48,-49
(#) nandras válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

konkrétan mit akarsz vele mérni?
(#) fureszk válasza Hroot hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

DE, SZIMMETRIKUS KELL
(#) APN 4 hozzászólása Nov 4, 2007 /

Sziasztok lenne egy kerdesem hogy lehet megallapitani egy kondirol hogy jo e?Tudom ha nincs kapacitasa,vagyis mereskor nem nagyon van akkor az nem jo de peldaul gondban vagyok az elektrolitekkel,mert eddig amit megmertem a ngyobbak kozul,PL 200 mikrofarados,vagy 100,ezeknel mindig csak kb 50 mikrofaradot mertem,miert van ez??? Tud valaki valamit mondani erre?Pl elleanallas merovel hogy lehet megallapini?Mennyi ellenallast kell hogy mutasson?Gondolom kb.

Elore is koszi
(#) fureszk válasza APN 4 hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

Nézd meg először nem-e rövidzár. Utána ha ellenállást mérsz polaritáshelyesen (feltöltöd) nő az ellenállása, de ha nem helyesen kötöd be (kisütöd) csökken az ellenállása.
(#) APN 4 válasza fureszk hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

Koszi,ja es szerintem is a TDA 2030hoz szimetrikus tap kell,ez mar a doksijaban is benne van
(#) Remci hozzászólása Nov 4, 2007 /

Sziasztok!

Kellene nekem egy fazékvasmag aminek a tipusa(?) N22 AL600 d35mm. A kérdésem hogy az N22 mit takar? Bocsi ha a kérdésem kicsit gyagya
(#) titi válasza APN 4 hozzászólására (») Nov 4, 2007 /

Csak megjegyzem, lehet szimpla is, csak akkor kell egy kicsatoló kondi is.
Pl. régi RFT lemezjátszókban úgy van.
Következő: »»   136 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem