Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   93 / 610
(#) kristikoma válasza Csongi_ hozzászólására (») Okt 14, 2013 /
 
Semmi gond, köszönöm, valami hasonló volt eszemben.
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Okt 14, 2013 /
 
A válasz egyszerű: nem lehet akkorát szállítani. Utak, (hidak, felsővezeték), stb. keresztmetszete behatárolja. A helyszínen összeszerelés is elég macerás lenne (lehetetlen; mérések, egyéb miatt). Mérnökök hada dolgozott azon, hogy adott szállíthatósági keresztmetszetbe a lehető legnagyobb (villamosan is optimális) gépet kitalálják. Még mielőtt Millenáris Park lett a gyárból.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2013
(#) Gafly válasza kristikoma hozzászólására (») Okt 15, 2013 /
 
Idézet:
„Ne aggódj, verebeket nem lehetett a vezetékeken látni.”

Igen, ez érdekes, csak hogy már a topic-nál maradjunk.
Szerintem tényleg feszültségfüggő, hogy a verebek/galambok ráülnek-e.
230/400V-on símán ücsörögnek.
120 KV-on már nem emlékszem hogy láttam volna fázisvezetőn madarat kuporogni...
Nem fázisvezetőn azért igen.

Gondolom csípi már a talpukat leszálláskor, kapacitív úton
(#) kérdező válasza Gafly hozzászólására (») Okt 15, 2013 /
 
Az lehetséges, mert amikor a 400kV-os drót alatt "zarándokoltam" helyenként igencsak csípett a fű, és világított a glimm, mikor sötétben nedves cipővel a szigetelt esernyő rúdhoz érintettem. (Szigetelés: műanyag nyél. ) Egyébként a 25kV-os vasút alatt is éreztem.
Madarakat a 220/380-as dróton gyakran látok, de még 20-25kV-on is, de ott már inkább csak fecskét, verebet. A galamb ugye nagyobb, ezért a kapacitása is. Annak már csípné a lábát a 25kV is.
(#) kérdező válasza kristikoma hozzászólására (») Okt 15, 2013 /
 
Paks mindig maxon teker? Elvileg az urán a legolcsóbb fűtőanyag, azt érdemes járatni. Albertirsáról meddig megy ez a vonal? Átmegy a kárpátokon, vagy már Kárpátalján van az alállomás. Ott is GANZ trafó van, vagy szovjet gyártmány. Gondolom Ukrajnában főleg atomerőművek vannak. Egyébként van az ukránoknak olyan oldaluk, mint nekünk a Mavir?
(#) kristikoma válasza kérdező hozzászólására (») Okt 15, 2013 /
 
Paksot nem állítják le, csak akkor, mikor karbantartás van, ez 1 hónap évente reaktoronként. Az ukrán oldalon valószínűleg szovjet trafó van, ez is kb. olyan élettartamú, mint a magyar. Csak olajat kell tölteni bele. Van-e olyan oldal? Jó kérdés. Ha tudnék oroszul, utánanéznék.
(#) kérdező válasza kristikoma hozzászólására (») Okt 15, 2013 /
 
Ezek a trafók szerintem 150év múlva is menni fognak.
(#) kristikoma válasza kérdező hozzászólására (») Okt 15, 2013 /
 
Értem mire gondolsz, ezekben még van anyag. Ezek a trafók úgy teljesítenek évtizedeket, hogy állandóan hatalmas teljesítmények mennek át megállás nélkül. Egy mélygarázsban van egy száraztrafó. Tanárom nem jósol sok időt. 20/0.4-es.
(#) kameleon2 válasza kérdező hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Azért ezzel vitatkoznék - bár más téma :
Idézet:
„az urán a legolcsóbb fűtőanyag, azt érdemes járatni”
. Ugyanis egyrészt ha 10-11Ft-on is számolják mondjuk egy 35Ft-os szélgenerátor árhoz képest, de a beruházás, az atomhulladék kezelés, szállítás és a reaktor megsemmisítése - és elviselése az ártalmainak - nincs benne ebben az árban. A japánok sem véletlenül állították le az összeset egytől - egyig: Japán - atomenergia nélkül is üzemel . Szerintem ez volt a legépeszűbb döntés a földön - energiaügyben.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2013
(#) Frankye válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 16, 2013 / 1
 
Ezzel meg én vitáznék. Mármint nem azzal, hogy mi mennyibe kerül, és mi ártalmas, mi nem, mert abban igazat adok Neked, ellenben a japánoknál (v. ö.: Japán szigetek, Csendes óceán, vulkanikus-tektonikus tevékenység, Tűzgyűrű) az volt a nem normális, aki arra a területre, ahol nincs egy négyzetméter stabil föld, atomerőművet épített. Csak idő kérdése volt egy súlyos atomkatasztrófa kirobbanása, és csak hálásak lehetünk Természet anyánknak, hogy ezidáig megúsztuk/megúszták komolyabb (ld.: Csernobil) válság nélkül. A fukushimai erőmű-pusztulás is ennek volt köszönhető, s ha Japán előbb kezd el gondolkodni azon, hogy egy ilyen bizonytalan tektonikai topológiájú helyen érdemes-e, továbbmegyek: egyenesen szabad-e (!) nukleáris erőművet üzemeltetni, valószínű, hogy már sokkal korábban eljutnak arra a felismerésre, hogy ott (!) nagyon nem szabad ilyesfajta energiatermelő üzemet működtetni.
Tehát nem az a baj (jelen állás szerint, Japánt tekintve), hogy nukleáris erőművet üzemeltet(ett), hanem hogy ott üzemeltette, ahol nem lett volna szabad.
(#) kameleon2 válasza Frankye hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Kedves barátom! Meghajlok a koroddal járó bölcsesség előtt. De.... van egy barátom - ő is részt vesz Paks korszerűsítésében és hajnalig tartó vitáink voltak, mert ő váltig azt erősítette, hogy azért van ott annyi képzett mérnök, mert így a legnagyobb bajban is kontrollálható a folyamat. Azonban ő - éppen az emberi tényezőt nem hajlandó a műszakival szembesíteni: 1.) A mérnök pont ugyanolyan gyorsan fut (vagy tán lassabban), mint az átlagember 2.) A természet folyamatait még csak-csak lehet jósolni - bár erre a természet maga is rácáfol sokszor, de az emberi butaságot azt nem. Csak annyinak kell történnie, hogy egy politikus azt mondja: túl sokat fizetünk ezeknek a mérnököknek, eresszük szélnek őket!.... Nekem ezzel a tényezővel van bajom. Ha egy szélgenerátor tovább forog, vagy besül - na bumm.. Ha egy napelemes park magára lesz hagyva - lehet belőle gond, - esetleg tűz is . De egy atomerőmű - időzített bomba.
(#) Frankye válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Köszönöm. Viszont érzésem szerint eléggé elkanyarodtunk a témától. Javaslom, hogy a további eszmecserét, polemizálást az OFF topicban folytassuk, ha van rá igény.
(#) Moderátor hozzászólása Okt 16, 2013
 
A téma címe érdekességek. Az villamosenergiai átviteli rendszerek, és gépeinek kitárgyalása nem ide tartozik.
(#) Electricboy hozzászólása Okt 20, 2013 /
 
Sziasztok!
Telefon mikroszkóp
Érdekesnek találtam ezt a videót, gondoltam le tesztelem. Még olyan állványt nem építettem ami a videóban szerepel csak a lencsét a kamerámhoz rögzítettem (a képeken látszik hogy nem lett centrikus) és a kezem volt az "állvány" igaz mozgott kicsit, de elég elfogadható képeket sikerült csinálnom egy mp3 lejátszó smd panelrjáról:
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
(#) StefuPeti hozzászólása Okt 22, 2013 /
 
Sziasztok. Talán valakinek adok ötletet.
http://www.youtube.com/watch?v=dr5xdpLL58A
(#) Gafly hozzászólása Okt 25, 2013 /
 
Elöl és hátul nézet.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2013
(#) varttina válasza Gafly hozzászólására (») Okt 25, 2013 /
 
Minden elismerésem azon a szakembereké, akik ezt megépítették, összehangolták, működésre bírták, de még inkább az Övéké, akik ezt napi szinten használják. Háromnál több ablak esetén már képes vagyok belezavarodni a látványba. Ha egy pillantást vetnék élőben erre a szörnyetegre, egy hétig csak számokat és grafikonokat látnék.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2013
(#) sastas01 válasza varttina hozzászólására (») Okt 25, 2013 /
 
Lehet gyakorlatozni több monitorral
(#) Gafly válasza varttina hozzászólására (») Okt 25, 2013 /
 
Idézet:
„de még inkább az Övéké, akik ezt napi szinten használják.”


Nos igen, szerintem is

Ámbár nem minden megy ennyire símán
(#) sooty hozzászólása Okt 27, 2013 /
 
Az ilyen videóktól szokott felmenni a vércukrom... Barbárok !!!
(#) kameleon2 válasza sooty hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Miért? A mobiltelefon hajigálás, vagy PC zúzás jobb? Nincs a világon az az intelligens és kifinomult technológia, amit barbársággal ne lehetne tönkretenni. Sajnos bele kell törődni, hogy a világon a legnagyobb hatalom az emberi hülyeség.
(#) sooty válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Az összes ilyenfajta videót utálom, meg azt is, amikor beállnak a sorba, hogy megvehessenek valamit elsőnek, aztán szétverik... Ennek a vfd pukkantásnak nincs semmi értelme,egy vaku nagyobbat villan. Azt se szeretem, ha a "rocksztárok" a gitárt verik szét a színpadon. (Kivétel a filmművészet, ha valami drámai hatást akarnak elérni a pusztulással) Ez a mobildobás legalább vicces
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2013
(#) szamóca válasza sooty hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Én imádom a VFD-ket. Szerintem a legszebb kijelzők. Ezt aki csinálta alapból here köré tekert kanthál huzal hasonló túlterhelésével jutalmaznám.
(#) sooty válasza szamóca hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Na én is így vagyok vele ! (Nemhiába tököltem a PT6311 vezérlővel ) , még szerencse, hogy az idióta nem egy röntgencsőnek akarta kiégetni a katódját, miközben videózza
(#) sooty hozzászólása Okt 27, 2013 /
 
Ja egy érdekesség, az előbbi témáról jutott az eszembe: (Egy doziméter a 70-es évekből)
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2013
(#) Csongi_ válasza sooty hozzászólására (») Okt 27, 2013 /
 
Gazdagek nincs mit csinaljanak a sok penzzel.
(#) Gery78 válasza sooty hozzászólására (») Okt 28, 2013 /
 
Én is utálom az ilyen videókat, ahol a szép és nagy gonddal elkészített cuccokat teszik tönkre. A gitárzúzás azt hiszem Pete Townshend ötlete volt, szokták is mondani, hogy ha valakire rájön a pusztíthatnék, akkor Pete Townshend-es hangulatban van.

Az az érdekes, nem tudom megfigyeltétek-e már, de a legtöbb ember olyan, hogyha mutatsz neki valami szépet és drágát, akkor rögtön eszébe jut, hogy hogyan lehetne elpusztítani. Ezt nem értem, hogy miért ilyenek az emberek. Pl.: vettem egy pár nagyon jó és pótolhatatlan hangszórót. Megmutattam valakinek, a hangszóró ott pihent az ágyamon messze minden sérülési lehetőségtől amíg szereltem. Elmondom mi ez és mit tud, meg mennyire örülök neki, mire az illető: Mit szólnál, ha beleejteném ezt a fogót? Én meg majdnem agyvérzést kaptam. Szóval az emberi viselkedés és reakció is egy "Érdekesség".
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2013
(#) kaqkk válasza szamóca hozzászólására (») Okt 28, 2013 /
 
Ez a videó arról szól hogy : nem tud mit kezdeni vele és mielőtt kidobja mégis csinál valamit....
Nem védeni akarom ! Ő ennyire képes.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2013
(#) sooty válasza Gery78 hozzászólására (») Okt 28, 2013 /
 
"The power to destroy a thing is the absolute control over it. " Paul Muad'dib (Frank Herbert: Dune)

"Aki meg tud semmisíteni valamit, annak abszolút hatalma van fölötte. " tehát ez az egész a hatalomról szól...
(#) kameleon2 hozzászólása Okt 28, 2013 /
 
Sziasztok! Érdekelne van-e valakinek ezzel valamilyen tapasztalata? Meddő teljesítmény- kompenzáló eszköz lehet? Esetleg egy sima kondenzátor? Teljesen átverés? Nehezen tudom ugyanis elhinni a leírtakat.
Következő: »»   93 / 610
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem