Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
És ha TL ládába tenném akkor mekkorának kell lenni a ládádnak csak úgy kb amibe elfogadhatóan szólna?
Sziasztok!
1 pár 25 centis mélynek szeretnék rutse ládát csinálni Kérlek segitsetek már nekem esetleg ha valaki megtervezné nekem a dobozt jo lenne mert én sehol nem találok. Csak 40 centiseknek valokat találtam.
Kb. két méter hosszú cső, nagyjából elég a keresztmetszetet membránfelület környékén tartani (de ehhez kellenének a valós T-S paraméterek), és némi csillapítóanyag még bele, azzal mélyebbre hangolható, és kevésbé lesz zavaró a hangszóró elektromos gyengesége.
Szia. Megvannak a hangszoro adatai. Ezek meg nem veglegesek mert ugy mertem a hangszorot hogy meg nincs bejaratva.
Fs = 37.18 Hz Re = 6.00 ohms[dc] Le = 1002.20 uH L2 = 3704.65 uH R2 = 54.76 ohms Qt = 0.34 Qes = 0.37 Qms = 4.71 Mit szolsz hozza?
Sziasztok.
Porosodik nálam egy JBSYSTEMS SP15/250 hsz. 8ohm, 250w. Kipróbáltam egy DB-Bassreflex ládában, de nem voltam tőle elragadtatva. Arra gondoltam hogy ha már úgyis itt ül a szekrényben akkor már csinálok hozzá egy ládát. De nem tudom hogy milyen láda passzolna hozzá és mekkora térfogattal. Ami fontos hogy minél nagyobb hangerőt produkáljon a hangminősége most nem érdekel csak hangos legyen.Nem kell túl mélyre sem mennie elég 65-70hz alsó frekvenciahatár is csak hangos legyen 65-120hz között. Van valakinek valami ötlete?
Sziasztok. Van Egy pár Macaudio premuim x 2.16 os hangszóróm , és egy pár Macaudio MP.10.2 es hangszóróm , és még lesz egy pár 20cm es mély is , hogyan tudom ezeket összekötni , mi kell hozzá? Mert a kisebbiknek 45w az RMS-e a nagyobbiknak , amihez van hangváltó is annak 90w az RMS-e. Láda már van hozzá , pont beleférnek. Előre is köszönöm a válaszokat.
100 liter körüli doboz 50Hz hangolással, de utána kéne számolni kicsit.
Háát, elég nehéz lesz összehozni ezeket, egy háromutas váltót kellene tervezni hozzá, és a 10 centis hangszóró helyett inkább egy rendesebb magasat beszerezni. A "láda" szintén kényes pont az autóhangszórósság miatt, nagy valószínűséggel freeair közeliek a T-S paraméterek.
Az 50hz-es hangolást hogy tudom megoldani?
Most mértem meg a db láda oldalait, az 108literes, de nemigazán tetszett ahogy szólt benne. A 100literes ládába mekkora reflexcsövet javasolsz?
Nem csak a literek számítanak (remélem a belső térfogatot nézted), ekkora dobozba már rendes keresztmerevítések is kellenek, anélkül normálisan (persze csak a hangszóró képességeihez mérten, mert 50Hz-es fs-sel nem sokat lehet várni) nem is fog szólni.
A reflexcsövet impedanciaméréssel lehet behangolni, mivel nagy a doboz, és magas a hangolási frekvencia, ezért két 110-es PVC cső is bőven elmegy.
110es PVC vizvezeték csövem van. Megközelitőleg milyen hosszúak legyenek a csövek?
üdv
Ehhez a mélyhez tudnátok ajánlani ládaterveket előre is köszi. Teljesítmény (RMS): 400 W . Teljesítmény (Program): 800 W Érzékenység: 99,2 dB / 1W / 1m Frekvencia tartomány: 35-2000 Hz Lengőcséve átmérője: 4" * Fs= 40 Hz, Vas= 175 liter, SPL= 99,2 dB/1W/1m * Qts= 0,28, Qms= 9,3, Qes= 0,28 * Pe= 400 W, Re= 6 Ω
Illetve kérdés még hogy 2 darab ilyen elég lenne-e nagyobb termek bezengetésére 40 cm-es mélyről van szó.
Hello!
Végül is elkészült a dobaz a JBL nek,kb 119l lett,amiből még lejön a hangszóró és az erősitő térfogata,igy szerintem kb. 114l lesz,tettem bele egy 92mm átmérőjű 110mm hosszú reflex csövet és tul. képp már csak kivűlről kell bevonni és beletenni az erősitőt (egy quad 405 mellett döntöttem aktiv sub szűrővel ami f=1 Hz - 100 Hz-ig, 100 Hz fölött 40dB/dek meredekséggel vág) .A kérdésem az lenne,hogy csillapitó anyagnak dacront használtam ami ha nincs összenyomva,tehát lazán van kb 3cm vastag,a láda minden oldalát bevontam vele és nem tudom,hogy kell e bele ennyi csillapitó anyag,vagy inkább vegyek ki belőle?
Ha ez igaz, akkor nem olyan rossz elektromosan, így csillapítóanyagmentes egyenes TL volna jó, sajnos nem lesz kicsi, mert nagyjából 2 Sd-nyi keresztmetszetű csővel lesz a mélytartomány hangnyomása a ref. érzékenység közelében. A pontos értékhez kell a hasznos felület és az együttmozgó tömeg is.
Reneszánszát éli most a reflex úgy látom, de ha a körülmények engedik, érdemes volna valami jobban használható hangszóró után nézni.
Hat az nem kicsi lenne.
37.18Hz az Fs. Azaz ha lamda/4-es Tl dobozt csinalnak, akkor az kb 2.3m hosszu csot igenyelne. Ez szinte kivitelezhetetlen. (a szbamba.) Mozgo tomeggel sajna nem tudok szolgalni, de a hasznos feluletet az Sd=415 cm2. Lehet hogy jobb valasztas lenne ennek a hangszoronak a reflex doboz? A Vas-t nemsokara lemerem csak meg nem keszult el a szukseges doboz hozza.
Mégis milyenre gondolsz ami jobb?
A kínaiak is jobbak, Eminence, vagy egy-két fs audio.
Idézet: Másfélét nem is nagyon tudnál csinálni.„Azaz ha lamda/4-es Tl dobozt csinalnak” Ezért írtam, hogy tetőtérbe, vagy pincébe építhető az ilyen TL. A térfogategyenértékkel megvan a mozgó tömeg is, de valamelyik mindenképp kell a számolgatáshoz.
Sziasztok!
Hozzájutottam egy ilyen "mélyládához".Szeretném megkérdezni,hogy érdemes vele foglalkozni vagy menjen a kukába?A hangszórók állítólag eredetiek ,a ládára az Radiotehnika Audio SW-150-2 150W 4Ohm van egy szokásos "gyári" ezüstszínű matricán. Előre is köszönöm.
Mara lemerjuk Pteszaval pontosan a tobbi adatot is.
Szia. En mar sok ilyen hangszorot lattam, sot hallottam is szolni. El kel hogy szomoritsalak mert 150W-helyett ezek csak 35W-sek. Mit ertessz az alatt hogy erdemes e vele foglalkozni? Mire szeretned hasznalni?
Szia!
Azt gondoltam,hogy a 150W az mese. Szubnak szeretném használni,valami 50-70w körüli TDA erősítővel.Nem a teljesítmény a lényeg,ha kell hangszórót cserélek.16cm-es hangszórók vannak benne.Csak azért kérdeztem mert kaptam ,és megéri vele foglalkozni vagy vegyek egy készet.
Ezek nem annyira rossz hangszorok. Jobbak mint amit manapsag tobbnyire arulnak. A doboza az mar szubnak keszult ha jol latom. Ha gyari akkor nem is kel rajta alakitani. Van pontos modellszama a hangszoronak. Akkor elo tudom asni neked az adatlapjat orosz cimekrol.
Hát az egyik gondom,hogy a neten így nem találtam RT hangszórót,belül meg nincs rajtuk semmi a +- jelölésen kívül.
próbáltam egy 18v-al hajtott 2030-as tda blokkal ,hát azért így is rendesen tolta ki a levegőt a csövön .
Nezd ha ingyen kerult semmi fele keppen ne dobd ki. Ezek a hangszorok komolyan nem rosszak. Tudnal kuldeni kepet a teljes hangszororol?
Holnap időben hazaérek és kikapom fotózni.
Nem bírtam kiküldőm a képeket.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |