Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ICL7106/ICL7107
És nem is oldódott meg?
Én külön tápot csináltam az IC-nek +/-5V GND és külön a 7szegmens kijelzőknek +5V GND. Előtte még durvábban ugrált.
Nekem 5v-os tápom volt, és a panelon volt egy egy 7660-as -5v-os konverter, de nem oldódott meg, mondjuk nem is foglalkoztam vele, engem annyira nem zavart.
De az mitől lehet, hogy ha kézzel lefogom a GND-t akkor meg minden stabil?
Én is arra gyanakszom, hogy a próbapanel a ludas csak félek, hogy összerakom és ilyen marad.
Azt hogyan tudom szkóppal megnézni, hogy brummos-e a táp?
Ezek megvannak. 1000 µF puffer utána 100 nF kerámia 7805 ismét 100 nF kerámia.
Hogyan tudom a brummot szkóppal vizsgálni?
AC mérésbe ráakasztod, beállítod úgy, mintha 100Hz-et mérnél, és nagyon alacsony V/div re állítod, ha brummos, akkor hullámos lesz, ha egyenes akkor jó. De elképzelhető, hogy nem a táp zajos, hanem ahogy Zoli mondja, összeszed valami zavart, amikor megérinted a földet, akkor lehúzod a zajt róla, gondolj egy brummos erősítőre, amikor megfogod a testet, akkor is elhalkul sok esetben.
Eddig kerámia és tantál kondik voltak benne ma vettem fólia kondikat beraktam és most stabilan áll.
Újabb "problémába" ütköztem. Az megoldottam, hogy egy kapcsoló segítségével lehet váltani xx,xx és xx,x kijelzés mód között. Vagyis mérsz 5,57V akkor a kapcsolótól függően vagy 5,57 mutat vagy 05,6V.
Nos itt a gond: Én azt próbálom megoldani, hogy 05,6 helyett 5,6 mutasson. Persze, ha 10V felett mérek akkor viszont kapcsolja be a következő kijelzőt is. Erre tud valaki ötletet adni?
Űdv mindenkinek.Segitséget szeretnék kérni.Az a gondom,hogy a kijelzők nem mutatnak semmit,megirná vAalaki,hogy az ic lábakon 1-20ig milyen feszek vannak? A +.- 5volt megvan.A Ref fesz 100mv.
helo.A kijelző tipusa :HDSP-H135 .Az ic lábakon a kővetkező feszeket mértem:2-es4volt,3,4,5,6,semmi,7es1,5v,8as semmi,9es5v,10es1,5v,11,12,13as5v,14essemmi,15ős3v,16os5v,17,18,19,20as semmi fesz nincs.
7107 IC használtál?
A 37-es lábnak adsz +5V akkor sem történik semmi? Stabilan meg van a +5V és -5V ? Önmagukban jók a kijelzők? Sajnos az általad használt típusról én semmi infót nem találtam. De szerintem előszőr ne az IC-ben keres a hibát. Milyen kapcsolás alapján csináltad?
Helo biackdog.Az ic cic5107 a 7107nek régebbi kiadása,a+,- táp megvan,a kijelzőről nem találtam a datassetben semmi infót arról ,hogymilyen.A nyákot Alkotó terve alapján készitettem a 30v,2amperes rajza,és nyákterve alapján ,amit a 2007 áprilisban tett fel.Ezen a kijelző nyák is rajtavan.
Anyit megtehetnél, hogy linkeled a kapcsolást. Én próbálok neked segíteni, de eszem ágában sincs keresgélni.
Az IC tesztet megcsináltad?
Űdv blackdog.Sajnos képet nem tudok feltenni mert a telefonomon nincs kamera,de kőszőnőm,hogy probáltál segiteni nekem.
Sziasztok.
Az alkotó féle 200mV-os alapműszerről szeretnék kérdezni. Van a nyákterven olyan hogy dp-k. Ez a kijelző panelre is át van vezetve de nem értem miért, mivel ott nincs sehová sem bekötve. Azt szeretném megkérdezni, hogy én néztem el valamit vagy nem kell vele foglalkozni? (mellékeltem a képet)
A DP (dot pont), a tizedespont kigyújtásához "visz" feszültséget a kijelző panelre (ellenállással koráltozott feszültséget). Ezt kell hozzákötni egy darab vezetékkel ahhoz a tizedes ponthoz, amit éppen ki akarsz gyújtani. A kijelzőpanelon a tizedespontok se "mennek sehová", tulajdonképpen csak forrpontjuk van. Ehhez kell kötni a vezetéket.
Ha az elrendezés megkívánja, akkor lehet ezt a vezetéket kapcsolón keresztül több tizedesponthoz is hozzákötni. Ekkor a méréshatár váltást követi a tizedespont is.
Értem, kösz.
Még annyit, hogy előjel kijelzés is van? Pl: ha 200V-os méréshatárba vagyok akkor 200.0V-ig mér a tizedespont hátulról a 2. digiten van, ha polaritást cserélek akkor mi van? pl: 50V-nál -50.0V 200Vnál meg nem tudja kiírni? Árammérésre ugye ugyanúgy alkalmas a műszer még azt ugyan nem néztem meg hogy hogy kell módosítani de megnézem még. (Te írtál erről ilyen dokumentációt ha minden igaz akkor meg is van valahol a gépemen.)
Az előjel automatikus, és 1999-es kiírt értéknél is működik, mert az a "féldigit" előtti vízszintes vonalra van kötve nálam (az első számjegy "g" szegmense).
A műszer mindig feszültséget mér. Viszont ha egy söntön mérjük a feszültséget, akkor a kiírt érték az árammal arányos, ha sönt értéke és az esetleg hozzá kapcsolódó osztó méretezése megfelelő (erről valóban írtam egy kis eszmefuttatást).
Igen azt olvasom most, hogy hogy kell áramot mérni vele.
van egy olyan példa hogy Imax=5A; Ube=30V; Rs=2x0,1W/5W; I=0,5mA; U4=50mV; R3=?; R4=? Uki=? Ha az Ube=25V akkor az egészet át kell számolni nem vagyok egészen képben (még most olvastam először) de mindig a maximális bemenő feszültséget kell figyelembe venni? (Mármint akkor ez a panel nem használható akármilyen áram mérésére csak az adott labortápban jó? Mert ha én egy 5V-os feszforrásos áramkörben nézem az áramot akkor át kell kalibrálni az egészet? Vagy akkor ha 30V-tal számolok akkor csak annyi a feltétel hogy ne legyen annál nagyobb de attól függetlenül egy Ube=25V-os labortápot is tud a 30V-os beállítással jól mérni?) Ez lehet kicsit kusza lett. Azért remélem érthetőek a kérdéseim.
Tovább értelmeztem a dolgot. Kár túlbonyolítani talán egyszerűbb ha tekercsből megcsinálom ahogy írtad az Rs-t. Vagy te hogy csináltad?
Zavarosan kérdezel. (Az áram mérésnél nem tudom értelmezni a 30V-os határt. A példában csak azért van megadva, mert azt is kiszámoltam, mennyivel csökken a kimeneti feszültség, hiszen a söntön is esik egy kis rész. De ennek semmi köze az áramméréshez.)
A műszer mindig 199,9-et tud kijelezni maximum, és ehhez neki 199,9mV kell a bemenetére. Ennyi a lényeg. Nekünk kell úgy kialakítani a környezetét, hogy a kijelzett érték arról szóljon amit mi akarunk. Árammérésre olyan söntöt ajánlok, amin nagyobb feszültség esik a maximális áramon, mint amire szükség van. Aztán ezt a nagyobb értéket kell leosztani mondjuk egy helitrimmeres megoldással. Igyekeztem ezt teljesen világosan leírni a korábban említett kis feljegyzésemben, sajnálom ha nem sikerült.
Hát úgy nagyjából meg lehet érteni (sőt szerintem csak én nem értettem meg teljesen), de lehet követni.
Azt akarom még megkérdezni, hogy elvileg 2 féle képpen lehet megoldani ezt ahogy írtad: saját sönttel és a több ellenállás használata. Te melyiket javaslod? Akkor elvileg a bemenő fesszel nem kell különösebben foglalkozni árammérésnél (elvileg)? Ha mondjuk 4A-re tervezem a max áramot a műszeren és mondjuk mégis mérnék vele 5A-t akkor elvileg csak túlcsordulás lesz és nem megy tönkre? Vagy akkor ha 5A-re méretezem 4A-es tápnál is ugyan úgy használható. Csak a korlátot kell megválasztani a maximális árammal?
Talán az a legkézenfekvőbb, ha normál nagyteljesítményű "szabványos" ellenállást használsz söntnek (esetleg többet párhuzamosan), és az ezen eső feszültséget osztod le a műszernek.
Mivel a 4A-t csak 4.00 formában tudja a műszer kijelezni, ezért ha 5A-t mérsz vele, nem fog túlcsordulni, hanem kiírja az 5,00-t. Sőt ez így megy egészen 19,99A-ig, a felett már viszont valóban túlcsordul. A nagyobb áramokkal csak annyi gond lehet, hogy a sönt teljesítményének elégnek kell lennie (ami jó 4A, az 20A-en már esetleg túlmelegedhet).
Akkor jobb ha mondjuk választok egy nagyobb söntöt 10A biztos elég. Csak akkor jól kell méreteznem a söntöt nehogy hősugárzó legyen belőle.
Sziasztok!
ICL7107-et használok. Az IC a 4. kijelzőt ugye alapból lekapcsolja nem mutat nullát. Ezt hogyan lehet megvalósítani 3. kijelzőnél, hogy amikor pl. 9.9 mérek akkor nem 09.9 -et mutasson?
Szia!
Egy nyolcbemenetes ÉS kapuval, aminek két bemenete előtt inverter van. A kapu kimenetével tilthatod vagy engedélyezheted a harmadik kijelzőt az anódján keresztül.
Igen valami hasonlóval kísérletezek, de csak annyit értem el, hogy halványabban világít a nulla.
Jelenleg úgy működik a panelműszerem, hogy egy kapcsoló segítségével lehet kapcsolni 00.00 és 00.0 kijelzés között.
Tehát az első, hogy csak akkor szabad a 3. kijelzőt kapcsolni, ha a műszer 00.0 állásban van. Itt kapásból elakadtam. Aztán... Én arra gondoltam, hogy figyelem az E és F szegmenseket. Ha ezek magas szinten vannak akkor megszakítom az anódot, ha alacsony szinten akkor tápra kapcsolom. Ehhez elegendő lenne egy két bemenetű AND kapu. Csakhogy olyan IC-t nem találok amin van engedélyezés és a kimenete kapcsolt. Tehát nem az a*b fog megjelenni a c kimeneten. |
Bejelentkezés
Hirdetés |