Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2154 / 2523
(#) mate886 válasza mek-elek hozzászólására (») Ápr 5, 2019 /

Ha a potis panelt kikötöm a fő panelről, ugyan úgy megmarad a probléma.. Sima Opampos kapcsolás, rajzot sehol nem találatam hozzá.
(#) reloop válasza mate886 hozzászólására (») Ápr 5, 2019 /

Szia! Típust, vagy képet a belsejéről tudnál adni, hogy bekapcsolódhassunk a hiba elhárításába?
Az elmondottak egy leszakadt testvezetékre, vagy elengedett forrasztásra utalnak.
Hátha jó lesz alapon való alkatrész-cserélgetés többnyire hátráltatja a javítást.
(#) mate886 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 5, 2019 /

Remélem látszik valami, sajnos jobb felbontásban nem tudom őket felrakni, mert nagy a méretük. Alkatrészek nem mozognak, ezt már leteszteltem mikor szétszedtem. Opamp tápfesz jónak tűnik, nem egészen 1 volt különbség van, és az ic határain belül van... De azon is rajta van a szinusz.. Kondik nem mentek át drótba, azokon már végigmentem- legalábbis az eq részen. Még megfigyelés, ha a táptranzisztor fülléhaz hozzáérek, akkor a szinusz eltolódik a negatív tápfesz felé, és fázisa is más lesz. ez minden tranyóra igaz.

Mi volt a mérés testpontja?
Mérj ellenállást (szakadásvizsgálat) a táptest és a csatlakozók test között!
Szerk.: a képek teljesen megfelelők, a rajzát sajnos csak 20 dolcsiért látnám.
Szerk.2: a potis panel test szintén vizsgálandó
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2019
(#) mate886 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 5, 2019 /

Igen 20 dolcsiért én is, de nem akarok beleölni annyit, max ha nem jövünk rá így.. testpont a váz volt, valamint ha nem ért oda a szkóp, akkor a kimeneti földpont.. Elvileg a csavaroknál össze van kötve a panel a vázzal, de azért rámérek, nehogy meglepetés érjen.. Holnap teszek fel infókat
(#) FerencziJ válasza mate886 hozzászólására (») Ápr 5, 2019 /

Akkor szokott tapasztalataim szerint jelentkezni ez a tünet, mikor a bemeneti jelúton az árnyékolás megszűnik. Több alkalommal találkoztam már hasonlóval, bár nem EQ-ban, hanem különböző erősítőkben. Ez lehet vezetékszakadás (Autósvégben az árnyékon ment a - táp, el is olvadt), forrszem törés egy potinál, letört egy vezeték a kivezetett potiról, etc...

üdv: fj

Ilyen nagy paneleknél szeret elrepedni a fólia.
Ha 50 Hz-et észleltél, akkor nem magában a tápban kezdjük a hibakeresést, mert a láthatóan kétutas egyenirányítás szűretlensége 100 Hz-en mutatkozna.
(#) mate886 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 6, 2019 /

Nem egész 50. 48 és 53 közötti érték, szkóp fft szerint. De délelőtt jobban belemérek, az a biztos.
A kábelek tuti jók, és minőségi dugókkal szereltem őket.
És bemenet nélkül is gerjed.. Én is a testekre gondoltam, de odáig még nem jutottam el.
(#) szaka válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 6, 2019 /

Szia!
Köszönöm a rajzot!!!

A táp részén kiment a 39V-os zéner dioda. Gondolom nem volt meg így a tápfesz.
(#) szaka hozzászólása Ápr 6, 2019 /

Sziasztok!
Van nálam egy DB Technologies erősítő.
A tranzisztorok alatt egy vékony réz szalag van. Kérdésem az, hogy az milyen célt szolgál? Mert emiatt nem fekszik fel teljesen a tranzisztor a bordára.
(#) mek-elek válasza szaka hozzászólására (») Ápr 6, 2019 /

A vörösréz nagyon jó hővezető.
A tranyónak meg a bordán a helye, szerintem.
(#) tothbela válasza szaka hozzászólására (») Ápr 6, 2019 / 1

Nem láttam még ilyet, de mivel csak elméletben létezik merev test, ha simán csak egy csavarral lenne rögzítve, a csip alatt nem biztos hogy éppen jó lenne a szorítóerő. Ezért alkalmaznak sok helyen inkább leszorító kengyelt. Itt viszont nem tervezték bele a mérnökök, így valakinek akadt egy jó ötlete. Egyébként ha megnézed, éppen a csip alatt szinte áttetsző lett a csillám, mivel jól kinyomta a pasztát. Ebból látszik, hogy éppen jó helyen fekszik fel a tranzisztor.
(#) szaka válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 6, 2019 /

Értem.
De látszik, hogy felül ahol a réz lemezke van ott van kinyomva és alul, középen viszont nem. ha kiveszem a lemezkét , és a tranzisztor csavarra teszek egy rugós alátétet , az nem lenne jobb?
(#) tothbela válasza szaka hozzászólására (») Ápr 6, 2019 /

Egy darabnál teszteld meg hogy mennyire nyomja ki a pasztát. Igazából a réz hűtő rugalmassága a kérdéses. Ha nem elég merev, akkor sajna kell a lemezke. Nem tudom mekkora teljesítményű az erősítő, de ha spiccre van tervezve, akkor minden apró részlet fontos a jó hőátadás miatt. Én elvagyok többnyire a szilikonos szigetelővel is, bár 2 pár tranzisztor 60-100W-ra nem okoz gondot. VF2-nél a két fetet simán felforrasztottam egy 5X3 cm-es 3mm vastag vörösréz lemezre. Az meg a másik véglet.
(#) granpa válasza szaka hozzászólására (») Ápr 6, 2019 /

Hőterítés (nagyobb felület, jobb vezetés) a feladata. Hamarabb szétteríti a meleget az alu bordán. Ha tudsz lyukat, menetet fúrni, használj inkább kengyelt! (akkor is rézlemez a tranyó alá, meg paszta)
(#) mate886 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 6, 2019 /

Sikerült megoldani, nem gerjed, csatornál külön szólnak! 3 hiba is volt..

1- A line out- nál a test meg volt szakadva, de kb 3mm hosszan nem volt forrsáv, és lakk se volt rajta, érdekes. Ezt átkötve a gerjedés megszűnt.

2- Spektrum analizátorban 2 ellenállás forrasztása összeért. Ezeket megszüntetve a két oldal már külön életet él!

3- Ahol a váz a panellal volt összekötve, alácsavarozta a kis koreai az egyik tápkábelt, és igy nem volt a doboz testelve, hanem a kábelen a borítás megsérült, és így került a vázra ac, ami az egész készüléket körülvette ugye.. Ezt kijavítva már nem ráz, és nem gerjed ha hozáérek a vázhoz, vagy a tranyókhoz.

Kis tápzaj még megfigyelhető, de elenyésző.. Puffereket cserélem majd, 1988 óta volt idejük kiszáradni.
Szembetűnő hibák voltak, csak amikor mértem, nem néztem meg alaposan a panel másik oldalát.

De még lesz dolog a végfok csontszáraz puffereivel, meg az előfok balance potilával, és pár kontaktos nyomógombjával, és a tuner 0,05Mhzval nagyobb frekit mutat, mint ahol az adó van, de ezek csak apróságok, és könnyen javíthatóak
(#) reloop válasza mate886 hozzászólására (») Ápr 6, 2019 / 1

Ügyes vagy
(#) teddysnow hozzászólása Ápr 6, 2019 /

Sziasztok,
van egy sajátépítésű 8038-as "függvény generátorom" és annak van egy szintén saját kimenő, buffer erősítője. Az a bajom, hogy kb 5-6 használat után (ez nálam egy év alatt jön össze) tönkre megy a FET. Próbáltam BF245C és J211-el semmi hatás. Közös tápja van a 8038-al, 7812-es.
Mi lehet a baj?
Ja és nyák nélküli kivitel, a kimeneti Jack aljzatra vannak szerelve.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2019

buffer.JPG

(#) tothbela válasza teddysnow hozzászólására (») Ápr 7, 2019 / 1

Szia!
Egy ilyen buffer védtelen a kimenetről érkező impulzusokkal szemben. Legegyszerűbb megoldás, hogy a T3 kollektorát egy-egy diódával a GND-re, és a +12V-ra kötöd. Másképpen mondva a GND és a 12V közé záróirányban két sorba kötött diódát teszel (anód a GND felé, katód a 12Vfelé), a közös pontjukat meg a T3 kollektorával kötöd össze (1N4148). A kimenő 47µF-al pedig egy 50-100 Ohmos ellenállást teszel sorosan.
Ez az elrendezés korlátozza a kimenetről bejutó akkora impulzusokat, ami kárt tenne a buffer alkatrészeiben.
(#) rammeradrian hozzászólása Ápr 7, 2019 /

Sziasztok!

Ismeri valaki a BOSE SA-3 erősítő belsejét? Konkrétan a transzformátorára lennék kíváncsi, 4 secunderes és hogy hol ilyen feszt ad le. Van egy panelem, csak trafót nem sikerült hozzá szereznem.

Köszönöm
(#) mek-elek válasza rammeradrian hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /

Elvileg, ha jól láttam +-20voltról megy.
Ha csak pufferről jár, akkor egyenként 12-15v között lehet .
(#) teddysnow válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /

Jól értem?

buffer2.JPG

(#) (Felhasználó 122012) válasza rammeradrian hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /

Elvileg TDA7293 HS van benne.
(#) reloop válasza rammeradrian hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /

Szia! A specifikáció alapján a végfok táp ±40 V, de ez alá is mehetsz abból baj nem lehet.
A kolléga által feltett doksiban 12 V-os Zener diódákra bukkantam, a kisebb feszültségű táp efölött lehet pár volttal.
(#) tothbela válasza teddysnow hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /

Igen, Csak telefonról nem tudok rajzolni. Így gondoltam.
(#) teddysnow válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /

Köszönöm, megcsinálom.
(#) szaka válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /

Ha megjönnek az új alkatrészek tesztelem!
Köszönöm!
(#) szaka hozzászólása Ápr 9, 2019 /

Sziasztok!

Van ötletetek esetleg hogy mivel lehetne helyettesíteni egy QSC PLX 2402 végfokban a flyback trafót?
Típusa: tsd-1135

Felvettem a kapcsolat több külföldi és kínai céggel is, de nincs raktáron .
Máshol pedig minimum 100 db-ot kellene rendelnem.

tsd-1135.pdf

(#) kadarist válasza szaka hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /

Szia!
Hányféle feszültséget szolgáltat ez a trafó?
(#) szaka válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /

Szia!
Adatlap szerint 5V és 15V.
A kapcsolásban +18V és +6V.
Következő: »»   2154 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem