Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2500 / 3995
(#) qvasz2 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Az is bírja 30V-ig. Más?
(#) mikrokapcsolo válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Még talán ez, de ha jól látom, ez is bírja. Más már ezen a "nyers" tápvonalon nincsen.
(#) qvasz2 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Önmagában minek lenne, ezzel valamit kapcsolnak!
(#) mikrokapcsolo válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Jogos. Az egyik drain a nyers tápon van, a másik pedig egy tekerccsel csatlakozik a központi egységhez, de arra hűtőborda van ragasztva, nem látom mi az. A gate-ek és a source-ok pedig az RT9206-ra mennek.
(#) jdani hozzászólása Feb 14, 2015 /

Hali. Lenne egy kérdésem, amit nem tudok hova tenni, mivel szinte magam sem tudom hogy mit is akarok pontosan...
Egy ismerősöm mondta régen, hogy dolgozott mobil szervizben, és a telefonokat úgy javították, hogy betették valami kemenceszerűbe, hogy az megmelegítette az egészet, (persze csak a nyákot) és hogy már jó volt a teló....?
Vagy egyszer láttam olyat neten, hogy a fickó a notebook alaplapját szó szerint sütőbe tette sütni... ?..
Mi az amit ilyenkor csinálnak?
(#) elektroncso válasza jdani hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

A ROSH szabvány szerint ma már csak ólommentes forrasztóanyaggal dolgozhatnak a gyárak. Az ólommentes forrasztóón rideg, könnyen törik, reped. Amikor a kemencében felmelegítik a nyákot akkor megolvasszák a forrasztásokat és valójában újraforrasszák a nyákot ezzel javítják ki a kötési hibákat. Olyan mint amikor Te javítod ki a hideg kötéseket a nyákon, csak iparilag egyszerűbb egyszerre az összes forrasztást átforrasztani, mint megkeresni az a egy-kettő hibásat.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2015
(#) Wind-Storm válasza Csabesz04 hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

Van darlingtonom. Úgy érted a FET elé tegyem?
(#) pucuka válasza jdani hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

A másik ok, hogy a mobilokban többrétegű nyák van. Ha helyi hőkezelést, forrasztást alkalmazol, akkor a nyákban feszültség keletkezik, ennek hatására a belső, mondjuk 7. rétegben levő finom nyákrajzolatú vezeték megszakad. Nyilván nem ez a javítás módja. Ha előmelegítik, akkor a javítás helyén sokkal kisebb mechanikai feszültség keletkezik. És ne igazi többszáz fokos sütésre gondolj, csak óvatos előmelegítésre.
(#) Wind-Storm válasza Wind-Storm hozzászólására (») Feb 15, 2015 /

A darlington nem vált be...
Beírtam az értékeket az ellenállásokhoz.
A gyakorlatban is úgy működik ahogy gondoltam. Valahogyan át lehetne alakítani átbillenősre minimális hiszterézissel, vagy marad az opamp/komparátor?
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2015
(#) gyoran válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Feb 15, 2015 /

Szia,
Balra a tekercs felett a kondenzátor gyanúsan domborodik. Ha nem akarna indulni, nézd meg, van-e még kapacitása. (Ez nálam már sajnos az első rutinlépés gyanúsan nem induló eszközöknél.)
Habár nagyobb tápfesszel lehet, hogy elmegy még egy ideig.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2015
(#) mikrokapcsolo válasza gyoran hozzászólására (») Feb 15, 2015 /

Helló! A kép csal valamennyit, semmi baja annak a kondinak, de volt egy, közvetlen a proci mellett, amit kicseréltem, mert az púposodott. Ha lesz időm, mindet ki fogom cserélni, de most úgy néz ki, már tegnap óta jól megy.
(#) kadarist válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Feb 15, 2015 /

A tekercs melletti bizony púpos! Tessék cserélni, de a többi nem púposat is érdemes.
(#) tekes hozzászólása Feb 15, 2015 /

Sziasztok!
Szeretném megépíteni ezt az egyszerű, (neten talált) 12V-os sziréna kapcsolást, de nem értem hogy működik, ebben szeretnék segítséget kérni.
Azt gondolom, hagy a tápfeszültég rákapcsolásakor C2 elkezd feltöltődni, közben a Q1 nyitva van, és C3 is töltődik. Az eredeti leírés csupán annyit tartalmazott, hogy "A kapcsolóval a szirénázás frekvencia változását lehet lelassítani." Azt értem, hogy ha az R8-on keresztül a Q1 kollektor áramának egy része "elfolyik", akkor a C3 lassabban töltődik fel.
Itt azonban elakadtam, ha eddig egyáltalán jól gondolom.
Mikor nyit ki aQ2, Mi a C1 szerepe, egyáltalán hogyan áll elő a hangfrekvenciás jel, és hogyan változik a frekvencia?

Bocs a nagyon kezdő kérdésekért, nem csak konkrét válasznak, de útmutató linkeknek is örülök, szívesen olvasok, bár Ohm-tól, Kirchoff-tól és az alapkapcsolásoktól megpróbáltam kiindulni, de egyelőre áthidalhatatlan a szakadék.

sziréna.jpg

(#) danydosster hozzászólása Feb 15, 2015 /

Üdv!

Floppymeghajtó motorját megoldható hogy PIC segítségével vezéreljem?
Arra gondoltam hogy 16F628 as egyik portját használnám hozzá, hogy 4 lábra NPN 4 lábra pedig PNP tranzisztor és ugye a megfelelő párosításban kapcsolnám őket?

Ez szerintetek menne?
(#) knobor hozzászólása Feb 15, 2015 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a mellékelt képen a C2 kondi mekkora kell hogy legyen?
(#) kadarist válasza knobor hozzászólására (») Feb 15, 2015 /

Szia!
Legyen 10nF, de ha nincs ilyen, akkor más közeli érték is jó.
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Feb 15, 2015 /

Sziasztok! Adott egy eszköz, melynek a visszajelző ledje 3 állapotot jelöl. Az eszköz miléte ebből a szempontból szerintem lényegtelen.
Alap állapotban a led nem világít. Az első módban a led 10 sec-enként felvillan, a második módban 1sec-enként villan a led.
Azt kellene figyelnem, és másik két leddel kijelezni, hogy milyen módban van, valamint, ezzel a két jellel majd még kell mást is kezdenem, mikrokontrollerrel. Az elnne a lényeg, hogy amint először felvillan a led, ne adjon jelet egyik kimenetre sem, de a második felvillanásnál már azon adjon jelet, amelyik a megfelelő módhoz tartozik. Az eszköz minden esetben az első móddal indul, és 30-35 perc után kapcsol át a második módba, vagy pár percen belül visszaáll alapállapotba.
Tehát, szükségem lenne egy olyan áramkörre, ami akkor ad jelet, ha 10secenként kap impulzust, és egy akkor, ha 1 secenként. Gondolkodtam, hogyan lehetne megoldani monostabil multivibrátorral, de mikor elméletben összeraktam a kapcsolást, rájöttem, hogy valami kiegészítő áramkörre is szükség lesz, ugyanis, mód1-ben a mód2 led is fel fog villanni minden 10. másodpercben. Ez nem baj a visszajelző lednek, de a mikrokontroller programját megzavarja.
Kérném, hogy aki tudna egy megoldást a problémémra, segítsen. Előre is ezer hála és köszönet.
Üdv, Gábor.
(#) knobor válasza kadarist hozzászólására (») Feb 15, 2015 /

Köszi a választ!
(#) mikrokapcsolo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 15, 2015 /

Erre nem gondoltam. Annyira még nem ástam bele magamat az interruptokba, de most pótolom.
(#) jdani válasza pucuka hozzászólására (») Feb 16, 2015 /

Akkor a telefon ,,tisztítását,, ezzel nem lehet megoldani mi?
Ha mondjuk bevágom egy tál higítóba az egész nyákot? Feloldaná mondjuk az oxidációkat nem? .... De mondjuk a műanyag csatlakozókat is..
(#) kaqkk válasza jdani hozzászólására (») Feb 16, 2015 /

A hígító pont az oxidációt nem oldaná fel, csak az érzékenyebb műanyag alkatrészeket. Ha a tisztítás a cél akkor tisztaszesz lehet a megoldás, valamikor régesrégen a digiális karórám esett bele (és keveredett 3 napot) vegyszerbe , ezután mikor előkerült tisztaszeszben átmostam megáztattam,kiszárítottam és azután még két évig használtam . DE te döntsd el hogy megmosod e a telót nekem nem volt vesztenivalóm...
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2015
(#) bista hozzászólása Feb 16, 2015 /

üdv van egy akkumlátoros hang szórom ami nem szól. De ha a jack dugóról jövő jelet egyből összekapcsolom a hangszóró drótjaival akkor szól de csak halkan ebből gondolom hogy valami az erősítőjével van. De nem tudom hogy melyik alkatrész hibásodhatott meg.( itt egy kép a fehér-barna drót a hangszóró)

DSC00020.JPG

(#) holex hozzászólása Feb 16, 2015 /

Mi a különbség a kerámia és a multilayer kondik között? Melyik a jobb?
(#) mikrokapcsolo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 16, 2015 /

Tegnap este megírtam egy programot hozzá, ma egész nap próbálgattam tökéletesíteni, de egyszerűen nem akar úgy működni, ahogy kellene. Többször kezdtem neki, midig más megközelítésből, de egyszerűen nem működik. A programot arduinora írom.
Lehet, hogy egyszerűbb lenne valami más megközelítésből, nem mikrokontrollerel?
(#) Petyaa hozzászólása Feb 16, 2015 /

Üdv mindenkinek!
Van egy Sony Ericsson MMR-70 típusú fm transmitterem, hogyan lehetne 10m től nagyobb távolságot (20-30m) áthidalni?
Köszi előre is!
(#) aramis hozzászólása Feb 16, 2015 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy a képen látható relét ,hogyan lehet bekötni.Hűtőgép kompresszor indító relé.

792682.jpg

(#) kadarist válasza aramis hozzászólására (») Feb 16, 2015 /

Szia!
Van itt egy rajz. A szaggatott vonalak a védővezetők. Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2015
(#) Sanitatum hozzászólása Feb 16, 2015 /

Üdv. Azt szeretném kérdezni, hogy erősitőnél mit jelent a gerjedés és hogy lehet megszüntetni?
(#) k3gy3tl3n válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Feb 16, 2015 /

Szia felteszed a kódot amit írtál?
(#) mikrokapcsolo válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Feb 16, 2015 /

Igen.
Jelenleg, mivel rá volt kötve a két lcd, rajta is hagytam, debug céllal.
A jelenelgi program, amit még most is tökéletesítgetek, ott tart, hogy amint jön impulzus, elindítja a számlálást, majd a következő impulzusra leállítja, és a két értéket megnézi, hogy melyik tartományba esik (A, B, semelyik). A probléma most az, hogy minden páros jelre számlál( egyre belép, kettőre kilép és értékel), és annak megfelelően állítja a kimenetet, és hogyha menetközben visszaáll alap állapotba, vagyis nem kap több jelet, akkor ha éppen számolja az időt, eléri a 12sec-et, akkor kikapcsolja a kimeneteket, jelezvén, hogy alap állapotban áll, de hogyha nem lépett be a második számlálásba, akkor nincs, ami leállítsa a kimenetet.
A kód, ami jelenleg fut:
  1. #include <LiquidCrystal.h>
  2.  
  3. LiquidCrystal lcd0(7, 8, 6, 5, 4, 3);
  4. LiquidCrystal lcd1(7, 9, 6, 5, 4, 3);
  5.  
  6. int gomb = 0; //interrupt pin, 2-es láb
  7. long time0 = 0;
  8. long time1 = 0;
  9. long time2 = 0;
  10. int in = 0;
  11. int allapot = 0;
  12.  
  13.  
  14. void setup() {
  15.   lcd0.begin(16, 2);
  16.   lcd1.begin(16, 2);
  17.   lcd0.clear();
  18.   lcd1.clear();
  19.   attachInterrupt(gomb, beepd, FALLING);
  20. }
  21.  
  22. void loop()
  23. {
  24.   while (in  == 0)
  25.   {
  26.     time0 = millis();
  27.     lcd0.setCursor(0,0);
  28.     lcd0.print(millis());
  29.   }
  30.  
  31.   while (in  == 1)
  32.   {
  33.     time1 = millis();
  34.     lcd0.setCursor(0,1);
  35.     lcd0.print(millis());
  36.     if ((time1 - time0) > 12000 )
  37.     {
  38.       in = 2;
  39.       time2 = 0;
  40.     }  
  41.   }
  42.  
  43.   while (in  == 2)
  44.   {
  45.     time2 = time1 - time0;
  46.     lcd1.setCursor(0,0);
  47.     lcd1.print(time2);
  48.     lcd1.print("   ");
  49.     lcd1.setCursor(0,1);
  50.     if (time2 > 1000 && time2 < 5000)
  51.       lcd1.print("B");
  52.     else if (time2 > 9000 && time2 < 11000)
  53.       lcd1.print("A");
  54.     else
  55.       lcd1.print(" ");
  56.     in = 0;
  57.   }
  58. }
  59.  
  60. void beepd()
  61. {
  62.   static unsigned long ltime = 0;
  63.   unsigned long itime = millis();
  64.   if (itime - ltime > 100)
  65.   {
  66.     if (in == 0)
  67.       in = 1;
  68.     else if (in == 1)
  69.       in = 2;
  70.     else if (in == 2)
  71.       in = 0;
  72.   }
  73.   ltime = itime;
  74. }
Következő: »»   2500 / 3995
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem