Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2911 / 3980
(#) speedbump hozzászólása Dec 29, 2016 /

Sziasztok,

egy 3.3V-os jelszintekkel működő kijelzőt szeretnék csatlakoztatni Arudino-hoz, ami viszont 0-5V-ot ad a digitális kimenetein. A leírás szerint az SCK, SDI, SDO jeleket jelszint illesztővel 3.3V-ra kell alakítani. Milyen IC-t használjak? (mindenképp átmenőfuratos kellene, SMD-t nem tudok beültetni)

előre is köszi.
(#) diamik válasza speedbump hozzászólására (») Dec 29, 2016 / 1

Szia!

Logikai bufferre lesz szükséged. Pl.: Logic buffer_4bit

A kimeneti jeled a buffer tápfeszültségétől függ (ha jól olvastam ) Illetve SOIC tokozás is rendelkezésre áll.

Ha keresgélni akarsz: TI logic buffers
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2016
(#) vargaf válasza speedbump hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Egyszerű és jó megoldás a képen.

foto-2.jpg

(#) Bakman válasza speedbump hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Gondolom CS láb is van. Logikai szintillesztő: HEStore. Vagy, a kimeneteket leosztod egy ellenállás párossal, a bemenet (MISO), ha minden igaz, megelégszik a 3,3 V-tal, mint magas szint. De valószínűbb inkább az, hogy a MOSI csatorna használva sincs, kijelzőből ritkán olvasunk vissza adatot.
(#) speedbump válasza diamik hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Köszi. Én a CD4050-re tippeltem, valószínűleg mindkettő jó. Köszi a linkelt oldalt, hasznos.
(#) speedbump válasza Bakman hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Van neki SD kártyája, gondolom amiatt kellhet a MISO láb. Kipróbálom majd feszosztóval próbapanelen, de a végleges áramkörben inkább használnék IC-t.
(#) Wind-Storm válasza kapu48 hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Hol és mikor nyitnak össze?
Átnéztem e szempontból többször is, de nem találtam problémát, ha csak nem arra érted hogy állapotváltás közben lehet gond. Jól gondolom?
H hídnak még utánanézek, kösz!
(#) diamik válasza Wind-Storm hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Fején találtad a szöget! A váltás közben lesz gond!
Ilyen esetekben (félhídnál) szokás beiktatni dead time-ot, vagyis holtidőt. Ez a vezérlő jelben jelenik meg. A hídágrövidzár a félvezetők tönkremenetelét okozhatja.
(#) bugyi680 hozzászólása Dec 29, 2016 /

TDA2005 IC nek még egészséges a 14V tápfesz?Mert az adatlapban csak a min. és a maximum van megadva ami 18V de tipikus tápfesz nincs megadva.
(#) Gafly válasza bugyi680 hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Igen. Ha esetleg meghal, nem ezért ezért történik majd.
(#) Matqux hozzászólása Dec 29, 2016 /

SOS!

Sziasztok! Egy tranzisztort kellene elszigetelnem egy bordáról, de nincsen szigetelő gumim... Mit tehetnék mögé, ami itthon van?
(#) bugyi680 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Akkor nyugodtam meghajthatom az erősítőmet a 10V/1.2A-os hálózati trafómról amit Greatz hidas kapcsolással egyenirányítok és 3db 2200µF-os e.kondival pufferelek és ennek a végén kapok a 10V-nak a gyök2-szeresét ami kb.14V lesz.
(#) bugyi680 válasza Matqux hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Papír esetleg?
(#) Bakman válasza Matqux hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Attól függ, mi van otthon. Pl. csillámlemez, kerámialapka (ritkán láttam, nem tudom, mennyire jó). A többi anyag nem csak elektromosan, hőtechnikailag is szigetel, gondolom nem ez a cél.
(#) Matqux válasza bugyi680 hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Én is zsírpapírra gondoltam, az a sütőben is megállja a helyét. Egy-kétszer félbehajtom, kilyukasztom, és mehet is! Tudom, nem szép dolog ilyet csinálni, és elég kontár munka is, de ez van most
(#) Matqux válasza Bakman hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Sajnos nincs egyik sem... Így átmenetileg kellene megoldani valamivel.
(#) Matqux válasza diamik hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Az! Arra gondoltam, csak zsírpapírnak is mondják. Akkor már vágom is mögé!
(#) diamik válasza Matqux hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Sütőpapír esetleg?

Már töröltem az előző hozzászólásom

Na mindegy is, akkor marad a sütőpapír
(#) Matqux válasza diamik hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Mindegy Dobok egy képet, ha kész Köszi szépen!
(#) Bakman válasza Matqux hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

A füstöt is fényképezd le!
(#) Matqux hozzászólása Dec 29, 2016 /

Csak nem lesz...
(#) bugyi680 hozzászólása Dec 29, 2016 /

Egyenirányításnál a puffer kondenzátorok száma és kapacitása bármennyi lehet?(Pl.:10db 1000µF-os kondenzátor se túlzás)
(#) Matqux válasza bugyi680 hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Egyáltalán nem szerintem. Gondolj bele, például egy elektromos biciklibe is lehet akár 20-30 Liion cella is. Szóval a végtelenségig növelheted, sorban is, párhuzamosan is.
(#) Bakman válasza bugyi680 hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Ha valamilyen speciális dolog nem indokolja a többet, 1000 - 2200 µF -dal szoktak számolni amperenként. Lehet több is, csak felesleges.
(#) erdgab válasza Matqux hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Nem hiszem el,hogy nincs valami más megoldásod az elszigetelésre.Csak van valamilyen panelod,pc táp,TV ,akármi,amiben lehetne találni szigetelőt.
(#) Matqux válasza erdgab hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Sajnos nincs... 1db van csak, de nekem 2 kéne sajnos.
(#) bugyi680 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

TDA 2005 IC-nél mennyire puffereljem a tápot,hogy az erősítőmre rádugott hangszóróban se jelenjen meg annyira hangosan a búgó hang.
(#) erdgab válasza Matqux hozzászólására (») Dec 29, 2016 /

Azt érzem,valamit nagyon szeretnél összerakni,hogy lásd a végeredményt,én a helyedben türelmesebb lennék,nem raknám addig össze,amíg nincs meg hozzá minden!Az a tranzisztor egy hajszálra és egy tized másodpercre van a haláltól,de Te tudod.
(#) gyoran válasza Matqux hozzászólására (») Dec 30, 2016 /

El ne felejtsd a rögzítőcsavart is szigetelni, ha szükséges.
Azonkívül, ha van otthon hővezető paszta, azza kend be a papír oldalát.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Dec 30, 2016 /

Következő: »»   2911 / 3980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem