Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Megfejeled a stabot 2 tranyóval, és bírja. De az nem megoldás; ezt kellene rendbe tenni. Egyenként ki kell mérni az alkatrészeit.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2014
Sziasztok!
Szeretnék kérni egy kis segítséget. Javítok egy Denon PMA-520A típusú erősítőt,az egyik oldalnál mindkét végfok zárlatos volt,ezeket kivettem,majd egy-egy 100 Ohm-os ellenállást raktam BE lábak helyére.TR462 nyitófeszültsége 0,45V TR460 viszont 3.9-4V!!!. Primer körben 60W-os izzó van ami szinte teljesen kialszik. Meghajtók jók ezeket kiforrasztva is megnéztem. Emitter ellenállások,diódák,egyéb tranzisztorok jók a végfokban. Egy Optocsatolón keresztül vezérli a BIAS-t,ezt a részét nem egészen értem. Minden segítséget előre is köszönök!
Nem tudom, granpa mire gondol? Ha a graetz nem zárlatos, és az elkók jók, akkor semmit nem kell vele csinálni. Stabilizátor kell mindenképpen utána, pláne, ha erről a tápról nem csak a vége megy, hanem az eleje is. Fiatal koromban végig próbáltam mindent, próbálkoztam soros ellenállásokkal, fojtókkal, rakosgattam a tápra 1000µF-okat párhuzamosan, egyre többet, mindhiába, egy egyszerű stabilizátor beépítése után csodák csodája nem volt többé semmi búgás. Csupán egy egyszerű emitterkövető volt a bázis és a test között zénerrel. De ha komolyabbat akarsz, bármely stabilizátor IC is megfejelhető egy nagyobb tranzisztorral.
Nézd meg szkóppal a kimenetet.. ha 50 Hz-cel búgna, akkor a graetz egyik diódája nincs meg, ha viszont jó, akkor 100 Hz-cel.... a szkóp megmutatná, milyen és mekkora a hullámosság.
Az is lehet, hogy kiszáradtak az elkók.. - a táp "új" korában is búgott róla az erősítő?
Ennek több oka is lehet. Vagy az erősítő huzalozása rosz, akár a panelé is, vagy egyszerűen nincs rendesen megpufferelve a táp, vagy ez a kettő együtt. A kapcsolóüzeműnek is "szólta" a zaját, csak azt nem hallod, legfeljebb a macskák és kutyák mert nagyfrekvenciás. Én az erősítő paneljáról kérnék fényképet, amin jól látszanak a vezetősávok, a feszültség stabilizálása, csak tüneti kezelés lenne. az IC-kben az a jó, hogy egy ponton kapnak földet, nehéz őket brummosra csinálni.
Sziasztok!
Van egy Siemens RV-300 erősítő, amiben a motoros hangerőszabályzó poti tönkrement, és most sikerlült vennem egy motoros Alps potit. A probléma az, hogy a régi, az középmegcsapolásos poti volt, onnan ment a loudnesshez a vezeték, ezen viszont nincs ilyen megcsapolás. Hogyan tudnám bekötni a loudness-t?
Nem hiszem, hogy hiba lenne a táppal, mert egyrészt új alkatrészekből építettem, másrészt még erősebb mélyeknél is jól szól. Maga a brumm nagyon halk, csak ha csend van a szobában akkor lehet kicsit hallani. A dobozba kb 15-16 V DC megy be, amiről a modul megy, viszont van benn 12v stab IC amiről az előfok megy, megprobálom erre kötni a végfokot is, hogy búg-e...
Szkópom nincs, de messze nincs ekkora probléma, csak kicsit búg-e, ha nem menne egy dióda, sokkal durvább jelenség lenne. Amúgy mindig búgott.
Ekkora táphoz elég ez a puffer. Egyébként az adapter nem kapcsolóüzemű volt csak egy ősrégi trafós de van benn stab IC, és semmi brumm nincs.
Ez az.
Szervusztok!
Van egy Cambridge Audio C90 subwoferem, ami egyszer csak megállt. Szétszedtem és azt láttam, hogy a panelon lévő 2 db 3,15 A-es 250 v-os biztosíték kiégett. A biztosítékokat kicseréltem, de ez nem segített. Az elekronikát egy 230-2x24 v-os transzformátor hajtja, amit kimértem de a mérés alapján 30-35 V-okat mértem ezért a trafót kicseréltem. Az új trafót bekötöttem, de a helyzet változatlan, bekapcsolom és rögtön kicsapja a biztosítékokat. A nyákon nem látszik semmi. Arra gyanakszom, hogy a kbj610 jelű egyutas kétütemű )talán( dióda készült ki. Úgy gondolom, hogy a biztosítékok azt a célt szolgálják, hogy az elektronika pont megfelelő kraftot kapjon, ezért csak arra tudok gyanakodni, hogy a biztosítékok előtt lehet a hiba, ez pedig ahogy nézegettem csak a dióda és a 2 db pufferkondenzátor hibájára utalhat. A kondik: 6800 µF 50v. Vélemény? Köszönöm.
Szia! Próbálom elképzelni a trafós tápod puffermezejét, az elvileg helyes vezetősávkialakítás nem akar kijönni belőle. Volna egy képed a NYÁK-ról?
Szia. A biztositék az mindig az előtte lévő áramkört védi, és az utána lévő áramkör túlterhelése, vagy zárlata csapja ki. Jelen esetben a biztositék arra szolgál, hogy ha az erősitőd tönkremegy, és zárlatba megy, akkor a trafót ne égesse szénné, ami esetleg még tüzet is okozhat. KJB610-es jelü félvezetőt én nem találtam gugliba. A 2x24v-os trafó egyenirányitás és pufferelés után 2x33v, ez teljesen normális érték. Szerintem a tápja rendbe van, inkább a végfok körül kellene matatni. Mik voltak a halál körülményei?
Elírtam KBJ610. Nem egyirányítás és puffer után mértem, hanem előtte.
Szia! Nézd meg jel nélkül az optó LED-áramát az R516-on eső feszültség segítségével. Az biztosabb mint a rajzon lévő feszültségek.
Szia! Zokától kértem a fotót, de mindjárt nézem a tiédet is
Nem egyértelmű számomra. 2x24v-os trafót megmérsz üresen AC-ba akkor jó, ha bekötöd akkor 34v? AC-ba? Nem értem.
Nem üresjáratban mértem túl magas feszt, szerintem. Terhelve nem tudom kimérni mert a biztosítékokat kivágja valami. Erre szeretnék rájönni.
Szia
Értem ,de a LED-ek sorba vannak és a másik oldal jó. De azért meg fogom nézni. Egyébként másik forumon a 100Ohm-os ellenállások helyett 1A-os diódákat ajánlottak inkább,nyitó irányban PN átmenet szerint a végfokok helyett. Az szerencsésebb?
Valamit nagyon félre magyarázol, amitől nem egyértelmű, értem, hogy te érted, de mi nem értjük. KBJ610, egy egyszerü graetz hid, ami nem más mint 4 db dióda egy tokban, ez egyszerü multiméterrel ellenőrizhető ha erre gyanakodsz. Azt irod egyenirányitás előtt mértél 30-35v-ot, ezt pontosan hol? Csak hogy értsük egymást, van egy trafó ami váltófeszt ad le, itt AC mérésbe 2x24-nek kell lennie, innen megy a graetz hidra, a hid kemenetén mivel rajta vannak a pufferek már 2x34v körüli DC azaz egyenfeszt kell mérj. Akkor hol és mit mértél pontosan, és hol helyezkedik el a biztositék? Gyanitom a puffer után....Mit jelent nálad, hogy üresjáratban és az hogy terhelve?
Szia! Mérd meg az egyenirányító hidat, a + és a két AC, valamint a "-" és a két AC lábak között nem lehet 0 ohm. Mérés közben kicsit várni kell, mert a vizsgálófeszültség tölti a puffereket.
Azért komolyabb téttel a végfokzárlatot játszanám meg
Sziasztok!
A TDA2005-tel van valakinek bármilyen tapasztalata? Szeretnék majd belőle egy erősítőt építeni, de nem nagyon találtam kritikát róla. Mennyire melegedik, illetve mennyire érzékeny a tápfeszültség ingadozására?
Bővebben: Link ezt találtam.
Azt sem teljesen értem ,hogy csak az egyik tranzisztor nyitófeszültsége nem jó a TR460-asé 3.9V ,a TR462 0,45V.
Az alap és a vezérelt nyugalmi áram állító potikkal kezdtél valamit?
A végtranzisztor B-E helyén nagyon nem jó az aszimmetrikusan megoszló feszültség, előbb ennek járj utána! A diódát nem kommentálom, gondold végig most mi történne!
Igen, ezt a topicot olvastam, kérdeztem ott is,de semmi válasz. A linkelt hozzászólás után viszont ott van az ellenérv. Ezért vagyok tanácstalan.
Okés. Tettem fel az előbb egy képet, azon látható a biztosítékok elhelyezkedése. A három tüske mellett vannak.
Közvetlenül a trafó 24 voltos ágait mértem meg, váltóáram volt, de nem 24 volt hanem több ingadozott 30-35 volt körül. Mást nem mértem egyelőre.
Hát, én mondjuk nem szeretem a tda erősitőket, de nem egy nagy összeg és a hobbi szeretetéért, az épités öröméért próbáld ki, nem az életed múlik rajta, maximum forrasztottál egy jót. Ez se utolsó szempont.
A trafó fotóját tedd fel légy oly jó, és írd meg hány VA-es?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |