Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HEED canopus, obelisk /HTA-30/
Lapozás: OK   5 / 59
(#) hapro hozzászólása Jan 21, 2010 /
 
A lehetséges, hogy kevésbé fűt a canopus fémréteg emitter ellenállásokkal szemben a kerámia bevonatú huzal ellenállásokkal?
Ugyanis amióta kicseréltem fémrétegre, azóta a hőmérséklete kisebb, igaz nagyon kevéssel, de kisebb, 2-3 fokkal.
A nyugalmi pont ugyanannyi maradt. Most 52 fokos szemben az 55-56 fokkal előtte.
(#) bakos13gab válasza hapro hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Egy teljesen laikus találgatás: nem lehet, hogy annyival másabbak az ellenállások értékei, vagy legalább is stabilabbak (vagy éppen kevésbé) a működés közbeni hőingásra?
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Ne rágódj ezen. A fémréteg szerintem nem rosszabb mint a kerámiatokos huzal (talán még jobb is).
Ha az áram azonos, akkor én nem látok semmilyen ésszerű okot a hőmérséklet változására. (?!) A hőt elsősorban a tranyók termelik, nem hiszem, hogy az ellenállás bármelyik verzióban is melegedne.
A hőcsökkenés meg csak jó, ebben a tartományban. Az 52°C egy jó kis "üzemmeleg". Nekem eddig minden erősítőm jobban szól ha már bemelegedett, mint hidegen.
(#) hapro válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Csak mint érdekesség írtam le, és amire nem látok ésszerű magyarázatot. Kézre azonnal éreztem a hő különbséget, de mérés alapján kiderült, hogy ez nagyon kicsi. Gondoltam megkérdezem.
2db 1ohmos =>0,5ohm lett a 0,47 ohm helyett. Nem hiszem, hogy az a 0,03ohm okozza ezt, de ez is csak az érdekesség része.
(#) hapro hozzászólása Jan 23, 2010 /
 
Néhány képet a majdnem kész HTA-30-ról itt nézhettek meg, már csak LED foglalat hiányzik, és az RCA aljzatok belőle. Ha tök kész akkor teszek fel a belsejéről is képeket.
http://picasaweb.google.hu/margittaizoli/Elektronika#
Követtem az eddigi formatervezési irányvonalamat.
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Erre csak azt tudom mondani
Idézet:
„Követtem az eddigi formatervezési irányvonalamat”
Melyiket ? Zoli csak egy apróság amit még el kell hogy tüntess , a hűtőbordán lévő furatok azok a szemnek nagyon nem tetszetősek . Vagy fúrj rá szimetrikusan a másik oldalra is , vagy valamivel burkold a meglévőket ! Hidd el akkor az 5-ös mellé megkapod a *-is
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Aaaaz...azért van, hogy jobb legyen a légáramlás, tudományosan így lett kifejlesztve, direkt ehhez a végfokhoz.
Na de majd ezen még gondolkodom, nem szégyen tanulni a mesterektől, és megfogadni a tanácsukat.

szerk.: nos igen, most, hogy mondtad, és hogy így nézem a képeket, valóban zavaró lett nekem is, eddig majdhogynem fel se tűnt.
(#) szamóca válasza hapro hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Van az a gyurmaszerű két komponensű ragasztó, amit ha összegyúrsz kitömheted vele a lyukakat, majd síkba csiszolod, fested, és eltűntek.
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Jan 23, 2010 /
 
Ezzel a csővel, már inkább a "HTA30/cirokl mod." lenne a jó elnevezés. De semmi kétségem, hogy előnyére válik ez a "kis" beavatkozás.
Az én HTA-m nem melegszik annyira, hogy ilyen nagy borda kéne rá. Persze fel lehet húznia nyugalmi áramot, de akár el is vághatod a felére a bordát, és akkor ha a kék kondikat is alacsonyabbra (esetleg két db-ból) cseréled, akkor az egész szerkezet alacsonyabb lesz.
(mellékeltem, hogy nálam mekkora bordával működik, és nem megy 50-60°C fölé)
(#) hapro hozzászólása Jan 27, 2010 /
 
Ma elkészült a csöves előfokos HTA-30 vezetékezése, már csak két RCA aljzatot kell becsavaroznom, és ráforrasztani a jelkábelt, csak ezek nem voltak itthon. Ezen kívül minden más ok és kész benne, de képek majd akkor ha már beépítettem az RCA-kat is.
Most történt összehasonlítás a HTA-30 hangja nekem jobban tetszik mint a Canopus.
Most nem mennék bele részleteibe, de elsőre a Canopus ment, utánna mikor bekapcsoltam a HTA-30-at, akkor azonnal hallható volt egy olyan különbség, ami alapján pár pillanat alatt el tudtam dönteni, hogy melyik tetszik jobban nekem.
Ez egy rövidke teszt volt, viszonylag halkan, majd holnap-holnapután meghallgatom mindkettőt tüzetesebben.
Azt elképzelhetőnek tartom, hogy most azért tetszik jobban a HTA-30, mert az lett kész most .
Van egy olyan faktor általában bennem, hogy úúúúde jó ez a legjobb, ez sokkal jobb...stb. aztán idővel meg meghallom a részletekbe elbújt csavarokat, és hibákat, pontosabban azokat amik miatt egyik kevésbé tetszik a másiktól.
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Adj egy kis időt magadnak is meg a HTA30-nak is (hetekben gondolkozz). Nekem elsőre nem is tetszett annyira, sőt mikor hallgattam se igazán tűnt fel semmi, de mikor kicseréltem akkor aztán hoppá....
A végletekig precíz, letisztult, már szinte steril a hangja. Semmit nem tesz hozzá, csak teret enged a zenének. Amennyire fanyalogtam az elején az egytápfeszes-kicsatolókondis konstrukciótól, annyira kedvencem lett a HTA.
Próbáld ki egyszer, hogy a nagyobb elkókat több db-ból rakod össze. A pontos okát nem tudom, de egyértelműen jobban szól (ha jól emlékszem, nálam a tápfesz-szűrés csatornánként 2x3300µF/100V, a kicsatoló meg 4x2200µF/talán 63V).
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Majdnem sikerült ma a canopust szóra birnom de sajnos nagy szomorúságomra hiba csúszott a rendelésembe . A végtranzisztorok nem érkeztek meg /az MJL21193-94/ így csak eddig jutottam ma :Bővebben: Link Bővebben: Link
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Sebaj, ez így is tök jó. Próba képen kipróbálhatnád másik végtranyóval is. Legalább lenne összehasonlítási alapod tranzisztor ügyben.
Én sem tudtam még RCA aljztatot venni a HTA-30-hoz. Majd jövő héten mindketten elkészülünk.
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Megmondom az őszintét , ma lett volna rá némi időm és lehetőség is talán hogy kisérletezzek, de már ez késő ! ezért most már bizom a te megitélésedben lessz ami lessz alapon csakis 100% -os állapotban fogom ezek után meghallgatni hogy hogyan szól . A jövő hét sem fog megvalósulni mert a szasszi festés alatt , arra is kell várnom még tökéletesen száraz lessz, meg akkor közben a végleges trafóit is át kell méreteznem / tekernem/ ha mindez meglessz akkor összeszerelem a végleges állapotba aztán hallgatózom majd .
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 29, 2010 /
 
Örülök a bizalomnak.
De reméltem titkon, hogy kipróbálod már félvezetőkkel is, de ha nem akkor majd egyszer valaki más úgyis, nekünk meg ez így lesz ó addig is és az után is ahogy van.
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Tettem fel képet a HTA-30 belvilágról : Bővebben: Link
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Szép ! Már láttam a picasad átrendezését ! Sajnos én sehogy nem haladok a dolgokkal , viszont a canopus panelem az kész , de a próbára még várni kell . le kéne végre festeni a szasszit és akkor már a beszerelés az meg lenne pillanatok alatt . Ja meg ne kérdezd hogy hol a hőtőborda /Ott van az csak egy - két lapozással előbbre/ Szóval még ilyen csupasz , várja a jobb időt ! Bővebben: Link
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Én azt hittem, hogy az már festett verzió, és olyan szürkés lesz a vége. nekem úgy is tetszik, bár egy fényes fekete, vagy egy sötét barnára pácolt fa borítással néhány helyen is el tudnám képzelni a tiédet Vagy matt fekete-fényes ezüst (króm színű) párosítása.
(#) vadasz válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Sziasztok.

Nekiláttam az Alkotós verzió anyagainak összeállításához.
Pár alkatrész beszerzésével gondom van, szeretnék érdeklődni a kiválthatóság felől.
A tranzisztorokat nem találom (legalábbis nem pont így).
pl. BD139-B Helyett van BD139-16
BC556-ból se találok C-t csak B-t.
Beszerezhető alkatrészlistában tudnátok segíteni?
Esetleg konkrétan, mivel azt látom a kapcsoláson, hogy elkó-e valami vagy nem, de azt, hogy az fólia, vagy kerámia az nekem nem világos. (képzetlen vagyok sajnos)

Köszönöm
vds
(#) Alkotó válasza vadasz hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Feltételeztem, hogy a HTA30-ról van szó.
A BD139 egyáltalán nem kritikus, a hőfigyelést végzi.
Nekem is BC556B van benne. A betü a végén az erősítési intervallumra utal. Tehát a BC546-ból is "B"-t próbálj venni.
(#) vadasz válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Én leveleztem ma veled német emilcímről.
a BDW 84-et sem találom sehol
... nem tudsz mondani egy helyet, ahol megkapom azt ami kellene ehhez? Kondikat, ellenállásokat megrendeltem a lomiból, trafót majd csináltatok, illetve annak a forrása is érdekelne ha tudsz kimondottan tutit.
Az összes tranzisztorral gondban vagyok, már órák óta datasheeteket nézegetek, hogy mi váltható ki mivel, de mivel hiányzik a szakmai tudás így nagyon nehezen jutok előre.
El tudom képzelni, hogy mennyire idegesítő lehet egy ennyire szak-kontár próbálkozását követni, de legalább a lelkesedéssel nincsen gond
Kérdezném még, hogy a végső hangerő állítását milyen alkatrésszel és hova kötve oldhatom meg legcélszerűbben.
(#) CIROKL válasza vadasz hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
ITT mindent megtudsz egy helyben vásárolni ami kell a HTA-30 -hoz , sehová nem kell külön külön szaladgálni !
(#) Alkotó válasza vadasz hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
1. Alktészbeszerzés ügyben szerintem ki se lépj a szobából.
http://www.elektroart.hu/ ezen a címen én még eddig mindig meg tudtam venni mindent. Persze nincs minden készleten, de ez engem nem zavar, mert nem szoktam kapkodni. A tulaj sokkal jobban tuja mit és hol lehet megvenni, mint te vagy én. Erre a legjobb bizonyíték, hogy mondjuk valami csak a lomexben van és 100Ft, azt ő is a lomextól rendeli, és vagy szintén 100-ért adja, vagy esetleg még olcsóbban. A BDW83 és 84C-t szintén tőle rendeltem. Annyi változás volt, hogy akkor éppen "D" jelűt tudott szerezni, ami még nagyobb feszültséget jelent. Javaslom neked is az említett címről történő rendelést, nyugodtan megírhatod neki amit fontosnak gondolsz, és garantálom, hogy nem fog becsapni, igyekszik mindenben segíteni. Annyi dolgod lesz, hogy várod a futárt, no meg persze fizetni kell a végén.
2. Trafó teljesen hasonló helyzet. Ebben elég sok minden van a piacon, nehéz okosnak lenni. Egy garantáltan megbízható forrás: http://www.elektris.hu/ . Ők mindent tudnak, amit trafó ügyben lehet. Maguk gyártják a vasmagot is, és számos trafójuk bizonyítja nálam a megbízhatóságukat. Azért kérj ajánlatot, mert a postázásukat még nem próbáltam, nekem közel van, el szoktam menni érte.
3. A "végső hangerő beállítását" nem igazán értem. A max. hangerő a tápfeszültségtől, meg a terhelő impedanciától függ. Erre vonatkozó beállítást nem kell végezni. Amit állítani kell, az a nyugalmi áram. Viszont annak értéke elég tág határok között mozoghat, van akinek egyik, van akinek másik véglet tetszik. Az eredeti ajánlás csak 30mA.
Mellékeltem fotót az én "végeimről". Nem tudom az a kis jelecske milyen céget takar, de ez a gyártó nálam tökéletesen bevált.
(#) vadasz válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
nah... ezt köszönöm... regisztráció folymatban.

Ha jól értettem Alkotó-t, akkor ha nicsnen C valamiből, akkor jó a B is, vagy a D, de a D jobb? Másrészt a párját mindennek azonos betüvel rendeljem?
(#) Alkotó válasza vadasz hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Bocsi, hogy belekotyogok, de mintha kicsit megkevertelek volna.
A "kis" tranzisztorok betűjele az erősítésükre utal. A "C" nagyobb erősítést igér mint a "B". Van ahol ez gond, van ahol nem gond.
A "nagy" tranzisztoroknál (és itt pl. a dralingtonoknál is) a betűjelzés a maximális CE feszültséget szokta jelenteni. A "D" betű nagyobb feszültséget jelent mint a "C"
(#) CIROKL válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Az elektris az egyik legdrágább trafó amivel ez idáig még találkoztam ettől számtalan helyen fele összegért lehet vásárolni toroidot!
(#) Alkotó válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Ezt sem cáfolni sem megerősíteni nem tudom.
A minőség garantáltan kifogástalan, tudnak árnyékoló réteget tekerni, és bármilyen egyedi igényt kielégítenek (pl. alulgerjesztés, egyedi igyény szerinti kivezetések, impregnálás), nagyon rugalmasak.
Én régóta jó kapcsolatban vagyok Varga Lajos ügyvezetővel, akivel eddig mindig meg tudtunk egyezni az árban.
Az elején alaposan körbejártam a lehetőségeket, és akkor egyáltalán nem voltak drágák. Sőt ha jól tudom, még most is a 2008-as árlista alapján dolgoznak.
De természetesen ott kell trafót venni, ahol vélhetően a legkedvezőbb áron tudják a kívánt paramétereket és megbízhatóságot nyújtani.
(#) CIROKL válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Biztos a személyes jó kapcsolat ez a megbizhatóság ! Én csak igaz telefonon érdeklődtem és még jó hogy a széken ültem mert a megkérdezett termékre olyan csillagászati összeget mondtak ami más cégnél 2 darab árát fedezte volna ugyan az a termék !
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Egyszer én is gyártattam velük 5db 100VA-es trafót műanyag házban volt műgyantával kiöntve, nem volt impregnálva, és az 5db 28.000Ft volt. 4 éve.
Azaz 100VA-esek voltak csak.
Börzén dupla ilyen teljesítményű újat kapok 1500Ft-ért profi német minőséggel.
(#) szamóca válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Nekem tekertek már ők trafót 2x40V-ra úgy, hogy nem vezették ki a tekercsvégeket, hanem belül kötötték el, és három kivezetéssel kaptam meg.
Az volt a válasz hogy ezt nem kértem külön, de áttekerik ha állom a postaköltséget. Azóta inkább Baracskán csináltatom olcsóbban, és hasonlóan jól.
Bővebben: Link
Következő: »»   5 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem