Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107

Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   34 / 93
(#) blackdog válasza Doncso hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

És nem is oldódott meg?
Én külön tápot csináltam az IC-nek +/-5V GND és külön a 7szegmens kijelzőknek +5V GND. Előtte még durvábban ugrált.
(#) Doncso válasza blackdog hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Nekem 5v-os tápom volt, és a panelon volt egy egy 7660-as -5v-os konverter, de nem oldódott meg, mondjuk nem is foglalkoztam vele, engem annyira nem zavart.
(#) blackdog válasza Doncso hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

De az mitől lehet, hogy ha kézzel lefogom a GND-t akkor meg minden stabil?
(#) Doncso válasza blackdog hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Akkor meg lehet hogy brummos a tápod!
(#) blackdog válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Én is arra gyanakszom, hogy a próbapanel a ludas csak félek, hogy összerakom és ilyen marad.

Azt hogyan tudom szkóppal megnézni, hogy brummos-e a táp?

Ezek megvannak. 1000 µF puffer utána 100 nF kerámia 7805 ismét 100 nF kerámia.

Hogyan tudom a brummot szkóppal vizsgálni?
(#) Doncso válasza blackdog hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

AC mérésbe ráakasztod, beállítod úgy, mintha 100Hz-et mérnél, és nagyon alacsony V/div re állítod, ha brummos, akkor hullámos lesz, ha egyenes akkor jó. De elképzelhető, hogy nem a táp zajos, hanem ahogy Zoli mondja, összeszed valami zavart, amikor megérinted a földet, akkor lehúzod a zajt róla, gondolj egy brummos erősítőre, amikor megfogod a testet, akkor is elhalkul sok esetben.

Eddig kerámia és tantál kondik voltak benne ma vettem fólia kondikat beraktam és most stabilan áll.
(#) blackdog hozzászólása Feb 16, 2011 /

Újabb "problémába" ütköztem. Az megoldottam, hogy egy kapcsoló segítségével lehet váltani xx,xx és xx,x kijelzés mód között. Vagyis mérsz 5,57V akkor a kapcsolótól függően vagy 5,57 mutat vagy 05,6V.
Nos itt a gond:
Én azt próbálom megoldani, hogy 05,6 helyett 5,6 mutasson. Persze, ha 10V felett mérek akkor viszont kapcsolja be a következő kijelzőt is.
Erre tud valaki ötletet adni?
(#) gyati hozzászólása Feb 17, 2011 /

Űdv mindenkinek.Segitséget szeretnék kérni.Az a gondom,hogy a kijelzők nem mutatnak semmit,megirná vAalaki,hogy az ic lábakon 1-20ig milyen feszek vannak? A +.- 5volt megvan.A Ref fesz 100mv.
(#) blackdog válasza gyati hozzászólására (») Feb 17, 2011 /

Milyen kijelzőket használtál?

helo.A kijelző tipusa :HDSP-H135 .Az ic lábakon a kővetkező feszeket mértem:2-es4volt,3,4,5,6,semmi,7es1,5v,8as semmi,9es5v,10es1,5v,11,12,13as5v,14essemmi,15ős3v,16os5v,17,18,19,20as semmi fesz nincs.

7107 IC használtál?
A 37-es lábnak adsz +5V akkor sem történik semmi?
Stabilan meg van a +5V és -5V ?

Önmagukban jók a kijelzők? Sajnos az általad használt típusról én semmi infót nem találtam.
De szerintem előszőr ne az IC-ben keres a hibát. Milyen kapcsolás alapján csináltad?

Helo biackdog.Az ic cic5107 a 7107nek régebbi kiadása,a+,- táp megvan,a kijelzőről nem találtam a datassetben semmi infót arról ,hogymilyen.A nyákot Alkotó terve alapján készitettem a 30v,2amperes rajza,és nyákterve alapján ,amit a 2007 áprilisban tett fel.Ezen a kijelző nyák is rajtavan.

Anyit megtehetnél, hogy linkeled a kapcsolást. Én próbálok neked segíteni, de eszem ágában sincs keresgélni.
Az IC tesztet megcsináltad?
(#) gyati hozzászólása Feb 18, 2011 /

Űdv blackdog.Sajnos képet nem tudok feltenni mert a telefonomon nincs kamera,de kőszőnőm,hogy probáltál segiteni nekem.
(#) c27 hozzászólása Feb 18, 2011 /

Sziasztok.
Az alkotó féle 200mV-os alapműszerről szeretnék kérdezni. Van a nyákterven olyan hogy dp-k. Ez a kijelző panelre is át van vezetve de nem értem miért, mivel ott nincs sehová sem bekötve. Azt szeretném megkérdezni, hogy én néztem el valamit vagy nem kell vele foglalkozni? (mellékeltem a képet)

névtelen.JPG

(#) Alkotó válasza c27 hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

A DP (dot pont), a tizedespont kigyújtásához "visz" feszültséget a kijelző panelre (ellenállással koráltozott feszültséget). Ezt kell hozzákötni egy darab vezetékkel ahhoz a tizedes ponthoz, amit éppen ki akarsz gyújtani. A kijelzőpanelon a tizedespontok se "mennek sehová", tulajdonképpen csak forrpontjuk van. Ehhez kell kötni a vezetéket.
Ha az elrendezés megkívánja, akkor lehet ezt a vezetéket kapcsolón keresztül több tizedesponthoz is hozzákötni. Ekkor a méréshatár váltást követi a tizedespont is.
(#) c27 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Értem, kösz.
Még annyit, hogy előjel kijelzés is van? Pl: ha 200V-os méréshatárba vagyok akkor 200.0V-ig mér a tizedespont hátulról a 2. digiten van, ha polaritást cserélek akkor mi van? pl: 50V-nál -50.0V 200Vnál meg nem tudja kiírni?
Árammérésre ugye ugyanúgy alkalmas a műszer még azt ugyan nem néztem meg hogy hogy kell módosítani de megnézem még. (Te írtál erről ilyen dokumentációt ha minden igaz akkor meg is van valahol a gépemen.)

Az előjel automatikus, és 1999-es kiírt értéknél is működik, mert az a "féldigit" előtti vízszintes vonalra van kötve nálam (az első számjegy "g" szegmense).
A műszer mindig feszültséget mér. Viszont ha egy söntön mérjük a feszültséget, akkor a kiírt érték az árammal arányos, ha sönt értéke és az esetleg hozzá kapcsolódó osztó méretezése megfelelő (erről valóban írtam egy kis eszmefuttatást).
(#) c27 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Igen azt olvasom most, hogy hogy kell áramot mérni vele.
van egy olyan példa hogy Imax=5A; Ube=30V; Rs=2x0,1W/5W; I=0,5mA; U4=50mV; R3=?; R4=?
Uki=?
Ha az Ube=25V akkor az egészet át kell számolni nem vagyok egészen képben (még most olvastam először) de mindig a maximális bemenő feszültséget kell figyelembe venni? (Mármint akkor ez a panel nem használható akármilyen áram mérésére csak az adott labortápban jó? Mert ha én egy 5V-os feszforrásos áramkörben nézem az áramot akkor át kell kalibrálni az egészet? Vagy akkor ha 30V-tal számolok akkor csak annyi a feltétel hogy ne legyen annál nagyobb de attól függetlenül egy Ube=25V-os labortápot is tud a 30V-os beállítással jól mérni?) Ez lehet kicsit kusza lett. Azért remélem érthetőek a kérdéseim.
(#) c27 válasza c27 hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Tovább értelmeztem a dolgot. Kár túlbonyolítani talán egyszerűbb ha tekercsből megcsinálom ahogy írtad az Rs-t. Vagy te hogy csináltad?

Zavarosan kérdezel. (Az áram mérésnél nem tudom értelmezni a 30V-os határt. A példában csak azért van megadva, mert azt is kiszámoltam, mennyivel csökken a kimeneti feszültség, hiszen a söntön is esik egy kis rész. De ennek semmi köze az áramméréshez.)
A műszer mindig 199,9-et tud kijelezni maximum, és ehhez neki 199,9mV kell a bemenetére. Ennyi a lényeg. Nekünk kell úgy kialakítani a környezetét, hogy a kijelzett érték arról szóljon amit mi akarunk.

Árammérésre olyan söntöt ajánlok, amin nagyobb feszültség esik a maximális áramon, mint amire szükség van. Aztán ezt a nagyobb értéket kell leosztani mondjuk egy helitrimmeres megoldással.
Igyekeztem ezt teljesen világosan leírni a korábban említett kis feljegyzésemben, sajnálom ha nem sikerült.
(#) c27 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Hát úgy nagyjából meg lehet érteni (sőt szerintem csak én nem értettem meg teljesen), de lehet követni.
Azt akarom még megkérdezni, hogy elvileg 2 féle képpen lehet megoldani ezt ahogy írtad: saját sönttel és a több ellenállás használata.
Te melyiket javaslod?
Akkor elvileg a bemenő fesszel nem kell különösebben foglalkozni árammérésnél (elvileg)?
Ha mondjuk 4A-re tervezem a max áramot a műszeren és mondjuk mégis mérnék vele 5A-t akkor elvileg csak túlcsordulás lesz és nem megy tönkre? Vagy akkor ha 5A-re méretezem 4A-es tápnál is ugyan úgy használható. Csak a korlátot kell megválasztani a maximális árammal?
(#) Alkotó válasza c27 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Talán az a legkézenfekvőbb, ha normál nagyteljesítményű "szabványos" ellenállást használsz söntnek (esetleg többet párhuzamosan), és az ezen eső feszültséget osztod le a műszernek.
Mivel a 4A-t csak 4.00 formában tudja a műszer kijelezni, ezért ha 5A-t mérsz vele, nem fog túlcsordulni, hanem kiírja az 5,00-t. Sőt ez így megy egészen 19,99A-ig, a felett már viszont valóban túlcsordul.
A nagyobb áramokkal csak annyi gond lehet, hogy a sönt teljesítményének elégnek kell lennie (ami jó 4A, az 20A-en már esetleg túlmelegedhet).
(#) c27 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Akkor jobb ha mondjuk választok egy nagyobb söntöt 10A biztos elég. Csak akkor jól kell méreteznem a söntöt nehogy hősugárzó legyen belőle.
(#) blackdog hozzászólása Feb 19, 2011 /

Sziasztok!

ICL7107-et használok. Az IC a 4. kijelzőt ugye alapból lekapcsolja nem mutat nullát. Ezt hogyan lehet megvalósítani 3. kijelzőnél, hogy amikor pl. 9.9 mérek akkor nem 09.9 -et mutasson?
(#) Attila86 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Szia!

Egy nyolcbemenetes ÉS kapuval, aminek két bemenete előtt inverter van. A kapu kimenetével tilthatod vagy engedélyezheted a harmadik kijelzőt az anódján keresztül.
(#) blackdog válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Igen valami hasonlóval kísérletezek, de csak annyit értem el, hogy halványabban világít a nulla.
(#) blackdog válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Jelenleg úgy működik a panelműszerem, hogy egy kapcsoló segítségével lehet kapcsolni 00.00 és 00.0 kijelzés között.
Tehát az első, hogy csak akkor szabad a 3. kijelzőt kapcsolni, ha a műszer 00.0 állásban van. Itt kapásból elakadtam.
Aztán... Én arra gondoltam, hogy figyelem az E és F szegmenseket. Ha ezek magas szinten vannak akkor megszakítom az anódot, ha alacsony szinten akkor tápra kapcsolom. Ehhez elegendő lenne egy két bemenetű AND kapu. Csakhogy olyan IC-t nem találok amin van engedélyezés és a kimenete kapcsolt. Tehát nem az a*b fog megjelenni a c kimeneten.
Következő: »»   34 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem