Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Tényleg semmi leírás. Hívtam a haveromat hátha tudja mitől is működik a wellere, de nem tudta. Lehet hogy holnap lesz lehetőségem szétszedni egyet. 100%-ra nem ígérem, de ha összejön akkor jelentkezem.
Helló!
Érdekelne, hogy a weller forrasztóállomásokhoz való forrasztópákák milyen hőérzékelőt tartalmaznak, gondolom nem hőelemet. A neten sehol nem találtam róluk információt sajnos. A választ előre is köszönöm. Üdv.: mate_x
Szia!
Bizony kész lett, remélem tetszeni fog. A tápellátása egysze ~9V és egyszer ~24V, ezt tök mindegy mivel állítod elő neki, de mi trafóval csináltuk, így a legegyszerűbb legstabilabb... Persze egyenáramosra is meg lehet csinálni kisebb átalakításokkal. Üdv.: mate_x
Ez igen, gratulálok! Nagyon ügyesek vagytok és betartottátok az ígéreteteket. Az első verzió is jó lett, gondolom erre még egy lapáttal rátettetek. Nagyon várom a cikket. Még 1x gratula!
Már el is készült a második, és a konstrukciós versenyen 7. helyezést értünk el vele. Már egy cikket is feltöltöttünk róla ide, csak a moderátorok megerősítésére várunk.
Készül a második verziós forrasztó állomás?
Ha készül, akkor csak trafós megoldás lesz vagy rezonáns táp is szóba jöhet, vagy mindkettő?
Sikerült rendelnem nálunk RHRP8120-at, 1200Ft-ért 4db-ot hoznak. Így már jó árban van.
Jó néhány "energia takarékos"-t szétszedtem, vannak benne megfelelő kondik.
Kondikat már szereztem, a diódákat is megfogom oldani, csak idő kérdése. Holnap a boltban próbálok rendelni, elég sok minden megtudnak szerezni. Skori oldalán tanulmányozni fogom a leírásokat, régebben már megtettem, de már az én koromban könnyű a felejtés. Ráadásul elég sok kapcsolásba bele kezdtem.Köszönöm a segítséget.
Húúú, az a lényeg! :eek2:
Félhidas kapcsolásnál a kondik és a fojtó adja az oszcillátor frekvenciáját. Nagyobb áramfelvételnél a kondikon feszültséglökés léphet fel, ezt zárja rövidre a két dióda. Nézd át alaposan Skori írását, abból könnyű megérteni! Szívesen segítenék alkatrészeket küldeni, de én is ritkán járok üzletekbe, aztán akkor is lenne posta, meg egyéb költség. Nem tudom a részleteket, de talán a LOMEX még a legolcsóbb, gyors megoldás
Tobi, ha a diódákat kihagyom akkor az 56nF/400V kondik sem kellenek? Előre is köszi.
Köszi, ismerem a lomex-et. Már rendeltem tőlük, leértékelt nagy méretű hétszegmenses kijelző pl. Lehet hogy még van náluk. Karácsony előtt volt egy nagy rendelésem. Úgy jött össze a dolog, hogy két helyről rendeltem mert az egyik helyen egyik dolog volt jóval olcsóbb a másiknál pedig más. Két szállítási költséggel is olcsóbban jöttem ki mintha csak egyiktől rendeltem volna. Sokáig is tartott a kisilabizálása. Most is írogatom össze az alkatrészeket, sajnos ez miatt nem csak heteket csúszik a projekt hanem már hónapokat. Sajnos ez van. Majd a hétvégén megnyerem az ötöst....
Ismerős helyzet az alkatrészrendelés, én is vidéki vagyok. Mindig hónapokat várok alkatrészrendelésekkel, lassan is haladok az építésekben. Csak javasoltam a lomex-et, ha véletlenül nem találkoztak volna még vele.
Ma nagy szerencsém van. Panaszkodtam az öreg haveromnak a 56nF/400V kondikban kapcsolatban. Ő pedig kezembe nyomott egy doboz régi kondikat, hogy válogassak. Szerencsére találtam benne 22nF és 33nF/400V-kat, párosával már 55nF. Ha még szükséged van a kondikra, akkor priviben írd meg a címed és küldök 2 tápra valót.
Képen az ezüst színű, persze a leírt értékekkel.
Köszi. Egyenlőre csak páka táp teljesítményben gondolkodom. Te páka tápodat szemléltem és ott sem láttam a nagyfesz diódákat a trafó előtt. Amennyire kitudtam venni a képedből.
Bocs, hogy én válaszolok, de szerintem ugyanaz a gondunk Shield-el, ha megrendelünk pár alkatrészt az a szállítás miatt nagyon megdrágul. De ezt a legtöbb vidéki tudja is. Ha éppen nem épít az ember mást akkor meg sosem készül el a cucc mivel vagy drága, vagy sokat kell várni míg összejön annyi rendelni való, hogy megérje a szállítást!
A Skori-féle tápok több száz Wattot is elbírnak ebben a kiépítésben, ha kisebb teljesítményre akarod használni, nyugodtan elhagyhatók a nagyfesz diódák. Az ötven Wattos páka tápnál még a védő Zenerek sem kellenek (persze a biztonság kedvéért beteheted).
Az 5R ellenállás kicsi is lehet, mert nagy áramok nem folynak rajta (pláne, ha Zener sincs).
Üdv!
SF68 és RHRP8120 dióda is van a LOMEX-ben, van webáruházuk is, csak csomagolási díjat számolnak fel, ha néhány darabos tételben veszed az alkatrészeket.
Az a baj, hogy azokban a boltokban nincs ahonnét rendelem a többi cuccot. Pl. 2 diódáért futárszolgálatot is megfizetni, nem nyerő. Pedig a második forr.állomáshoz már nem fogok trafót használni.
Talán kapunk valakitől ötletet, hogy miből tudunk bontani.
Nekem is az alkatrészekkel van gondom a táphoz. Az 56nF/400V-os kondit hol lehet beszerezni emberi áron? Tudom, hogy ez nem a hol lehet megkapni topik, de azért valamennyire idetartozik a táp miatt!
Szia!
Én is szeretném megcsinálni a Skori féle tápot. Jó néhány energia takarékost szétkaptam és PC tápot is, most már elég alkatrészem van. Csak a kapcs.rajzon levő SF68/RHRP8120 diódák a gondjaim. Sem a Hestore, sem a HQ árlistájában nem találtam 100V-nál nagyobb feszültségű Schotty-t. Te hol szerezted be vagy miből bontottad? Az 5R ellenállás milyen teljesítményű legyen? Remélem össze tudom szedni a nagy feszkós kondikat.
Ahogy Skori is írta, elég sok mindentől függ a jó működés, tehát bátran kisérletezgetni kell.
Nekem is csak 47 nF-osok voltak és szkópon kellett nézegetni a jeleket, mikor jó. Az 50 uH-s tekercset szintén kompakt fénycsőből nyertem, addig tekertem le belőle, amíg jónak nem találtam. Ugyanígy állítgatni lehet a kis trafó menetszámait is. Mindenesetre, ha nem akarsz többszáz Wattot, akkor tapasztalataim szerint a megadott értékek saccra jók a 47 nF-dal együtt. Csak ha melegszik valami, akkor kell állítgatni.
Köszi szépen a választ. Csak még lenne az hogy az 56nF os kondikat elég macerás itt helyben beszerezni szóval gondolom az induktivitás ami 50uH és a két Cz=56nF ok kondi szabja meg a frekit. Akkor a Thomoson képlet alapján kitudnám számolni 47nF-os kodni hoz is? Vagy nem jól gondolom?
Előre is köszi a választ.
Szia!
Itt már leírtam részletesen, mit kell csinálni Bővebben: Link Viszont az elméleti alapokat én is Skoritól tanultam, mindenképpen olvasd el! Nekem azóta is hibátlan az állomás. Ha bármi konkrét kérdésed lenne, szívesen válaszolok, de vigyázz, a 310 Volt életveszélyes!
Szia. Leirnád nekem hogy az a tápegység amit itt a képeken be mutattál, annak a rajzát vagy a fénycső elektronika bekötését és annak átalakítását el magyaráznád? Válaszod elöre is köszi.
Hali!
Forrást véletlen nem tudsz ehhez? Esetleg basic-es? Nagyon fontos lenne, vagy legalább valami hasonlót ami alapján írhatok hozzá progit. A hex megvan de módosítani szeretném. Köszi
Szia!
Még nem próbáltam ki az ékezetes progit, mert ezzel a hülye párhuzamos port kártyával vacakolok (Bővebben: Link) A II-es verzióval kapcsolatban nem tudok biztosat mondani, de a tavasz végére szerintem meg lesz . Üdv.: mate_x
Kipróbáltad az ékezetes progit?
A ll-es verzió mikorra várható? A közel jövőben vagy távolabbi az időpont?
Hát ez nem gyenge! Gratula annak, aki megépítette!Én mondjuk valami kisebb/olcsóbb/egyszerűbb megoldásra gondoltam. De valószínű, inkább hanyagolom ezt a részét a terveimnek.
Szia!
Még régebben a Ki mit építettben volt egy ügyes megoldás: Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |