Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Milyen zsebrádiót vegyek, amivel a gyenge rádióadókat is tudom fogni?
Lapozás: OK   6 / 6
(#) Attila1974 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 23, 2024 /
 
Kedves kadarist!
Abban reménykedtem,hogy-e fórum tagjai asztali rádiók ügyében sokkal nagyobb választási lehetőséget tudnak nekem felkínálni,hiszen sokkal több tapasztalattal rendelkeznek mint én,nagyobb a rálátásuk a dologra,mint nekem.
Okoskodásra visszatérve:akinek nem inge,ne vegye magára.


Számítógéppel csatlakoztatható módszerekkel nagyon elégedett vagyok,amit ajánlottatok,de mint
egy fórumtársatok(Doky586) írta is,azt nem vihetem magammal,így olyan készüléket keresnék,ami ugyanezekkel az adottságokkal rendelkezik.
(#) sdrlab válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 23, 2024 /
 
Szerintem nincs az elnevezéssel semmi gond, - egy oldal sáv(Single Side Band - SSB), - mivel az SSB spektrum, az AM spektrum(alsó oldalsáv, vivő, felső oldalsáv) 1 összetevőjéből áll, értelemszerűen vivő nélkül!
Ha hozzáadjuk a vivőt is(ami itt a vivő funkcióját már rég elveszítette), akkor az már nem szabványos SSB moduláció lesz, hanem valami elnyomott oldalsávú AM. Nem tudom, hogy ezt használják e bárhol is...?!
Idézet:
„Ha ssbnek nevezném a syncet akkor meg félreértenétek.”

Én már ezt sem értem )) A SSB egy modulációs eljárás. A szinkron egyenirányító pedig egy demodulátor megoldás a sok közül...
Az SSB demodulátor és a szinkron demodulátor tulajdonképpen ugyanazt az eredményt adja! De ne felejtkezzünk el arról, hogy AM moduláció vételekor, SSB módban a sávszélességet is utána kell állítani, mert a kb 300...3000Hz, az sokkal rosszabb, mint amit AM átvitelnél használunk.
(#) Doky586 válasza sdrlab hozzászólására (») Aug 23, 2024 /
 
Az egész onnan indult ki hogy mi az az AM stereo adás ami bármely hagyományos AM vevővel is vehető monoban.

Vagy vevő oldalon ugyanez a Sync technológiás vevő kell ha pl a Kossuth 540kHz et zavarja egy erős lokális 541kHz jel.. Akkor egyszerűen sync vétellel csak sync/lsb re kapcsolok.
(#) kadarist válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 24, 2024 /
 
Szerencsére még sok AM sztereó adó működik, lehet hallgatni őket és ráadásul teljesen kompatibilisek a hagyományos burkológörbés demodulátorokkal. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2024
(#) Doky586 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 24, 2024 /
 
Ezt mondom én is, csak látod sokan lehetetlennek tartják..
(#) Landsmann hozzászólása Aug 27, 2024 /
 
Nem akartam külön topicot létrehozni. Tegnap olyan terjedés volt az FM sávban, hogy csak pislogtam. 300 W-os ukrán rádió RDS információval 220 km-ről fogtam. Belényesről egy 100 W-os adót sztereóban, de RDS nélkül, 100 km-ről. De Pestről a Rádió 1 is tökéletes minőségben RDS infóval, az is 175 km. De Kassáról is szépen jött két adó is szintén RDS infóval, az 180 km. Közben meg az 55 km-re lévő 800 W-os adót szinte képtelenség volt fogni. 5-10 percenként változott a jó és semmi között.
(#) Attila1974 válasza Landsmann hozzászólására (») Aug 28, 2024 /
 
Ez a jó terjedés mitől függ?Lehet tudni?
(#) teglascs válasza Landsmann hozzászólására (») Aug 28, 2024 /
 
Milyen rádióval/antennával tapasztaltad ezt?
(#) kadarist válasza Attila1974 hozzászólására (») Aug 28, 2024 /
 
A troposzférikus terjedés a légkör álllapotától függ. A több ezer kilométer távolságra lévő állomások vételénél viszont az ionoszféra (szporadikus-e réteg) hatása jelentkezik, főleg nyáron és nappal.
(#) Gafly válasza Attila1974 hozzászólására (») Aug 28, 2024 /
 
Ettől hasonló sportoló az amatőr rádiós és a horgász.
Kitelepül feltöltött hűtőtáskával, és várja a megfelelő (nap)széljárást.

Ennél azért komolyabb, nem kell megsértődni. Van tudományos alapja.
(#) Landsmann válasza teglascs hozzászólására (») Aug 28, 2024 /
 
Ez egy Sony autórádió beüzemelve asztali rádióként. Hát, ami az antennát illeti, hozzáértő szakemberek inkább most ne olvassák amit írok. 10 m 75 ohmos koax kábel csatlakozik a rádióba. A kábel másik végén egy koax hüvely, ebbe egy koax dugó, a dugóba bekötve 0,75-ös MKH vezeték, 2x2 méter. A vezetékek végei a legjobb vételt biztosító hosszúságig feltekerve és a kívánatosnak megfelelő irányokba rögzítve. Ha otthon leszek, majd tudok fotót csinálni róla.
(#) Landsmann válasza kadarist hozzászólására (») Aug 28, 2024 /
 
Így van. Nem csak azt jelenti, hogy a nagyon távoli FM adók is jönnek, hanem azt is, hogy alkalmanként bizony a közelieket meg nem lehet venni. Az előző hozzászólásomban leírt "antennával" sikerült belőne egy rádiót, amit 55 km-ről sugároznak. Tegnap este tökéletes minőségben jött. RDS információk, TP jelzés. Ma reggel meg semmi, ami percről percre változott a jó, nagyon jó és a nagyon rossz között.
(#) uniman válasza Landsmann hozzászólására (») Aug 28, 2024 /
 
Én egy Audi Gamma CC 90s rádió vételi érzékenységén lepődtem meg...igaz most félre van téve, szereznem kell hozzá előlapot, egyszer majd ebből is asztali rádió lesz.
(#) Landsmann válasza teglascs hozzászólására (») Aug 28, 2024 /
 
Az "antenna". Ahogy nézem az előrejelzést, az elkövetkező napokban sem lesz túl jó a közeli adó vétele.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2024
(#) Udvari Zsombor válasza Landsmann hozzászólására (») Aug 28, 2024 /
 
Nálam egyszerűen egy régi fa talpas úgynevezett "bikaszarv" TV antenna van rákötve a Volkswagen Alpha autórádiómra, minden FM adó tökéletesen jön vele, amiket mifelénk fogni lehet.
(#) Landsmann válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 28, 2024 /
 
Amit mifelénk fogni lehet, az nálam is jön. Amit hallgatni akarok, azt nem mifelénk szánták, így aztán nem is vagyunk a lefedett területen.
(#) nyemi válasza Landsmann hozzászólására (») Aug 28, 2024 /
 
Idézet:
„"Ma reggel meg semmi, ami percről percre változott a jó, nagyon jó és a nagyon rossz között. "”

Sajnos túlgerjesztődik az ionoszféra és vissza verődik rajta az FM rádió jel is. A rendes és a visszavert jel kioltják egymást az antennádon, több elemes (irány érzékeny) URH antenna kéne! Van erre egy szakszó (úgy emlékszem ) "Fading"-nak nevezik . Nézz utána
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2024
(#) Landsmann válasza nyemi hozzászólására (») Aug 28, 2024 /
 
Igen, tudom hogy egy normális, frekire méretezett antenna kellene, azzal talán állandóra lehetne tenni a vételt normális minőségben. Attól még a Petőfi, Retró jönne, hiszen azokhoz egy szál rövid drót is elég, így az antenna oldalról úgyis szedne össze annyit hogy azok még hallgathatók lennének. majd szétnézek a neten, hogy Debrecenben egy antenna boltot hol találok. A koax hossza bőven elég hogy a padlástérbe kiérjen.
(#) Attila1974 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 28, 2024 /
 
Nem sértődtem meg.
Nagyon érdekeset válaszoltatok!
(#) Attila1974 válasza uniman hozzászólására (») Aug 28, 2024 /
 
Tudsz mondani egy összehasonlítási alapot,hogy mihez viszonyítottad az érzékenységét?
(#) Attila1974 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 28, 2024 /
 
Ez nem hasonlít ilyenkor a rövidhullámú(SW)terjedésre?
(#) Doky586 válasza Attila1974 hozzászólására (») Aug 29, 2024 /
 
Ha mindkettő elektromágneses sugárzás akkor hasonlítaniuk kell..
(#) xenon válasza Attila1974 hozzászólására (») Aug 29, 2024 /
 
A troposzférikus terjedés a (felső állású) délibábhoz hasonló, jellemzően inverziós helyzethez kötött, tehát a felszín közelében hidegebb, párásabb légréteg van. Főleg anticiklonos helyzetben fordul elő, ilyenkor a légréteg határán, ha elég nagy a törésmutatók közötti különbség, visszaverődik a hullám, mint az optikai kábelekben (ha úgy tetszik "szuper-refrakció" lép fel, ilyenkor a Föld felé, annak görbületét meghaladó mértékben hajlik a terjedés iránya). A szporadikus E terjedésnél az ionoszféra visszaverődési határfrekvenciája megnő, ilyenkor szokatlan módon akár 200Mhz feletti rádióhullámokat is visszaver. Meg vannak az egzotikusabb módok, meteorraj okozta ionizáció, aurora, stb.
Végül is ugyanaz a terjedési mód, mint a rövidhullámoknál megszokott ionoszféra-visszaverődés, csak ritkább és kiszámíthatatlanabb. (Különbség, hogy itt lényegében nincs felületi hullámterjedés a rövidebb hullámhossz miatt.)
(#) Udvari Zsombor válasza Landsmann hozzászólására (») Aug 29, 2024 /
 
Úgy valóban nehezebb a dolog, ha olyat akarsz hallgatni, aminek nem vagytok benne a lefedett területében.
(#) Landsmann válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 29, 2024 /
 
Azért 56 km hátha nem leküzdhetetlen akadály. 16 emeletes toronyház tetején van az adóantenna. A 0,8 KW teljesítmény meg bizalmat gerjeszt. Főleg úgy, hogy elfogadhatóan tudom fogni némi vezetékdarabbal, csak nem állandó vételi minőség. Ennél már csak jobb lehet egy irányított antenna, ami kimondottan az CCIR sávra van méretezve.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2024
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem