Fórum témák
» Több friss téma |
Nagyratörő álmaid vannak vastag pénztárcával. Egy GSM rendszer iszonyú sokba kerül.
Elégedjünk meg annyiban, hogy egy C35 -el szeretnél valamilyen vezérlést csinálni. Először is a legfontosabb, hogy megértsd mit és hogyan tesz a C35. Ehhez ajánlom szíves figyelmedbe, az ezekkel a témákkal foglalkozó topikokat. Bővebben: Link Mikor már ezzel tisztában vagy. akkor jöhet a mikrovezérlő programozása. Ezekután szedheted elő a flowban levő GSM modul interfészt.
Rosszul fogod fel a dolgot! Az volt a kérdés, hogy meg lehet-e csinálni. A válasz igen, lehet!
Sziasztok
Servo vezérléssel kínlódok. A teszt programban, nagyjából ugyan azok a körülmények vannak mint amivel kínlódok (ugyan azok a megszakítások vannak használva, ugyan úgy megy a pwm modul, az lcd kijelző ugyan úgy működik), a pic egy 16f1938, a bekötések ugyan azok, a servo egy tower pro sg90. A flowcode 5.4.0.0 volt, de frissítettem 5.5.21-re ami nem hozott változást. A teszt programban ha egy pozícióba küldöm a servot, akkor szépen oda megy és nem változik a pozíciója. A másik programban meg cicereg, oda vissza mocoroga 1-2°-okat kis idő után már idegesítő a hangja. Olyan mintha a servot, (jobban mondva servokat mert kettő van), valami teljesen más pozícióba küldené, vagy változna az a változó ami a pozíciót tárolja, de ez utóbbit kizártam, úgy hogy fix értéket adtam meg a makróban nem egy változót. Tapasztalt már valaki ehhez hasonló problémát? Merre keresgéljek? Első körben a pwm modul blokkolta valamiért a servot, erre a teszt progiban sikerült rájönni, utána már a már a másikban is sikerült megmozgatni a servókat.A teszt progiban hibátlanul működik is, de a másikban nem jövök rá mi okozza. A lábkiosztást is teljesen átvariáltam már, és az összes pwm modult kipróbáltam, ezek nem hoztak érdemi változást. Jelenleg a servok a RA4-5 ös porton vannak, RA0-1-n egy-egy mcp9700-as hőmérséklet érzékelő van, az lcd kijelző az RC0-5-ön, az lcd háttérvilágítását a 3as pwm modul hajtja az RC6-os lábon. Az RB2-5 nyomógombok vannak. A kristály 20MHz-es, pll nincs engedélyezve. A progi többi része úgy működik ahogy kell, egyedül ez a servo cicergés ami húzza már az idegeimet már egy ideje. Előre is köszönöm a segítséget. Bari
Rossz helyen keresgélsz, a tápoddal van valami probléma. Én is futottam bele hasonlo hibába (az nem PIC hanem 555-ös) és ott a gyengénszürt táp volt a ludas, kicseréltem egy aksira és láss csodát tökéletes lett.
Köszi az ötletet, de akkor mért van az, hogy a teszt progiban meg jól működik ugyan azon a hardveren?
Bari
Vedd ki az LCD rutint és jó lesz !
Muti a programot ! A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2013
Miről kapja a tápt? A tesztáramkör nincs csatlakoztatva a programozóhoz?
Azt már próbáltam, a nélkül is cicereg, a teszt progiban az lcd rutin ugyan úgy megvan, nem az okozza.
Bari
A tápot egy kapcsolóüzemű 5V-os adapterről kapja (5V 3A), jelenleg sajnos csak erről tudom megtáplálni, a servok mellé tettem 3db 1000µF-os kondit. Holnap majd kerítek másik tápforrást, valószínű egy pc táp formájában. A programozó egy watt féle pickit2 klón, akár csatlakoztatva van akár nincs a cicergés az megvan a véglegesnek szánt progiban, de a tesztben egyáltalán nem cicereg. A flow fájlokat nem szívesen tenném közzé, nem szeretnék bajba kerülni
![]() Holnap délután futok még vele pár kört kigyomlálva a progit hasonlóra mint a teszt progi és csak kiderül egyenként visszapakolgatva a részeket melyik után kezdi el a cicergést. Köszönöm az eddigieket, ha sikerült valamit elérnek mindenképp jelentkezem. Bari
A táp lesz a bajod az tuti. Programozorol nem tudod elindittani mert az tuti, legalább egy servoval.
Csatoltam a teszt progit, és a másikat is, igaz abban kigyomláltam rendesen a fő progiból mindent.
Annyira rájöttem, hogy timer4 által 31250Hz-es frekivel hívogatott megszakításban ha csak a servo dolgai vannak akkor nem cicereg, amint a makróban lévő többi részből ha csak egyet is engedélyezek elkezdi a cicergést. A teljes progiban is ugyan azt csinálja, ha a megszakításban a servon kívül lefutó dolgokat letiltom és úgy írom ki a pic-be akkor nem cicereg. A servos rész mellett még az óra dolgai lennének ebben a makróban, abból is a másodperc léptetése, meg pár értékadó sor amivel változók értékeit növelném. Még nem próbáltam ezeket másik megszakításba áttenni, a servo nélkül így viszonylag pontos volt az órája. simpi: köszönöm a megnyugtató hozzászólást ![]()
Sziasztok!
Ezt a progit át lehet rakni 12F675-re, vagy 629-re? Lehet, hogy én vagyok nagyon láma, de nem tudtam sehogy se megcsinálni... E.
Köszönöm szépen!
Ui.: Álmok nélkül nincs fejlődés! ![]()
Nem álmodozni kell, hanem olvasni, tanulni, hogyan csinálták már mások. Az utat le is írtam. Az említett topik valamelyikében még programot is találhatsz ami hasonló feladatot old meg, mint amire neked szükséged van.
A fogalmakkal pedig tisztában kell lenni, különben nem értjük egymást. A hálózat a szolgáltatóé, nem gondolnám, hogy egy ilyet szeretnél felépíteni, de ha megfelelő helyen dolgozol, részed lehet benne.
Hello! Ha egy szabályozás leng, általában túl nagy a körerősítés, vagy "holtjáték van". Pld. lassú a visszacsatolás feldolgozása. Üdv!
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2013
128*64-es Grafikus LCD-t tudok flowcode-ban programozni? Ha igen, mit kell beállítani mert GLCD-n belül kerestem de hiába. ilyen
Megfogtál, nem tudom, megpróbálom e-bay-en fellelni. Van egy Gyári hex file, amivel mindenféle kínai krix krax-ot kirajzol azon kívül semmim nincs hozzá.
Ez jó lehet Bővebben: Link
Közben javítanék, egy csomó fájl van róla, a c kód is megvan de c nyelven nem tudok még felteszem hátha valaki megfejti
Azért kérdeztem, hogy lehet-e valahogy kezelni, mert még csak ismerkedek a PIC programozással és beszereztem ezt a fejlesztő panelt amit már feltettem korábban + pár perifériát. Flowcode egyenlőre elég érthető és próbálgatom mit hogyan lehet. És néha merülnek fel kérdések. Néztem a neten már oktatóvideókat, azokból egész sok mindenre rájöttem már, de erről nem találtam így kérdeztem
Szia én megtaláltam az elözö hozzászolásomban.
![]()
De megvan. Majd ha nem keresed akkor megtalálod.
Szia!
Átírtam, de valami nem jó ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
Megtaláltam a gépemen... Mintapáldát is tartalmaz.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
Ezt az SSD1289-et élből kezeli a flowcode, vagy saját komponens? Agyaltam én is glcd-n csak lusta voltam megírni a c kódot a kép kirajzoláshoz... Átalakítottam már a bitmapot tömbre meg a léptetést, csak valamiért feladtam...
Sziasztok!
Valaki hozzáértő megnézné nekem az alábbi progit, hogy hol rontottam el. Flowcodban tökéletesen működik, HI-TECH 9.83 fordítóval lefordul ( fordítási üzenet mellékelve ), de sem a real pic szimulátorban, sem pedig a proteus szimulációban nem működik. Előre is köszönöm a segítséget! |
Bejelentkezés
Hirdetés |