Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1898 / 3968
(#) zolika60 válasza Rafael hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
A sárgaréz is jó.
(#) Isti29 hozzászólása Jan 8, 2013 /
 
Sziasztok!

12V-os tápnak számítógép tápegységet használok. Egyelőre ledet, és kis teljesítményű dolgokat vezérlek. A későbbiekben több motort szeretnék vezérelni 12V-ról, autóakkumulátorról.
Lehet, hogy buta kérdés, de azon gondolkodtam, hogy használhatok-e "normál" alkatrészeket. Mondjuk, ha van egy 10K ellenállásom, ami fizikai méreteit tekintve egy kis egy centis cucc, az nem döglik meg, ha akksira kötöm? Speckó dolgokat használnak ilyenkor, mondjuk nagyobb méretűeket, vagy minden ugyan az?
(#) Rafael válasza ColT hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Igen meglett a cikk! Lehet, hogy ebből ma már nem lesz hűtés. Az 5 forint van a GPU-n és felette az egyforint vagy fordítva? Mert ez tűnik logikusnak, de a képekből sem derül ki számomra.
A gond az, hogy van egy ugyanakkora vájat (mélyedés) a GPU hűtőn, mint maga a processzor, azaz pont belepasszol. Az 1 forintos pedig egy kicsit nagyobb, tehát nem fekszik fel, mert nem fér bele abba a mélyedésbe. Amúgy ide nem használtak gyárilag pasztát, a CPU-nál pedig meg van keményedve a trutyi, a chipset-en meg "3mm-es gumipárna" a hűtés. Mivel távolítsam el a megkötött szürke pasztát, mert körülötte van az a sötét négyzet alakú talán ragasztóanyag.(Vegyem le és később tegyem vissza?)
A sárgaréz kivágással; meg az 1 forintossal is lenne munka. Szerintetek melyik legyen, esetleg más lehetőség?
(#) ColT válasza Rafael hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
A megkötött paszta lejön papírzsepivel a prociról.
A procinál nem nagyon kell a réz, mert ott a CPU vagy GPU mag és a hűtőfelület érintkezik, közé vékonyan paszta, és csók.

A ragasztóanyag maradjon csak. A gumi párnát kell helyettesítened fémmel. Persze, lesz vele munka, ne várd, hogy nem Dolgozd méretre a fémet, amit a hűtés és a chip közé akarsz, és polírozd le. Mivel ez nem nyomódik, mint a gumi, pontosan olyan vastagnak kell lennie, mint a hűtő és a chip közti résnek.
És erre is kell friss paszta, vékonyan.
(#) Rainbow15 hozzászólása Jan 8, 2013 /
 
Sziasztok
Egy gyűrű alakú zárt vasmagra N=1000 menetű tekercset helyezünk.
A gyűrű közepes sugara R=16cm, keresztmetszete A=1cm2
Mekkora a tekercsben létrejövő fluxus I=1A hatására?

Fluxus=B*A
B=u0*ur*H

A "H"-t hogyan számolom ki? H=I/2 pí R?

Köszönöm
(#) gkari válasza Rainbow15 hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Mellékletek.
(#) dbase hozzászólása Jan 8, 2013 /
 
Keresem azt a témát, ahol műveleti erősítős és egyenáramú jelet erősít fel. Szó szerint 10mV környéki jelet hőelemét, és lm35 IC 500mV körüli jelét kb 5V ra. Melyik témában kérjek tanácsot?
Kösz
(#) proli007 válasza dbase hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Hello!
" Cipőt, a cipőboltban.." Mondjuk a műveleti erősítőknél. De legjobb egyből az adatlapot nézni. Offset és Offset drift ne legyen összemérhető a mérendő jellel. Valamint a tápellátást is figyelembe kell venni. (Szimmetrikus, vagy Rail-to-Rail) stb.
üdv! proli007
(#) vladcepes hozzászólása Jan 8, 2013 /
 
Sziasztok! Kérdezni szeretném hogy múltkor hidrogén-peroxid+sósav oldattal marattam,és ezt majd beleraktam egy kis üvegbe majd kint teraszon szekrénybe. Múltkori maratás kb 3 percig tartott ,most 11 perce van benne a nyák de még semmi. Az oldat ment tönkre?,vagy hidegből most behozva először meg kellett volna melegednie? Na meg a másik kérdésem hogy mikor kinyitottam az üveget gázképződés jött ki . Ez így helyes? így összekutyulva lehet még tárolni következő maratásig? Válaszokat előre is köszöntem.Üdv.
(#) Addye hozzászólása Jan 8, 2013 /
 
Sziasztok!

Lenne egy egész kezdő kérdésem. Van egy 10V 1A (12VA) feliratú adapterem. Ennél a jelzésnél gondolom 10V a leadott feszültség, viszont a 12VA az mit jelent pontosan?

Egy másik kérdés, hogy szerintetek mennyire lehetséges egy 12V-os villanymotorból nyákfúrót készíteni? Nem igazán kellene sok használatra, csak pár lyukat kifúrni egy lapon. Valami ilyenre gondoltam, csak nagyobb teljesítményű motorral.
(#) proli007 válasza Addye hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Hello!
A 10V 1A várhatóan a kimeneti feszültsége és a maximális terhelhetősége. A 12VA a teljesítmény felvétele a hálózatból. Azért nem Watt, mert a trafó miatt induktív jellegű terhelést jelent a hálózat felé. (Vagy is a hálózati feszültség nincs fázisban a felvett árammal, hanem szöget zár be.)
Nyugodtan készíthetsz panelfúrót, ha a befogó patront le tudod gyártani.
üdv! proli007
(#) Addye válasza proli007 hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Köszönöm a gyors választ! A patron nem probléma, már vannak terveim rá

Azt had kérdezzem meg, hogy a "a hálózati feszültség nincs fázisban a felvett árammal, hanem szöget zár be" írásodnál a "szöget zár be" mit jelent pontosan?
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
(#) mps válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Szia! A hidrogén-peroxid lebomlik. Nem tárolható ha már bekeverted. Szóval csak annyit csinálj ami hirtelen kell.
(#) szucsip válasza Addye hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Hello!

Nem lefölözni akarom proli007 -et, pusztán az ügymenetet gyorsítani.
Ha szinuszos váltakozó feszültséget és váltakozó áramot koordináta rendszerben ábrázolod az idő függvényében, akkor két szinuszhullámot rajzolsz, amik lehetnek egyforma "nagyságúak" vagy eltérő nagyságúak, de a csúcsértéküket, 0 átmenetüket, +1/2 -ed részüket stb stb egyszerre érik el. (Ez van ohmos fogyasztónál) Tehát az áram értéke (A) minden pillanatban a feszültség értékének valamekkora része (V).

Ha a feszültség az áramhoz képest szöget zár be, akkor az ábrázolásnál nem esnek egybe a csúcspontok, az egyik késik a másikhoz képest. Ha ideális induktivitásról van szó, akkor az áramfüggvényhez (szinusszal ábrázolva) -cos feszültségfüggvény tartozik. Tehát a fázisszög ebben az esetben 90° (úgy is értelmezheted, hogy az egyik szinusz 5ms -ot késik a másikhoz képest a hálózati frekvencián)

A transzformátor se nem ideális induktivitás sem pedig ohmos fogyasztó. Valahol a kettő között van. Tehát a kapcsain mérhető feszültség és a primer oldalon átfolyó áram között van valamekkora fázisszög.
(#) vladcepes válasza mps hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Szia! Köszi a választ. Ehhez a megmaradt cucchoz(kb 2dl) raktam még hozzá egy kupak hidrogén-peroxid-ot és már mindjárt más volt,persze kissé megmelegítettem a cuccot radiátoron. Gondolom közrejátszott az is hogy most hoztam be a +2°C szekrényből. Üdv.
(#) gyulank hozzászólása Jan 9, 2013 /
 
Sziasztok! Ha fűteni akarok hálózati feszültségről, akkor hogy kell méretezni az ellenállást?
Az oké, hogy ha 5W-ot akarok, akkor 5W/240V~21mA; 240V/21mA~11k ohm, de biztos elég 5W-ra az 5W-os? Arra gondoltam, hogy ha felmelegszik, lehet más lesz az ellenállása, és nem bírja, viszont 5W hő az 5W hő. Inkább rákérdezek.
(#) Wuti91 hozzászólása Jan 9, 2013 /
 
Hali!
Olyan LED-es szakadásvizsgálót szeretnék csinálni, ami a nagyobb egyenáramot (12V, 24V) és a váltóáramot (230V) is jelzi. A problémám az, hogy nem tudom mi kell hozzá (milyen ellenállás, dióda stb.), mert már csináltam egy egyszerűt amiben egy LED és egy ellenállás van de az csak a 3V-ot mutatja. Szóval segítség kellene, hogy miből mennyi és milyen kellene, és egy kis érthető magyarázat hozzá, mert még kezdő vagyok. Előre is köszönöm!!
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Szia!
Használj 10W-os ellenállást és akkor nem lesz gond a túlterheléssel.
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Az előbb néztem az árakat. 10db 1,2k ohm 1W 100Ft, 0,6W-osokból 40Ft, 1db 10W-os 11k-s kb. 600 Ft. Azért érdekelne, hogy elég, ha az 5%-os ellenállást 5% ellenállással növelem, ha a névleges, és szükséges teljesítmény egyenlő? Pl. 5W kell, akkor 11 helyett 12k ohm 5W ellenállást használnék, hogy kb. 5%-al kevesebbet adjon le 5W-nál, akkor már biztos bírná az ellenállás? Mert akkor 40Ft-ból még túl is lenne méretezve.
(#) tibistor válasza Addye hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
A motorral kapcsolatos kérdésedre is válaszolva, természetesen lehet 12V-os motorral nyákot fúrni, de a teljesítménye elég kell legyen a fúróhegy panelben történő hajtásához. Erre konkrét wattszámot mondani én nem tudok, de nekem egy gépkocsi ablaktörlő motorja forgatja flexibilis tengely végén a patronban lévő fúróhegyet. Már nem tudom milyen típusú autóhoz való, de gondolom mindegyik képes leadni a fúráshoz tartozó nyomatékot. Az enyém erőlködés nélkül fúrja a panelt.
Ablaktörlő motort+ flexibilis tengelyt könnyen beszerezhetsz pl. autóbontóban.
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Miért nem bíznád egy 10W-os ellenállásra a fűtést? Nem kellene ellenállásokat összepakolgatni, meg a nagywattos ellenállásnak a feszültségtűrése is nagyobb, mint a kis körömpiszkoké. Üzembiztosabb, praktikusabb felépítésű fűtést kapnál így.
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Mert tizenvalahányszor drágább. 24V-ot csak elbírnak tán. Amúgy mitől lesz nagywattos? Nem attól, hogy kockába van, és nagyobb a felülete? Lehet betonba, vagy gipszbe öntve jobban bírnák?
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Eddig 240V-ról volt szó, nem 24-ről. Úgy lesz nagywattos egy ellenállás, hogy az ellenálló réteg felületét megnövelik vagy huzalból készítik el az ellenállást, ami eleve strapabíróbb és szépen feltekerhető egy kerámia hordozóra.
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Mert ha 10 ellenállást sorbakötök, 1 ellenálláson 24V lesz.
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Jó, ha nem probléma a kényelmetlen kivitel, akkor kösd őket sorba.
(#) hibbantpasi válasza Addye hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Szia!

12V-os motorbol teljesen jo lehet egy auto ablakmoso motor is nyakfurashoz (a Proxxon minimotba pl. passzol az oreg VW Golf ablakmoso motorja) Kerdes, hogyan tudod a furo befogasat megoldani, lehet dragabb lesz a vegen, mint egy olcso bolti gep.
En egy 230V -os 130 W-os olcso multigepet hasznalok, Proxxon tokmannyal cca. 5000 HµF-bol.
Elnezest az ekezetek miatt, angol kolcsonlaptoprol irok epp.

udv:hp
(#) neogeo2 válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Szia! Ha elfogadsz egy jó tanácsot, akkor ezt a maratást még a legnagyobb hidegben is inkább kint a szabadban végezd. Maratáskor nagyon veszélyes mérgező gázok szabadulnak fel! Ezek belégzése maradandó egészségkárosodást okoz! Ezt komolyan kell venni!
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2013
(#) Gabó válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Igen a hidrogén peroxid lebomlik, és hidegen is lassú. Én elteszem a maradékot, és amikor kell öntök hozzá egy kevés cuccot, és újra üzemképes. Én elő szoktam melegíteni mikróba, de csak ilyen 10mpre! ENNÉL TÖBBRE NE MERT GÁZ KÉPZŐDIK ÉS PEZSEG, tehát tegyél rá valamit ami felfogja a kipezsgést! És persze amit melegítek az cirka 4deci. Tehát ilyen 1-2 decit még kevesebb ideig lehet melegíteni.
(#) sanykaraj hozzászólása Jan 9, 2013 /
 
Üdv van-e olyan kapcsolás ami figyeli egy 3.7V is li-po aksi feszültségét és ennek megfelelően 2 vagy 3 ledel vissza is jelez felém?
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
De elég az 5%-os ellenállást 5%-al túlméretezni? Vagy mennyivel ajánlott? Mert az 5% normál állapotba értendő. Ha felmelegszik nem tudom mennyit változik.
Következő: »»   1898 / 3968
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem