Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   21 / 52
(#) rezsici válasza Bakman hozzászólására (») Márc 3, 2016 /
 
winkleernek már írtam, hogy az átkötés nem biztos, hogy lehetséges a ház kicsit bonyolult kábelezése miatt, de ha mégis, akkor a FI relé melyik másik két pontjára gondolsz ahová átkössem a műhelyt? A ház Fi reléje most úgy néz ki, hogy az alsó pontokra jön a mérőtől 2 vastag alu kábel, a felső pontokról meg gondolom a megszakítókhoz megy kábel. Több pont nincs a relén, illetve a relé mellett van egy + megszakító, de azt nem tudom minek van ott. Az a nagy baj, hogy a villanyszerelő aki csinálta már meghalt.
(#) elektrorudi válasza rezsici hozzászólására (») Márc 3, 2016 / 1
 
Követem az eseményeket, és minden képpen a 2. megoldásra szavaznék, még akkor is, ha a kivitelezés bonyolultabb. Oka: az épületben nem lehet nagyobbra (100mA-re) cserélni a Fi relét. A műhelyben nem érdemes kisebbre (10mA-re) cserélni a Fi relét, mert állandóan le fogja valami vágni a szivárgó áramok miatt. Arról nem is beszélve, hogy a műhely általában párásabb, hidegebb, nedvesebb helyiség a lakásnál, ezért nagyobb szivárgó áram szokott kialakulni.
(#) Bakman válasza rezsici hozzászólására (») Márc 3, 2016 /
 
Ha nem vagy biztos a dolgodban, javaslom egy villanyszerelő megkeresését. Most a Fi-relé "után" van kötve a műhely. A műhelyt kösd a Fi-relé elé. Fontos, hogy a műhelynek ne csak Fi-reléje legyen, hanem kismegszakítója is, akár a műhelyben lévő elosztódobozban is jó helyen vannak.
(#) rezsici válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 4, 2016 /
 
Igazad van, a műhely párás és hidegebb is van, mivel nem fűtjük állandóan csak ha dolgozunk valamin. A házban nem is cserélném nagyobbra a FI relét, mert azt olvastam, hogy lakóhelyre a 30mA-ost teszik, az biztonságos, viszont azt is olvastam valahol, hogy műhelybe 10mA-ost ajánlanak. De szerinted ez mégsem jó ötlet. Úgy látszik, akkor megkerülhetetlen, hogy a műhely külön FI relére kerüljön, csak azt nem tudom, hogy ez hogyan kivitelezhető.
(#) rezsici válasza Bakman hozzászólására (») Márc 4, 2016 /
 
Igen, most a ház FI reléje után van kötve a műhely, de a műhelyben van külön kapcsolódoboz megszakítókkal, (3 áramkör). Nem akarok értetlenkedni értem amit mondasz, hogy a ház FI reléje elé kellene kötnöm a műhelyt egy külön FI relére, azt nem értem, hogy ezt hogyan kellene a gyakorlatban kiviteleznem.
Ahogy már írtam, a ház Fi reléjének az alsó pontjára jön a mérőtől 2 vastag alu kábel, a felső pontokról meg gondolom a fázis megy a megszakítókhoz, a nulla meg a nulla sínre.
Úgy kellene bekötni, hogy a jelenlegi FI relé mellé felszerelek egy másik FI relét (a műhelyét), az alsó sor érintkezőit ahová a mérőtől jönnek a kábelek áthidalom (külön a fázist, külön a nullát), a felső érintkezőkről meg 2 vezeték megy a ház megszakítóihoz (ahogy jelenleg is van), a másik relé 2 felső érintkezőjéről meg a műhely kapcsolótáblájához?
Bocs ha hülyeséget kérdezek.
(#) elektrorudi válasza rezsici hozzászólására (») Márc 4, 2016 /
 
Tegyél fel egy képet, ahol látszik a kérdéses vezetékezés.
Valószínűleg kell egy vezetékelosztóblokk, ahová a fogyasztásmérőtől érkező alu vezeték kerül. Ebből az elosztóból kell leágaztatni a két Fi relét, és a nem Fi relézett áramköröket (pl. világítás). Bővebben: Link Figyelj rá, hogy kell szürke (3x), kék, és zöld.
Miért nem rakod a Fi relét a műhely elosztóba? Logikus lenne.
10mA-est pl. egészségügyi intézményekbe, gyerek intézményekbe szoktunk rakni. Ha egy lakásba, ahol gyerek is van, a szabvány megengedi a 30mA-est, akkor mi indokolja a műhelybe a 10mA-t? De persze tehetsz oda is 10mA-t. Miért ne?
(#) proba válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 4, 2016 /
 
Jó helye van az óránál, legalább a kábelt is védi. Bekötéshez viszont inkább a 3 fázisu rendszerekhez használatos összekötő sínt használnám, amennyiben sikerül kompatibilis FI relét szerezni a régivel.
(#) rezsici válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 4, 2016 /
 
Holnap csinálok képeket.
Köszönöm, ez a vezetékelosztó blokk nagy segítség, teljesen világos a bekötés a leírásod alapján. Nem is tudtam, hogy van ilyen vezetékelosztó, hiába, az anyagismeret hiánya. Ha sikerül odajuttatnom a műhelyből jövő kábelt, akkor így fogom bekötni. Egyébként a műhely elosztójában raktam eredetileg a FI relét, de mint kiderült, sorba kötve nem működik. Tudom, hogy nehéz látatlanba megérteni, hogy miért bonyolult ez FI relé bekötés, megpróbálom röviden leírni.
Két szintes a ház. Az alsóban a feleségem nagybátyja lakott egykor, mi meg ráépítettünk és fenn laktunk. Csak azért írom ezt le, mert a villamosság miatt fontos.
A kapcsolószekrény a házon kívül volt, ebben volt az alsó szint mérője, ide rakattuk mi is a külön óránkat és itt volt a mi (felső szint) kapcsolótáblánk is. (Az alsó rész biztosítékai valahol házon belül voltak, de ennek nincs jelentősége, mert azt már rég megszüntettük)

Amikor a nagybátya meghalt, megcsináltuk az alsó szintet is. Az alsó szint kapcsolótáblája lakáson belülre egy süllyesztett dobozba kerül, de mivel ez tele lett az áramkörök megszakítóival, ezért az alsó szint FI reléje kinn maradt a házon kívüli szekrényben a mérő mellett. Hogy a kinti FI relétől hogyan jut el a vezeték a belső kapcsolószekrényig az rejtély, de nem csőben az biztos. Sajnos aki csinálta szerelő, már meghalt.

Ezért bonyolult a dolog, mert a műhelybe menő vezeték a házon belüli kapcsolószekrény egyik megszakítójától indul a pincén át hátra a műhelybe, ami viszont már védett a külső FI relével.
Tudom, hogy a belső kapcsolószekrényből kellene kijuttatnom a műhelyből jövő kábelt meghosszabbítva a külső szekrénybe, ahol el tudnám ágaztatni úgy ahogy leírtad. Ehhez azonban szét kellene vésnem belül az egész házat, amit nem szívesen tennék.
Remélem érthetőre sikerült.
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Márc 4, 2016 /
 
Sín szerintem egyszerűbb, Legtöbb modulos eszköznek van egy felső része is, ahova ezt becsatlakoztatva (persze méretre vágva) , maradhat minden a régiben, a két FI gond nélkül beköthető vele és a lehető legkevesebb helyet foglalja. valamint az eredeti vezetékezésen sem kell változtatni.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Márc 10, 2016 /
 
Sziasztok

Szerintetek az normális, ha lekapcsolt kismegszakítónál összeérintem a nullát a földeléssel akkor levágja a fi relét?
Üdv
(#) VIM válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Szia! Ez a működés teljesen jó. Mivel a "nulla" szálat nem tudod lekapcsolni, mert az direkt, így az azon visszavezetett más fogyasztó árama fog hibaáramként a relénél a föld felé folyni és azt működtetni. Talán így lehet a legegyszerűbben lepróbálni a védelem működését ha lámpázva érintődik össze a "nulla" és a "föld".
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Nem közvetlen más fogyasztó árama, hanem az indukált feszültségől, a vezeték ellenállásából, csatlakozó potenciálkülönbségől adódó áram folyik ilyenkor a földelés felé.
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Vagy mindkettő. A többi biztosíték visszatérőjének egy része is a FI-n megy át, a FI utáni föld nulla zárlatnál.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Márc 10, 2016 /
 
Köszönöm mindanyiótoknak a válaszát, a lényeg az, hogy oké a dolog.
Üdv
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Erre a részre reagáltam:
Idézet:
„Mivel a "nulla" szálat nem tudod lekapcsolni, mert az direkt, így az azon visszavezetett más fogyasztó árama fog hibaáramként a relénél a föld felé folyni”
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
És mi ezzel a gond? Működik az a relé anélkül is, hogy nem értjük a működését csak jól kell tudni bekötni. A Nulla az mindenképpen haladjon át rajta ..... hiszen ez az áram visszavezetésére szolgáló vezeték.
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Idézet:
„És mi ezzel a gond?”
Az, hogy hibás gondolat.
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Még mindig nem értelek ... de ez ne zavarjon Téged.
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Én sem értem, hogy hogyan értetted. A "relénél a föld felé" rész érthető, de a Fi-relénél nem tud a föld felé folyni semmi, mivel a Fi-relé nincs kapcsolatban a földeléssel.

Attól mert a nullát nem tudja megszakítani és lekapcsol egy fogyasztót, akár a kismegszakítóval is, ami csak a fázist szakítja meg, még nem keletkezik hibaáram. A nulla és földelés összekötésekor alapvetően két ok miatt oldhat le a FI-relé:
1: A vezetékekben "keletkezett" feszültség (kapacitív, induktív úton) és a nulla-föld zárlat ellenállásából adódó áram eléri a Fi-relé kioldási áramát.
2: A vezeték ellenállása miatt a zárlati ponton megemelkedő feszültség létrehoz akkora áramot a földelés felé, amit a Fi-relé már észrevesz. Lásd melléklet. Ez egy trükkös hibatípus (műszer nélkül nehéz rátalálni), sokszor csak akkor jön elő, ha a fogyasztó nagyobb teljesítményű.

Shot_361.jpg
    
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Ne haragudj ezért kár volt szaporítani a szót, mert csak részemről volt esetleg megfogalmazásbeli szépséghiba. Az, hogy a relé méri meg a keletkező hibaáramot (a Nulláról lévén szó) és a föld felé fogja ezt detektálni a lámpával létrehozva a zárlatot ..... mert ezt mondtam .... így jó lesz? Nekem ez a hibaáram még mindig a relénél folyik és a föld felé. Ne menjünk bele a potenciálkülönbség okozta hibaáram gerjesztette mágnestekercs kioldószerkezetébe és annak érzékenységébe ... A 2. pontban felvázolt eset az ugye nem háztartási fogyasztó kategória? Akkor ezt részemről lakáselosztós megoldásnál nem firtatnám.
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Idézet:
„A 2. pontban felvázolt eset az ugye nem háztartási fogyasztó kategória?”
Pedig igen, kb. három hete is voltunk egy ilyen esetnél.
(#) Dudus válasza Bakman hozzászólására (») Márc 11, 2016 /
 
Pedig igaza volt! Azon a nullán más fogyasztók árama is folyhat és ebben az esetben az megoszlik a föld és a nulla között és üzemszerűen leold a relé, nem kell hozzá kapacitívan vagy induktívan csatolt áram.
(#) Bakman válasza Dudus hozzászólására (») Márc 11, 2016 /
 
Akkor leírom újra, hol a hiba: "a relénél a föld felé folyni" és: "Nekem ez a hibaáram még mindig a relénél folyik és a föld felé." Nem tudom, érzed-e a különbséget a "a relénél a föld felé folyni" valamint a "a relénél folyik és a föld felé" között. Mellesleg a hibaáram nem csak a relénél folyik. Lehet írni, hogy én nem erre gondoltam, de van különbség pl. mW és MW között is.
(#) proba válasza Dudus hozzászólására (») Márc 11, 2016 /
 
Először én is erre gondoltam, de nem volt elég pontos a kérdező. és eltérően értelmeztünk dolgokat. Ha a FI után csak egy kismegszakító van, és minden ez után van kötve, a FI utáni esetleges 0 főld zárlatra nem lesz olyan fogyasztó aminek a visszatérő árama jogosan oldja le a relét.( ettől kezdve jön Bakman elmélete) Hiszen idegen hálózatból jövők csak a védővezetőn jöhetnek, az viszont már nem üzemszerű, ha a FI is és a hálózati nulla is az EPH-ra van kötve közvetlenül . (bár lehet csak nekem nem sikerült felrajzolnom jól.) Én alapból egy családi ház normál felépítésére gondoltam, itt több kismegszakító van a FI után, ezekből egyet lekapcsolva, az adott áramkör 0-főld zárlata viszont már jogos a fogyasztók használatából keletkező hibaáramot okozhat.
(#) Dudus válasza proba hozzászólására (») Márc 11, 2016 /
 
Igen, én is ezt az estet néztem. Nem életszerű, hogy egy kismegszakítóval van - még egy kis lakás sem - védve.

Tipikus szerelői hiba, hogy ahol talál egy nullát arra ráköt, nem használ 2 sarkú megszakítókat. Ilyen hálózaton nehéz a hibakeresés.
(#) Dudus válasza Bakman hozzászólására (») Márc 11, 2016 /
 
Próbálom az eredeti hibát felvető hozzászólás tükrében értelmezni amit írtál de be kell valljam nem értem...
(#) VIM válasza rezsici hozzászólására (») Márc 11, 2016 /
 
Szia! Minden esetre az volna a megoldás, hogy meg kellene keresned, hogy hová jön be a "kinti elosztószekrényből" a lakásba a betáplálás. Valószínű, hogy abba a süllyesztett dobozba jön be amit említesz az alsó szinten. Ide kellene behozni a kinti FI-t és innen már könnyen le tudnád ágaztatni a műhelyed áramkörét ami a pincén át megy hátra a műhelyedhez. Ez egy plusz kapcsolótáblát igényel falon kívülre (gondolom nem akarsz vésni) amit a benti elosztó mellett (vagy ahol Neked megfelel) lehetne kialakítani. A "bejövő" vezeték beazonosítása a benti elosztó automatáinak lekapcsolása után keresendő az automaták (általában felső) bekötési pontjainál. Ha ez meg van, ezután ha a kinti mérőnél lévő automatákat is lekapcsolva a benti "találati hely(ek)en" feszültségmentesnek kell lennie azoknak a pontoknak. Ekkor bizonyos, hogy a bejövő áramkörök hová is futnak be a lakásba. (Nem olvastam vissza az egész problémát de az nem derült ki a számomra, hogy három fázis van, vagy csak egy?)
(#) rezsici válasza VIM hozzászólására (») Márc 25, 2016 /
 
Szia!
Elnézést, hogy csak most válaszolok, de külföldön voltam net mentes környezetben. Azt hiszem azt nem lesz nehéz megállapítani, hogy kívülről melyik kábel megy a benti kapcsolódobozba, mert ahogy korábban írtam most úgy néz ki a dolog, hogy a lenti rész mérőórája a házon kívüli szekrényben van. E mellett van felszerelve az a FI relé, ami a lenti szint áramköreit védi. Innen megy be a kábel belülre a lenti kapcsolódobozba, ahol csak a lenti rész kismegszakítói vannak. Ezért gondolom, hogy nem lesz nehéz megtalálni ami bemegy, mert ide csak a FI relétől jöhet kívülről vezeték.
Ha jól értem amit írsz az a megoldás, hogy a külső szekrényben lekötöm a FI relét, direktbe kötöm a kábelt a relé helyén, és a vezeték másik végére ami a belső dobozba megy, oda kötöm át a FI-t amit elágaztathatok és így a műhely is külön FI relét kaphat.
Köszönöm a segítséget.
(#) VIM válasza rezsici hozzászólására (») Márc 25, 2016 / 1
 
Igen, pontosan úgy ahogy mondod.
(#) rezsici válasza VIM hozzászólására (») Ápr 16, 2016 /
 
Köszönöm neked is és minden hozzászólónak a segítségét (bakman, winkleer, proba, elektrorudi ). Sikerült megoldani a dolgot az útmutatások alapján.
Következő: »»   21 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem