Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2116 / 3990
(#) granpa válasza kokimy hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Ja, ja. Ill.: Ube-Uki* I.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2013
(#) proli007 válasza kokimy hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Hello! Igen ha a Drop alatt, nem a katalógus adatot érted, hanem a stabi bemeneti és kimeneti oldala közötti feszültség különbséget. üdv!
(#) blackdog válasza kokimy hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

(Ube-Uki)*It = Elfűtendő teljesítmény.
Vagyis, ha a transzformátor 15,5 VAC ad az kb. 22VDC. Így 22-12=10VDC. (It) legyen a max áram ami 1,5A. 10*1,5=15W. Ezt fűti el az IC.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2013
(#) blackdog válasza granpa hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

[off]Az Ube-Uki*I nem helyes. (Ube-Uki)*I már inkább.
(#) kokimy válasza proli007 hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Drpon a katalógus adatot értettem, vagy néztem. De akkor az a drop az micsoda?
(#) granpa válasza blackdog hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Elnézést, kimaradt a zárójel, de már nem tudtam módosítani.
(#) cross51 válasza kokimy hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Az a feszültség ami nem az átalakítás miatt esik hanem a belső áramkör miatt ez a 78asoknal 3-4V én ezért nem használom.
(#) granpa válasza kokimy hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

A 'drop' ez esetben az a minimális feszültség különbség (Ube>Uki), amivel már tud stabilizálni (működni) az IC.
(#) kokimy válasza cross51 hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Akkor mit használsz helyette?
(#) cross51 válasza kokimy hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Lm1117 vagy ha kisseb áram kell mcp1703 mcp1702 szerintem a 78 asnak leáldozott mert azt ttl áramkör a 1703 és a 1702 meg magas frekin kapcsolgat egy fetet ami megszagatja a bemenő feszültséget és így 300mV a max feszültség ami esik rajta.
(#) Electricboy hozzászólása Szept 21, 2013 /

Folyamatban van egy erősítő építése a dobozolásnál tartok, fa dobozos lesz fém-lemez tetővel a hűtőborda egy része is kint lesz a dobozból, a kérdés az hogy a fém részeket, tető, borda csatlakoztassam e a védőföldeléshez? Mondjuk elég nagy hibának kell lenni ahhoz hogy véletlenül feszültség alá kerüljenek az említett részek, de azért mindenre szeretnék odafigyelni.
(#) blackdog válasza cross51 hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Amiket linkeltél egyik sem működik (Ube) 20 VDC felett. És nem is furat szereltek. Aki kérdezett a disszipáció iránt érdeklődött először.
78xx még jó darabig lesz. Csak hűteni kell.
(#) kérdező hozzászólása Szept 21, 2013 /

Sziasztok!
Ha egyutas egyenirányitást alkalmazok 220-230V esetén, akkor mekkora pufferkondit tegyek be ahoz, hogy a lehető legkisebb legyen a brummfeszültség? Max. 0,5-0,7A-es terhelésre számítok, de ennél rendszerint sokkal kisebb lesz.
(#) kérdező válasza Electricboy hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Trafós tápja van az erősítőnek? Biztonsági transzformátor, kettős szigetelés esetén nem szokás földelést alkalmazni.
(#) usane válasza blackdog hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Az a 1117 meg társai jó lehet a uC és egyéb kis fogyasztású cuccokba, de szerintem is messze még a 78xx alkonya.
(#) Electricboy válasza kérdező hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Toroid trafós az erősítő ez esetben mi a teendő?
(#) cross51 válasza blackdog hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Csak ha utána nézel egy kicsit a mai Intel processzorok meg a Microchip cég által gyártott mikróvezérlők CMOS technológián futnak és egyre a kisebb fogyasztás kisebb feszültség felé haladnak azért használom ezeket. Meg ma a TTL a kezdő elektronikusoknak tanulásra meg egyéb célra jó... . De én komolyabban szeretnék a dologgal foglalkozni úgyhogy én csak a CMOS rendszerű IC-el szeretnék foglalkozni. Ha neked nem olyan fontos, hogy mekkora feszültséget dropol meg milyen technológiával készül egyéni vélemény.

Ha a toroid trafó kettős szigetelésűnek minősül, akkor nem kell földelni. Egyébként milyen gyártmányú a trafó?

Ennyi van rajta: HCS536 google kidobja a találatok közt a képet, de nem találtam gyártót.

Végül is ártani szerintem nem fogsz a földeléssel, max. vastagabb lesz a drót.

Az belefér
Köszönöm a választ!
(#) SKY hozzászólása Szept 21, 2013 /

Üdv!
Olyan tokozást keresek (TO220-tól) ami alá nem kell szigetelőlap hűtőbordánál. Például ezek milyen fajták TO247AC vagy TO247AD ? Az adatlap hogyan említi, ha a burkolat szigeteli az esetenként 400-600V-ot?
(#) proli007 válasza kérdező hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Hello! A "lehető legkisebb", felénk nem műszaki paraméter, csak viszonyítási alap. De ha így kérdezed, akkor minél nagyobb a kondi kapacitása, annál kisebb a brumm. Csak van csepp árnyoldala is. Annál nagyobb bekapcsoláskor az indulóárama, mérete, ára is. Aztán az is felmerül, miért használsz egyutas egyenirányítást, és hogy szükség van-e egyáltalán a "sima egyenre", ami amúgy is 320V körüli értékű lesz.
A brummfeszültség egyszerűsített képlete egyutas esetén, 4,5*It/Cp kétutasnál, meg 1,5*It/Cp ([mA/µF és Veff-ben kapod.) Vagy is nagyon nem mindegy mit használsz. üdv!
(#) proli007 válasza SKY hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Hello! Azt is megnézted, mennyivel csökken a tranyó terhelhetősége a szigetelt tokkal?.. üdv!
(#) anuka válasza kérdező hozzászólására (») Szept 22, 2013 /

Tudod modellezni TINAban.
Ez itt 470 uF. (Az alsó az egyenirányított.)
299-323 V a "lépcsőnél", nyilván a valóság nem ennyire ideális.
(#) kérdező válasza proli007 hozzászólására (») Szept 22, 2013 /

Köszi a képletet!
Igazából egy csöves kísérleti áramkörhöz kell.
(#) kérdező hozzászólása Szept 22, 2013 /

Sziasztok!
Bocs a buta kérdésért, de mivel szigetelték/szigetelik a Hajdu boylerek fűtőbetéteit? Mérgező anyag, vagy sima kerámia por? Felrobbant egy fűtőszál, mert víz nélkül kapcsoltam be, azt hittem be lehet. Felrobbant, és kilőtte a porát. Szerencsére a szemembe nem jutott belőle, de a porából a számba, és a bőrömre igen. Messze álltam tőle, pont mentem kihúzni, mert már füstölt a vége.
(#) Szabi1 hozzászólása Szept 22, 2013 /

Sziasztok! Az a problémám, hogy van egy Monster Beats másolat fülhallgatóm, és nagyon halkan megyen ha telefonomhoz van csatlakoztatva(pc ről normálisan megyen), van egy nagyobb impedenciájú fülesem, és az normálisan megyen, lehet valamit tenni a füllhalgatóval, hogy ne kelljen pl. előerősítő?
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2013
(#) proli007 válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 22, 2013 /

Hello! Ha hatásfok béli különbség van, nem igazán tudsz tenni semmit, csak erősíteni. Ha csak a két füles közötti impedancia a gond és ezért nem illeszkedik, akkor lehet illesztő trafót használni. (Mondjuk két zsebrádió kimenő trafó, mert gondolom sztereó.) Az impedancia transzformáció, az áttétel négyzetével arányos. A transzformált feszültség, pedig az áttétellel arányos.. (Mellesleg "végerősítő"..)üdv!
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2013
(#) Addye hozzászólása Szept 23, 2013 /

Sziasztok!

Egyszer régen vettünk párommal egy szivargyújtós csatlakozójú hajvasalót, amit aztán el is felejtettünk és most eszembe jutott, hogy meg lehetne próbálni átalakítani hálózatra. Nos itt jött a probléma, vagyis nem tudom miként kezdjek hozzá. Van benne egy egyszerű nyák, amin van egy kapcsoló, egy led és egy ellenállás. 12V 4,5A kell a táplálásához. Mindenképp szüksége van 4,5A-re?
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2013
Következő: »»   2116 / 3990
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem