Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm a leírást és a hozzászólásokat!
Ha még itt vagy csak kérdeznék. Ezek szerint összeköthettem a két eszközt? Egy pc kimenő jele gyengének vagy erősnek számít?
Összekötni össze lehet, kérdés, hogy érdemes-e.
Az AKT kimenetét tudod rákötni az AET egyik nagyszintű bemenetére. Csakhogy az AKT 3-4 mikrofont és/vagy egy nagyszintű jelet tud keverni, nem látom értelmét, hacsak nem akarsz sok mikrofont használni(5-6 db.). Az AET tud kezelni 4 mikrofont és/vagy 3 nagyszintű jelforrást és egy MC lemezjátszót, ami szerintem egy átlagos hangosításra elég. A PC kimenőjele nagyszintűnek számít, ki lehet vele hajtani az AET-et.
Előre is bocs a hyperamatőr kérdésért, de sehol nem találom a megoldást, és nagyon kezdő vagyok.
Probléma: Rendeltem egy fényeffektus kitet, aminek villogni kellene. "Villog" is, csak olyan sebességgel,h azt inkább vibrálásnak lehet nevezni. (de komolyan! neoncső betépett csiga hozzá képest) Kérdés: Hogyan tudom kiszámolni adott kapacitású kondenzátorhoz szükséges ellenállás nagyságát, ha tudom,h milyen áramerősségre és mennyi ideig van rá szükség. (na, ezt már én sem értem ) (pl. mekkora kondenzátor és ellenállás kell egy led (20mA) 1 másodperces világításához) Előre is köszönöm!
Szia! Inkább linkeld be a KIT-et amit vettél
a problémás fényefektus kit
Azért nem linkeltem, mert általános megoldásra (képletre?) lenne inkább szükségem, hátha találkozok még hasonló problémával.
Megnézted, nincs rajt forrasztás hiba? Mivel táplálod meg?
Hello!
A kondi-ellenállás töltési/kisütési idejét a T=R*C képlettel határozhatod meg. (Itt a töltési idő, a kondi 0..63%-ra való töltéséhez szükséges időre vonatkozik. Kisütésnél persze 100%-ról 37%-ra.) üdv! proli007
Stabil 5V-ot kap.
Forrasztást rengetegszer ellenőriztem (tévesztést néztem, multiméterrel mértem). Kondik polaritása is ok. Valamiért mini LED-eket küldtek, azokat lecseréltem normál méretűre, de úgy sem volt változás. Kipróbáltam a 2 nagy kondit lecserélni nagyobbakra, úgy párosával belassult. (de elvileg egyszerre egy kellene hogy világítson ... gondolom, ezt talán a kiskondikkal lehetne megbűvölni)
Köszönöm!
A fennmarad 37% következtében a számított idő után az eredeti (töltő) feszültség 37%-a még megmarad? (pl. ha 10V-ról töltöttem a kondit, a számított időn túl még 3,7V-al próbálja leadni a töltést?)
Már másodszor jön elő a téma a héten, szóval talán nembaj ha osztom az észt
Villanytan óra következik: A mellékelt rajzon. Ha a kondenzátor teljesen feltöltődött, akkor beáll az állandósult állapot, a LEDen esik mondjuk 3 V, az ellenálláson 9V. A kör árama: 9mA Ha a kapcsolót megszakítjuk akkor elkezd a kondenzátor kisülni T=R*C időállandóval, ahol R a kondenzátor felöl nézve a kör eredő ellenállása. Közelítve T=0,001 sec. Az ellenállás időfüggvénye attól a pillanattól számítva hogy nyitjuk a kapcsolót: Ur(t)=9*e^(-t/0,001) <- 9 V ról 0 ra csökken. Ir(t)=(9/1000)*e^(-t/0,001) <- 9 V ról 0 ra csökken. Általánosságban: T alatt a jelenség 67%a játszódik le, és 4-5T alatt az egész folyamat. Ha valamit elrontottam javítsatok ki Üdv>>
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy hogyan tudok készíteni egy olyan kapcsolást amit autóba szeretnék. Elképzelésem: ez egy visszajelző lenne és 3 ledből állna(meg a többi) és azelső led akkor világitson amikor az akksim feszültsége11 és 12v között van. a másik amikor az akksi 10és 11v között van, és azutolsó akkor amikor 10 volt alá esik a feszültség Ha lehet ic nélküli legyen Várom segítségeteket
Szerintem legegyszerűbben úgy oldható meg,ha 10V alatt piros led világít, 10-11-nél piros és sárga 11-12-nél piros, sárga és zöld.
Alig tér el az alapötlettől (az is csak "dizájn") és tudtommal így néhány ellenállásal meg lehet oldani. (talán + pár tranzisztor) (a max plusz 2 LED fogyasztása meg 12V körül elhanyagolható) Beiktathatsz egy kapcsolót is, hogy csak akkor világítson, mikor azt benyomod.
Szia!
Itt nézz körül: Bővebben: Link
Üdv!
Tudnál nekem egy kapcsolást küldeni arról amit az előbb leitrál? Persze az ellenállások méretével együtt.
Szerintem azt a kapcsolást építsd meg, nem kell megijdeni attól hogy IC-s. Attól még nagyon egyszerű és jó.
Sziasztok!
GTk készített nemem egy picike rajzot AVR védésére, ami nixe csöveket hajt tranzisztoron át.. Az a gond hogy nekem nincs kellő mennyiségű 5V1 zenerem :no: Mi történne ha 5V6-ot tennék oda? Egyébként hogy működik ez? 5V felett kinyit a zener? Üdv!
üdv!
Mem ijedtem meg csak nincs itthol semmi ic-m! És a legközelebbi bolt tőlem pontosan 172km re van És ezért hanyagolnám most az olyan kapcsolásokat ami ic-s! De megöl itthon az unalom és valamit kellene csinálnom Üdv
Az úgy teljesen más
Tranyósat most hirtelen nem tudok az a baj:S de biztos van valahol
Linkeld be hogy melyik rajz légyszi, mert régen volt, mindenesetre nem kísérleteznék vele, hogy kibírja-e.
Nézd meg az adatlapot mekkora feszültséget visel el az AVR. Amúgy a zener alapelve: záróirányban a letörési feszültségét alkalmazzuk. Ez a feszültség nagy áramváltozás esetén is csak nagyon kicsit változik.
Üdv!
Ez ugy működik (zener)hogy a 6v alatti zener diodák hőmérsékleti együtthatója(temperatura-koefficiens) negatív a 6v felettieké pedig pozitív. ez azt jelenti hogy az eszkösz hőmérsékletének emelkedésekor a 6v alatti zener diodákon az átfolyó áram növekszik, míg a 6v nál nagyobb feszültségű zener diodákon átfolyó áram csökken állandó diodafeszültség mellett! Diohéjban ennyi
Szia!
Én az ellenállásra gyanakodom, hogy valamelyik(ek) rossz helyen vannak. Mérd meg őket, hogy biztos az van-e ott, aminek kell lennie. Velem is volt hasonló, 1 megát tettem be, 1 kiló helyett, és iszonyú gyors lett tőle. 1k-val meg szép lassú
A J - 5% tűrést, a 100 a feszültség tűrést jelenti Volt-t ban.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |