Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1473 / 3985
(#) sportsboypaper hozzászólása Okt 13, 2011 /

Sziasztok,

egy 12V-os max parszaz milliamperes trafót kerestem, és ráakadtam egy, PCtápból kiszuperalt trafora.

7700B BCK-01YM. jelzéssel. Sajnos a gugli sem talalt rá semmit. Van ötletetek, hogyan deritsem ki, hogy jó-e ez nekem? Masreszt lehetséges, hogy a PC tapban először van az egyeniranyitas, utana a pufferek, es csak ezutan van bekötve a trafó? Vagy valamit nagyon felreneztem?
Köszi előre is!
(#) Hp41C válasza sportsboypaper hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Szia!

Röviden: Nem jó a feladatra... Ha közvetlenül a 230VAC hálózatra kötöd nagy fény-, hő- és hangjelenségek kiséretében tönkremegy.
Hosszabban: A PC táp egy kapcsoló üzemű táp. Egyenirányítással kezdődik, majd az egyenfeszültséget 20 - 40 kHz frekvenciával szaggatva kapcsolja a trafóra. A nagy frekvencia miatt lehet ilyen kicsi a trafó...
(#) sportsboypaper válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

hat, akkor ennyi. Köszi szépen!
(#) tamitsrob hozzászólása Okt 13, 2011 /

Üdv!

Az MX-25 328-as műszerem "meghülyült".
Ellen állás mérésben folyamatosan 5.733Kohm-ot jelez..
Mitől lehet ez? Biztosíték?
Nem is mértem vele mostanában csak az asztalon pihent.
(#) kareszka1984 válasza vizor hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

jelentem: MŰKÖDIK márcsak 1Ométer kábelra, nameg persze időre van szükségem, hogy végleges helyre telepítsem
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!!!
(#) mex válasza tamitsrob hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Az elemet megnézted már?
(#) tamitsrob válasza mex hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Az elem jó! Nem rég vettem bele.
(#) mex válasza tamitsrob hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Ha feszültség, és árammérés állásban jó, akkor a feszültségosztó ment tönkre, esetleg a méréshatárválasztó kapcsolód kontaktozik.
Nekem anno a metexem járt így, ott egy komplett feszültségosztó modul cseréje segített a dolgon.
Csak okulásképp: a sehová sem csatlakoztatott ,de bekapcsolt műszer is összeszedhet kapacitív úton akkora zavarfeszültséget, ami tönkreteheti a bemeneti fokozatot. Nálam egy gyújtás próbája során az asztalon jó félméterre elhelyezett műszert is kivégezte.
(#) tamitsrob válasza mex hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Nincs benne méréshatár választó gomb automatikusan vált méréshatárt.
Feszültség mérés jó és az áram mérés is.
"csipogni is tudok" az is ugyan annál a gombállásnál van és a diódának a nyitófeszültségét is tudom mérni szintén ugyan annál a gombállásnál van.
Csak ellenállás mérésben mutat hülyeséget...
(#) blackdog válasza tamitsrob hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

[off]Egy ötlet:
Ballagj ki a kukához és egy határozott mozdulattal vágd bele közben emlegesd azok felmenőit akik ezt forgalombahozátk.
Én 4db Max...l műszet temettem el az elmúlt 4 évben. 3 műszer gari után 1-2 hónappal feküdt ki egy gari alatt. Az utóbbit nem tudták javítani így visszakaptam a pénzem és abból vettem a 25328-t. Két hete ez is kifeküdt.
Mind ugyan úgy.
Először csak hol mért hol nem. Majd hiába az új elem vagy bekapcsolt vagy nem végül teljesen süket lett mind.
Azóta kizárólat UNU-T és Voltcraft műszert veszek. Jobbra nincs pénzem, de soha többet maxw--ll és származékai.
(#) gammabuta válasza vicsys hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Akkor megnyugodtam, hogy csak bekell kötni a 7805 középső lábait is (plusz kondikat is kell bekötni párhuzamosan a kimenetekre).

Megépítettem az LM386 alapkapcsolást, de a rosz hír, hogy nem vállt be, viszont a jó hír, hogy megépítettem akaratlanul is első rádióvevőmet!

Mindent rendesen kötöttem be, mégis az eredeti jel nem lett erősebb de egy nála erősebb disco zenét játszó rádiót felerősít
Próbáltam akkumlátorról (6x1.2V NiMh) is hátha a táp nem jó, külön tápról, hogy a mikrofon előerősítővel se gerjedhessen, az se segített, aztán már szedegettem ki az ellenállást kondit akkor se lett jobb a helyzet, szóval feladtam az LM386-os használatát.
A segítséget mindenesetre köszönöm, egyszer talán működni fog. Tény, hogy fejhallgatót meg tudta hajtani de főként zajjal és rádióval, az előerősített mikrofon jel csak halkan maradt a háttérben.
(#) miki79 hozzászólása Okt 13, 2011 /

Sziasztok!
Na...na ez mi...?
(#) Zed válasza SKY hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Na és ez a bizonyos szám honnan érkezik? Mármint: Te írod be, mondjuk nyomógombokkal? Vagy egy számítógép küldi? Pontosan mit szeretnél csinálni? Pl. egy számlálót, vagy egy órát?

Amint mondtam: kontrollerben tudok irányt mutatni. (Megoldani helyetted nem, de iránymutatást tudok adni.) Most is épp egy áram- és feszültségmérőt készítek, ami 2x4 számjeggyel, 7-szegmens kijelzőkkel jeleníti meg az értékeket. Korábban készítettem már egy 4 digites feszültségmérőt, az már teljesen készen van.
(#) Zed válasza miki79 hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Ez egy ipari kivitelű, robbanásbiztos környezetben használatos kapcsolójel leválasztó. Adatlap, angolul
(#) tamitsrob válasza tamitsrob hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Most nézem a garanciajegyet és még garanciális a műszerem. A HEstoren vettem és még nem járt le az 1 év.
Tudja valaki hogy kihez kell ilyenkor forduljak?
(#) proli007 válasza SKY hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Hello!
- Egy kérdés vagy csak elméleti, vagy gyakorlati, de akkor pontosan meghatározott, mi is az elvárás. Tehát ennek vélhetően nincs gyakorlati jelentősége.
- De a feladatra valaha gyártotta TTL IC-t is
(#) zolika60 válasza tamitsrob hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

A garancia papíron nincs rajta? Akkor kérdezd meg itt:Bővebben: Link
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Hello!
Na még egyszer, mert közben sikerült egy Entert ütnöm..
- Egy kérdés vagy csak elméleti, vagy gyakorlati, de akkor pontosan meghatározott, mi is az elvárás. Tehát ennek vélhetően nincs gyakorlati jelentősége.
- De a feladatra valaha gyártotta TTL IC-t is 74185 névre hallgatott. A példák között megtalálod, hogyan kell magasabb bitszám esetén kaszkádozni. De egy kazal IC-t jelent.
- A bináris, kettes számrendszert jelenet. Mivel ezt elég nehéz ábrázolni, megjegyezni meg főleg, négy bitenként csoportosították. De mivel négy bit variációja 16 féle számot jelent, Hexadecimálisan ábrázolják. Tehát ez a 16-os számrendszerben van. Vagy is 0..9-ig a számokkal, A..F-ig pedig betűkkel. Innen ered a Hexadecimális elnevezés is. Vagy is egy 16 bites számot, négyjegyű HEXA számmal lehet ábrázolni. A legalacsonyabb érték a 0000 és leg magasabb az FFFF ami 65535-öt jelent decimálisan.
- Egy bináris számot mindig Hexa-ban ábrázolunk, és ez könnyen konvertálható ha kell binárisra, vagy oda-vissza.
- Tényleges konvertálásra ma inkább kontrollert alkalmaznak, ha van értelme. Ennek meg vannak az algoritmusai, meg is találod az eljárást, ha kicsit keresel a hálón.
üdv! proli007
(#) gammabuta hozzászólása Okt 13, 2011 /

Milyen egyszerű áramkörrel lehet lehetőleg veszteségmentesen egy adott jelerősség küszöbérték alatt elvágni/megszakítani gyenge audio jelet?

Valami VOX-hoz hasonló dologra lenne szükségem, hogy a gyengén előerősített mikrofon jel alapzúgásánál ne hallatszódjon semmi, de ha van valami erősebb zörej, akkor már áteressze a jelet.
Lehetséges ez egyszerű áramkörrel?

A mikrofon és előerösítő amit használok:
Bővebben: Link

Ez van jelenleg erősítős aktív hangfalra kötve és amikor nincs semmi hang akkor nem szeretném hallani a halk morajlást ami alapből jön az alapzaj miatt.
(#) vizor válasza kareszka1984 hozzászólására (») Okt 13, 2011 /

Nincs mit. Kis kerülőkkel, de eljutottunk a lényeghez
(#) djdavid hozzászólása Okt 13, 2011 /

Hello mindenkinek. egy kis segítséget szeretnék kérni. van egy Rx 800 as végfokom az egyik oldala hibátlanul működik a másik 0 hangerőn búg ha adok rá hangot akkor szol csak torzan nem tiszta.. ha oda csavarom neki a hangerőt akkor ugyebár hangosabban szol de lebegteti a hangszórót már 1-2 kondit kicserélgetem a panelbe de ugyanaz a baja.. továbbra is végfokok nem zárlatosak és nem szakadtak. valaki valami tippet segítséget tudna adni..... Előre is köszönöm=) :/[/OFF][/sub]
(#) geriahegyro hozzászólása Okt 14, 2011 /

Sziasztok!
megvettem a DIY-001-et (hobbi elektronikának a Do It Yourself-je), és azonbelül van a HEKIT-003(fényeffekt).
Amikor szépen összeraktam, összeforrasztottam, majd jött volna a teszt üzem, látom hogy nincs hozzá vezeték.
Ok gondoltam h a három hangú szirénánál( HEKIT-218) jó lesz ami ottt van, viszont annak más elem( nem AA-s, hanem aminek egy oldalon van a két pólusa) kell.

A kérdés: Nekem hiányos a csomagom? ha nem, akkor mit kell csinálnom hogy működésre bírjam az adott dolgokkal (kaptam 3 AA elemet és hozzá tartót), vagy nélkül/mit kell vennem még?

Előre is köszönöm a válasz-t(-okat)
(#) gammabuta válasza geriahegyro hozzászólására (») Okt 14, 2011 /

Szia, én is kezdő vagyok, de megnéztem a PDF-jét, remélem ez az:
Bővebben: Link

Ott azt irják 4.5Voltról megy azaz 3db AA vagy AAA ceruzaelem kell neki.
Ha kaptál ilyen elemeket és van hozzá elemtartód is azon kell legyen vezeték is egy fekete és egy piros.

A nyák-on viszont van jelölés hogy PWR mellette egy plusz jel, szerintem az elemtartő piros vezetékét forraszd a plusz-al jelzetthez, a feketét a PWR-el jelzetthez és tegyél bele elemeket akkor kéne működjön.
üdv,
GB.
(#) geriahegyro válasza gammabuta hozzászólására (») Okt 14, 2011 /

igen a PDF okés, a 4,5 V is, illetve a bekötés is, csak vezeték nm járt hozzá :O

így innét már tudom. köszi a segítségedet.
(#) gammabuta válasza geriahegyro hozzászólására (») Okt 14, 2011 /

Nagyon szivesen, remélem jót mondtam
Én hangfalkábelt szoktam venni ilyen vezetékek pótlására, az olcsó (30-40Ft/métertől már jókat lehet veni) és van piros fekete színű eres, könnyű ilyen gyengeáramű tápvezetékeket gyártanibelőle, illetve RCA dugó és aljzattal szoktam szétszedhetővé toldozhatóvá tenni, ha máshoz is akarom használni a tápot.
(#) Kovadam hozzászólása Okt 14, 2011 /

Olyat hogy lehet csinálni hogy a lámpa tapsra felkapcsoljon két tapsra pedig le? Köszi előre is
Van valakinek terve,kapcsolási rajza?
(#) zolika60 válasza Kovadam hozzászólására (») Okt 14, 2011 /

Itt nézz szét:Bővebben: Link A kis fényképező ikonra kattintva kilistázza a képeket a topicban a kereső. Így könnyen megtalálhatod a neked szükséges kapcsolást.
(#) geriahegyro válasza gammabuta hozzászólására (») Okt 14, 2011 /

a dolog tökéletesen működik, főleg h kb 500m hangfal kábel van itthon xD. a dolog nagyon jól megy köszi^^.
(#) proli007 válasza Kovadam hozzászólására (») Okt 14, 2011 /

Hello!
Itt van, de fordított logikával működik. Két tapsra be, egyre ki. Hogy minden zörejre ne kapcsoljon be, mert az este kellemetlenebb, mint ha kikapcsol.
üdv! proli007
(#) sanykaraj hozzászólása Okt 14, 2011 /

Üdv az a kérdésem hogyezt azic kel vagy nem kel programozni ha akarok vele valamit kezdeni
Következő: »»   1473 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem