Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   337 / 3999
(#) Maverick91 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

még az is stimmel
(#) proli007 válasza Maverick91 hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

Hello!
Akkor gond egy szál sem, bírnia kell. Legfeljebb emels fel kicsit a panelről.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza papirhajo hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

Hello!

"Kicsit megkésve, de törve nem!"

Kifejtenéd ezeket a dolgokat? Mert elég értelmetlennek tűnnek a kérdéseid és a megállapításaid számomra. ÉS egyáltalán mi a cél, vagy irány, mert hátha valami tévedés van a dolgokban.

Idézet:
„Szükségem lenne olyan kapcsolásra ami mV nagyságrendű AC feszültséget erősít.”

Hát azért van egy néhány. (pld. én is terveztem egy erősítőt millivolt mérés céljára.)

Idézet:
„Rengeteget próbálkoztam FET-ekkel, működnek V nagyságrendben, aztán mV-hoz közeledve a csillapítás szépen elmegy -40dB-ig..”

Hát ilyen nincs!!! Ha valaminek az erősítése pld. 20db, akkor volton is 10 szeres az erősítése, és mV-on is.
Legfeljebb a zaj jel aránnyal lehet probléma. Vagy ha egy szűrőnek csillapítása a 40db, és te 1mV-on szeretnéd használni. Akkor lehetne gond, hiszen az már a kimeneti jel 10mikroV lenne, ami a dobozon keresztül is már "közlekedik". De mivel fogod megmérni?

Idézet:
„Az már csak hab a tortán, hogy mindehhez egy szelektív szűrő kellene 48.5kHz-re. Ilyet is terveztem, V-nál ok, de mV-t nál szintén túl nagy a csillapítása..”

Mi az hogy szelektív szűrő? Sávzáró? Sáváteresztő? Mekkora az erősítése, sávszélessége, milyen követelmények vannak vele szemben. Bemeneti jel, kimeneti jel, pontosság.... Ha mV-okra akar az ember szűrőt építeni, akor először fel kell erősíteni a jelet, a fentebb említett problémák miatt. És miért kell pont millivoltokon szűrni? Amúgy mi az, hogy "túl nagy a csillapítása"? Ha passzív elemekből állna, még érteném is.

Idézet:
„Műveleti erősítővel is próbálkoztam, hiába állítottam az erősítést 10db-re, V nagysárendben ment, mV-nál nem..”

Nos ez nem igaz! Fordítva még elhinném. Mert a nagyjelű erősítés lehet kisebb mint a kisjelű, lévén, hogy a műveleti erősítő végfokának futásideje (V/us) korlátot szab a kimeneti jel gyors emelkedésének. Magyarul, nem mindegy, hogy 10mV-ra, vagy 10V-ra kell felfutnia a jelnek.

Idézet:
„Lehet, hogy a műv.er. típusát rosszul választom, ilyen kis feszültséget milyen konkrét típussal érdemes erősíteni?”

Ebben már lehet ésszerűség. Hiszen ilyen frekinél, már a műveleti erősítő nyílthurkú erősítése is figyelembe veendő paraméter. Tehát belső kompenzációval ellátott erősítő, már nem biztos, hogy jó. Viszont ha kicsi a bemenő jel, akkor a jó zaj/jel viszony eléréséhez, kis zajú erősítő kell. De egyáltalán milyen zaj/jel viszonyt akarsz elérni?

Erős a gyanúm, hogy nem tudsz kis jeleket mérni, azért ez az állandóan visszatérő probléma.

Sir-Nyeteg!
Idézet:
„ÁÁ, ilyen kis feszhez offszetelhető műveleti erősítő kell!”

Az offset a kutyát nem érdekli, hiszen AC jelről van szó!

üdv! proli007
(#) frozentoad hozzászólása Nov 17, 2008 /

Ha egy trafón két független szekunder tekercs van, egy 12 V-os és egy 40 V-os, és külön külön egyenirányítom őket Graetz hidakkal, akkor a végén közösíthető a két mínusz?
(#) Dudus válasza frozentoad hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Igen.
(#) ged hozzászólása Nov 17, 2008 /

Üdv!
Jelösszegzőt szeretnék összedobni, ami két sztereo csatorna jelét egyesíti monoba. Végfok elé kellene, hogyan lehetne megvalósítani?
(#) wg_kezdo hozzászólása Nov 17, 2008 /

Van egy ilyen alkatrészem:
SFH 5110-36 Fotodióda + szűrő 36 kHz
Sikerült életre kelteni és a megfelelő frekin egy infrával és egy multimeterrel láttam is, hogy érzékeli a fényt.
A multi kb 5V-ot mutatott.
A led-et nem tudta meghajtani arra gondolom tranyó kéne, de igazából nekem csak egy AVR egyik lábához kéne kötnöm bemenetként.
Oda elég erős lehet? (állítólag 3mA-t ad le).
Ha az out lábat simán rákötöm az AVR lábára?
(#) proli007 válasza ged hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Hello!

Alapvetően, ha nem számít a csillapítás, akkor két ellenállással is megteheted.

Vagy elkészíted a rajz alapján az összegzőt.
Ha zavar a fázisfordítás, még egy invertáló erősítő fokozatot kötsz utána.

üdv! proli007
(#) proli007 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Hello!
Igen.
Legfeljebb egy 10kohm-os felhúzó ellenállást is alkalmazol, de nem biztos, hogy kell.
üdv! proli007
(#) megasport hozzászólása Nov 17, 2008 /

Sziasztok!
Szeretnék egy egyszerű eredményjelzőt csinálni kültérre.Ledekből lenne a két számjegy( 7 szegmenses megoldással) ezt hogyan tudom vezérelni? Egy órát szeretnék még rá.
Hogyan kezdjem el, mi kell hozzá?
Kérem, aki tud segítsen!
(#) mrfencer válasza megasport hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Üdv!

Én PIC el ugranék neki a probléma megoldásának, elég gyors, és nem nagy az alkatrészigény!
(#) megasport válasza mrfencer hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

megköszönném, ha kifejtenéd bővebben. én csupán a megrendelő vagyok(hozzáértés nélkül)
(#) mrfencer válasza megasport hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

A PIC egy mikorprocesszor, több fajtája létezik, ebbe most nem mennék bele. A lényeg, hogy ezt a procit ugy programozod fel ahogyan akarod. Ennek vannak kimenetei, bemenetei. A kimeneteire rákötöd a kijelződ szegmenseit, és a programot megirván, azt iratsz ki vele amit akarsz, akár egy órát is. De létezhet más megoldás is a PIC en kivül. Hogy neked melyik megldás lenne a legoptimálisabb, ahhoz ismerni kellen konkrétabban az elképzeléseidet. Pl manuálisan akarsz eredményt kiíratni, vagy egy mért eredményt pl sebességet, távolságot akarsz kiírni stb?
(#) Maverick91 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

köszi

ment már így egy napot is, és nem volt vele gond.
Csak most vettem észre, hogy ennyire melegszik.

üdv: Maverick
(#) nemetke14 hozzászólása Nov 17, 2008 /

Helló.légyszi segitsetek.A dvd tápban elszált egy 7lábu ic. Nop 10518-ckuw. Milyen ic ez?
(#) mrfencer válasza nemetke14 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

:google: -ban megtalálod, de ird be a táp tipusát is mert , igy ahogy leirtad nem talál semmit, szóval valami hiányzik, vagy rossz. Sok sikert!
Jha és van olyan fórum téma hogy" Ez milyen alkatrész?" Szerintem ez oda való kérdés!
(#) proli007 válasza Maverick91 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Hello!

Hát ha valamibe be megy a teljesítmény, az fűt is. (Amióta az öreg Joule kitalálta, nincs mit tenni)

De ha zavar, akkor használj kisáramú Led-et és másik ellenállást.

üdv! proli007
(#) nemetke14 válasza mrfencer hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Köszi a tippet. Különben más nincs az ic-n. Még annyi hogy 0308. Thomzon táp
(#) proli007 válasza nemetke14 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Hello!

Ez a 7 lábú ló sánta, vagy egy ellenállás háló lesz?
hétlábú

üdv! proli007
(#) bbalazs_ hozzászólása Nov 17, 2008 /

Meg tudna-e mondani valaki, hogy az infra vevoben (a haromlabura gondolok) minek a burara az a fembol keszult, rahajlitott kereszt? Mintha egy oldalain lyukas sisak volna...

(#) spikk válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Talán hogy a külső fényforrásokat eltakarja? De csak tippeltem.
(#) spikk válasza proli007 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Jaja, ellenállásháló.
Az adatlapon van egy How to Order fejezet, ott benne van a megoldókulcs a Part Number megfejtéséhez.
Azaz benne volt a kérdésedben a válasz.
(#) gg630504 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Elektromos és/vagy mágneses árnyékolásra tippelek.
(#) Bedy hozzászólása Nov 18, 2008 /

Hello!
Kezdő vagyok és azt szeretném megkérdezni hogy ezzel lehet e a trafót meghajtani elég primitív de szerintem jó

Váltó.sch

(#) spikk válasza Bedy hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Jó. A kérdés az, hogy mekkora a szekunder feszültség.
Van egy cikk, ami ilyesmiről szól. Azt nem tudom, hogy hogy van ez, ki lehet számolni, hogy egyutas, kétutas, Graetz egyenirányítás esetén mennyi lesz az egyenfeszültség, ha ismert a szekunder tekercs váltófeszültsége. A Graetz-nél gyök 2 a szorzószám, azaz kb. 1,4-szeres egyenfeszültséget ad pufferelés után (mínusz a diódán eső feszültség).

Szerk.: Nem a trafót hajtod meg, hanem a trafóval az áramkört.
(#) Imi65 válasza spikk hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Egyutasnál is 1,41 a szorzó, ráadásul ott csak 1x vonódik ki a dióda nyitófeszültsége. Terheléskor azonban már más a helyzet, a kétutasnál sokkal kevésbé csökken a feszültség, kisebb kondi elegendő, és kisebb a brummfesz. Ráadásul a kétutasnál 100Hz, az egyutasnál 50Hz a "maci".
(#) yello hozzászólása Nov 19, 2008 /

Hello!
Lenne egy olyan kérdésem hogy szereztem magamnak két teljesen egyforma E magos transzformátort.
Feszültségük egyenként 64V, és én azt a kettőt szeretném valahogyan úgy összekötni hogy +- 64V tudjak kivenni belőle, eddig ez menne is nekem csak hogy a prim. oldali tekercseket nem tudom hogyan kössem össze, párhuzamosan vagy sorosan, és még hogy ilyenkor a teljesítmény az hogyan fog változni vagy miként összeadódik stb?
Üdv!
(#) Imi65 válasza yello hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Ha jól értelmezem, akkor 2 db 230/64V-os transzformátorod van. Ebből +- feszültség legegyszerűbben úgy nyerhető, hogy a két trafó szekundereinek egyik végét összekötöd (úgy, hogy a szabadon maradt üres végeken a feszültség 128V (2x64V) legyen (ha nagyon kevés, vagy 0V, akkor az egyik trafó kivezetéseit fel kell cserélni). Ez a közösített pont lesz a test, vagy 0V. A szabadon maradt két végre rá kell kapcsolni egy graetz hidat (vagy így kötött diódákat), és ennek + kivezetése, és a test közé, egy megfelelő feszültségtűrésű (legalább 100V-os, de inkább nagyobb --->64X1,41=90,24V), a terhelésnek megfelelő kapacitású kondenzátort. Ugyanígy a - ágra is kell egy ezzel megegyező kondenzátor. Ügyelj a polaritásra, mert a kondenzátor felrobbanhat, ha ez nem jó. A primer tekercseket természetesen PÁRHUZAMOSAN kell kapcsolni.
A hálózatról üzemeltetett készülékek baleseti forrássá válhatnak, ha nem megfelelő módon kezeljük őket!
(#) Bedy válasza spikk hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Lehet nem voltam egyértelmű...
azt szeretném hogy ha rákapcsolom az 5V-ot akkor a primerben váltófesz jelenik meg?És ebből adódóan a sekunderben is(remélhetőleg) Ja és azt honnan lehet eldönteni hogy mondjuk az 5V ott bemenő vagy kimenő? az 5V-os nyíl irányából?
(#) Imi65 válasza Bedy hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Transzformálni csakis váltakozóáramot lehet. A leggyakrabban alkalmazott módja ennek, hogy a hálózati váltakozófeszültséget (230V) letranszformáljuk veszélytelen mértékű feszültséggé, miközben a transzformátor a hálózat veszélyes pontjainak a leválasztását is elvégzi. Sajnos a mellékletedet én nem tudtam megnyitni, ezért nem látom, mit is szeretnél elérni. Ha .jpg-ben tennéd fel (.gif, .tif), akkor megnézném, hogy mit is akarsz.
Következő: »»   337 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem