Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   351 / 730
(#) flacink73 hozzászólása Jan 31, 2011 /

Azon agyalok ,hogy akkora hely van a ládában ,hogy bele rakom az egész erősítő blokkot ,szűrővel,védő áramkörrel együtt.Azért a hangváltót kicserélem benne.
(#) bobz válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Fs = 36.65 Hz
Re = 6.20 ohms[dc]
Le = 951.95 uH
L2 = 3326.46 uH
R2 = 51.67 ohms
Qt = 0.38
Qes = 0.41
Qms = 4.92
Mms = 198.21 grams
Rms = 9.279655 kg/s
Cms = 0.000095 m/N
Vas = 25.14 liters
Sd= 433.74 cm^2
Bl = 26.315847 Tm
ETA = 0.29 %
Lp(2.83V/1m) = 87.85 dB
Ezeket az adatokat kaptam a hangszororol. Szerintem valami baj van a zart dobozban valo meresnel. Neked mi a velemenyed? Nem tul kicsi a Vas?
(#) bobz válasza flacink73 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Nos ha gyari a doboz akkor nem ajanlanam mert ezzel megvaltozik a doboz terfogata es ezzel megvaltozik a doboz frekvencia atvitele. (kisebb lesz a basszus) Namost ha nem tul nagy az egesz erosito resz akkor nem varhato nagy valtozas, de ha kb 5-6 litert elvesz a doboz terfogatabol akkor mar jelentos valtozas lephet fel.
(#) flacink73 válasza bobz hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Á trafóval együtt sincs kb 1/2 -1 l (még bha leburkolom akkor is) helyet foglalna de akkor inkább külön doboz lesz.Valamit le tudtál szűrni a képekből?Van vagy 1kg darabja a hangszórónak,érződik ,hogy nem mostani a vas.
Üdv

Mennyi az atmerojuk?
Amugy mar hallottam ilyen hangszorokat szolni, sot a haveromnak van is ilyenje. Orosz (Szovjet) gyartmany.

Hát az elején elírtam 16 helyett 13 cm,de a szekrényben lévő MNC 16cm-es tehetséges kezdő ha csak a súlyát nézzük de lehet ,hogy másban is.Vagy 7294 vagy van egy két tda2030-as a fiókban megspékelem némi tranyóval és akkor talán elméleti 50w lesz.
Most ,hogy próbáltam a sima 2030-as blokkal eltudom képzelni hogy az alsó szomszéd nem fog szeretni .Furcsa ,hogy "teljesen" zárt a második cella,de nektek lehet hogy ez természetes.A két hangszóró azonos fázisban van 4 ohmra kötve.

A hangszorok parba vannak kotve a hangfalban? Ezzel azt akarom megtudni hogy most 8 ohm-os darabja vagy 4.
Vagy le tudod merni? Ha megvan meg jo lenne ha megmerned a magassagat, es akkor megtudok neked adni minden adatot roluk. (orosz katalogusban nezem)

Köszi a segítséget.4 ohm-os a hangszóró,megmértem, párhuzamosan van kötve. Szerinted elég lehet a tranyós 2030-as blokk hozzá?

nos a 2030-assal 18W erheto el onmagaban, de tranyoval attol fugg milyen tranyot teszel utana. Nezd a parolod a 2 4Ohm-os hangszorot akkor 2Ohm-ot kapsz.
vagy te kulon kulon akarod oket meghajtani?
Egyenkent 25W-ot nyugodtan adhatsz nekik. Ennyinel nem is lesznek tulterhelve es jol is fognak szolni. De 40W-nal mar elegge kohognek
Megmerned azert mar a magassagukat. erdekel hogy pontosan milyenek azok a hangszorok.

A BD911/912 tranyós kapcsolás lenne ,olyan mint a Hestore-s KIT de ezt én építeném ,elméleti 50W.Egy ONKYO 308-s sub kimenetére lenne kötni az erősítő.A hangfalcsatiban is megmértem ott is 4ohm ,lehet hogy a tekercs miatt.Holnap lemérem neked.

Elmeletileg eleg kel hogy legyen az 50W. Ezt mar csak az mutatja meg ha kiprobalod.
Szerintem is a hangvalto miatt van 4-ohm. Altalaban a gyari Radiothenika cuccok eleg jo minoseguek. Szerintem kar lenne hozzanyulnod a hangvaltohoz. Tudnak luldeni kepeket a dobozzarol? Erdekes, mert meg ilyet nem lattam, pedig nalunk Ukrajnaban nagyon elterjedt cucc a radiotechnika.

Az előlapját és a belsőt már becsatoltam,holnap körbe fotózom a maradékot

Rendben. koszi.

Ne viccelj,én tartozok köszönettel neked.
(#) shalafi.66 válasza flacink73 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Amúgy is kit érdekel, hogy mekkora térfogatot képesek kezelni azok a szerencsétlen hangszórók.
(#) shalafi.66 válasza bobz hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Idézet:
„Elmeletileg eleg kel hogy legyen az 50W.”
Miért, te tudod, mekkora a membránkitérés 50W-nál?
(#) shalafi.66 válasza bobz hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Én nem tudhatom, te mérted, de mindenesetre elég furcsa, hogy ez teljesen más, mint az előző volt.
(#) bobz válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Igen tudom mert voltak ilyen hangszoroim. Es amugy is mar nem egyel talalkoztam.
Mondjuk nem tudom hogy ebben a fajta dobozban mekkora lehet a membrankiteres 50W-nal, de a tobbiben tudom.

Azert valtozott az Fs es a Qts mert meg nincs bejaratva a hangszoro. Az elozo meresnel meg szinte teljesen uj volt, de azotta jarattam es ezzel valtozik a membran merevsege mega rezonanciafrekvencia. Ami a furcsa az az hogy zart doboz metodussal merek es azart dobozban magasabb volt az inpedencia rezonanciafrekvencian, mint beepitetlenul. Aztan rajottem mi a baj. A doboz oldalai kilengenek. Aztankezzel leszoritottam az oldallapokat. Ekkor mar lenyegesen csokkent az impedencia, de ezeket az adatokat szamolta ki a LIMP amiket elkuldtem.
NEm nagyon kicsi a Vas egy 10''-os hangszorohoz kepest?
(#) flacink73 válasza bobz hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Sziasztok!
Azért miattam ne vitázzatok.A hangszóró 7,5 cm +-1mm magas.A képek.
(#) bobz válasza flacink73 hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Ez egy aktiv lada lehetett. Es meghozza exportalt darab.
Igazi HI-FI cucc. Kar kidobni. Amugy nalunk ez eleg sokat is erne.
NA a pontos adatai a hangszoroknak a kovetkezo:
Fs-55Hz
Erzekenyseg 84dB
Vas-8 liter
Qts-0.50
Tobb adatot nem talaltam
(#) flacink73 válasza bobz hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Köszi,gondoltam hogy "aktív" korában jó lehetett.Még ezel a 18-20w-l is kegyetlenül rá segít a basszusra.A Snap The Power az nagyon durva.

Szia. Sikerult teljesen lemernem a hangszorot. Pteszasegitett nekem. Ezert neki kulon is halas vagyok.
Itt vannak az eredmenyek:
Fs = 37.18 Hz
Re = 6.20 ohms[dc]
Le = 970.90 uH
L2 = 3426.21 uH
R2 = 52.32 ohms
Qt = 0.36
Qes = 0.39
Qms = 5.54
Mms = 93.02 grams
Rms = 5.859441 kg/s
Cms = 0.000132 m/N
Vas = 34.81 liters
Sd= 353 cm^2
Bl = 22.867191 Tm
ETA = 0.45 %
Lp(2.83V/1m) = 89.71 dB

Closed Box Method:
Box volume = 33.30 liters
Diameter= 23.50 cm
Szerintem a hangszoro inkabb reflex dobozba valo.
Mi a velemenyed?
Milyen Tl doboz epitheto belole?
Nagyon azt szeretnek.
(#) Dani45 hozzászólása Feb 2, 2011 /

Üdv mindenkinek!
szeretnék építeni három utas hangfalat. 1db 25cm/20cm (még nem tudom melyik) 1 db 12cm/16cm 1 db magas.
Úgy gondoltam, hogy a 20/25cm es csak 200hz-ig lennea közép az meg 12/16cm. a többi megy magasra.
Kérdésem az lenne hogy kb mekkora dobozba gondolkodjak?Mélysége mekkora legyen?
Csak xpro2580 illetve xpro2060- ba gondolkodok.
(#) ptesza válasza Dani45 hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Amíg nem tudod ,hogy milyen hangszórót akarsz használni , hogy a fenébe tudod leszögezni , a váltási frekiket? Hiszen még a doboztervezés is hátravan? Nemhogy a váltó.Rosszúl tetted fel a kérdést. Egyátalán miért autós szub hangszórót akarsz használni? SAL -t meg inkább hagyjuk.

A kérdésed úgy lett volna helyes:
Üdv mindenkinek! szeretnék építeni három utas hangfalat. Milyen hangszórókat válasszak , ha otthoni zenehalgatáshoz , és néha házibulihoz is szeretném használni. XY erősítőm van ami 4 ohm os és 100W-os. Kb 20 -25 centis mélyhangszórókat szeretnék mert nincs túl sok hely nekik a szobámban.X ezer Ft -ot tudok költeni hangszórókra.

Tedd fel a ujjra kérdésed helyesen ,és akkor olyan választ kapsz ami hasznos is lessz valamennyire.
(#) honyike hozzászólása Feb 2, 2011 /

Sziasztok!

Van 2db Videoton HA 25/1128 8ohm-os hangszóróm.
3 utas rendszert szeretnék velük összehozni, zene és mozi célokra, de néhány kisebb összejövetelen is helyt kéne állniuk. Jelenleg SAL HV 308 -as hangváltó van előttük. A jelenlegi ládájuk: 33X60X25 cm, az elő és hátlap 1,9-es MDF-fől, az oldallapok 2cm-s cseresznyefából vannak. Esetleg kis átépítéssel használhatóak?

Az erősítőm csatornánként 200W-ot tud 4 Ohm-on.

Milyen hangszórókat, és milyen dobozt ajánlotok hozzá?

Köszi: Gábor
(#) ptesza válasza honyike hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Ha jól tudom akkor a HA25-1128 ma is gyártott típus a H2000 -nél csak most HA25-1544-497 nek hívják. Bővebben: Link

A doboz 34.27 liter , enyhe 2450 Hz-es rezonancia,de nem olyan vészes .Az adatlap ajánlása 45 liter zárt doboz. Ez 10 literrel kevesebb mint amit a hangszóró szeret. Milyen és mennyi csillapító anyag van benne? Az erősítőd biztosan nagy hozzá ,mert a terhelhetősége így sem több mint 80W. Kb 2000 Hz ig lenne alkalmas , ehhez kellene magasat keresni , vagy magasat és közepet.

Előbb nézz körül itt.
(#) honyike válasza ptesza hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Igen, ilyen hangszóróm van!

Tudom, hogy nagy hozzá az erősítő, de ha óvatos vagyok vele, és mindig figyelek rá, nem lesz gond!

Annak nem örülök, hogy le kell cserélni a ládát., mert szép ez a cseresznye...

Csillapításnak csak egy kevés üvegszálszerű anyag van benne, de nem sok.

Középből a HB10-427 -re gondoltam, magasnak pedig vagy HD6,5 1544-493 -re, vagy a HG2,5 1544-639 -re gondoltam. És akkor ezeket egy 45 liter körüli zárt ládába, csillapító anyaggal.

Szerinted?
(#) ptesza válasza honyike hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Nem lesz egyszerű megoldani ,mert a mélyközép 92 dB érzékeny. A közép hangszóró 89 dB. Azt semmiképp nem javasolnám ,hogy a mélyközepet csillapítsad. Egy taszításban felragasztott mágnessel akár 3 dB -is javítható ,a közép hangszórón. De ha erre kerülne sor akkor majd bővebben is kitárgyaljuk. Magasból is jobb lenne egy 92 vagy érzékenyebb vagy 2db. De annyiból már lehet venni érzékenyebbet is, mint amibe a kettő kerül. A dobozba inkább több anyag kell , vatta , vatelin vagy amit mondtál . De szivacs semmiképpen.

Építenél másik dobozt?
(#) honyike válasza ptesza hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

Van asztalos ismerős, tehát tudok új dobozt csinálni, csak sajnálom a jelenlegit...

Tehát jobban járnék, ha érzékenyebbeket keresnék?
Középből ott van az a 94bd-es, anál Hangszóró 2000-nél nem találok érzékenyebb közepet. Magasból nem igazán találok 92db-nél érzékenyebbet...
Következő: »»   351 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem