Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2464 / 2526
(#) Dióda válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Szept 18, 2023 / 1

Nekem van pár ilyesmi erősítőm.
Simán 12v-os trafó egyenirányítva és puffer azaz dc17v körül.
Proci hűtőborda hűti és így is meleg .
Hajtottam már 8ohm-al és 4-el is simán bírja.
Nekem olyan a panel hogy a tápágba van egy dióda sorosan a végfokkal sorbakötve amin alapból esik 0,6v. Amugy a 2x15watthoz kb 2,x-amper áram társul méréseim alapján így egész jó a hatásfoka. Egy egyszerű számolás hogy tápfeszültség a négyzeten osztva a 8 szoros hangszóróterheléssel. Mivel hídágú így a tápfeszt duplázzuk alapból . Ez alapján 17v táp esetén ez úgy néz ki hogy 34x34=1156 ezt osszuk a 8szoros hangszóróterheléssel ami 8ohm esetén 64 és kijön 18,0625Watt ebbők elmegy a 20%-a maradékfeszre és disszipációra akkor marad 14,5watt.
Ha azt számoljuk hogy ehhez mekkora áram kell akkor 2x15watt az 30watt és 17volt esetén az 2amper körül van valahol. Ha kiszámoljuk a veszteséget akkor az ic tok disszipál vagy 10wattot így az eléggé felmelegíti azt a légypiszok bordát. Ergo rendes borda kell neki ami azt el tudja disszipálni.
(#) KoblogPerGyok válasza Dióda hozzászólására (») Szept 18, 2023 /

Épp ilyen a trafóból kijövő jelem nekem is, ezt tudtam volna direktben rákötni (most is tudom) ez az a mért, nem számolt 17.7V, ami egy 60VA-es trafóból jön. A diódát én is gondoltam, de már kihagyom, bár komolyabb dióda kell, lehet nincs itthon, de tényleg lehet még valahol, megnézem.

Igen, a pisztolyom 30W-os és az direkt forró, a 10W ennek melegítésére bőven elég. A képen látható bordával, mikor nem felejtettem el rákapcsolni a ventit simán csak kézmeleg volt. Mikor elfelejtettem bekapcsolni akkor melegedett kicsit jobban, de kézzel megfoghatóra csak.

Szóval ha beteszek egy diódát a tápegység felől sorosan, ami bírja a 2.x Ampert, akkor lemegy a fesz 17V körülire, a disszipációt meg elviseli a borda már szerintem. Ez jól hangzik, kipróbálom.
(#) Dióda válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Szept 18, 2023 /

Egy dióda sorosan -0,6v. Kettő a duplája azaz 1,2v.
(#) KoblogPerGyok válasza Dióda hozzászólására (») Szept 18, 2023 /

Igen, erre gondolok, de még nem döntöttem el, mert az áramköreim, meg a tápok, meg mindenféle kábelek közé még be kell paszíroznom, meg megfelelő dióda is kell. De ez lesz, mert akkor csökkenteni tudom a kábelmennyiséget. +/-15V, 5V, 3.3V, GND, + 17.7 a modulnak (csökkentve a diódákkal) és 17.7V a ventinek. No meg a GND és 17.7V a nagyobb terhelésű dolgoknak vastabagbban (kettőzve a pin miatt) stb. De szerintem "lengőben" a két dióda jó lesz, ahogy mondod, csak valahogy szabadon kellene hagyni őket, hogy hűlhessenek. Ekkor nyugottabb leszek, hogy nem a max közeli feszkón hajtom...
16.5V meg éppen az adatlapon a tesztek tápfeszültsége, már csak a 8 Ohm hiányzik, de van itthon NYOLC!!! db 45W 4 Ohm hangszóróm. 8 Ohm-os egy sincs!

Lengőben probléma, ha betekerem valamivel:

-Betonoztunk, minden jól ment, mire a kolléga szalad be, hogy kigyulladt a betonkeverő!
-Mivaaaaan? Azt mégis hogy? Mit keverünk, pálinkát, vagy mit?

A kondit belerakták egy slag darabba, mert az átmérője sokkal kissebb volt mint a foglalat ezért lötyögött. Totál elszigetelték, nem tudott hűlni, jött a füst...

Feküdtünk a röhögéstől!
(#) Dióda válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Szept 18, 2023 /

4ohmos hangszóróból kettő sorban az 8ohm. Diódák annyira azért nem fűtenek. De ha ez miatt aggódsz akkor valami szellőzős megoldásban godolkozz. Amugy az ic-nek 20v a max feszültsége.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2023
(#) sanca29 hozzászólása Szept 18, 2023 /

Üdv, valakinek nincs véletlen samsung HW-H751 erösitője? egy kérdésem lenne ha nincs wifis mélyláda csatlakozva akkor önmagába nem szól?
(#) reloop válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Szept 18, 2023 /

Szia! A TDA7297 az adatlapja szerint 2 A-nél belsőleg korlátozza a kimenő áramot. Ez azt jelenti, hogy 10-12 V-nál magasabb tápfeszültséget hiába kötsz rá, ha 4 Ω-mal terheled, abból csak meleg lesz, nem pedig nagyobb kivehető teljesítmény.
Ha nekem kéne ezzel az IC-vel erősítőt építenem 4 Ω-os hangszórókhoz, akkor 9 V-tal táplálnám. A csatornánként kivehető 6-7 W mai szemmel lenézett mérőszám, de például szobában használva bőven elegendő. Talán a hozzá applikált hűtőborda is megfelel majd.
(#) KoblogPerGyok válasza reloop hozzászólására (») Szept 18, 2023 /

Szia!

A kezem meg van kötve, azaz meg volt kötve. 17.7 állt rendelkezésre, azaz errről kellett volna hajtani. 4Ohm meg megint csak ada magát, nincs más. Na melegedett is rendesen. Ezért kérdeztem, hátha valami furmány megolgoldja a gondot, de a borda + venti megoldja, mint ahogy Régi Motoros mondta.

Szóval a rendelkezésre álló fesz meg hangszórókkal kell(ene) megoldanom, de tényleg a borda a megoldás, illetve csökkenteni kell kicsit a feszt. De ezzel is kezdtem a hozzászólásaimat, de elvitt a félreolvasott Angol leírás.

Az optimális megoldás adott lenne, de a vlóság meg közbeszól!
(#) KoblogPerGyok válasza reloop hozzászólására (») Szept 20, 2023 /

Szia!

Minden ok, megy rendesen, de egy gyors kérdésem lenne még:

4 Ohm hangszórókkal
12V táppal

Mekkora lehet maximum a bemenő jel értéke? Vpp-ben, vagy RMS-ben megadva? Azt tudom, hogy 200mV RMS-nél nagyobbnak kell lennie, de mi lehet a maximum?

5KHz szinusznál?
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2023
(#) KoblogPerGyok válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Szept 20, 2023 /

Ok, megvan.
(#) reloop válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Szept 20, 2023 /

A 200mV az adatlap szerinti 40x erősítéshez elég kell legyen 4 Ω 15 W kivezérléséhez. Ha használod a potenciométert, akkor választhatsz 3-500 mV-os névleges bemenő jelet, hogy a halk műsorszámokat is élvezhesd teljes hangerőn.
(#) KoblogPerGyok válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2023 /

Az adatlap böngészéséből az RMS értékét ki lehet számolni a teljesítmény és a torzítás diagram segítségével, onnan kinézve megy a dolog. Nem zene lesz, a torzítás fontos, ezért csak 6-7 W lessz a kimeneten a teljesítmény.

A potit úgy terveztem meg az áramköreim végére, hogy középállásban ez legyen, mehetek fölé kicsivel, és alá is. A modul meg teljes hangerőn mehet.

P=U^2/R ből indultam ki, míg az erősítése 32dB, ami az adatlapon jól el van rejtve, nekem nem esett le mekyik ez az érték az adatlapon. A neten keresgéltem mekkora ez és utána megláttam az adatlapon is.

200mV RMS -el, 8 Ohm-al 32dB erősítéssel 15W jön ki. (8 ohm helyett a képletben 4 kell, a hídkapcsolás matt a felét látja a TDA a rákapcsolt hangszóró ellenállásának)

Így megkaptam a kért értéket. Még nem próbáltam ki, de szerintem menni fog.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2023
(#) SultanJr hozzászólása Szept 21, 2023 /

Szép napot! Sziasztok! Hánykolódott 2 ilyen modul a szekrényben, úgy döntöttem felélesztem őket, ami sikeres is volt,tápfeszültség +-60V Dc.Keresgéltem a topicon belül, és meg is találtam a híd üzemmód mikéntjét. A kérdésem annyi lenne hogy az megvan hogy egyik modult az invertáló, másikat nem invertáló bejáratnál összekötjük egy 33k ohm ellenállással,ez az ellenállás teljesítményre 2W kell legyen? Valamint a rajzon ugyanúgy a bejáratokra kell kössem a jelet?
Tehát igazából a bejáratokhoz valaki berajzolná nekem a huzalozást? Kell készítsek külső fázisfordítót? Mert olyan még van is a szekrényben.. +-15V ról működik az erősítőben előfok eq val, így a védelem rész is szépen elketyereg erről a tápról, egy panel van jelenleg az erősítőben,de kicsit több teljesítmény kellene szub hangfalakhoz. Van értelme? Vagy inkább tekerjek a transzformátorra pár menetet feszültségemelés céljából? Vagy maradjon a +-58V környéke, és 4 ohmon használjam hídban? Jelenleg egy 25 centiméteres vaskos bordán van egy baji modul, ami órákon át határon hajtva 72 fokra melegítette fel a bordát, ott "megállt" a melegedés..
Kép 1
Kép 2
(#) btamas81 válasza SultanJr hozzászólására (») Szept 21, 2023 /

Csak kíváncsiságképpen, 400W-ot te minek akarsz hidalni? Nálam 2x10w kb háromnegyed hangerőnél feljebb még nem volt hangosítva a 20nm² nappaliba.
(#) SultanJr válasza btamas81 hozzászólására (») Szept 21, 2023 /

Szia! A tényleges 400W fele sem vehető ki ebből a kapcsolásból még ha feszültséget emelünk sem..(Én színusz folyamatosban 135W/8 ohmot mértem ebben a felállásban ami kevés nekem).. Egyébként is ahhoz 2 pár fet kevés hogy annyit levegyünk róla..
Hídban tud ez a kapcsolás kb 250-300 W ot csúcsokban, ami nekem éppen elég lenne ide!
Ez egy házibulis diumdisumban épp hogy elég clipben, épphogy rángatja az ablakot.. Én meg szeretem ha marad tartalék! Ezért! Azt a tévhitet én nem követem, hogy a végfok teljesítmény kisebb kell legyen mint amit a hangfal (hangszóró) elbírna... Egyrészt ha határon hajtom clip közelében és kevés a szub, akkor miért ne lehetne felhasználni a másik panelt is?...
Ez úgysem való másra véleményem szerint mert a hangja az minden csak nem jó. Szubnak okés..
(#) btamas81 válasza SultanJr hozzászólására (») Szept 21, 2023 /

Régi fősulis házibulikat juttatad eszembe. Így már értem.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2023
(#) reloop válasza SultanJr hozzászólására (») Szept 21, 2023 /

Szia! Az erősítő gond nélkül leadja a 400 W-ot 8 Ω-ra ±90 V-os táppal, igaz a FET-ek számát duplázni kell hozzá.
A hídkapcsolás ábrája egyértelmű, a rajzon jobb oldali erősítő "Be" pontja testen van.
Hídban 8 Ω-ra 3-400 W-ot is lead a ±60 V névleges feszültségű táppal, ha nem esik sokat a táp terhelés hatására.
Hűtőventilátorra lesz szükséged!
(#) SultanJr válasza reloop hozzászólására (») Szept 21, 2023 /

Köszönöm a választ, kivezérelve teljesen, és mérve +-60v on mértem a 135W folyamatos teljesítményt 8 ohmon. Teljesítményellenállások voltak műterhelésnek. ez ugye zenei csúcsokra nem igaz, mert ott az impedancia is változik, és a zenében csúcsok vannak... A tápfeszültség nem esett jelentősen, így el tudom képzelni hogy valamiért sok a maradékfeszültség a fetekben amit elfűt a bordára... Esetleg ha egy kapcsolóval kiegészíteném hogy sztereó és híd mód közt tudjak váltani az még jobb megoldás lenne, de a cél végülis szub meghajtása.
(#) SultanJr válasza SultanJr hozzászólására (») Szept 22, 2023 /

Arra gondoltam még a kimeneti dc védelem mellett, hogy a kijárattal egy egyszerű kb 75 celsius fokos, vagy 80-as bimetált sorbakötnék, amit a hűtőbordára szerelnék fel, így a szintén hővezérelt venti mellett (ha meghibásodna és mondjuk megáll), lenne még egy ilyen is ami muteolná a kijáratot, vagy akár a bemenő jelútba is tehetném...
(#) reloop válasza SultanJr hozzászólására (») Szept 22, 2023 / 1

A kapcsolásnak valóban magas a maradék-feszültsége, 10-12 V tápoldalanként.
A klixont a DC védelemmel is összekötheted, például annak a tápját szakítod meg vele.
(#) mcc válasza reloop hozzászólására (») Szept 22, 2023 /

Idézet:
„A kapcsolásnak valóban magas a maradék-feszültsége, 10-12 V tápoldalanként.”

Érdemes lenne megemelt tápot adni a feszültségerősítő fokozatoknak. Olcsón megoldható és sokat lehet nyerni vele.
(#) reloop válasza mcc hozzászólására (») Szept 22, 2023 / 1

Szia! Kipróbálva. Bár Watt mérőszámban látványos javulás érhető el, a kivezérelhetőség növekedése alig haladja meg az 1 dB-t, ami az átlag felhasználónak fel sem tűnik.
A VAS táp csúcs-egyenirányítóját is fájdalom nélkül elhagyják az építők. Azzal kb. 0,7 dB menthető a dinamikacsúcsoknál.
Extrém alacsony tápfeszültségnél lenne értelme a módosításnak, arra meg ott a VF2 és társai szerinti földelt source-ös topológia.
(#) mcc válasza reloop hozzászólására (») Szept 22, 2023 /

Persze, de amúgy is a wattokkal adják el a kapcsolást, nem a dB értékekkel
A melegedése is csökkenhet nagyobb kivezérlésnél....
(#) SultanJr válasza mcc hozzászólására (») Szept 22, 2023 /

+10V t adtam neki buffernek, ott van a P fet oldalon a puskás stabiltáp, 10V os stab ic kijáratával magasabbra emelve a meghajtó.
(#) mcc válasza SultanJr hozzászólására (») Szept 22, 2023 /

A pozitív és a negatív tápot is emelted? Elnézést a kérdésért, de nekem nem tiszta, abból, ahogy írtad.

Azt hiszem csatoltam képet, de lehet hogy nem. Csak az N csatornát (IRFP240) meghajtó 2SA1837 van +10 v al "feljebb" emelve. P oldalon is kellene? Mert ilyenkor abban a félperiódusban nem lesz "erősebb" a trténet? A melegedés még kézben tartható ebben a felállásban... Ha majd hídüzemre átalakítom, akkor persze kap aktív hűtést. De így koppra járatva is forró ugyan a borda de nem csettentek el a fettek... Pedig végig clip kozelben járt...
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2023

2sa1837 tranzisztoron gnd hez képest a kollektorfeszültség 62.5V.. A gnd hez képest N csatorna oldalon (irfp 240), 59V ot mérek a Drénen, így erős a gyanúm hogy csak 5V os stab ic t tettem be a segédtrafóhoz... Emelhetem 10-15V al még? Vagy az sok lesz a 2sa1837 nek? És ha igen, akkor a nem novekményes fet oldalon is megtehetem?
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2023
(#) mcc válasza SultanJr hozzászólására (») Szept 22, 2023 / 1

Mind a pozitív, mind a negatív tápot érdemes megemelni 10V-al. A 2Sc4793/2SA1837 páros bírni fogja.

Koszonom. Tanulmányozom kicsit jobban a topológiát.
(#) SultanJr hozzászólása Szept 23, 2023 /

Újabb kérdés az Alábbi videóban, ha lesz ideje valakinek kukkantson rá, koszonom. A fentebb tárgyalt témába vág..
Következő: »»   2464 / 2526
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem