Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1876 / 3986
(#) proli007 válasza Davidd hozzászólására (») Dec 13, 2012 /

Hello!
Na ugye, hogy még is Elektret! Alapvetően bármelyik erősítő jó hozzá, csak a mikrofont a tápból, pld. egy 4,7kohm-al meg kell táplálni. Ebben belül egy Fet van, aminek a munkaellenállása ez az ellenállás. Erről veszed le a hangfrekis jelet. Egy kondinak is kel az erősítő bemenetéén lenni, mert a mikrofon kimenetén, természetesen nem csak hang, hanem egyenfeszültség is van. Azt le kell választani. De Vicsys is most készített egyet, próbáld meg azt.
üdv! proli007
(#) Davidd válasza proli007 hozzászólására (») Dec 13, 2012 /

Lennel szíves belinkelni melykrol is esik szó? A kondiz azt gondoltam hogy szükségem lesz rá.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2012

Hello!
Azt hiszem itt a "A nagyérzékenységű..." áramkört készítette el.
üdv! proli007

Köszönöm!Megtaláltam, ahogyan a leírásban láttam megy 3.3V rol, van egy jó kis step down konverterem megvan mire fogom használni. S meg egyszerűbb is mint a másik előerősítő fokozat,meg kisebb hely.

Hello! Én egy mikrofonerősítőben nem zajonganék "kapcsolóüzemű vacakokkal".. üdv! proli007

Akkor sima stab kocka elég neki a 100mA 79L05. Mar a panelt tervezem. Az ilyen kondinak mennyi a lábtávolsága, mekkora nagyságú kondi lábtávolságának felel meg sprintlayoutban nem-e tudod?

Hello!
Nem tudom mekkora feszültségről szeretnéd működtetni, de szerintem nem kell ennek semmi. 3..9V-al ugyan úgy fog működni.. De ez olyan, mint egy áramgenerátor, vagy is szinte állandó lesz az áramfelvétele. Azaz egy mezei soros ellenállás is megfelel "tápgyanánt".
Honnan tudnám milyen kodid van/lesz? Nézd meg az adatlapot, mondjuk itt a He-n. De először alkatrészeket veszünk, aztán nyákot tervezünk hozzá..
üdv! proli007

A kondit úgy értettem hogy egy bizonyos nagyságú kondinak akkora a lábtávolsága mint a mikrofonnak. Elkészítettem a nyaktervet esetleg ha lennel szíves átnézni,tudom más topik lenne, de csak ehhez tartozik. Stabilizált tápot kap, mert a bemenő feszültség hol felmegy 16V-ig hol leesik 14V-ra, meg persze sok is lenne mar neki. Meg azt szeretnem kérdezni, hogyan lehet az érzékenységet állítani mely ellenállás cseréjével?

Preamp.lay

Hello!
Jó ez, csak néz utána a 78L05 bekötésének, mert én nem így ismerem, de lehet típusfüggő is.
(Amúgy nem szeretem, ha valaki cset oldalnak használja a topikot. A nyák ellenőrzéshez is van külön topik..)
üdv! proli07
(#) jocka0012 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 13, 2012 /

értem , köszönöm a választ !
(#) jocka0012 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 13, 2012 /

Már csak annyi lenne a kérdésem , hogy érthető ez a 100kohmos ellenállás az órajel és a bemenet közé , de azt nem értem , hogy néztem olyan kapcsolásokat aminél 555 ös ic adta az órajelet és ott nem volt ilyen ellenállás az 555 ös órajele és a gnd között , oda miért nem kell ?pl ennel sincs
(#) Delinsky hozzászólása Dec 13, 2012 /

Színjátszó csoportunk kapott egy régi dimmert és egy szintén régi szabályzó pultot. Az a problémánk, hogy nem a most divatos DMX csatlakozó van rajtuk, hanem egy olyan dugó, mint a monitorcsatlakozó. Illetve nincs hozzájuk zsinór, és nem tudom, hogy ez ugyanez-e mint a monitorcsatlakozó. Mert akkor nincs semmi baj, azt használunk hozzájuk, de ha nem, akkor mit lehet használni? Ha valaki tud segíteni, kérem segítsen.
(#) proli007 válasza jocka0012 hozzászólására (») Dec 13, 2012 / 1

Hello!
Mert ha egy olyan kimenet hajtja meg a bementet mi CMOS - TotemPole az nem nyitott kollektoros vagy TriState, akkor az fel és le is tudja húzni a bemenetet. Ott nincs határozatlan logikai helyzet. Mindig zárja a kimenetet vagy a Vdd-re, vagy a GND-re.
Egy kapcsoló, csak egy irányba zár. Vagy L, vagy H szintet és "szakadást" tud adni. Ha váltókapcsoló lenne, akkor is gond lenne, mert míg "repül az érintkező" addig a bemenet sehova sincs kötve.
Egy példa, ha a nyomógomba GND-n van. Ha a tápon, ugyan ez, csak meg kell mindent fordítani.
üdv! proli007
(#) zolika60 válasza Delinsky hozzászólására (») Dec 14, 2012 /

Tedd fel a csatlakozó képét, mert akkor könnyebb kitalálni mi is az.
(#) jocka0012 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 14, 2012 /

Köszönöm a választ !
(#) nedudgi válasza Sorby hozzászólására (») Dec 14, 2012 /

1-1 LEDet fordítva köss párhuzamosan, akkor gond nélkül használhatod váltóáramról. Ebben az esetben inkább 10 mA körül válassz áramot, figyelembe véve, hogy a csúcsérték magasabb, mint az effektív érték. Ilyen világításhoz elegendő a kisebb áram.
(#) G-man hozzászólása Dec 14, 2012 /

Adott a következő kapcsolás. A gond csak, az, hogy nem sorba villognak a ledek, hanem össze-vissza, kb úgy hogy
1.) eset: világít 1. 5.
2.) eset: világít 2. 5.
3.) eset: világít 3. 2. 5.
4.) eset: világít 1. 3. 4. 5.
5.) eset: világít 2. 4. 5.

Tehát az 5. folyamatosan világít mindig. Én tranzisztorra gyanakszom. Cseréltem az 5. tranyót (jobbszélső) de még mindig ugyanaz.
Mi a gond?

Azt szeretném még kérdezni ,hogy ha a reset bemenetre is akarok egy gombot kötni akkor ott ugyanúgy kell a 100nF-es kondenzátor?
(#) Tarbur hozzászólása Dec 14, 2012 /

Sziasztok!
Tudnátok segíteni, hogy egy autó akku töltő fogyasztását hogyan lehetne kiszámolni? Egy mezei 6A-es töltőről van szó, ami kb 7-8 órán keresztül töltené az autó akkumulátorát. Azt szeretném kiszámolni hogy ez idő alatt mennyi áramot használ el a töltő, azaz mennyivel dobja meg a villanyszámlát.
Köszönöm előre is.
(#) mate_x válasza Tarbur hozzászólására (») Dec 14, 2012 /

Szia!

Egyszerűség kedvéért vegyük úgy, hogy folyamatosan 12 V mellett 6 A áram folyik. Tegyük fel, hogy a hatásfoka a töltőnek 50%. Ez azt jelenti, hogy 12*6 = 72 W a hasznos teljesítmény, az összes pedig kerekítve 150 W. 8 óra használat mellet ez 1,2 kWh. Úgy tudom, hogy 1 kWh kb. 45 Ft-ba kerül, szóval max. 54 Ft-tal lesz több a számlád

Üdv, mate_x
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2012
(#) pucuka válasza Tarbur hozzászólására (») Dec 14, 2012 /

Mennyi töltést kell egy akkuba beletölteni, hogy fel legyen töltve?
Ha van egy 12 V -os 55 Aó -s akkumlátor, az ugyebár 12 * 55 = 660 Wó energiát tárol. Ahhoz hogy fel legyen töltve, a hatásfok miatt 10 % -al több energiát kell beletáplálni, plusz a töltőnek is van hatásfoka. Tehát nagyjjából mondhatjuk, hogy egy ilyen akkumlátor feltöltésére nagyjából 1,1 kW energiát használhatunk fel, feltételezve hogy az akkumlátor teljesen üres, és 10 % -al többet töltünk az akkumlátorba, és a töltő hatásfoka 50 %
Ez persze csak becslés, de egy valódi töltés esetén mérhetőek is.
(#) Tarbur hozzászólása Dec 14, 2012 /

@ mate_x
@ pucuka

Nagyon köszönöm mindkettőtöknek a gyors választ!
Az akku 45Ah-s, a töltő hatásfokáról nem tudok semmit. Nem teljesen üres az akku, de jól jön neki egy kis delej, elég nehezen indít ebben az időben.
Panellakóként a tárolóban lenne jó töltenem az akkut, így a közösből kellene vételeznem erre az időre az áramot, amit a felmerülő költségek miatt sajnos nem egyszerű elfogadtatni a kedves lakóközösség némely tagjával. A szellőzés megoldott, minden körülmény optimális lenne a töltéshez ha el tudnék számolni a költséggel. Ezért volt szükségem az infóra. Bőven elegendő a becslés, úgyis vastagon felfelé fogok kerekíteni, pláne akkor ha ilyen kaliberű összegekről van szó. Mégegyszer nagyon köszönöm!
(#) pucuka válasza Tarbur hozzászólására (») Dec 14, 2012 /

Hasonló helyzetben vagyok én is. Mindenesetre lehet kapni nem túl drágán kis fogyasztásmérőt, és akkor nincs vita. (az emberek soha nincsenek tisztában a nagyságrendekkel, és könnyen minősítenek)
Én beszereznék egy ilyet: Bővebben: Link
(#) Tarbur válasza pucuka hozzászólására (») Dec 14, 2012 /

Igen, azt hiszem ez lenne a legtisztább. Szert teszek egy ilyenre. Köszönöm!
(#) Delinsky válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 14, 2012 /

Most be van zárva a művház, de amint tudom lefényképezem és küldöm. Köszönöm előre is a választ.
(#) proli007 válasza jocka0012 hozzászólására (») Dec 14, 2012 /

Hello!
Ott elvileg nem lenne szükséges, mert teljesen mindegy, hányszor törlődik a számláló, ha megnyomod a gombot. Már az elsőre is nullán fog állni.
De ha a nyomógomb vezetékek kicsit hosszabbak, akkor érdemes kondit tenni, két okból is. Hogy táp bekapcsoláskor is ebből az állapotból induljon a számlálás, és hogy ne szedjen össze zavart ami esetleg számlálás közben törli a számlálót.
üdv! proli007
(#) vladcepes hozzászólása Dec 14, 2012 /

Sziasztok!
Nem tudom hova tudnám ezt a kérdést beírni. Szeretnék készíteni egy órát,(faliórát) a számokat kivágnám és a számokhoz hátulról tennék egy-egy ledet,(minden számhoz egy led.) De milyen kis elektronikával lehetne azt megoldani, hogy amikor a kismutató, amelyik számhoz ér akkor az világítson abban az órában, tehát mindig csak az a szám világítson ahol a kis mutató van, következő órában a következő. A válaszokat előre is köszönöm. Üdv.
UI: Mondjuk még jobb lenne az hogyha az adott szám (pl 9) pirosan világítana a többi meg pl:kék.
(#) tshiky hozzászólása Dec 14, 2012 /

Sziasztok!
Hátha tud valaki nekem segíteni. TAIYO 93-R ic-hez keresek datasheet-et, de nem találok sehol. Valaki tud róla valamit? A problémám a következő: adott egy távirányítós autó. Minden működik rajta, megy, kanyarodik, de van egy funkciója (a teteje felnyílik, amit egy motor csinál) amibe nem tudok életet lehelni. Az ic egyik kimenete egy ellenálláson keresztül csatlakozik egy tranzisztor bázisára, a tranzisztor emittere +tápon van, a collector a motoron. A motor másik fele testen. Ha a tranzisztor bázisára tápot adok, akkor kinyit (motor működik), szal az jó, ellenellás jó, csak az icvel lehet valami. Valakinek hasznos ötlet vagy info? Előre is köszönöm.
üdv: tshiky

Értem , de akkor az ellenállás is szükséges igaz?
(#) proli007 válasza jocka0012 hozzászólására (») Dec 14, 2012 / 1

Helo! Ellenállás mindig kell ha kapcsoló, vagy nyitott kollektor kapcsol egy bementet. üdv! proli007
Következő: »»   1876 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem