Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sziasztok ! Új vagyok itt a fórumon ....lenne egy kérdésem,ha valaki segítene !Van egy Eminence delta 10 A hangszóróm,szubládát csinálnék ...kb mekkora doboz kellene ?
Hali!
Remélem jó helyre teszem fel a kérdésem,ami az volna,hogy meg lehet-e oldani valahogy passzív ládában hangváltó után a hangszórók hangerő-szabályozását?Ha esetleg vissza szeretnék venni a magasból 2-3dB-t,ezt meg tudom-e tenni egy ellenállás,vagy poti beiktatásával?A hangszórók 8 ohmosak,2 utas ládákról van szó,és olyan 50 W körül fogom hajtani őket.Előre is köszi a segítséget.
Ez a hangszóró szerintem (és ha jól értem a gyártó szerint szintén) nem a legjobb választás szubládába,inkább mélyközép tartományba lenne alkalmas,illetve ajánlják még basszusgitár ládába is.
Igen meglehet . L-PAD a kapcsolás neve.
Köszi a választ,én is valami hasonlóra gondoltam,ez egy sima feszültségosztó,ha jól látom.Számolgattam,kb 8 ohmos hangszórónál 50W-on hangváltó és a megfelelő kapcsolás használatával olyan 12W-ot kell elviselnie a párhuzamosan kötött ellenállásnak.Hol kapok ilyet?
udv mindenkinek.
Ket ilyen hangszorom lesz es ehez tervezem a dobozt. http://discotech.com.ua/product_info.php?cPath=3740_52_666&products_id=4752 Ezek 8''-os 50W-os es az fs=40Hz (alitolag). Egy robosztikus subwoofert szeretnek kesziteni aminek csak egy rendeltetese lesz: rezegjen minden tole a szobamban. En a T-line azaz transmisson line dobozra gondoltam. sokat olvastam rola. Valaki epitett mar kozuletek ilyet? tenyleg hatekony? Ha valakinek van valamilyen otlete azt nagyon szivesen varom.
Nem lesz szükséged akkora ellenállásra, nem szinuszt fogsz hallgatni. 50-10W közötti jó lesz.
Itt egy kicsivel több infó is van a hangváltókról. Bővebben: Link
A helyzet az,hogy zenélek,úgyhogy szinuszt is fog kapni,nem is keveset,szintikből gyakran kijön ilyesmi.
edit: Köszi a linket,igen hasznosnak bizonyul.
Ha zenélsz akkor ez eléggé bizonytalan megoldás lesz.
Miért olyan fontos a magas hangerejének a változtatása? Lehet meglehetne oldani másképpen is.
Hangváltót ígyisúgyis kell bele raknom.Azért fontos,mert 2-3 dB-el nagyobb az érzékenysége mint a többi hangsugárzónak.Miért gondolod,hogy bizonytalan?Arra gondoltam megépítem,megmérem,és utána építem be a feszosztót,ha kell (első blikkre kelleni fog).
Ó bocsánat félreértettem a dolgot. Azt hittem potival akarod megoldani real time-ban a szabályzást.
Természetesen ez megoldható én 10dB-el csillapítom a magasaimat annyival érzékenyebbek. Ha még nincs kész a hangváltó akkor lehet úgy is tervezni, hogy osztó helyet egyszerűen csak sorba kötsz ellenállást a hangszóróval, majd a hangváltó tervezésekor belekalkulálod az ellenállást is amit sorbakötöttél a hangszóróval és akkor nem fűtőd feleslegesen a feszültségosztó ellenállásait és az erősítőt, sőt még spórolsz is az erősítőnek.
Igen,egy ideig azt terveztem,de nem volt kedvem biamposra csinálni.Egy hangváltóval még megbirkózom,de egy aktív crossoverrel már nem hiszem
Nem egészen erre gondoltam
Úgy értettem félre, hogy a magashangszórónál passzívan akarsz potit beépíteni
Szisztok.
mar regen nem irtam ide. Eloszor is bocs az ekezetek miatt de orosz a windows-om es nincs rajta magyar iras. Eddig epitettem egy par bassus-reflexes dobozt, de most belekezdek egy TL azaz (transmisson-line) hangdobozba. Van 2 db ilyen hangszorom: http://discotech.com.ua/product_info.php?cPath=3740_52_666&products_id=4752 Az itt feltuntetett adatok hamisak. Szerintem az fs-erteke 40Hz-koruli. Az RMS-e pedig 50W( ezt mar teszteltem) Sokat olvastam a TL-hangdobozokrol. De szerintem nem eleget. Csinaltam egy vazlatrajzot. Szerintem nagyon hosszu a csove. A you-tube-rol lestem el a rjzot. Kerlek segitsetek hogy kihozhassam a maximumot a ket db 8''-os hangszorobol. A szobamba kelene.
Terveztem egy koncepciot. Itt betartottam a TL szabalyait, azaz a cso keresztmetszetenek a terulete sehol sem kisebb a hangszorok osszfeluletevel jelen esetben 2x219cm2=438cm2.
Tovabba a cso a masodik kanyar utan kiszelesedik. (ugy 15%-al) Egyebkent a hangsugarzok 4Ohm-osak ezert 4 csatlakozo lesz a hangdobozon. Ezeken keresztul lehetlesz oket meghajtani kulon kulon 4 Ω-on vagy sorbakotni 8Ohm-ra. A hangfal MDF-bol fog keszulni. A cso osszhossza 1.62m Ha a hangszorok rezonancia frekvenciaja kb 50Hz akkor lamda=332/50=6.64m Namost ha a hullamhosz 1/4-et vesszuk akkor 6.64/4=1.67m Kerlek titeket irjatok mar valamit
Terveztem egy masik koncepciot. Itt betartottam a TL szabalyait, azaz a cso keresztmetszetenek a terulete sehol sem kisebb a hangszorok osszfeluletevel jelen esetben 2x219cm2=438cm2.
Tovabba a cso a masodik kanyar utan kiszelesedik. (ugy 15%-al) Egyebkent a hangsugarzok 4Ohm-osak ezert 4 csatlakozo lesz a hangdobozon. Ezeken keresztul lehetlesz oket meghajtani kulon kulon 4 Ω-on vagy sorbakotni 8Ohm-ra. A hangfal MDF-bol fog keszulni. A cso osszhossza 1.62m Ha a hangszorok rezonancia frekvenciaja kb 50Hz akkor lamda=332/50=6.64m Namost ha a hullamhosz 1/4-et vesszuk akkor 6.64/4=1.67m Kerlek titeket irjatok mar valamit
Milyen szabályokról beszélsz?
3 fő fajta fajta TL doboz van. Az egyenes ,a szűkülő és a táguló. Ezek közül az egyenes javalott leginkább . Táguló semmiképpen. Minél kevesebb forduló annál jobb . Hagyományos méretezés szerint úgy jó ha a csőkeresztmetszet egyenlő a hangszóró felületével. Egyébként nem is jó topikba írogatsz...
Idézet: Semmi mást, csak azt, amit a jól alkalmazott elmélet alapján "kihozhat". „Majd meglátjuk a gyakorlat mit hoz ki belőle.”
Szép szép, csak nem működik. A hajtogatást érdemes kihagyni, mert így az 1,7m helyett az effektív hossz kb. 1m körül lesz, egy pár nem odavaló rezonanciával, a cső ugyanis több részre szakad a fordulók miatt, és a 100Hz fölötti kiemelésektől épp az alap hangolási frekvencia nem érvényesül majd.
A doboz végleges formájának megálmodásához először kellenének a T-S paraméterek, de legalább a rezonancia és a hozzá tartozó jóságok. Ez utóbbitól függ, hogy lehet-e klasszikus akusztikus mocsár szerű TL, vagy egy nagyobb csőkeresztmetszettel kell inkább segíteni a mélytartományon.
Idézet: Persze ez csak egy adott Qts (vagy EBP) érték és csillapítóanyag mennyiség esetén igaz. „Hagyományos méretezés szerint úgy jó ha a csőkeresztmetszet egyenlő a hangszóró felületével.”
Sziasztok!
Van egy SP-302PA tányéram és szeretnék egy T-line dobozt hozzá.Bővebben: Link valaki tudna egy tervet adni nekem? elöre is köszi
Ennyi infó alapján nem valószínű. Mivel semmi hasznosat nem közölnek róla. Egyébként elég ócskának látszik, valószínűleg jó magas jóságokkal, így a TL jó választás, csak kell hozzá mondjuk egy üres tetőtér, ahova beépíted...
A méretei ha nagyok lennének a ládának az nem lenne gond csak "dübörögjön" az lenne a lényeg egyik haverom mondta hogy kellene csinálni neki egy ládát ehhez a tányérhoz és én TL re gondoltam de nem tudom hogy mekkora legyen. Esetleg valami körülbelüli :hide: hangfaltervet nem tudnál mutatni amibe tudna "dübörögni" vagy esetleg tölcséres láda azon is gondolkodtam. Köszi a választ.
B-reflex dobozban is dübörögne ha neked csak az kell olyan 50-55 liter körüli doboz kell neki de ha rosszul tudom javítsatok ki.
Inkább 10 literrel több. De dübörögni bármiben tud.
Hali,megint itt vagyok egy újabb kérdéssel
Bassreflex ládánál lehet bármilyen negatív következménye annak,ha túl nagyra építek egy ládát?Visaton TIW-200-ból fogom megcsinálni,20cm-es speaker,elég meggyőzőnek tűnik,több helyen is dícsérték,a gyártó 30,40,illetve 50L-es ládákba ad meg paramétereket a reflexcső hosszáról ill. az alsó határfrekiről.Nekem akár beférne ide egy 60-65L-es láda is,ha nyerek rajta 8-10Hz-et (WinISD szerint nyerek).Megéri nagyobbra csinálni,vagy van valamilyen hátulütője?Köszi Üdv
Mindenképp meg kell mérni a hangszórót, Visatonnál jelentős eltérések szoktak lenni a közölt adatokhoz képest.
Maga a hangszóró egyébként max. 35, esetleg 40 literes térfogatot tud kezelni, nem lehet saját szád íze szerint csökkenteni az alsó határfrekvenciát. Egybként ez is, mint az összes többi visaton, erősen túlárazott, általában lehet találni jobb megoldást is, hasonló, vagy alacsonyabb árban.
Tudnál ezesetben javasolni valamit,ami olcsóbb,és jobb? Amint mondtam a subláda méretével olyan 60 L-ig tudok felmenni,alsó határfreki pedig szeretném,ha 30Hz alatt lenne.Egy TDA7294es erősítő fogja hajtani (igazából 2 bridge-be kötve),és olyan 100W körül fog kapni 8 ohmon.
Koszonom a valaszodat.nemsokara lemerem a hangsugarzot ARTA-val(LIMP).
Amint meglesznek az adatok jelentkezem. Eore is kosz! |
Bejelentkezés
Hirdetés |