Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házimozi erősítő
 
Témaindító: Bukall, idő: Jan 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 9
(#) sportsboypaper hozzászólása Feb 20, 2012 /
 
Sziasztok,

apám szeretne otthon fejleszteni és lecserélni a régi tévét, HIFI-t. Mivel halad a korral, PC csatlakozós TV-t szeretne, és egy házimozi erősítőt mellé. Az az elképzelése, hogy ha a tv már a WIFI-n lóg, akkor minek neki DVD lejátszó is, hisz a laptopról mindent le tud játszani, ami szerintem igaz. Csak azt nem tudja, és én sem, hogy ha a házimozi erősítőt a TV audio kimenetére köti, akkor megszólal-e az házimozi minőségben? vagyis milyen audio kimenet legyen a tv-n és az erősítőn, hogy a laptopról szóló (ez csak wifin csatlakozna a routeren keresztül a TV-hez) dvd-t 5.1-ben hallja?
A másik kérdése, hogy ha CD-t játszik le a laptop, akkor a tv-n keresztül az hallatszani fog? (ha esetleg olyan házimozi erősítőt találunk, amin van külön hangfal kimenet (a hifi hangszórókhoz) akkor azon szóljon, ne a surround speakereken. Ez megoldható valahogy? Ha minden a TV-n keresztül szól honnan tudja a rendszer, melyik hangfalon szóljon? Vagy itt azért át kell kapcsolni majd valamit az erősítőn?
Az egésznek az a célja, hogy ne legyen külön DVD lejátszó, HIFI erősítő, és tudjon laptoprol zenét is hallgatni, külön kábelek dugdosása nélkül.
Egyelőre nincsenek konkrét tipusok, ha elvileg működik, akkor majd olyat kell keresnünk ami ezeket tudja, de az nem itteni téma.
Köszi a segítségeteket.
(#) zozi83 hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Üdvözlök mindenkit!

Szeretnék érdeklődni, hogy javított -e már valaki ilyen készüléket, egészen pontosan a tápegység részét.

A táp javítása után a feszültségek megfelelőek, újra működik minden funkció, hangja is szép.
A problémám, ha ez probléma egyáltalán, hogy a primer oldali STRX6759 hűtőbordája 58-60°C -os ezt a bekapcsolás után pár perccel eléri és nem változik. A tápegységben más nem melegszik ilyen mértékben (trafó, kimeneti dióda stb..)Bővebben:HTS 8100
(#) zozi83 válasza zozi83 hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
A kérdésem tehát az, hogy ennek a készüléknek ez lehet az üzemi hőfoka?

Üdv : zozi83
(#) nekim hozzászólása Jún 2, 2012 /
 
Sziasztok.
Van egy Kenwood krf-v5020 házimozi erősítőm és az utóbbi időben azt csinálja, hogy állandóan kikapcsol. Sehol semmi zárlat,de mikor bekapcsolom meghúz a relé,és kb 2 másodperc múlva kikapcsol és a standby led gyorsan villog. Van amikor kicsit tovább bírja, de akkor van ien sitergés a hangjában. Eddig nagyon elvoltam vele, kérlek segítsetek.
(#) levaitamas válasza nekim hozzászólására (») Jún 2, 2012 / 1
 
Hello!
A LED villogása nagy valószínűséggel valami hibát jelez. Ha a kimeneten nincs semmi akkor is ez a jelenség?
(#) silkdress hozzászólása Okt 28, 2012 /
 
Hello! Van egy nagyon ritka :/ 2005 ös házimozi erősítőm, ez a mélyládában volt benne, egyébként a rendszer DVD felvevő.. A dvd felvevő vezérelné az erősítőt, az pedig nincs meg.
Szóval van az erősítőnek egy system connector bemenete, és az lenne a kérdésem ,hogy meg lehetne-e ezt szólaltatni valahogy, jelet adni neki. a csatlakozó pólusairól tudok adni, egy feliratos képet is.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2012
(#) earbash hozzászólása Nov 2, 2012 /
 
Sziasztok!
Egy furcsa ötlettel állnék elétek, az alapelv a következő:
Van nekem egy 2 csatornás autóerősítőm amit lehet bridgelni, ugyebár ilyenkor a 2 csatorna egybedolgozik, ezáltal megnövelve a teljesítményt. Namármost, van nekem itt a szobában egy 5.1-es házimozierősítő, ami ugye 6 végfok, de én csakis stereoban használom, tehát 2 van kihasználva belőlük. Kérdésem: nem lehetne valahogy átkötni az erősítőt hogy oldalanként 3-3 végfokot használjon ki? Lehetséges lenne ez? Előre is köszönöm!

Exorcist azt mondta hogy a végfok típusától függene...hogyan tudnám megnézni? Bontsam szét? Az erősítő vmi noname... McVoice AV-550
(#) exorcist válasza earbash hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Hello!
Igen szét kellene szedni, amennyiben nincs kapcsolási rajzod, vagy blokk diagramod, vagy service manualod (ezzel kapcsolatban végeztem egy gyors kutatást a googlen, de eredménytelenül). A végfok IC-t a hangszóró csatlakozók közelében fogod megtalálni. Ha nem megy a beazonosítás, tölts fel képet a nyákról. Egyébként nagy valószínűséggel a végfok valami H-hidas digitális erősítő lesz, azokat pedig lehet fél-, teljes-, és párhuzamos teljes hidas konfigurációban hajtani, azaz pl. 4x10W, 2x20W, vagy 1x40W üzemben, de az általad elképzelt 3-3 as felállás nem működőképes.
(#) exorcist válasza silkdress hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Hi!
Idézet:
„a csatlakozó pólusairól tudok adni, egy feliratos képet is.”

Tedd meg kérlek és meglátjuk mit lehet belőle kihámozni.
(#) earbash válasza exorcist hozzászólására (») Nov 5, 2012 /
 
Szia!
Most szedtem szét, ez a felállás:
Van 4 nagyobb IC ebből 2 A1941-névre, másik 2 C5198 névre hallgat.
Aztán van 3 kisebb IC ezek TDA2030A
Meg van egy még kisebb külön hűtött IC ő 7812.

Ezek kellettek?
(#) exorcist válasza earbash hozzászólására (») Nov 5, 2012 /
 
Hello!
Pontosan ezek kellettek. Elsőre azt mondom, érdekes egy öszvér ez az erősítő
Van benne egyszer egy kétcsatornás AB osztályú erősítő a 2SA1941 (PNP) és 2SC5198 (NPN) komplementer tranzisztor párokkal felépítve, ez kb 2x70W-ot tudhat. Továbbá 3 csatorna a TDA2030-asokkal, ami max. 3x20W lehet. Itt is valami hasonlókat írnak, de azt még nem tudom, hogy a 2+3ból hogyan lesz 5.1 (6)
Nos, visszatérve a kérdésedre, a TDA-kat lehet hídba kapcsolni, de csak 2db-ot, neked meg abból 3 van. Elméletileg az AB osztályú erősítőket is lehetne hídban hajtani, de gyakorlati megvalósítást még nem láttam analóg erősítőben. Mivel ennyire aszimmetrikus a belső felépítés, nem tudok olyan híd-konfigurációt elképzelni, amivel igazán jól járnál.

Javaslatom, hogy használd a Front L+R kimeneteket, mert ha jól sejtem azt hajtják az AB végfokok, nagyobb teljesítmény mellett alacsonyabb torzítással dolgoznak mint a TDA2030-asok. Amúgy hány hangfalad van hozzá, kettő?
(#) earbash válasza exorcist hozzászólására (») Nov 6, 2012 /
 
Igen 2 hangfal van hozzá, és eddig is azokat a kimeneteket használtam, csak most felmerült ez az ötlet hogy hátha. De ha nem hát nem. Ha gondolod csinálok képet a beléről...
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
(#) exorcist válasza earbash hozzászólására (») Nov 7, 2012 /
 
OK, csinálj és tedd fel, de csak éles képeket
(#) silkdress válasza exorcist hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
A csatlakozó részletesen. Valahogy meg lehetne szólaltatni?
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
(#) earbash válasza exorcist hozzászólására (») Nov 21, 2012 /
 
Lassan készültek el azok a képek...de megvannak.. Remélem elég tiszta és látszódik minden. Vakuval és anélkül...

1.jpg

2.jpg
   
(#) exorcist válasza silkdress hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
Hello!
Amit sikerült kiderítenem, hogy ez egy LG LH-RH9509TA házimozi szett része. Kerestem service manualt, de egyelőre csak a kistesójához az LH-RH7505TA-hoz találtam itt. Sajnos a pdf ábráiban a feliratok nem kereshetőek, így némi bogarászás után arra jutottam, hogy az az ominózus "System connector" a JK604 jelölésű csati lesz (pl. 71.oldalon látható). Ennek a kiosztása megegyezik azzal, amit lefotóztál.

Először fontos lenne tudni, hogy egyáltalán él-e a rendszer. Ha bedugod a konnektorba, akkor a lednek pirosan kell világítani, ha bekapcsolod, akkor a kéken. Ez működik?

A megszólaltatáshoz S/PDIF jelforrásra lesz szükség, (koaxiálisra,nem optikaira) pl. PC hangkártya, ami Dolby Pro Logic II, Dolby Digital, DTS, DTS-ES és PCM 5.1 kódolás valamelyikét tudja, mert ezeket ismeri a mélynyomó dekódere. A forrás melegpontját kötöd a 7-esre, a földet az 1-esre.
A 3-asra kell egy kapcsoló, ami ON állásban +5V-ot kapcsol rá, illetve OFF állásban szakadást (továbbiakban legyen ez a K1). A 8-asra is kell egy kapcsoló, ez viszont a +5V, és a föld között kapcsoljon (továbbiakban legyen ez a K2).
Az 5,6 és 9-es pontokon kommunikálna a mélynyomó a fejegységgel, de mivel az utasításkészlet ismeretlen, ezt el kell felejteni. A 2-es pont egy kimenet, innen tudná a fejegység, hogy a mélynomó be van-e kapcsolva, ezzel nem kell foglalkozni.

Ha rajta van a fent vázolt segédáramkör, jöhet a hangpróba. Mélynyomó bekapcs, SPDIF jelforrás indít mondjuk PCM 5.1-el, mert ezt pl. automatikusan detektálja, aztán K1 ON és K2 próbálgat, hogy melyik állásban szólal meg.
K1 ki-be kapcsolgatásával lehet a belső vezérlőt resetelni, esetleg ha K2-t kapcsolgatod és semmi nem történik, akkor lehet egyet resetelni, hátha. Ha így nem megy akkor megpróbálni egy másik kódolással a fent felsoroltak közül.
Izgatottan várom a fejleményeket
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
(#) exorcist válasza earbash hozzászólására (») Nov 22, 2012 /
 
Olyan mint egy igényesebb házi készítésű erősítő Tisztán látszik a 2+3 csatorna, szépen el vannak különítve a fekete pozíciónyomat csíkokkal.
(#) silkdress válasza exorcist hozzászólására (») Dec 1, 2012 /
 
Hello! Köszi a részletes választ Tehát a csatlakozt nevét nem tudod, v ilyet nem is lehet kapni? a másik meg az , hogy van neked DJ cd lejátszóm , annak is van digital rca kimenete, az is megfelele a megszólaltatáshoz? Harmadik meg a mélynyomóról is írtál, hogy az nem is fog szólni?
(#) exorcist válasza silkdress hozzászólására (») Dec 3, 2012 /
 
Hello! De tudom a csatlakozó nevét: 9pin mini-DIN (female connector ami a nyákon van és a male plug az ellendarabja), csak nem kérdezted Nem annyira ritka, beszerezhető darab. De szerintem addig nem érdemes semmilyen csatit/kábelt keresni, amíg nem tudod, hogy működik-e egyáltalán a cucc. Addig meg vagy ráforrasztasz a nyákra vagy levágott alkatrészlábat dugsz be ahova kell.
Nem válaszoltál a kérdésemre, pedig fontos lenne és csak az az egy volt a hozzászólásomban
A CD játszó is jó bemeneti forrásnak, de nem szabad sima audio RCA kábellel összekötni, mert az nem koaxiális, a video RCA-ja már jó, mert az nagyfrekire van. Viszont a CD csak sztereo, emiatt valószínűleg nem fog minden hangszórón muzsikálni, csak a FrontLeft és FrontRight (hacsak valami virtuális sorround leképezés nem kapcsolódik be automatikusan).
A mélynyomó szólni fog,a kommunikációt kell elfelejteni. Azaz nincs hangerő-, hangszín-, balansz állítás, dekódolás kiválasztás stb.
Sok a kérdés, semmi cselekvés Elő a pákával és ess neki. +5V van az erősítőben, az előzőleg belinkelt Service Manual majd segít megtalálni (CN902 8-as láb, de a nyákra is rá van szitázva). Ha egyszer végre szól már és tudjuk a K1, K2 kapcsolási sorrendeket, akkor arra lehet építeni majd egyszerű kis áramkört, ami induláskor automatikusan bekapcsolja.
(#) zebugyerek hozzászólása Dec 7, 2012 /
 
Sziasztok!
Van egy LG Lh-D6430-as típusú házi mozi erősítőm aminek nem jó a DVD lejátszója és ezzel kapcsolatban olyan kérdésem volna, hogy ha kiszedjük a DVD lejátszót akkor át tudjuk-e alakítani az erősítőt amit csak simán erősítőként tudok majd használni és mindezt úgy, hogy benne hagyjuk a gyári műszerdobozában és nem lesz majd olyan gond, hogy nem fog működni.
(#) exorcist válasza zebugyerek hozzászólására (») Dec 7, 2012 /
 
Hello!
A neten fellelhető képeken azt láttam, hogy az erősítő hátlapján ott az összes csatorna analóg bemenete, csak össze kell dugni a forrással, kiválasztani az AUX-ot és már szól is. A rossz DVD fejegységet sem kell kivenni, nem kell ezen átalakítani semmit.
(#) martin96 hozzászólása Jan 20, 2013 /
 
Sziasztok!
Van egy ONKYO TX DS676 erősítőm. Az lenne vele a baj, hogy valamiért mintha lekapcsolná a hangszóró kimenetet.
Például a DVD bemenet csak sztereodirect-nél szól. Akkor amikor tekergetem a DSP választógombot egy pillanatra megszólal, aztán meghúz vagy mit csinál egy relé és utána már nem szól. Az összes ilyen sztereo bemenetnél ilyen. A Multi CH-nál meg csak a center szól.
(#) stoky hozzászólása Feb 12, 2013 /
 
Üdv!
Sony STR-De485E tipusú házimozi erősítő problémájával kapcsolatban kérek segítséget!
A lényeg, hogy nem reagál a távirányítóra /gyári/. A távirányítóban új elem van, telefon videóján keresztül látom, hogy gombnyomásra az infra világít.
Manuálisan minden működik.

http://sportsbil.com/sony/STR/STR-D/STR-DE485_v1.1.pdf
(#) Baxi válasza stoky hozzászólására (») Feb 12, 2013 /
 
Hi
Folyamatosan világit vagy bizonyos frekin villog az infra led a távkapcson ha lenyomsz akármilyen gombot?
Nekem volt olyan hogy folyamatosan világított és led csere megoldotta a problémát.
Csak tipp.
(#) stoky válasza Baxi hozzászólására (») Feb 12, 2013 /
 
Megnéztem, nem villog, folyamatosan világít és mintha enyhén pulzálna alig láthatóan. Kicsit mintha csökkenne a fényereje kb 0,5 másodpercenként.
(#) stoky válasza stoky hozzászólására (») Feb 13, 2013 /
 
Univerzális távirányítóval működik, biztos a távja a döglött.
(#) PBCS hozzászólása Ápr 3, 2013 /
 
sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni előre bocsi ha valamit annyira nem vágok,még nem vagyok jártas a szakmában.
Van egy Panasonic házimozim régóta nincs használva mert az optikai meghajtója elment.És abból szeretnék csinálni az erősítőjéből egy különálló végfokot ebben szeretném a segítségeteket kérni.
5.1-es hangrendszer most és kb.:2.1 vagy 2.0-t szeretnék belőle csinálni és egy pici keverővel akarom hajtani.Ez megoldható? előre is köszi a válaszokat! A lejátszó típusa: Panasonic SC-HT75

Marci
(#) DaveFerger hozzászólása Okt 17, 2013 /
 
Sziasztok,

van egy a címben említett Genius 5100-as hangfalszettem.
Tünetek:
- 5.1 módban a két első hangfalam elszállt
- hangerő és eq váltásoknál hangos roppanás
- főkapcsolóval bekapcsolás után semmi zúgás, majd bekapcsolva halk zúgás, aux (2.1) módra kapcsolva hangosabb zúgás hallható
- kikapcsolás után 1-2p-cel koppanás

Genius szervízben bevizsgálás után, kiderült, hogy (azt hiszem) az előlapi panelnek van valami nagy baja, cserélni kellene, viszont már nem gyártják, úgyhogy ilyen nincs és ezzel visszakaptam a készüléket.

Mivel Macbook-om van, amiben a 3,5mm jack, egyben toslink is, valamint lenne pár kütyüt, amit még rákötnék, ezért arra gondoltam, hogy veszek egy 5.1 házimozi erősítőt (pl. Kenwood krf-v5030d) és azon keresztül hajtanám meg a hangfalaim ...

Szeretném átalakítani a mélyládámat egy sima, egyszerű aktív sub-bá:
- 1 db RCA bemenet
- automatikus bekapcsolás kell vagy ha az erősítőn van 230V aljzat, akkor oda kell bedugni a sub-ot és az erősítő kapcsolja be azt is? ennek megfelelően bekapcs gomb.
- koppanásvédővel
- hangváltóval (lehetőleg frekiszabályzós)
- hangerőszabályzóval
- ha nem muszáj nem cserélném a mostani hűtőbordát, hátlapot, tekercset, hangszórót benne.
A végén lecsupaszítanám az elejét és lefóliáznám, mondjuk nagyon jó lenne, ha a mostani hangerőszabályzó gombja maradhatna és az funkcionálna a hangerőszabályzóként.

Technikai adatok helyett, ez a szerelési doksi többet tud nálam:
https://www.dropbox.com/s/9obw1gmyg7rrt91/genius_sw-hf5.1-5100.pdf

A. verzió: Odaadom valakinek a cuccot, mond rá egy árat és megcsinálja. Ha esetleg kell neki valami a benne lévő cuccokból, akkor viheti.
B. verzió: valaki összerak nekem egy panelt, mond rá egy árat és én megpróbálom beleapplikálni a ládába a cuccokat
C. verzió: javasoltok egy szervízt, üzletet, kontaktot, aki vállal ilyet.

Ahogy láthatjátok nem igazán értek ehhez, ezért ne kövezzetek meg.
Előre is köszönöm a válaszokat, segítséget.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2013
(#) DaveFerger hozzászólása Okt 17, 2013 /
 
Tegnap este csináltam 2 képet, természetesen ahol le vannak húzva a csatik, azok csak a fénykép készítése miatt, hogy be tudjam annyira forgatni a panelt, hogy látható legyen minél több minden.
(#) (Felhasználó 91683) hozzászólása Okt 17, 2013 /
 
Van egy ilyen hangfalam bontva, de sajnos nagyon el van szállva. Az előlapi panelon az mcu az biztos döglött, de más hibája is van. A végfokot ha jó tudod használni a tiedben külön is, ott van rajta a sub szűrő, nem nagy meló feléleszteni a panelt. Csak egy potit kell beépíteni meg tápot neki és had szóljon. Ja és a Stand by-t is kapcsolni kell.
Következő: »»   4 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem