Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1911 / 3991
(#) gyulank válasza Samus1989 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Ezzel még mindig csak annyit érsz el, hogy egy vezeték jön a konnektortól, és egyszerre húzod ki, illetve dugod be a 2 eszközt. Ami ugyanannyi, mintha egy plusz hosszabbítóba lenne dugva a 2 eszköz, vagy mintha egy konnektorba dugható elosztóba.
(#) pilufika hozzászólása Jan 27, 2013 /

Sziasztok!

Keresek ***
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2013
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Jan 27, 2013 /

Idézet:
„Sziasztok!
Hogy oldhatom meg azt,hogy egy 3 állású kapcsolóval irányítsam egy motor forgási irányát?Van egy ilyen kapcsolóm 5 kivezetéssel. Az elképzelés a következő:Ha jobbra fordítom a kapcsolót,a motor jobbra, ha balra akkor az balra forog,ha pedig középre állítom akkor meg sem mozdul.
Hogy oldhatom meg ezt?”

Idézet:
„A felső-alsóra megy a motor, a középsőre a pozitív, és a két közöttire, a negatív.”

Sajnos nem sikerült megoldani...
Egyéb ötlet?

(csatolok 2 képet a kapcsolóról)
(#) Kovabe válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Szia
Probáld ki a középsöre a motor, az also pl bal pozitiv jobb negativ, a fölsö pedig forditva. igy biztosan kell müködnie.
(#) Tranzisztor mester válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Bocs,hogy ilyen sügér vagyok, de eltudnád magyarázni részletesebben?
(#) Szirty válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Helló Tranzisztor mester!

Idézet:
„Hogy oldhatom meg azt, hogy egy 3 állású kapcsolóval irányítsam egy motor forgási irányát?”

Véleményed szerint lényeges-e tudni a válaszhoz azt, hogy milyen motor? aszinkron, szénkefés, szinkron, egy fázisú, 3 fázisó?
Lényeges-e tudni, hogy az kapcsoló (amiről képet is küldtél) melyik állásban hogyan kapcsol?
(#) yankoo válasza Samus1989 hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Szia. Szerintem jobban jársz, ha a meglévő trafókat egybeépíted a dobozba a routerrel és a modemmel. Ha másik trafót használsz akkor az 1A terhelhetőségű 78XX-es stab ic-k nagyon fognak melegedni és nagy borda kell rá ami megint csak helyet foglal. A dobozra tudsz szerelni kis billenőkapcsolót, amivel a két kisfeszültséget meg tudod szakítani és így lehet kapcsolni a 9,12 Voltot külön külön. Hűtés mindenképpen kell, mert ezek a sz.r routerek meg modemek nagyon melegszenek, nem is tudom melyik típus az ami normál hőfokon üzemel...
(#) ColT válasza yankoo hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

TP-Link 740, 740... És óccó...
A D-Link és SMC cuccok melegszenek nagyon.
(#) DRAWS hozzászólása Jan 27, 2013 /

Sziasztok! BF256 mivel helyettesíthető?

http://www.hestore.hu/files/bf256b.pdf
(#) kadarist válasza DRAWS hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Szia!
Néhány helyettesítő: Bővebben: Link. Mibe kellene ez a jFET?
(#) kkornell hozzászólása Jan 27, 2013 /

Sziasztok!
Segítséget kérnék tőletek. Terveztem egy segédtápot, toroid trafóhoz.2x12V-os. De nekem 4x12V-ra lenne szükségem. Egy készülő labortápegység segédberendezéseihez kell. Megnéznétek, hogy így használható lesz az áramkör?
Köszi.
(#) proli007 válasza kkornell hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Hello! Jól néz ki, de így ez nem négy független segédtáp.csak 2*2.. üdv! proli007
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

BF256-al vigyázni kell, mert ha az emlékeim nem csalnak (vagy keverem a BF246-al?), akkor hol JFet, hol bipoláris tranzisztor a rajzokon

Arra még nem jöttem rá, hogy a kavarodás oka.
(#) CIROKL válasza DRAWS hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Nem kell helyettesíteni hisz kapható és egy vagyonba kerül !
Bővebben: Link
(#) DRAWS válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Tudom, hogy nem drága, csak nincs itthon.
(#) DRAWS válasza kadarist hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Szia! Egy LM317-en alapuló 1,5 Amperes labortápba kell.

Rajzot mutass! Egy jFET nem szokott tápban lenni.

Úgy látszik mégis FET-es megoldásról van szó. Van otthon valamilyen jFET-ed? BF245, BF246?

Nem tudom, utána kellene nézni, de ma már nem megy.
(#) pucuka válasza DRAWS hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Persze, egy áramgenerátor, a stab diódáknak. Szerintem bármelyik N csatornás JFET jó
(#) kérdező hozzászólása Jan 27, 2013 /

Sziasztok!
Bocsánat az óvodás kérdésért, de kaptam egy feladatot, ahol 5 ellenállás szerepel, de nem tudom, hogy hogyan kell kiszámolni a beillesztett rajzon levő rendszer eredő ellenállását, pedig jó számoló vagyok általában.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2013
(#) kistee válasza kérdező hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Csillag-háromszög átalakítással próbálkoznék.
(#) reloop válasza kérdező hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Könnyen megoldhatod, ha elgondolkozol azon, folyik-e áram a 10 ohm ellenálláson
(#) kkornell válasza proli007 hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Szia! Értem.....sajnos csak 2x12V-os a trafó, ezek szerint akkor elég volna csak 2 stabilizált feszültséget elő állítani, és azt ketté osztani? Ventilátornak és vezérlésének gondoltam 1-1 "csatornát, valamint a két mérő műszer tápellátását kellene megoldanom. Amik nem lehetnek közös tápon. Esetleg van erre valami jó megoldás az adott 2x12V-al?
(#) Kovabe hozzászólása Jan 27, 2013 /

Sziasztok
Szeretnék csinálni egy sztatikus porfestö egységet de ez a töltés dolog kicsit magas. Van valakinek tapasztalata vagy ötlete hogy hogyan lehet ezt kivitelezni?
(#) vladcepes hozzászólása Jan 27, 2013 /

Sziasztok! Köszönöm a válaszokat a billentyűzettel kapcsolatosan. Üdv.
(#) bancsi15 hozzászólása Jan 27, 2013 /

Sziasztok!

Kicseréltem a kocsiban egy világítás visszajelző kis csipogót, mert mert, már elnémult az évek alatt. Szétszedtem és a mellékelt kapcsolást tartalmazta.
Két dolgot nem értek és ebben kérnék kis eligazítást. 1.Nagyjából megértettem a kapcsolást, de a C1 kondinak mi a szerepe? 2. Mi értelme van annak, hogy a zümmer fordítva van bekötve? A zümmeren jelölt pozitív oldal a negatív részre van forrasztva.
Köszönöm az útbaigazítást!

züm.JPG

(#) kadarist válasza bancsi15 hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Szia!
Ez így ahogy van egy komplementer tranzisztoros astabil multivibrátor és a kis hangszórót pedig lehet, hogy véletlenül kötötték be fordítva.
(#) bancsi15 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 28, 2013 /

Á, értem. Gyanús volt nekem is, hogy fordítva kötötték be.
Köszönöm szépen!
Következő: »»   1911 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem